szynka wieprzowa - 2583 przepisów (strona:137/173)

POLĘDWICA A'LA WELLINGTON. 210

może być zbyt gruba, abyśmy nie wyciągnęli z pieca na wpół surowego ciasta. POLĘDWICA A'LA WELLINGTON. /inspiracja z przepisów Biedronka, podaję ze zmianami / 500 g polędwicy wieprzowej (w kawałku nie za dużym) opakowanie ciasta francuskiego 200 g pieczarek 8 - 10 plastrów szyki konserwowej sól, pieprz,  łyżka musztardy jedno rozbełtanie jajko olej roślinny do smażenia Polędwicę oczyszczam(...)się nieco zredukowały. Następnie traktuję je blenderem, aby powstała pasta  i pozostawiam do wystudzenia. Na desce rozkładam płat ciasta francuskiego, które smaruję rozbełtanym jajkiem. Następnie układam plastry szynki podwójnie obok siebie, aby zachodziły, na  całej długości polędwicy i tak, żeby z łatwością można było owinąć je wokół polędwicy. Na szynkę wykładam pieczarki, po czym na środek polędwicę. Mięso

W kuchni Karmel-itki
Roladki z tortilli panierowane 139

Dzięki temu mogą być podane jako ciepła przystawka z tortilli na imprezach i domówkach. Przekąska z tortilli przepis w którym możesz rzecz jasna zmodyfikować dodatki. Zamiast parówek możesz dodać szynkę lub kurczaka. Wszystko zależy od Twoich smaków i upodobań. Roladki z tortilli panierowane są idealnym sposobem na wykorzystanie pojedynczych plasterków sera lub skrawków wędlin. Przekąski z tortilli przepisy w naszych(...)więcej takie domowe tortille są wolne od niepotrzebnych dodatków, które znajdziemy w plackach ze sklepu. W naszym przepisie wykorzystaliśmy parówki, które składają się w 100 % z mięsa wieprzowego i nie zawierają soi, skrobi modyfikowanej ani wzmacniaczy smaku. Tak! Są na rynku takie parówki. Naprawdę warto skutecznie poszukać. Zapraszamy na przepis. Roladki z tortilli panierowane Składniki tortilla

Kuchnia Na Wypasie
Świętujemy trzy mięsiące bloga :) 192

były też wizyty z Islandii, Kenii, Kataru, RPA, Indonezji, Wietnamu, Nowej Zelandii i wielu innych. 4. Największą popularnością cieszył się przepis na Sałatkę z rukoli (541), Gulasz wieprzowy z warzywami (404) i Jajka zapiekane w kokilkach (352). 5. Moim faworytem jest Tort bezowy z kremem cytrynowy, a mój mąż jest najbardziej dumny ze swojego Steka z rostbefu wołowego z szalotkami(...)miodem i włoskimi orzechami, Krem cytrynowy z nutą pomarańczy), z pasją tworzyliśmy nowe potrawy (Wykwintna rolada z indyka w sosie pomarańczowym) i po prostu sprzątaliśmy lodówkę (Miruna z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym w sosie koperkowym) :) 10. Najczęściej pieczemy Ciasta i ciasteczka oraz Pieczywa i bułeczki i Pączki, ale też "pastujemy" :)  11. Jesteśmy zdecydowanie mięsożerni, ale kochamy też

Delicious Titbits
Kotlety mielone z pieczarkami i serem 61

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Z pewnością każdy z Was ma swój sprawdzony i niezawodny sposób na mielone, ja prezentuję swój – w nieco innej

Gotuj z Prezesem
Zapiekane cannelloni z cukinii, mięsa mielonego w sosie pieczarkowym 253

połączona sosem pieczarkowym, która smakuje wybornie i stanowi doskonały pomysł na rodzinny obiad. Składniki: 200g kaszy jęczmiennej 2 duże cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku 400g mięsa mielonego z szynki 200g mięsa mielonego z kurczaka 1 jajko 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki bułki tartej olej masło do wysmarowania formy sól pieprz Sos pieczarkowy: 300ml śmietanki(...)cienkie plastry i wrzucić do osolonego wrzątku na 2 minuty, a następnie osuszyć i wystudzić. 3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, następnie pozostawić do wystudzenia. Mięso wieprzowe i drobiowe przełożyć do miseczki, dodać jajko, podsmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę z pietruszki i bułkę tartą. Składniki masy mięsnej dokładnie ze sobą wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha

Szalona Kuchnia Eweliny
Schab dojrzewający (schab surowy suszony) 410

wędzoną paprykę, granulowany czosnek i pieprz młotkowany z kolendrą. Jeśli ktoś lubi chudą wędlinę to polecam przygotować właśnie schab lub  polędwicę. Schab wygląda i smakuje jak długo dojrzewające wędliny: szynka parmeńska, serrano czy włoskie prosciutto albo nasza polska wędzona polędwica np. sopocka. Tak przygotowana wędlina jest zdrowa, bez konserwantów, wspomagaczy, jest pyszna. Schab przygotowałam na Boże Narodzenie, przecież święta(...)już po 4 dniach suszenia schab nadaje się do konsumpcji.  Schab należy kroić bardzo cieniutko jest wtedy idealny. Schab dojrzewający (schab surowy suszony): 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli + 1 łyżka soli peklowej 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka wędzonej papryki Kotanyi 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą gaza

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kapuśniak z kiełbasą i boczkiem – nasz ulubiony! 111

gluteny i alergenów, dziczyzna z polskich lasów, świnki z certyfikowanej hodowli bez antybiotyków, same naturalne dodatki, wędzone naturalnym dymem Warto spróbować! P.s. Ja w sklepie Pieczone&Wędzone zamówiłam szynkę, boczek, kiełbasę i pasztetową. I muszę Wam powiedzieć, że wszystko jest przepyszne. Nawet moja mama, która na co dzień nie przepada za pasztetową, tą zjada ze smakiem. Powiedziała nawet(...)obiad. Mój z dodatkiem kiełbasy i boczku syci jeszcze bardziej i jeszcze lepiej smaku. Konieczne spróbujcie. Przepis na kapuśniak krok po kroku. Składniki: 2,5 litra wywaru na żeberkach wieprzowych (1 kg żeberek wieprzowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 ziarenka czarnego pieprzu, 2-3 liście laurowe)* 1 kg kapusty (waga z wodą, bez to około 800 g) 1 marchewka (średnia

Słodkie okruszki
Schab suszony vel. z pończochy! 235

cudo czekało na swój debiut stanowczo za długo, bo ciągle nie mogłam się do niego zebrać. Teraz tylko żałuję, że tak późno przyrządziłam suszony schab, gdyż swoim smakiem przypomina szynkę parmeńską, której ceny do najtańszych nie należą. W domowych warunkach możemy przygotować jej zamiennik znacznie taniej, a poza tym wiemy, co jemy w porównaniu do sklepowych wędlin. A mieszankę przypraw(...)Składniki: ¾ kg ładnego kawałka schabu ¼ szklanki soli (lub mniej) ¼ szklanki cukru ¼ łyżeczki chili ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki tymianku Pieprz (ja nie dałam) 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego Kamis 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Schab umyć osuszyć i natrzeć cukrem. Wstawić do lodówki na 24h przykrywając folią aluminiową miskę/naczynie. Wyciągnąć mięso z miski, opłukać pod bieżącą letnia wodą (mięso

Fabryka pomysłów
Śląskie niebo 302

Śląskie niebo (inaczej Schlesisches Himmelreich, śląski raj, śląski przysmak) to tradycyjna mięsna potrawa regionalna kuchni śląskiej, przygotowywana przede wszystkim na świąteczne okazje, wywodząca się ze Śląska

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania