Lasagna 294szerokie płaty. Potrawa polega na układaniu warstwowo makaronu, sosu bolognese lub pomidorowego, startego sera oraz beszamelu. Całe danie zapiekamy w piekarniku. Składniki: 1 op. makaronu lasagne 150 g tartego sera (najlepiej parmezanu) 1 cebula 2 łyżki oliwy 400 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 2-4 ząbki czosnku 500 g obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki sól(...)nachodziły na siebie. Rozsmarować sosem bolońskim, polać sosem beszamel i posypać startym serem. Warstwy powtórzyć do wypełnienia naczynia żaroodpornego. Ostatnią warstwę przykryj makaronem, polej obficie sosem beszamel i posyp tartym serem. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 min. Gotową lasagne możemy udekorować małymi kawałkami pomidora oraz świeżymi listkami bazylii
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pomidorowa zupa krem z batatem i kluseczkami z quinoą i parmezanem 243których użyłam w postaci klasycznej passaty, przełamane są słodkością batata i delikatną białą quinoą. Krem świetnie komponuje się z gęstym jogurtem, kaparami i kładzionymi kluseczkami z czarną quinoą i tartym parmezanem ;) Składniki: 1/2 szklanki ziarna białej quinoy(...)duży batat 2 szklanki wywaru warzywnego 1 butelka pomidorowej passaty Łowicz kilka łyżek gęstego naturalnego jogurtu 2 łyżki kaparów 1 jajko 2 łyżki ugotowanej czarnej quinoy 30 gram tartego parmezanu 1/4 szklanki mąki z quinoy 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej lubczyk pieprz sól Wykonanie: Batata obieramy, kroimy w gruba kostkę i gotujemy w wywarze warzywnym z dodatkiem lubczyku
Quinoa Raz!
Kotlety mielone drobiowo - rybne 285800g. czystego mięsa. 800g. świeżej ryby (nie mrożonej) 500g. piersi kurczaka 2 średnie cebule 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu Mięso zmielić przez maszynkę o drobnych oczkach, ( rybę(...)mięsa, dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić (najskuteczniej ręką). Po dokładnym wymieszaniu mięso będzie dość "rzadkie", dzięki czemu kotlety będą soczyste i delikatne. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu na rumiany kolor. Z takiej porcji mięsa wyszło mi 8 dorodnych kotletów
Lubię to gotuję
Włoskie pierożki z serem i pieczarkami. 523łyżka masła pół łyżeczki soli nadzienie; 35 dag pieczarek 1 cebula zioła prowansalskie, sól, pieprz 1 łyżka masła 15 dag sera żółtego 2 małe jajka około pół szkl. bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie; Do garnka wlewamy mleko i dodajemy masło i zagotowujemy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę a następnie wlewamy gorące mleko. Mieszamy energicznie aż składniki się połączą(...)szklanką lub kubkiem wykrawać koła i nakładać farsz z pieczarek i jedną kostkę sera. Zlepiać jak tradycyjne pierogi. Następnie pierogi maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony. Olej powinien sięgać do połowy pieroga. Po usmażeniu osączyć na ręczniku papierowym. Można podawać z ketchupem czy innym ulubionym sosem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.
Roladki drobiowe z makaronem 313drobiowe 100 g makaronu kolorowego rurki 1 ser mozzarella kilka listków bazylii sól i pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki bułki tartej 1 jajko olej do smażenia pęczek kopru Wykonanie: Filety opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrawamy po długości dzieląc na cztery kotlety. Każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy(...)kosteczkę mozzarell ę oraz bazyli ę, przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany makaron rozkładamy na kotlecie drobiowym, zwijamy roladki, obtaczamy w mące następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor, pod koniec smażenia przykrywamy roladki pokrywką. Usmażone roladki wykładamy na półmisek, posypujemy posiekanym drobniutko koperkiem. Podajemy na gorąco jako danie
kgwjanczewo
Chrupiący schabowy z kością 234inności smaku nadaje kostka schabowa, spróbujcie, a przekonacie się, że jest różnica w smaku... Składniki: 4 kotlety schabowe z kością 2 jajka 2 łyżka mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz świeżo mielony smalec do smażenia Wykonanie: Kotlety opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy kotlet owijamy(...)foli ę spożywczą, rozbijamy na desce za pomocą tłuczka, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na talerzu roztrzepujemy jajka. Kotlet obtaczamy w mące w jajku a następnie w bułce tartej. Smalec ro zgrz ewamy na patelni, smaży my kotlety na rumiano z obu stron. Podajemy z ziemniakami lub kaszą oraz dowolnie wybraną surówką. Smacznego
kgwjanczewo
Wytrawne paszteciki - przepis na farsz. UWAGA - PYSZNE! O niebo lepsze niż ze sklepu 287sztuk): 2 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 3-4 pieczarki 1/2 niewielkiej piersi z kurczaka 1 cebula dwie garście sera żółtego tartego 2-3 łyżki keczupu łagodnego sól, pieprz papryka słodka mieszanka ziołowa do drobiu Przygotowanie: Warzywa oraz kurczaka kroimy w dość drobną kostkę. Kurczaka oprószamy lekko solą oraz przyprawą ziołową (może być do grilla(...)Kiedy lekko zmiękną dodajemy keczup. Podsmażamy jeszcze chwile. Na koniec podsmażamy pieczarki Pozostaje usmażyć kurczaka-uważając by go nie przesuszyć. (Mięso dojdzie w piekarniku. Podsmażone składniki czynszu mieszamy z tartym serem. Farsz gotowy. Wystarczy nasze ciasto francuskie pokroić na kwadraty napełnić farszem i zagnieść solidnie na bokach by nadzienie pozostało na miejscu podczas pieczenia. Na wierzchu smarujemy białkiem. Oprószamy
Kuchnia po mojemu
Kalafior zapiekany pod beszamelem 290jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych. składniki: 1 średni kalafior 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 szklanka mleka 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka tartego żółtego sera gałka muszkatołowa, sól, pieprz tłuszcz od smarowania naczynia Przepis: Kalafior umyć, oczyścić i kroimy na mniejsze części.Gotujemy osoloną wodę i gotujemy na parze aż Kalafior bedzie(...)kalafiora. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Naczynie do zapiekanie wysmarować tłuszczem, przełożyć do niego kalafiora i równomiernie polać sosem. Posypać tartym serem. Zapiekać przez 35 – 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Smacznego Artykuł Kalafior zapiekany pod beszamelem pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-uk
CLAUFOURTIS Z CZEREŚNIAMI 187wsypujemy mąkę i dalej mieszając wlewamy roztopione, zimne masło. Kiedy składniki dobrze się połącza wlewamy mleko i ponownie mieszamy. Formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, następnie równo rozkładamy w niej czereśnie aż zakryją całe dno. Na czereśnie wylewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez 35-40 minut. Ciasto w trakcie
Kulinarne Fantazje Marioli
Pieczarki w zalewie octowej 250przepis na pyszne pieczarki w zalewie. Pieczarki są szybkie i łatwe do przygotowania. To idealna przekąska na każdą imprezę. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg pieczarek, 2 jajka, 3 szklanki bułki tartej, olej do smażenia, sól, Zalewa: 1,5 litra wody, 1/2 szklanki octu, 1 łyżka cukru, 2 pokrojone w piórka cebule, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela(...)angielskiego, 2 łyżeczki gorczycy, 1 łyżeczka soli, kilka ziaren pieprzu ziarnistego. PRZYGOTOWANIE: 1. Z pieczarek odkrawam trzonki. Pieczarki oprószam solą. Następnie maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju. 2. Zalewa: Wszystkie składniki zalewy przekładam do garnka i zagotowuję. Zalewę odstawiam do przestudzenia. 3. W dużym naczyniu układam usmażone
Tradycyjna kuchnia Kasi
Kurczak pieczony w panierce 183łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki suszonej bazylii pół łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki sól pieprz około 1 szklanki bułki tartej Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Do oliwy dodać(...)wszystkie przyprawy i wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć dokładnie mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki i każdy kawałek dokładnie obtoczyć w tartej bułce. Ułożyć mięso na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piec około 50-60 minut, aż skórka ładnie się zrumieni
kuchnia doski
BARSZCZ WIGILIJNY Z PIECZONYCH BURACZKÓW I JABŁEK 253zagotowujemy. Zmniejszamy gaz do małego. Dodajemy wszystkie przyprawy (oprócz soli, czosnku i soku z cytryny) i gotujemy do miękkości warzyw, przez około 30 minut. Do ugotowanego wywaru dodajemy tarte buraczki, pokrojone jabłka i starty na tarce czosnek. Zwiększamy ogień do średniego, a gdy barszcz się zagotuje, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy jeszcze przez około 8 minut(...)wywarem z grzybów. Kilka grzybków kroimy w paski i pozostawiamy w zupie, resztę wykorzystujemy do farszu na uszka lub do bigosu. Możemy też pozostawić w barszczu kilka łyżek tartych buraczków. Barszcz podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i opcjonalnie roztartym w palcach pieprzem różowym. Można
cool and minty
BUŁKI Z OREGANO, CZOSNKIEM I SEREM 208mąki pszennej Wrocławskiej Lubella 50 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłej wody 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 3 ząbki czosnku 100 g żółtego, tartego sera oregano do posypania(...)swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, podsypując je mąką. Dzielimy na małe porcje i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce do pieczenia i posypujemy po wierzchu oregano i tartym serem. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 25 minut, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 170* C. Kiedy bułki
Kulinarne Fantazje Marioli
BUŁKI SEROWO - CEBULOWE 166szklanki kwasu, użyłam chlebowego 1 szklanka ciepłej wody 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 1 cebula, podpieczona na złoto na oleju 100 g żółtego, tartego sera(...)wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, podsypując je mąką. Dzielimy na małe porcje i formujemy bułeczki, które układamy na posypanej mąką blaszce. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, następnie posypujemy tartym serem i lekko je nacinamy nożem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 25 minut, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 170* C. Kiedy bułki są ładnie wypieczone
Kulinarne Fantazje Marioli
KRUCHE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I JABŁKAMI 243spodzie to jedno z ciast które znika migiem w moim domu. Owoce dodajemy jakie mamy, u mnie domowe brzoskwinie ze słoika i jabłka. Placek polałam budyniową pianką i posypałam tartym ciastem. Idealne do niedzielnej kawki(...)PRZYGOTOWANIE : Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy. Na ciasto rozkładamy brzoskwinie i kawałki jabłek. Wylewamy pianę i posypujemy wierzch resztą, tartego ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C, przez około 45 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie i się zarumieni. Po całkowitym ostygnięciu ciasto przechowujemy w lodówce
Kulinarne Fantazje Marioli