tarta - 42848 przepisów (strona:1225/2857)

Pisklę kurczaka w Peri -Peri na puree z groszku z glazurowanymi warzywami i faszerowaną pieczarką 222

samej nazwie Pieczarki: 2 duże pieczarki +ząbek czosnku przetarty przez praskę 4 małe pieczarki po tarkowane na małych oczkach 1 łyżka oliwy z oliwek 20 dag sera tartego drobno- najlepiej mieszanka (cheddar ,parmesan, gołda) 3 łyżki dowolnego serka topionego ja użyłam  ze szczypiorkiem 3 szklanki groszku zielonego może być mrożony Mieszanka młodych warzyw typu baby (marchew , groszek ,kukurydza(...)między  czasie zabieramy się za pieczarki musimy usunąć "nogę" , oczyścić grzybki umyć i wysuszyć. Robimy farsz :   oliwa z oliwek ,czosnek ,mieszanka serowa ,ser topiony i tarte pieczarki mieszamy w misce i mieszamy tak by wszystko połączyć prószymy solą i pieprzem . Faszerujemy duże kapelusze Następnie pieczemy 20-25 minut również w 180C Gdy wszystko mamy

Viola cooks with passion
Smażony żółty ser w boczku + film 260

może stanowić świetny pomysł na obiad.     składniki na 5 porcji 40-50 dag żółtego sera 10 plastrów wędzonego boczku 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej szklanka bułki tartej olej do smażenia przepis Ser kroimy w dość grube około(...)centymetrowe plastry a następnie każdy kawałek sera owijamy dwoma plastrami boczku. Tak przygotowany ser z boczkiem obtaczamy kolejno w mące, w rozmąconych jajkach a następnie panierujemy w bułce tartej. Plastry sera smażymy na patelni z rozgrzanym olejem po kilka minut z każdej strony aż ser delikatnie się roztopi ale nie wyleje na zewnątrz, a z wierzchu utworzy się apetyczna

Smakowite Dania
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ I CEBULĄ 226

PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 10 większych ziemniaków, 2 kiełbasy śląskie, 2 duże cebule, papryka słodka, papryka ostra, 15 dag sera tartego + 4 plastry, 300 g śmietany, rozmaryn, bazylia, gałka muszkatołowa, pieprz,  sól, jajko, łyżka masła. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję(...)osolonej wodzie, kroję w plastry. Kiełbasę kroję w kostkę, cebulę drobno siekam. Podsmażam z dodatkiem papryki słodkiej i ostrej do momentu aż się zarumieni. Śmietanę mieszam z jajkiem, serem tartym i przyprawami (rozmarynem, bazylią, solą, pieprzem i gałką). Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Układam warstwy: 1/3 ziemniaków, 2 plastry sera, 1/2 kiełbasy, 1/3 ziemniaków, 2 plastry sera, pozostała kiełbasa, pozostałe

JejKuchnia
Kurczak w szynce zapiekany z sosem grzybowym. 313

gębie, co tu więcej pisać ;) Składniki: 5 niedużych piersi z kurczaka 10 plasterków szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej) 5 łyżek posiekanego szpinaku 7 łyżek startego żółtego sera 7 łyżek bułki tartej 250 g pieczarek 1 garść suszonych prawdziwków (namoczonych) 1 cebula 1 ząbek czosnku 300 ml słodkiej(...)śmietanki 1 łyżka masła sól i pieprz zielona pietruszka olej do smażenia Wykonanie: W najgrubszych częściach piersi naciąć kieszonki i wypełnić każdą po jednej łyżce szpinaku, sera i bułki tartej. Każdą pierś owinąć ściśle dwoma plasterkami szynki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni

zadanie-gotowanie
ZAPIEKANE PLACUSZKI GRYCZANE Z MIĘSEM MIELONYM 208

pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka bazyli 1 0 dag sera żółtego tartego Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Mięso mielone z indyka smażę na dowolnym oleju. Następnie marchewkę obieram i kroję w kostkę. Pora i natkę pietruszki również bardzo drobno siekam. Warzywa(...)doprawiam przyprawami. Następnie dodaję przecier pomidorowy oraz wodę. Całość duszę aż powstanie bardzo gęsty sos. Na pojedynczy placuszki nakładam farsz, a następnie przykrywam drugim. Na wierzch posypuję serem żółtym tartym. PlacusKi z mięsem układam na wyłożoną blachę papierem do pieczenia. Piekę w 200 stopniach ok 15 min. Podaję z jogurtem naturalnym lub ulubionym sosem

Gotowanie Patki
Kruche ciasto z gruszkami i budyniem 203

pomarańczy 1 łyżeczka, jogurt naturalny 2 łyżki, jajko 1 szt, budyń: mleko 1 l. budyń waniliowy słodzony 2 opakowania po 35 g, dodatkowo: gruszki konferencyjne 7 szt, bułka tarta 2 łyżki, cukier puder do posypania, Sposób przygotowania: M ą k ę  przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, jajko, jogurt naturalny oraz masło. Wszystkie składniki najpierw siekamy nożem(...)dodajemy mleko wymieszane z proszkiem i cały czas mieszamy. Budyń gotujemy na ma ł ej mocy palnika przez 3 min ciągle mieszając. Podpieczony sp ó d ciasta posypujemy bułką tart ą , następnie układamy gruszki i wylewamy budyń. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta. Pieczemy w 170 stopniach przez 45 min, aż wierzch ciasta będzie rumiany

kulinarne odsłony pati
Boczniaki a’la schabowy 248

style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : kilka dużych boczniaków ( po 3 na osobę ) 2 jajka 1,5 szklanki bułki tartej czosnek granulowany pieprz sól do smaku olej rzepakowy do smażenia Boczniaków nie myjemy , obcinamy im ogonki i oglądamy czy gdzieś nie ma słomy , na której(...)hodowane . Jajka roztrzepujemy jak do schabowych . Każdego grzyba solimy , pieprzymy i odrobinkę posypujemy czosnkiem od strony blaszek , wtedy przyprawy na nim zostaną . Obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania chrupkiej panierki . Odciekamy chwilkę na papierowym ręczniku ,żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu . Podajemy na gorąco , chociaż po wystygnięciu też smakują

Ogrodnik w podróży
Gołąbki na ostro z ryżem, kaszą i pieczarkami 227

suszymy i ok 600 g trzemy na tarce o dużych oczkach. Pozostałe kroimy w mniejsze kawałki (kilka zostawiamy na sam koniec, żeby podać z upieczonymi gołąbkami). Rada: kiedy pieczarki trzemy na tarce, trudno je zetrzeć do końca, najłatwiej będzie zetrzeć ile się da, a końcówki pokroić. Dzięki temu szybko i łatwo będziemy mieć starte i pokrojone. Na dużej patelni roztapiamy(...)solą. Cebulę przekładamy do ryżu z kaszą, a na tej samej patelni wysmażamy pierwsze pieczarki pokrojone w kostkę. Solimy na samym końcu i przekładamy do ryżu. Pozostały jeszcze tarte pieczarki, które delikatnie odciskamy z nadmiaru wody i przesmażamy partiami na patelni, do momentu, aż woda z nich odparuje. Do ryżu dodajemy starte pieczarki, koperek, doprawiamy, solą i pieprzem cayenne

Moniki Smakołyki
Spaghetti a’la bolognese – szybki obiad 269

height: 1em;" /> Tajny składnik , czyli cynamon , dodaje specyficznego smaku podkreślając bazylię , ale nie dominuje potrawy .Podsumowując , jest to danie , którym nie pogardzi nikt , posypane parmezanem lub innym tartym serem jest genialne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowo -wołowego(...)momentu , aż pomidory się rozpadną , odrobinkę podlewamy wodą ( około 1/2 szklanki ) i dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego . Dusimy pod przykryciem , aż sos się zagęści . Podajemy z makaronem , obficie posypane tartym serem Smacznego !     Post Spaghetti a’la bolognese – szybki obiad pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Trufelki 160

się bardzo smacznymi słodyczami :) Mąkę należy uprażyć, aby nie była surowa. Prażyłam ją na patelni, do momentu gdy zrobiła się beżowa / jasno złota. Trochę zmieniłam przepis i dodałam trochę tartych migdałów, możne je dodać lub nie..., ale można dodać również starte orzechy włoskie, laskowe(...)cukru, 250 ml mleka, 500 ml mąki pszennej, 3 łyżki miękkiego masła, 1 żółtko, 1 łyżka zmielonej kawy, 20 ml rumu, 25 - 30 ml spirytusu, 100 ml tartych migdałów, do obtoczenia „posypka”: kakao, strata czekolada, starte migdały, starte orzechy Zagotować i chwilę gotować cukier z mlekiem, dodać kawę, zamieszać. Odstawić do ostudzenia. W oryginalnym przepisie, kawę dodaje się później

królestwo garów
Papryki faszerowane kaszą jaglaną, kurczakiem i cukinią 258

łyżeczki: cynamonu, słodkiej papryki, ostrej papryki, kminu rzymskiego 5 czerwonych papryk 1/4 szklanki surowej kaszy jaglanej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała cukinia 1 puszka pomidorów 8 łyżek tartego sera (np. mozzarelli) olej sól i pieprz Umyte i osuszone piersi kroimy w niewielką kostkę. Wszystkie przyprawy, łącznie z solą oraz pieprzem mieszamy ze sobą. Łączymy z 2 łyżkami(...)koniec dokładamy ugotowaną kaszę jaglaną, mieszamy i trzymamy na palniku przez 2 minuty. Powstałym farszem wypełniamy połówki papryk. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach C. Następnie posypujemy tartym serem i zapiekamy jeszcze przez 5 minut, do zarumienienia się sera. Źródło

Smaki Na Talerzu
Pieczarki faszerowane 428

dużych, ładnych pieczarek+3 dodatkowe 2 jajka łyżka posiekanej natki pietruszki 1 nieduża cebula 30 g masła kawałek żółtego sera (u mnie radamer) sól, pieprz łyżka tartej bułki dodatkowo 2 łyżki masła Przygotowanie: Pieczarki oczyścić przy pomocy papierowego ręcznika - jeśli są ładne, świeże, nie trzeba ich obierać. Wyciągnąć ogonki i nożykiem nieco poszerzyć zagłębienie kapelusza, żeby(...)łyżki masła i posmarować nim zewnętrzną część kapelusza. Każdy kapelusz nafaszerować nadzieniem i posypać żółtym serem startym na drobnych oczkach. Wierzch każdej pieczarki posypać odrobiną tartej bułki. Kapelusze układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.   Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 35 minut. Podawać ciepłe

Kulinarne Inspiracje
Deser mix z niewykorzystanych kremów 247

lodówce zalegał mi już kilka dni krem malinowy, który szykowałam do malinowych pralin (przepis tutaj ), a później robiłam przepyszną tartę a’la tiramisu (przepis tutaj ). Krem do tarty również wyszedł mi w nadmiarze, a do tego jest to krem wykonanych na surowych jajkach, więc nie mógł zalegać w lodówce. Jestem zdania, że kremy na bazie surowych jajek

Relaxtime
TARTALETKI Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI 178

SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 cukinia 6 pieczarek 1 5 dag sera żółtego tartego(...)Koncentrat pomidorowy Pieprz i sól 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego PRZYGOTOWANIE:  Ciasto lekko rozwałkowuję. W ciasta wycinam 10 kwadratów. Każdy kwadrat smaruję koncentratem pomidorowym a następnie posypuję serem żółtym tartym. Pieczarki i cukinię obieram kroję w kostkę. Posypuję solą i pieprzem oraz niedźwiedzim czosnkiem. Brzegi kwadratów zawijam do środka. Kwadraciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę

Gotowanie Patki
Berlińskie szyneczki 205

Przekąska ze starego zeszytu mojej mamy. Powiem tylko, że szyneczki zniknęły z talerza w mgnieniu oka 😊 Składniki: -10 dag twarożku tłustego homogenizowanego -1 łyżka chrzanu tartego lub ze słoiczka - kilka kropel soku z cytryny -szczypta cukru i soli -1 pomidor -1 jajko ugotowane na twardo -4 plasterki chudej szynki ( gotowanej ) -zielona pietruszka(...)szczypiorek Zamiast twarożku homogenizowanego można użyć zwykłego twarogu. Wtedy najlepiej przepuścić go przez maszynkę lub dokładnie utrzeć na gładką masę. Twarożek mieszamy z chrzanem i przyprawami. Jeżeli używamy świeżego tartego chrzanu, trzeba skropić go cytryną , aby nie sczerniał. W przypadku chrzanu ze słoiczka nie jest to konieczne. Nakładamy krem twarożkowy na plasterki szynki i zawijamy. Każdą rolkę ozdabiamy ćwiartką

Kulinarne przemyslenia

Proponowane wyszukiwania