szynka wieprzowa - 2583 przepisów (strona:133/173)

Golonka gotowana na kanapki 57

była miękka i smaczna. Gotowana golonka wieprzowa to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Za sprawą wyjątkowego smaku, ma wielu wielbicieli, pomimo że nie należy do małokalorycznych dań. Dobra golonka musi być miękka, delikatna i nie gumiasta. Składniki: Kaloryczność: 350 kcal w 100 g (jeśli odejmiemy skórę, to dużo mniej). 2,5 kg golonki wieprzowej * 1 łyżeczka soli na każdy litr wody(...)wybrać golonkę? Mam do wyboru 2 rodzaje golonki: przednia i tylna. Najlepiej wybierać mniej tłuste i z małymi kośćmi. Przednia jest mniejsza, a tylnae większa i smaczniejsza (sąsiaduje z szynką). Ja użyłam 1 dużej golonki tylnej oraz 1 małej przedniej. Golonki większe gotujemy oczywiście dłużej. Jeśli nie masz dużego garnka, to wybierz mniejsze golonki lub poproś ekspedientkę o przekrojenie

Ania gotuje
Sałatka z Patelni 89

Faszerowane Szynką Imprezowe Przekąski z Chipsów Przekąski przekąskami, ale teraz zapraszam Was do zapoznania się z przepisem na sałatkę z patelni , która z pewnością zachwyci Wasze gusta smakowe. Pamiętajcie jednak, aby do nakładania sałatki położyć drewnianą, a nie metalową łyżkę, aby nie porysować patelni PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z PATELNI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula

Przepiski.pl
Austriacka zupa rieslingowa 130

być wieprzowe lub żeberka z kością, te średnio mięsne, jednak kości są najlepsze; raczej więcej niż mniej) Tacka świeżej włoszczyzny Kilka listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren czarnego pieprzu Riesling wytrawny Duży kubek śmietanki 30% 6 żółtek Gałka muszkatołowa Słonina z mangalicy (może być też tłusty boczek – tak żeby wytopiły się chrupiące skwarki lub szynka dojrzewająca) – użyłam

Kate's Kitchen
Kiełbasa Włodka 185

szynkę w w kostkę 1-2 cm i peklujemy zgodnie z gramaturą mięsa. Czas peklowania 48 h. Następnie łopatkę i karkówkę rozdrabniamy na sitkach łączymy cały surowiec i przyprawiamy wszystkimi przyprawami dodając 300 mil wody, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 24 h do lodówki. Po tym czasie jeszcze raz mieszamy dodając 150 mil wody. Nadziewamy jelita wieprzowe

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szwedzkie klopsiki jak z Ikei 237

szynką parmeńską – boeuf strogonow – kotlet schabowy – królik w winie – pulled pork – gicz cielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 2-3, około 30-35 klopsików Składniki: – 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego dobrej

nietylkopasta.pl
Zapiekana kiszka ziemniaczana 252

szynki. Kiszka ziemniaczana, bo o niej mowa, to jeden ze sztandarowych produktów firmy Gzella. Co o niej pisze producent? Kiszka ziemniaczana  to regionalny produkt, dobrze znany tak mieszkańcom Borów Tucholskich, jak i miłośnikom tradycyjnej kuchni borowiackiej. Dzięki firmie Gzella jej niepowtarzalny smak mogą również poznać koneserzy smaków z innych regionów Polski. Kiszka ziemniaczana wyprodukowana z połączenia mięsa wieprzowego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mini burgery wieprzowe 174

Burgery kocham. Mogę zawsze i wszędzie. Te nie tylko są smaczne, ale przez swoją wielkość, zabawne i zachęcające do jedzenia. Aby je zrobić, najlepiej upiec samemu

Stare Gary
Kotlet schabowy po góralsku 89

szynką np. serrano lub szwardzwaldzką żurawina leśna -jest dodatkiem świetnie uzupełniającym smak. Jednak sprawdź skład. Optymalnie powinien zawierać jedynie żurawinę i cukier.Zamiast żurawiny możesz użyć także borówki z dodatkiem jabłka panierka - ja postawiłam na klasykę, ale możesz pomieszać bułkę tartą z panko, mielonym siemieniem lub cieciorką NA JAKIM TŁUSZCZU SMAŻYĆ KOTLETY SCHABOWE? Odpowiedź jest prosta. Najlepszy będzie smalec wieprzowy , ewentualnie

Pełny talerz
Kiełbasa wędzona- ,,Szybka'' 224

wędzona własna kiełbasa potrzebna jest od zaraz i taka właśnie sytuacja mi się przydarzyła. Więc musiałem coś zrobić na szybko. I tak powstała ta kiełbasa. SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  -szynka 1 kl. 2 kg /szarpak -karkówka 2 kg /13 mm -łopatka 2 kl 2 kg /8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE  -sól nie jodowana 17-19 g/kg  -pieprz(...)czarny mielony 4 g/kg -czosnek zgnieciony przez praskę 6 g/kg -gorczyca ziarno 4-5 g /kg /osobiście nie dałem bo zapomniałem z tego pośpiechu :) -woda 500 ml -jelita wieprzowe 28/32 WYKONANIE Mięso mielimy dodajemy wszystkie przyprawy, dodajemy wodę i bardzo dokładnie wyrabiamy, do kleistości. Następnie napełniamy ściśle jelita. Wieszamy na kijach i wygrzewamy wędzarnie. Gdy wędzarnie mamy wygrzaną

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
kotlety z łopatki wieprzowej w maślano chrzanowym sosie 147

kruchą łopatkę, podamy w aromatycznym chrzanowym sosie, to taki posiłek z pewnością będzie smakował każdemu. składniki dla czterech osób mięso i marynata 600 g ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej  sól, pieprz 2 liście laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1 szczypta majeranku 1 szczypta lubczyku 1 łyżka oleju pozostałe składniki 2 łyżki oleju 3-4 łyżki masła 1,5 szklanki(...)rosołowej 2 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka suszonego chrzanu w płatkach ( opcjonalnie) 1 łyżka mąki sol,  pieprz sposób przygotowania Z łopatki ( lub szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa.  W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, pokruszone liście laurowe, gorczyce, lubczyk, majeranek, oraz olej. Kotlety z łopatki wkładamy do miski z marynatą, dokładnie

Miód i pieprz
40 pomysłów na letnie obiady 168

szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Penne z grillowanymi warzywami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa

Moja smaczna kuchnia
Najpopularniejsze przepisy listopada [TOP5] 164

uwędzonej szynki. Ten smak, ten aromat unoszący się znad świątecznego stołu. Wkrótce sami znów wybierzemy się na działkę, by przygotować się godnie do świąt. Wam też polecamy to samo!Miejsce 2: Sos miodowo-musztardowyNiezmiennie sos, który zrobiliśmy do hamburgerów cieszy się Waszym zainteresowaniem. I dobrze, warto go przygotować i przetestować. Nie ma porównania ze sklepowymi.Miejsce 3: Kebab wieprzowy w tortilliZdecydowanie

Jakugotujesz.pl
Szynka drobiowa ze szczypiorkiem – szynkowar 170

Szynka drobiowa ze szczypiorkiem – szynkowar Szynkowar , dawno go już nie dotykałam , jakoś nie było czasu , ochoty i potrzeby . Siedziałam w wędzonkach i dojrzewających wędlinach , no ale czas go odkurzyć , bo to przydatna rzecz " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wędlinka, wyszła bardzo smaczna i aromatyczna , delikatna , dzieciaki ją wprost uwielbiają . Szkoda tylko ,że pokrywka mi się(...)mniam Niewiele rzeczy , może z nią konkurować . Składniki : 1 kg piersi z kurczaka – filetów bez skóry pęczek świeżego , grubego szczypiorku 1/2 łyżeczki, mielonego , białego pieprzu 2 łyżki, żelatyny wieprzowej 1 czubata łyżeczka soli lub płaska jeśli lubicie mało słone produkty 1/2 łyżeczki cukru woreczek termiczny do szynkowaru szynkowar Mięso z piersi kurczaka lekko rozbijamy tłuczkiem , dosłownie odrobinę , żeby porozrywać

Ogrodnik w podróży
Placki ziemniaczane – tradycyjny smak i nowoczesne dodatki 56

nich orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe lub bakalie. Na słono: placki można podawać z różnymi sosami, np. pieczarkowym, grzybowym, pomidorowym, beszamelowym czy serowym. Można też podać je z gulaszem wołowym, wieprzowym lub drobiowym, bigosem, leczo czy fasolką po bretońsku. Do tego pasują surówki z kapusty, marchwi, buraków czy ogórków. Na wytrawnie: placki można podawać z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Można(...)też posypać je startym serem żółtym lub białym, np. bryndzą, oscypkiem czy fetą. Do tego pasują zioła, np. koper, szczypiorek czy pietruszka. Można też podać je z wędlinami, np. szynką, boczkiem czy kiełbasą. Jak widać, placki ziemniaczane są bardzo wszechstronne i można je dopasować do każdego smaku i okazji. Są idealne na śniadanie, obiad lub kolację. Są też świetnym pomysłem

Ugotowane pozamiatane
Tagliatelle z polędwiczką, pomidorami i szpinakiem 200

Wybrałem się ostatnimi czasy z Misią do włoskiej knajpki. Moja Mała Żonka zamówiła polędwiczki wieprzowe (bardzo smaczne), ja natomiast miałem ochotę na jakiś makaron. Ponieważ w karcie mieli ze 30 rodzajów, postanowiłem poprosić przemiłą Panią, która nas obsługiwała, żeby mi coś poleciła. Po krótkim wywiadzie dotyczącym moich upodobań (kulinarnych – czy lubi Pan pastę truflową, szpinak itp.), zasugerowała mi makaron(...)którego nie mamy co prawda w karcie, ale możemy zrobić – tagliatelle ze szpinakiem, borowikami i szynką parmeńską, w sosie z oliwy z oliwek z dodatkiem masełka." Dałem się skusić:) Niestety makaron był, jak na mój gust, zbyt obficie posypany parmezanem, ale i tak był dobry. Natchniony tym doświadczeniem postanowiłem wyczarować coś po swojemu. Miałem w domu tagliatelle pełnoziarniste, szpinak

Gotuj z Misiem
Swojska wędlina - pieczony peklowany boczek 225

Domowe wędliny są najlepsze! Boczek wieprzowy peklowany upieczony jest kalorycznym, ale bardzo pysznym rarytasem, który śmiało można zrobić na większe okazje parę razy do roku. Zrobienie swojskiej wędliny nie jest trudne. Wystarczy poznać podstawowe zasady: odpowiednie proporcje oraz czas i temperatura peklowania. Ja przy ustaleniu ilości soli peklującej bazowałam na przepisie z opakowania. Na ciekawej stronie o  wyrobach domowych(...)polecam. Ilość soli peklującej możesz jednak zwiększyć, pamiętając, żeby nie przesadzić. Ten boczek chodził za mną już długo, po raz pierwszy zrobiłam miesiąc temu na swoje urodziny. Kiedyś robiłam szynkę (ale z łopatki), również pyszną. Zasady były w sumie te same. I mam plany na drobiową szynkę oraz pieczony schab... Na samą myśl, ślinianki intensywniej pracują. :) Pieczony boczek bardzo chwalili

Anioszek w kuchni
Swojska wędlina - pieczony peklowany boczek 212

Domowe wędliny są najlepsze! Boczek wieprzowy peklowany upieczony jest ciężkim, ale bardzo pysznym rarytasem, który śmiało można zrobić na większe okazje parę razy do roku. Zrobienie swojskiej wędliny nie jest trudne. Wystarczy poznać podstawowe zasady: odpowiednie proporcje oraz czas i temperatura peklowania. Ja przy ustaleniu ilości soli peklującej bazowałam na przepisie z opakowania. Na ciekawej stronie o  wyrobach domowych(...)polecam. Ilość soli peklującej możesz jednak zwiększyć, pamiętając, żeby nie przesadzić. Ten boczek chodził za mną już długo, po raz pierwszy zrobiłam miesiąc temu na swoje urodziny. Kiedyś robiłam szynkę (ale z łopatki), również pyszną. Zasady były w sumie te same. I mam plany na drobiową szynkę oraz pieczony schab... Na samą myśl, ślinianki intensywniej pracują. :) Pieczony boczek bardzo chwalili

Anioszek w kuchni
Menu na Wielkanoc 620

wskazówkami kiedy je przygotować aby ze wszystkim zdążyć! My zaczynamy nasze przygotowania do wielkanocnego śniadania już w piątek. No chyba że chcemy zrobić jakieś wędliny dojrzewające np. schab suszony wieprzowy , albo schab z pończochy , czy schab suszony w piekarniku to dużo wcześniej. W piątkowy wieczór zabieramy się za marynowanie mięsa, które będą tworzyć tzw. zimną płytę. Niektóre mięsa muszą się(...)dużo wcześniej, ale w sobotę trzeba je upiec lub ugotować, dzięki temu do niedzieli zdążą ostygnąć, by łatwiej było je potem kroić. Do zimnej płyty proponuję przygotować: – domową szynkę gotowaną – schab peklowany parzony – Schab ze śliwką – Schab w galarecie – Boczek faszerowany Jako dodatek do mięsa, wędlin czy gotowanych jajek proponuję przygotować Sos tatarski , sos też

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mięso wieprzowe w słoiku 292

Jeśli nabyliśmy akurat większą porcje świeżego mięsa wieprzowego i nie daliśmy rady zjeść, to zróbmy sobie z niego "żelazny zapas" :) Kiedy lodówki nie były tak dostępne jak dziś, takie mięsne zapasy robiła moja babcia, a potem mama. Ja robiłam to rzadko. Postanowiłam jednak wrócić  do dawnego sposobu konserwowania.Mięso jest naprawdę smaczne i będzie zawsze łakomym kąskiem na naszym(...)stole :)Składniki : 1 i 1/2 kg np. karczku lub szynki - u mnie mięso z golonki około 1 i 1/2 łyżeczki soli 6 ząbków czosnku pieprz mielony do smaku 2-4 listki laurowe szczypta majeranku, ewentualnie szczypta suszonego lubczyku kilka ziaren jałowca  - rozdrobnić Przygotowanie: Mięso umyć i pokroić w sporą kostkę Do dużej miski włożyć dość drobno pokrojone mięso, wsypać

Proste Potrawy