tarta - 42848 przepisów (strona:1214/2857)

Kotlety mielone ze szpinakiem i boczkiem 196

świeżego szpinaku baby 100 g wędzonego boczku (u mnie plasterki) 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżka ketchupu  natka pietruszki sól pieprz 1 jajko 3 łyżki bułki tartej  + do obtoczenia kotletów olej do smażenia 1. Szpinak umyć, posiekać. Boczek pokroić w paseczki. Na suchej patelni podsmażamy boczek, następnie dodajemy  szpinak. Podsmażamy kilka minut. Studzimy. 2. Do miski(...)wbijamy do niego jajko, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, musztardę, ketchup, podsmażony szpinak i boczek. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy rękami. W rękach formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. 3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotleciki powinny ładnie się zarumienić

kruche babeczki
Makaron z sosem warzywnym (bezglutenowy) 204

bezglutenowy. 5. Teraz czas na dodanie śmietanki, która łagodzi kwaśność pomidorów i zagęszcza całość. 6. Na koniec dodajemy trochę tartego sera grana padano. I gotowe! Podajemy również z tartym serem grana padano

Kawa z mlekiem
Risotto pomidorowe (bezglutenowe + wersja wegańska) 191

gotowe. Podajemy posypane tartym serem. Smacznego :-) Wersja wegańska: oczywiście pomijamy ser. Jeżeli zostanie coś na drugi dzień, wtedy polecam zrobić z risotta kuleczki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć jak kotleciki. Risotto pomidorowe w wersji wegańskiej, posypane płatkami drożdżowymi

Kawa z mlekiem
Ciasto marchewkowe (bezglutenowe) 306

cukru wanilinowego (16g) 3-4 marchewki garść posiekanych orzechów włoskich i kilka sztuk całych do dekoracji 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Wykonanie: 1. Obieramy marchewki, myjemy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. 2. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywną pianę (jak na biszkopt). 3. Następnie dodajemy po jednym żółtku(...)piernika, miksujemy. 7. Następnie stopniowo dodajemy startą marchew i miksujemy. 8. Na końcu dodajemy posiekane orzechy, mieszamy. 9. Przygotowujemy tortownicę, smarujemy ją masłem i obsypujemy na przykład bezglutenową bułką tartą (ja użyłam zwykłej ponieważ nie stosuję diety bezglutenowej z powodów medycznych). Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto jest bardzo luźne. 10. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika

Kawa z mlekiem
KROKIETY Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ 202

szklanka mleka 2 jajka lub 1 duże wiejskie 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 1/4 główki średniej kapusty 500 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz panierka: szklanka bułki tartej 1 jajko Wykonanie: *Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól. Gotujemy do miękkości. *Cebulę siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oleju, dokładamy pokrojone w plastry pieczarki, zrumieniamy. Dokładamy osączoną(...)podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Smażymy cienkie naleśniki. *Na każdy naleśnik nakładamy 2-3 łyżki farszu, składamy w kopertę. * Każdy gotowy krokiet panierujemy  w jajku, w bułce tartej , obsmażamy na rumiano z obu stron

Z Majeczką w kuchni
Placuszki bananowo-orzechowe na bazie maślanki 137

smażenia w domu unosi się piękny bananowo-orzechowy zapach, aż chce się jeść. Takie placuszki to idealne śniadanie, przekąska w ciągu dnia. Ciasto jest wdzięczne z dodatkiem maślanki, drobno tartych orzechów włoskich, szczypty cynamonu i mąki – możecie zamiast bananów dodać jagód, truskawek, jabłek, brzoskwiń, borówek czy suszonych owoców, takich jak: suszona żurawina, daktyle, morele. Jest w nich naturalna(...)danie, które możemy jeść na słodko lub jako pożywne śniadanie z dodatkiem owoców. Składniki: 3 szklanki mąki 2 duże banany 2 szklanki maślanki 0,5 szklanki wody 2 łyżki tartych orzechów włoskich 1 jajo 1 opakowanie proszku do pieczenia szczypta cynamonu i soli cukier puder do posypania olej do smażenia Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Banany

Zasmakuj Kuchni
Szynka pieczona z ziemniakami 184

wymaga od nas dużo czasu ani specjalnych umiejętności, aby je przygotować. Aromatyczna szynka pieczona na pokrojonych w plasterki ziemniakach jest swego rodzaju zapiekanką, którą pod koniec pieczenia można posypać tartym serem. U mnie tym razem bez sera, gdyż stwierdziłam, że danie jest wystarczająco sycące i kaloryczne, ale przyznam, że brakowało nieco smaku zapieczonego sera. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej(...)przykryć podsmażoną cebulą z czosnkiem. Piec pod przykryciem 45 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, 5 - 7 minut przed końcem pieczenia można odkryć i posypać tartym serem, aby wierzch się zapiekł. Zobacz również: zapiekanka z kurczaka i pieczarek

Kuchcik gotuje
Roladki z tortilli zapiekane z serem w sosie pomidorowym 179

trzy osoby do „pochrupania”, dowolnie możecie modyfikować i zwiększać składniki. Składniki: 2 placki tortilli 8-10 plastrów wędzonego żółtego sera – użyłam Boryny (Ceko) 2 łyżki tartego parmezanu sos pomidorowy: 2 pomidory bez skórki kilka kropel/ek tabasco – według upodobań sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie do smaku pół łyżeczki cukru Sposób przygotowania: 1. Pomidory kroimy w kostkę(...)Rozkładamy na nich plastry sera, tak by przykryły sos pomidorowy i pokryły równomiernie tortille. 4. Tortille zwijamy w rulony i kroimy w plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy tartym parmezanem. 5. Zapiekamy w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu) przez ok. 10 minut lub do czasu kiedy zobaczycie, że ser się roztopił

Zasmakuj Kuchni
pyszna tarta cytrynowa 213

czasie wyłożyć ciasto z lodówki,pozwolić 10 minut na wyrównanie temperatury. Rozwałkować ciasto do wielkości formy , na podsypanej mąką stolnicy . Tą strona z mąka wyłożyć dno tarty ciastem. Ponakłuwać widelcem,przykryć wierzch papierem do pieczenia,posypać ryżem,grochem ,lub fasolą ,tak aby papier przylegał do ciasta. Piec od 10-15 minut ( w zależności od piekarnika),do lekko złotego(...)cytryny ,dodać masło i skórkę utartą cytryny. Całość wymieszać do połączenia składników i wszystko wylać na ciasto. Piec około 35-45 minut (zależy od piekarnika). Przed podaniem schłodzić tartę w lodówce.:)) jest pysznie cytrynowo kremowa z chrupiącym ,ale nie twardym ciastem

w mojej kuchni
FRITTATA Z ZIEMNIAKAMI I SZPINAKIEM 238

łyżki oleju np. kokosowego lub masła 4-5 jajek 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, starte na tarce 2 ugotowane ziemniaki  2 garści szpinaku 2 łyżki tartego sera przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, ostra papryka w proszku DO PODANIA: 1 pomidor pokrojony w kostkę i doprawiony do smaku, posiekany szczypiorek, bazylia WYKONANIE Szpinak dokładnie płuczemy(...)żeliwną lub odpinaną rączką, możecie włożyć frittatę na 8-10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180℃ (z funkcją góra/dół bez termoobiegu). Pod koniec smażenia frittatę posypujemy tartym serem. Podajemy wprost z patelni, z pokrojonym pomidorem, posiekanym szczypiorkiem i listkami bazylii

cool and minty
Nuggety ze schabu na pure z cebuli z sosem czosnkowo- koperkowym 186

cebuli z sosem czosnkowo- koperkowym. Składniki: schab- w zasadzie jego ilość zależy od naszych potrzeb, ja użyłam dwóch kotletów 1 cebula 1 jajo 2 łyżki łyżka mąki, bułki tartej i otrąb żytnich sól, pieprz, słodka papryka w proszku olej do smażenia na sos: przepis i składniki znajdziesz(...)Przygotowanie: schab umyj, osusz, pokrój w paski, przełóż do miski oprósz go solą, pieprzem i papryką, wymieszaj, a następnie oprósz 1 łyżką mąki, bułki tartej i otrębami obtocz mięso w jajku w osobnej misce oprósz drugą łyżką mąki, bułki i otrąb smaż na rozgrzanym oleju na rumiano cebulę obierz i pokrój w kostkę zdejmij mięso z patelni

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Zapiekanka z szynką i makaronem 514

czasu na wymyślanie obiadu, robię zapiekankę. Ta jest wyjątkowo szybka i smaczna. Składniki (na niewielkie naczynie żaroodporne): 2 pełne garście makaronu (u mnie penne) 150 g dowolnej wędliny garść tartego żółtego sera 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz majeranek 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować(...)osolonym wrzątku. 2. Do naczynia żaroodpornego dodać odrobinę oleju, wysmarować dno i brzegi, przełożyć makaron i dodać pokrojoną wędlinę. Wszystko wymieszać. 3. W osobnej misce jajka wymieszać ze śmietaną, tartym serem, solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Masą jajeczną zalać makaron i wędlinę. 4. Naczynie przykryć folią aluminiową, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez

Kuchnia domowa Ani
Przepis na ziemniaczane krokiety z kalafiorem i jarmużem 296

jarmużu, miękkie liście 1 łyżka kopru 1 jajko 200 g mozzarella 50 g parmezanu, utartego sól, czarny i biały pieprz do smaku ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Do panierowania 100 g tarte bułki 2 jajka 100 g mąki masło klarowane do smażenia Sos aioli 200 ml oleju 2 żółtka 1 jajko 1 łyżka octu 2 czosnki solo upieczone sól i pieprz(...)Dodaj jajko, mozzarella i koper. Dopraw solą i przyprawami. Formuj podłużne krokiety, maczaj w roztrzepanym jajku i obtaczaj najpierw w mące, potem znowu w jajku, a na końcu w tartej bułce. Smaż krokiety na złoty kolor w wysokiej temperaturze. Podawaj gorące z sosem aioli. Sos aioli można przygotować wcześniej. Zółtka i jajko zmiksuj z octem. Cały czas miksując wlewaj

codojedzenia
SPAGHETTI NEAPOLITANA 201

SKŁADNIKI / 2-3 porcje 200 g makaronu spaghetti 2 łyżki oleju np. kokosowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów garść pomidorków koktajlowych 4 łyżki tartego parmezanu przyprawy: sólo, świeżo zmielony czarny pieprz, ostra papryka w proszku, suszone oregano WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj(...)gotowania makaronu. Gotujemy bez przykrycia przez kolejne 2 minuty lub dłużej, aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy ugotowany makaron,  mieszamy i podgrzewamy 1 minutę.  Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem

cool and minty
Smażone kulki z ziemniaków. 237

lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka sól do smaku Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia ( u mnie olej Wielkopolski ) mąka pszenna do posypania stolnicy  kilka łyżek bułki tartej do panierowania Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Miękkie odcedzamy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dokładnie studzimy(...)zimnych ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie jeszcze luźne dosypujemy odrobinę mąki pszennej. 2. Z ciasta toczymy niewielkie kuleczki i obtaczamy w bułce tartej. 3. W garnku rozgrzewamy olej, partiami wrzucamy kilki ziemniaczane i smażymy po kilka minut do zrumienienia często je obracając. Usmażone wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, żeby odsączyć

Izabelawkuchni

Proponowane wyszukiwania