oleju rzepakowym - 150 g serka śmietankowego z ziołami - 50 g parmezanu - 1 jajko - 2,5 łyżki mąki (gdy masa będzie za rzadka można dodać mąki) - 1 łyżka bułki tartej + bułka do panierowania - sól - pieprz - olej do smażenia(...)Przygotowanie: Tuńczyka dokładnie odcedzamy z oleju, przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania zwartej mieszanki. Formujemy kuleczki i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane kuleczki smażymy w głębokim oleju w 170 stopniach do złotego koloru. (olej nie może mieć wyższej temperatury bo na zewnątrz szybko się usmażą a w środku będą
Kulinarne życieżółtej i pół czerwonej papryki) 1 mała cebula 1 mała cukinia 1 kulka mozzarelli z zalewy przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka. papryka ostra olej do smażenia 1 szklanka bułki tartej do panierowania Domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ *** W pierwszej kolejności smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ , około 5-7 sztuk, resztę ciasta zostawiamy, będzie nam jeszcze potrzebne *** *** Filet z kurczaka(...)ciasto naleśnikowe rozrzedzamy odrobiną wodą ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe, z połowy składników podanych w przepisie). Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor *** *** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym. Przepis na domowy sos czosnkowy znajdziecie TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE
Blog z Apetytemmasła 250 ml mleka 1 jajko + 1 jajo do posmarowania bułeczek 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 500 g pieczarek 1 duża cebula około 80-100 g tartej mozzarelli sól, pieprz oregano Masło przekładamy do garnuszka, wlewamy mniej więcej połowę mleka i stawiamy na palniku włączonym na małą moc – roztapiamy masło. Następnie garnuszek zdejmujemy(...)bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie bułki smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy oregano i tartym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut (do zarumienienia
Smaki Na Talerzużółtko 1/4 łyżeczka soli 60 g masła roztopionego 12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych Dodatkowo: maliny lub inne owoce ewentualnie 4 i 1/2 łyżeczki bułki tartej (jeśli wykorzystujemy np. truskawki lub śliwki) 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek Kruszonka: 1/2 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 60 g roztopionego masła cukier waniliowy(...)podwoją swoją objętość. Następnie dnem szklanki zrobić w każdej bułce wgłębienie mocno przyciskając szklankę, ciasto powinno być bardzo cienkie w tym miejscu. We wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, a potem maliny lub inne owoce. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać przygotowaną kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 20 minut do złotego koloru. Życzę Smacznego
talerz przyjemnościwieprzowiny z kością 5 dag cebuli 6 dag czerstwej bułki (w całości) jedna ósma litra wody lub mleka (czyli 125 ml) 2 dag tłuszczu 1 jajko 4 dag tartej bułki 6 dag tłuszczu do smarowania sól i pieprz do smaku Jak przygotować kotlety mielone z mięsa mieszanego Bułkę namoczyć w mleku (lub w wodzie), odcisnąć. Mięso oddzielić od kości(...)całe jajko, wyrobić na pulchną masę (najlepiej ręką), jeśli potrzeba, dodać 3-4 łyżki mleka. Uformować z masy mielonej 8 kul, spłaszczyć na grubość 1,5 cm, panierować w tartej bułce, nadać formę owalną, Jak smażyć kotlety mielone z mięsa mieszanego Kotlety mielone z mięsa mieszanego smażyć na rozgrzanym tłuszczu na niezbyt silnym ogniu z dwóch stron na rumiano
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalitra gorącego bulionu lub wody garść listków natki pietruszki 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego sól, świeżo zmielony czarny pieprz 125 ml śmietany 30% 2 łyżki tartego parmezanu WYKONANIE Kiełbaskę chorizo i ziemniaki kroimy w małą kostkę, czosnek, i marchewkę w plasterki, cebulę drobno siekamy. Pieczarki opłukujemy, osuszamy i kroimy w plastry. Natkę pietruszki drobno siekamy. W garnku(...)gorącym wywarem, przelewamy do garnka z zupą i zagotowujemy. Gotujemy 3 minuty, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odstawiamy z ognia. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem
cool and mintyLekko wilgotne ciasto z dżemem wiśniowym, rodzynkami i tartymi orzechami. Jeszcze gorące kroiliśmy i smakowaliśmy. Pyszne ciasto, które można polać polewą lub lukrem, udekorować bakaliami. Co tu dużo mówić, proste i szybkie smaczne ciasto, które uda się każdemu! Dziś szybkie ciasto z dżemem, rodzynkami(...)orzechami polecam na deser! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 jajka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki tartych orzechów włoskich 1 szklanka maślanki słoik dżemu wiśniowego opakowanie rodzynek opłukanych i lekko wysuszonych Przygotowanie: W misce mieszam suche składniki, następnie po kolei dodaję mokre. Mieszam kuchenną trzepaczką
Zasmakuj Kuchnirosół lub bulion ok 1,5 l szczaw świeży lub kiszony marchewka pół cebuli sól pieprz natka pietruszki ziele angielskie majeranek 250 g mięsa mielonego 1 łyżka bułki tartej jajko(...)talerz kilka łyżek śmietany Bulion wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i drobno posiekaną cebulę i marchewkę. Gotujemy ok 15 min. W tym czasie mieszamy mięso mielone z łyżką bułki tartej i przyprawami do smaku, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy małe kuleczki, od razu wrzucamy je do gotującej się zupy. Następnie dodajemy partiami szczaw, smakując by nie dodać
Gotowanie jest łatweświeżych pomidorów, wtedy jej smak jest najlepszy, ale to jest możliwe tylko w sezonie, zimą wykorzystuję do tego pomidory z puszki. Zupę pomidorową podaję z tartym żółtym serem, co sprawia, że jest bardziej sycąca i ser przepysznie się ciągnie. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania zupy pomidorowej (4 porcje): skrzydło z indyka lub inne dowolne mięso(...)zahartowaniu jogurt albo śmietana nie zważa się w zupie). Przelewam do garnka zawartość kubka, mieszam gotuje przez 3 minuty i wyłączam grzanie. Wykładam ryż na talerze, posypuję tartym żółtym serem i zalewam gotującą się zupą (zupa musi być bardzo gorąca aby ser się roztopił), całość posypuję posiekaną natką pietruszki i zupa pomidorowa gotowa. SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Możefont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Bezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami To było moje trzecie podejście do bezglutenowego ciasta marchewkowego, no i … do trzech razy sztuka :) Wreszcie się udało :) Przepis jest bardzo łatwy a ciasto wychodzi puszyste i wręcz rozpływa się w ustach. Użyłam jednej(...)dolewam olej. W innej misce mieszam ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem i przyprawą do piernika. Do mokrych składników wsypuję suche, mieszam dokładnie łyżką, dodaję tartą marchewkę i posiekane orzechy, dalej mieszam aż do połączenia składników i przekładam ciasto do formy. Wkładam ciasto do rozgrzanego piekarnika i piekę przez 45 minut
Gotuj Się Kto Możepanierki) 2 – 3 łyżki serka śmietankowego typu Almette mały ząbek czosnku łyżeczka szczypiorku łyżeczka koperku łyżeczka soku z cytryny 4 – 5 łyżek bułki tartej olej/ oliwa do smażenia (Ilość zależna od wielkości patelni.) sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Gotujemy jajka na twardo (przez ok. 8 minut), obieramy je ze skorupki i przekrajamy na pół. Wydrążąmy(...)nałożyć farsz szprycą cukierniczą, ze wzorzystą nakładką. Wierzch można ozdobić kiełkami, czy rzeżuchą. I gotowe!) Maczamy je w roztrzepanym jajku, doprawionym solą i pieprzem. Później obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na dość głębokim tłuszczu, do zrumienienia. Wyjmujemy je i odsączamy na ręczniku papierowym. Po przestygnięciu są gotowe do jedzenia. Smacznego jajka
Pyszny Duetłyżki cukru 1/4 szkl mąki krupczatki 1 łyżka kawy mielonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt kokosowy: 3 jajka 10 dag kokosu 10 dag cukru 1 łyżka bułki tartej 1/4 łyżeczki proszku Biszkopt migdałowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 12 dag migdałów (pół na pół zmielonych i posiekanych(...)łyżki mąki krupczatki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt orzechowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 12 dag orzechów włoskich (pół na pół zmielonych i posiekanych) 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka mąki krupczatki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jajeczna: 1,5 kostki masła w temp. pokojowej 2 jajka 10 dag cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego mała puszka
Smakołyki Asiłyżka oleju 4 garście kiełków rzeżuchy – z wysianej 1 paczki nasion lub kupionej, ściętej nożyczkami 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach – obrane i pokrojone na kawałki 2 łyżki tartego chrzanu (może być kupny) 4 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie) – obrane i przekrojone na pół Przepis na zupę z rzeżuchy Gotujemy bulion z pęczka włoszczyzny, cebuli, czosnku(...)sojowym i olejem. Na każdym talerzu układamy po pół marchewki wyjętej z bulionu, ziemniaka i 2 połówki jajka (jeśli je jemy). Zalewamy bulionem. Do każdego talerza wkładamy pół łyżki tartego chrzanu i garść rzeżuchy drobno posiekanej. Podajemy od razu. Artykuł Zupa z rzeżuchy – dietetyczna zupa na Wielkanoc i na wiosnę pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneforemki zarówno do np. ciast ( prostokątne ), do tart ( okrągłe ) oraz keksówki/pasztetówki (wysokie prostokąty ). Foremek używam nie tylko gdy biorę wypieki na wynos, przyznaję, że pasztety czy tarty warzywne, których i tak nie zjemy w ciągu jednego dnia, piekę również w takich foremkach. Wypieki w żaden sposób nie przechodzą smakiem formy, nie przywierają do niej nawet
Gotowanie i blogowanieoraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na rybę smażoną z sosem. 6 średnich mrożonych filetów z dorsza 1 łyżeczka soli 1/8 łyżeczki pieprzu 4 łyżki mąki 1/2 szkl. bułki tartej 2 jajka olej słonecznikowy do smażenia Sos: 100 ml wody bądź bulionu warzywnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej bądź kukurydzianej 3 łyżki musztardy Dijon szczypta soli szczypta pieprzu szczypta cukru(...)sosie musztardowym. Filety z dorsza rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody. Oprószyć jedną łyżeczką soli i pieprzem. Panierować najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kiedy gorący, zmniejszyć ogień na średni i wkładać opanierowane filety. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Sos: W garnku wymieszać wodę ze śmietaną. Zagotować. Dodać
mecooks