tarta - 42848 przepisów (strona:1209/2857)

Wielkanocne buraczki z chrzanem 277

Buraczki z chrzanem to doskonały dodatek na wielkanocnym stole. Buraki możemy upiec w trakcie pieczenia świątecznych mięs, by oszczędzić czas. 2 średnie buraki 4 łyżeczki tartego chrzanu 0,5 łyżki miodu 1 łyżka oleju sól do smaku Buraki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na godzinę. Jeśli mamy duże buraki możemy wydłużyć(...)wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię i studzimy. Następnie obieramy z nich skórkę i ścieramy buraki na dużych oczkach tarki. Starte buraki przekładamy na patelnię. Dodajemy łyżkę oleju, 4 łyżeczki tartego chrzanu i pół łyżki miodu. Podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą. Gotowe! Na Wielkanoc polecam też: Domowy zakwas na żurek Żurek bez mleka i śmietany Sałatka a’la rosyjska

Dieta bez mleka
Szybka chrzanowa sałatka z cieciorką i papryką 436

ochotę na coś dobrego. Przygotowanie takiej sałatki zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Spróbujcie, polecam. Składniki: 6 łyżek cieciorki z puszki 3 jajka 1/2 czerwonej papryki 1 czubata łyżeczka chrzanu tartego Rolnik 4-5 łyżek majonezu 1 łyżka posiekanego szczypiorku + do ozdoby sól i czarny mielony pieprz do smaku(...)Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Następnie studzimy, obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Przerzucamy do miski. Do jajek dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, cieciorkę z puszki, czubatą łyżeczkę tartego chrzanu, posiekaną łyżkę szczypiorku i majonez. Całość mieszamy, następnie doprawiamy pieprzem i solą, znów mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Sałatkę podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Słodkie okruszki
Zupa o smaku lasagne 206

najlepsze przepisy na zupy kremy – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zbiór przepisów FIT i odpowiedź(...)puszka białej fasoli – 1 łyżka oliwy – 1 świeże chilli – 1 mała cebula – 2 ząbki czosnku – 4 łyżki sera ricotta – 3 łyżki tartego parmezanu – 1 łyżka drobno posiekanej bazylii – 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Cebulę, chilli i czosnek drobno posiekaj. Na oliwie podsmaż cebulę, chilli i czosnek. Ilość dodanego chilli

nietylkopasta.pl
PULPECIKI ZE SZPINAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM 222

SZTUK WIELKOŚCI ORZECHÓW WŁOSKICH:  Klopsiki 500 g mięsa mielonego np.z indyka 15 dag sera żółtego tartego np.cheedar 2 garście świeżego szpinaku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy Sól pieprz do smaku Dodatkowo 2 l wody 1 kostka rosołowa 2 liście laurowe 1 łodyga selera naciowego 1 marchewka drobno posiekaną

Gotowanie Patki
Pulpety warzywno-mięsne w śmietankowym sosie 187

cukinię. Warzywa nadają pulpetom lekkości. Do tego śmietankowy sos i dania gotowe. Polecam. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 marchewka ½ młodej cukinii 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżka śmietankowego almette 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Bulion/ woda Wykonanie: Cukinię ścieramy(...)tarce warzywnej, przekładamy na sito i lekko solimy ( pozostawiamy kilkanaście minut aby pozbyć się nadmiaru wody ). Tak samo ścieramy marchewkę. Do mięsa mielonego dodajemy jedno jajko, łyżkę bułki tartej, startą marchewkę i odciśniętą cukinię. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy pulpety. Gotujemy w bulionie kilkanaście minut. Pod koniec gotowania odlewamy część wywaru ( tyle ile potrzebujemy do sosu

Smaki Ewy
Sałatka z brokułem i białą kiełbasą 808

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z brokułem i białą kiełbasą – Składniki: 1 brokuł 3 jajka 10 pomidorków koktajlowych 3 białe kiełbasy (ok. 300g) 3 czubate łyżki majonezu 1 łyżeczka tartego chrzanu pęczek świeżego koperku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z brokułem i białą kiełbasą – Wykonanie: Brokuła podzielić na mniejsze różyczki, ugotować na półtwardo(...)delikatnie podgrzać). Pozbawić je jelita (osłonki) i pokroić na plasterki. Koperek drobno posiekać. W misce lub na większym talerzu poukładać brokuły, pomidorki, jajka i kiełbasę. Majonez wymieszać z łyżeczką tartego chrzanu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Całość posypać świeżo posiekanym koperkiem. Opcjonalnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne Przeboje
Wegetariańska zapiekanka pasterska z cieciorką i boczniakami 236

łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 2 łyżki oleju Sól i pieprz Warstwa wierzchnia Główka kalafiora (dość duża) 1 pietruszka 2 łyżki masła 1/2 szklanki tartego parmezanu Szczypta gałki muszkatołowej Siekana zielona pietruszka Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przepłucz cieciorkę pod zimną wodą, osusz, posyp łyżką słodkiej papryki(...)sosem, dodaj do niego grzyby, wymieszaj. Dopraw solą i pierzem. Krok 5 Formę do pieczenia posmaruj delikatnie olejem. Wyłóż na spód sos, przykryj masą kalafiorową, posyp z wierzchu tartym parmezanem (około pół szklanki). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25-30 minut, aż wierz ładnie się przypiecze, a sos zacznie bulgotać. Podawaj z dużą ilością

Niedzielny kucharz
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym 1425

Szybkie, proste i trochę świąteczne. Najlepsze oczywiście z tartymi burakami. Ostatni słoik buraków(...)wylądował jednak u mojego brata, więc mięcho zostało wchłonięte z mizerią. Też super.  Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 300 ml wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżo tartego chrzanu  1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 1 liść laurowy 1 łyżeczka majeranku sól pieprz olej rzepakowy Polędwiczkę kroimy w plasterki o grubości

Kardamonovy
Sernik z kajmakiem 214

masła – 150 g cukru pudru – 6 jajek – 1 opakowanie cukru waniliowego – 100 ml śmietanki 36% – 4 łyżki mąki ziemniaczanej – masło i odrobina bułki tartej do formy Składniki polewa: – 200 g gotowego kajmaku – 100 g masła – 150 g cukru pudru (biały, brązowy lub połączenie obydwu) Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być(...)masy serowej i już za pomocą szpatułki delikatnie wymieszaj. Okrągłą formę o średnicy 25-28 cm wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Boki nasmaruj masłem i obsyp odrobiną bułki tartej. Do tak przygotowanej formy wlej masę sernikową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st C i piecz 60 minut. Po zakończeniu pieczenia wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Zostaw sernik

nietylkopasta.pl
Wiosenna krucha tarta z warzywami i owczym serem (bez glutenu) 210

brokuła i groszek Hortex oraz kukurydzę z puszki. Całości dodaje smaku wyrazisty owczy ser typu Queijo de Nisa przywieziony z Portugalii, ale możecie też wykorzystać nasz polski oscypek. Upieczoną tartę skropiłam sosem winegret i posypałam czarnuszką. Pycha! Składniki: 60 gram mąki z quinoy 60 gram skrobi ziemniaczanej 50 gram mąki kasztanowej 2 duże jajka 80 gram gęsiego tłuszczu (można zastąpić(...)pół godziny.  Ser trzemy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z drugim jajkiem, doprawiamy, świeżo zmielonym pieprzem.  2 ziemniaki kroimy na cienkie plastry, resztę na grubsze kawałki. Wylepiamy ciastem foremkę, dno nakłuwamy widelcem i układamy na nim cienkie plasterki ziemniaków. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Następnie wyjmujemy tartę, na dno wykładamy

Quinoa Raz!
Surówka z tartej brukselki z orzechami 206

kapusty zna każdy, choć pewnie większość ma na myśli surówkę z kapusty kiszonej. Z surowej kapusty, białej i czerwonej jest równie smaczna, ale lżejsza i delikatniejsza. Surówka z tartej brukselki to jeszcze inny obszar doświadczeń smakowych. Brukselka kojarzy się często z warzywem lekko gorzkim i taka rzeczywiście jest po ugotowaniu, natomiast na surowo (i upieczona) jest słodziutka, bez nutki(...)Wcześniej możesz je podprażyć 2-3 minuty na suchej patelni. Całość wymieszaj. Podawaj jako dodatek do pieczonych i smażonych mięs, np. do steka z tego przepisu Artykuł Surówka z tartej brukselki z orzechami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Dwukolorowa babka białkowa 285

delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, do 2 łyżki mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki natłuścić i wysypać mąką lub bułką tartą. Następnie wyłożyć do formy poszczególne części ciasta - najpierw na dno brązową, a na wierzch białą. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika. Piec ok. 40-45 min. - u mnie

Grunt to przepis!
Placki ziemniaczane z nadzieniem 192

Składniki 4 duże ziemniaki ,około 1 kg 2 jajka 3-4 łyżki mąka pszenna sól - do smaku 50 g sera żółtego startego do tartych ziemniaków Farsz 150 g mięsa mielonego dowolnego 50-80 g sera żółtego startego 1/2 cebula  sól - do smaku czarny pieprz - do smaku olej roślinny - do smażenia szpinak op. Wykonanie Przesmażyć cebulę ,dodać mięso ,smażyć(...)tarce.Do masy ziemniaczanej dodać jajka ,mąkę i ser żółty starty .Całość dokładnie wymieszać .Rozgrzać patelnie, smażyć duże placki ziemniaczane.Na każdy placek,złożony na pół , na połówce ułożyć farsz ,posypać tartym serem i zakryć drugą połówką .Zarumienić z obydwu stron.:)) Podawać placki ziemniaczane nadziewane na gorąco. Smaczne i bogate danie z tradycyjnych składników. Placki ziemniaczane mogą być gotowane z różnymi

w mojej kuchni
QUESADILLA Z MIĘSEM MIELONYM 283

stylu meksykańskim, tj. papryką, czerwoną fasolą, kukurydzą i pomidorami. Użyłam do niej placków tortilli pszennej, które nie składałam na pół, a sklejałam dwa placki ze sobą za pomocą tartego sera mozzarella. Jest to pyszna przekąska, która u mnie świetnie sprawdza się jako danie kolacyjne 😊  Składniki(...)mięsa mielonego wołowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 400 g tartego sera mozzarella 12 placków tortilli sól, pieprz papryka słodka mielona papryka ostra mielona oregano suszone olej do smażenia Wykonanie: Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy

Kuchnia MagdaLeny
Frytki z marchewki z jajkiem na miękko. Pomysł na pyszne śniadanie. 194

tartego parmezanu 2 jajka pieprz grubo mielony Sposób przygotowania: Marchewkę obierz i pokrój ją w słupki. Lekko podgotuj (5 minut) Wyłóż na papier do pieczenia i posyp tartym parmezanem i posyp grubo mielonym pieprzem. Zapiecz aż ser się zarumieni (około 20 minut) Jajka ugotuj na miękko. (3 minuty od zagotowania, ostudź w zimnej wodzie inaczej żółtko się zetnie

wysmienity

Proponowane wyszukiwania