Aromatyczny gulasz z chudego mięsa wieprzowego, pachnący grzybkami i winem. Doskonale smakuje z ulubioną kaszą i surówką. Jest pyszny nawet do bułki czy chlebka. Świetnie smakuje na drugi dzień, mięsko wręcz rozpływa się w ustach. Oczywiście można użyć innego rodzaju mięsa, np. łopatki czy karkówki. 800 g chudego mięsa z szynki cebula 2 ząbki czosnku 2 garści suszonych grzybków
Smakołyki AsiPysznego mięsa zawsze chętnie spróbuję i nie pogardzę. Ta szyneczka może być podana do obiadu albo jako wędlina na chleb. Aromatyczna, soczysta, krucha godna polecenia. Szynka
Moje Małe Czarowaniegotowe. Tradycyjne gołąbki z mięsem wieprzowym i kaszą pęczak, dla moich domowników w sosie pomidorowym, bo takie lubią najbardziej, ja lubię podsmażone na patelni, ale o gustach się nie dyskutuje.Składniki; 1 duża główka kapusty 40 - 50 dag grubej kaszy, (pęczak lub jęczmienna ) 1 kg mięsa, najlepiej mielona łopatka lub szynka 2 duże cebule 3 łyżki smalcu sól
Apetyczna babeczkaJednym ze składników sałatki jest schab wieprzowy wędzony zakładów mięsnych Nove linii NATURA. Linia ta produkuje wędliny, które nie zawierają: glutenu fosforanów glutaminianiu sodu sztucznych przeciwutleniaczy sztucznych konserwantów oraz żadnych składników zaczynających się na E. W skład ich asortymentu wchodzą: kiełbasa długa bez E kiełbasa krótka bez E parówki bez E szynka zrazowa z tłuszczem szynka zrazowa schab
Z miłości do słodkościkawałków wieprzowiny, jak łopatka czy karkówka, szynka będzie za sucha. Danie przygotowałam z moją ulubioną brukselką oraz marchewką, jednak możecie zmodyfikować ten zestaw i dołożyć swoje ukochane warzywa 🙂 Wieprzowina z brukselką i marchewką może być samodzielnym daniem, ale też dodatkowo możecie do tego zestawienia ugotować ziemniaki lub ryż. Smacznego! Zobacz też: Policzki wieprzowe w winie Lasagne bolognese Gołąbki bez zawijania
Kuchnia Bazyliikurczaka Cukinia faszerowana sałatką jarzynową Galareta wieprzowa Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym Domowe chipsy Pikantne roladki z ciasta francuskiego Jajka z majonezem Jajka caprese Pieczarki faszerowane w sezamowej panierce Parówki w cieście francuskim Pizza caprese Roladki z ogórka z twarogiem i rzodkiewką Gruszka z szynką na liściach sałaty z sosem balsamicznym Roladki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfareast-language:EN-US;} pieczona szynka z dzika łopatka jagnięca udziec jagnięcy pieczeń rzymska z cielęciny karczek cielęcy z dzikiem i grzybami łopatka cielęca z Chutney’em z mango karkówka pieczona domowa wędlina-schab schab karkowy wędzony w domu schab pieczony z morelami schab pieczony z konfiturą z orzechów polędwiczki wieprzowe wędzone w domu karkówka pieczona
królestwo garówWĘDLINY, WIELKANOC 2014 – PRZYGOTOWANIA Szynka i karkówka od 2 dni leżą w solance. Mięso na kiełbasę zostało częściowo zmielone (tłuszcze: boczek, podgardle, słonina), częściowo posiekane (łopatka, karkówka), a teraz przechodzi smakiem przypraw. Kolejną czynnością będzie nadziewanie jelit, a następnie wędzenie i degustacja. (w misce znajduje się 6 kg mięsa: łopatka wieprzowa, karkówka wieprzowa, podgardle, boczek surowy, słonina, sól, świeżo
OstryKęsTo już druga część moich pomysłów na szybkie posiłki do pracy. Pierwsza część nadal chętnie jest odwiedzana na blogu i jest najczęściej przeglądanym wpisem. Mam nadzieje
KuchniaWeDwoje.plsporo przepisów na domowe wędliny: Szynka domowa wędzona Mielonka dojrzewająca a la salami Wędzona słonina, czyli sało Kiełbasa krakowska parzona Kiełbasa myśliwska Wędzona domowa pasztetowa Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Kiełbasa żywiecka parzona Czas przygotowania: 4 dni Składniki: 2000 g łopatki wieprzowej 1000 g karkówki wieprzowej 1250 g pręgi
Kulinarne przygody GatityTeraz nie wyobrażam sobie krojenia boczku, szynki czy łososia innym nożem. Ostrze bez problemu obejmuje wielki kawał mięsa (czy ryby) i pozwala na swobodne krojenie nawet cieniutkich plasterków. I co ważne – wreszcie mam całe plasterki, a nie poszarpane pół plasterki, gdy kroiłam zbyt krótkim nożem. Nóż poradził sobie wyśmienicie z włoskim guanciale (policzek wieprzowy) co możecie zobaczyć na zdjęciach. Taki
Gotowanie i blogowaniecebule 1 średnia golonka lub ½ kg wieprzowego karczku 1 kg mięsa (pieczenie wołowa i cielęca, kawałki pieczonego drobiu, różne wędliny, boczek, dziczyzna) 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g suszonych grzybów 2-3 liście laurowe kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki 2 łyżki oleju z ryżu sól
Moje domowe kucharzenieKarkówka kanapkowa , pieczona, prosta wędlina Karkówka , to jeden z najsmaczniejszych kawałków wieprzowiny . Zazwyczaj soczysta , po upieczeniu krucha . Prawie nigdy nie zawodzi i w przeciwieństwie do szynki , trudno ją zamienić w zelówkę . Fakt niekiedy bywa dość tłusta , tak jak mój kawałek ze zdjęcia . Mógłby być nieco bardziej chudy , ale mój M lubi nawet taką Więc czasami pozwalam mu pogrzeszyć , tym bardziej(...)uwagi na brak wypełniaczy są bardziej treściwe i syte , a to wyrównuje bilans spożytych kalorii Zresztą smak , wynagrodzi nam te parę dodatkowych minut na siłowni Składniki : 1 kg karkówki wieprzowej , jak najchudszej ( niestety moja była ciut tłusta , ale musztarda i chrzan dają radę ) 1 łyżka granulowanego czosnku 1 płaska łyżka, mielonego pieprzu czarnego 1 łyżka miodu sól do smaku dodatkowo
Ogrodnik w podróżyzamiast tłustego mięsa wieprzowego, kupcie udziec z indyka i za pomocą maszynki zmielcie na mielone z indyka, możecie też kupić gotowe mięso mielone z indyka. Użyjcie znacznie mniej sera żółtego, ja ścieram tylko na sam wierzch, dodajcie dużo warzyw, pomidory są na prawdę niskokaloryczne, a smakują obłędnie. Dla zaostrzenia smaku dodajcie szynki wędzonej surowej, sporą ilość świeżych ziół, a zamiast
SMYKWKUCHNIwieprzową w stylu saltimbocca , też jest pyszna. 300 g polędwiczki wieprzowej, liście szałwii, 8 plasterków prosciutto, masło, oliwa, 100 ml białego wytrawnego wina Mięso pokroić w 8 plastrów. Lekko je rozklepać. Oprószyć solą i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa położyć listki szałwii - zależy od wielkości liści, może być jeden, ale mogą być dwa lub trzy. Na wierzchu ułożyć plaster szynki
królestwo garów