tarta - 42848 przepisów (strona:1231/2857)

Kotlety cielęce w panierce 153

miało być zdrowo, ale wyszło przesmacznie, więc też się liczy ;) :P Składniki 600 g cielęciny (u nas łopatka) 100 g masła 1 jajko 100 g mąki 100 g bułki tartej imbir mielony sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso(...)myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, lekko rozbijamy pięścią. Kotlety oprószamy solą i imbirem. Panierujemy w mące, następnie w rozkłóconym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na maśle na złoty kolor. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style

R'n'G Kitchen
Zupa bryndzowa 366

zupy. Dodajemy wciśnięty czosnek. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Z solą ostrożnie, bo bryndza już jest słona. Smacznego! A jak macie ochotę spróbować bryndzy w tarcie, to zapraszam na tartę z gruszką, grzybami i bryndzą .   Post Zupa bryndzowa pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
CUKINNIOWE MINI PIZZE, ZAPIEKANE Z KIEŁBASKAMI I SEREM 205

SKŁADNIKI : 2 średniej wielkości cukinie 3-4 wędzone frankfurterki  1 mały słoik papryki konserwowej ( lub hilli )  sól do smaku 100 g sera żółtego tartego 1 łyżka oleju  szczypiorek do posypania(...)Cukinię kroimy na centymetrowe plastry, układamy na wysmarowanej olejem blaszce i posypujemy solą i szczypiorkiem. Na cukinię układamy po 2-3 kawałki pokrojonej kiełbaski, po kawałku papryki i posypujemy tartym serem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 25 minut. Cukinia puści trochę soku ale to nie szkodzi. Przekładamy ją na talerz i podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie - wrześniowa piekarnia 266

Chleby z przepisów Dany piekłam nie raz. Zawsze były pyszne. Chleby z tartym jabłkiem według Jej przepisów też już piekłam. Zawsze znakomite. Więc tym bardziej ucieszyłam się, kiedy zobaczyłam, że wrześniowa piekarnia  Amber  to chleb od Dany (  bolg Leśny Zakątek .) Chleb jest pyszny, wspaniały, wilgotny! Wymaga nieco czasu, ale nie pracy - jest jednym z tych chlebów(...)Dana na swoim blogu pisze, że jabłka są nie tylko dekoracją, ale że dzięki nim chleb dłużej zachowuje świeżość. Radzi też użyć jabłek twardych i kwaśnych.  Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie podaję za Daną Składniki zaczynu 2 łyżki zakwasu żytniego 200g mąki żytniej typ 720  150g wody 140g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych

Stare Gary
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie 187

tartym jabłkiem na zakwasie. Przepis podsunęła nam Dana z bloga  Leśny zakątek . Chleb jest delikatny, z chrupiącą skórką i delikatnym aromatem jabłka. Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie Czas przygotowania: 18 godzin Proporcje na 2 foremki 25 x 11 cm Składniki Zaczyn: 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej

Kulinarne przygody Gatity
Pizza z Olafem 208

dzieci, które możemy, a nawet powinniśmy robić z dziećmi, żeby spędzić z nimi miło czas i zachęcić do pobudzenia kreatywnego myślenia :-). Z podanego przepisu wychodzi dwie pizze (formy na tarte 26 cm). Udanego dzionka :-). Składniki: 200 g maki pszennej 200 g mąki żytniej razowej 7 g suszonych drożdży płaska łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy  szklanka(...)objętość. W tym czasie możemy przygotować sobie resztę składników. Ciasto dzielimy na dwie części, które musimy rozwałkować i przełożyć albo na blaszkę (wtedy nie dzielimy), albo do formy na tartę. Ja użyłam dwóch foremek na tartę. Ciastem wyłożyłam formę, ciasto posmarowałam sosem pomidorowym (może być dobrej jakości ketchup), do którego dodałam oregano. Następnie wykładamy ulubiona dodatki. Kulkę mozzarelli kroimy

kruche babeczki
Krokiety z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym i Serem 257

mąki W rocł awskiej Lubella 1 szklanka mleka 2 szklanki wody   2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej do smażenia ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka  szczypta soli  Krokiety z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym i Serem : Farsz: Cebule kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy posiekany(...)góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i od razu przekładamy na dość głęboki , rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min).    Moje posty

Słodka Strona
Tarta z cebulą i oliwkami 135

Szybka tarta na cieście francuskim z uwielbianym przez nas serem feta <3   Składniki 300 g ciasta francuskiego 3 jajka 500 g cebuli cukrowej oliwa do smażenia 150 g sera feta 10 szt czarnych oliwek 10 szt zielonych oliwek kminek biały pieprz sól do smaku     Przygotowanie   Oddzieliłem białka od żółtek. Obraną cebulę posiekałem(...)oliwie, a gdy przestygła dodałem rozdrobnioną widelcem fetę, żółtka, poprzekrawane na pół oliwki, sól i pieprz. Z białek ubiłem pianę, delikatnie połączyłem z masą. Ciastem wylepiłem formę do pieczenia tart, nakłułem widelcem. Na cieście rozłożyłem farsz. Z reszty ciasta uformowałem wąskie paski, ułożyłem je na farszu tak, by tworzyły kratkę. Posypałem kminkiem. Zapiekałem w temperaturze 180 stopni C 30 minut

R'n'G Kitchen
ZUPA SEROWA Z PARÓWKAMI I PIECZONĄ CUKINIĄ 243

smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka gęstej śmietany  100 g serka kremowego gouda 100 g parówek HENRYK  KANIA   50 g żółtego sera żółtego, tartego 100 g pokrojonej w kostkę cukinii  50 g czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę 2 łyżki oleju  garść grzanek  natka pietruszki do ozdoby(...)gotowania dodajemy pokrojony serek, mieszamy aż się rozpuści.  Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty czosnek.   Całość blendujemy na gładki krem. Podgrzewamy i dodajemy część tartego sera żółtego, mieszamy aż się rozpuści.  Na oleju podpiekamy drobno pokrojoną cukinię, paprykę i pokrojone ukośnie parówki, doprawiamy papryką i szczyptą soli do smaku.  Na talerz nalewamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Kotlety mielona ala Edzia 165

jeżeli cała masa mięsna jest za  rzadka to można dodać z trzy łyżki bułki tartej .  Następie ręce smarujemy olejem i formujemy kotlety następie obtaczamy w bułce tartej i na rozgrzaną patelnie smażymy kotlety

Mój Smak
Ciasto gruszkowe, które rozpływa się w ustach 256

szkl. mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do pierników (lub przyprawy do szarlotki Kamis) Piekarnik nagrzać do 170°C . Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać w sodą i przyprawą do pierników. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. W drugiej misce ubić żółtka z cukrem na gęsty krem

Posadzone i zjedzone
Ciasto owsiane z borówkami 197

pomocne w leczeniu miażdżycy. Borówki obniżają poziom "złego" cholesterolu, a podnoszą tego "dobrego", a także opóźniają procesy starzenia.  Wielbicielom borówek amerykańskich polecam dwa przepisy z tymi owocami: Tarta na jaglanym spodzie z letnimi owocami i płatkami migdałowymi Placek jaglany z borówkami

My Chcemy Jeść
Wyniki konkursu "Polskie Jabłka" 244

Sylwii Drożdż za jej "Kajmakowe muffinki z jabłkami" - świetny pomysł na pyszne i słodkie małe co nieco :) 2. Mirki Wawrzyniak za "Tartę serowo-jabłkową" - patrząc na zdjęcie tarty poczułam prawie ten cudowny cynamonowy smak :) 3. Joanny Tokarz za "Sałatkę jarzynową" - tradycyjnie i co ważne wytrawnie :) Mam nadzieję, że w książce "Polskie jabłka" znajdziecie mnóstwo ciekawostek na temat tych

Smakołyki Asi
Patisony, faszerowane kiełbasą meksykańską 204

cebula 3 kiełbaski meksykańskie – grillowe-surowe 1/2 szklanki kaszy wiejskiej , ugotowanej na bulionie 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki chilli sól do smaku troszkę tartego sera do posypania pół szklanki bulionu Patisony , myjemy , ścinamy ich górną część i łyżeczką wybieramy komorę nasienną , tworząc miejsce dla farszu . Miąższ , wyjęty ze środka patisona siekamy , przekładamy(...)Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temperaturze 160 C , około 30 -40 minut -w razie potrzeby warto przykryć wierzch folią , żeby się nie przypaliło . Pod koniec pieczenia posypujemy tartym serem ( tak około 2 minut ) . Serwujemy na gorąco , w towarzystwie np. placków z dyni lub cukinii . Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Patisony, faszerowane

Ogrodnik w podróży
Buraczki tarte 192

Jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu, najczęściej kojarzony z niedzielnym obiadem, bardzo lubiany zresztą nie tylko przez dorosłych - buraczki tarte. Najsmaczniejsze z małych, ale słodkich buraków. Najlepiej smakują podane(...)śląskiego obiadu.  Buraki bardzo lubię nie tylko w takiej postaci. Chętnie miksuję zdrowe koktajle czy przygotowuję sałatki z ugotowanymi burakami , z rukolą i np. serem pleśniowym.  Buraczki tarte do obiadu Składniki: 1 kg podobnej wielkości buraków cukier do smaku Przygotowanie: Buraki gotujemy. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą. Obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na największych oczkach. Dodajemy

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania