szynka wieprzowa - 2583 przepisów (strona:142/173)

Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 235

dobrze umyć deskę i nóż. Świeże papryczki należy przechowywać w lodówce owinięte w ręcznik papierowy i włożone do woreczka foliowego. CHIPSY WIEPRZOWE- Chicaron to nic innego jak kawałki skórki wieprzowej, usmażone w głębokim tłuszczu, tak, że tworzą się na nich "poduszeczki", przypominają chipsy lub krakersy. Do kupienia w sklepach z orientalną żywnością. Są podawane do curry albo z sałatkami(...)słodkawo-korzenny, lekko piekący smak. Cynamon ma zastosowanie jako przyprawa do słodkich potraw z ryżu, pieczonych owoców i grzanego wina. W niewielkich ilościach przyczynia się do aromatyzowania mięs: gulaszu, szynki, baraniny i ryb. Cynamon stosowany jest w przepisach kuchni orientalnej. CZOSNEK- Tajski czosnek jest znacznie mniejszy i delikatniejszy w smaku niż zwykły czosnek. W smaku jest też słodszy od tego

ClauditteMissCooking
Domowa pierś z kurczaka na kanapkę 160

Pewnie widzieliście już na wielu blogach różne domowe wędliny, drobiowe, wieprzowe, mieszane. Ja też widziałam, dlatego postanowiłam kupić szynkowar i sama się wziąć za gotowanie.  Pierś z kurczaka poszła na pierwszy ogień ;) Ja jestem zadowolona, dodatkowo moja wędlina powstała w przyspieszonym tempie, bez solanki i chłodzenia w lodówce. A więc 2 ha i możemy jeść;) Składniki: 1 kg piersi(...)dolewamy trochę wody.  Gdy wędlina jest gotowa schładzamy szynkowar w zimnej wodzie. Dobrze jest zostawić na noc  w lodówce. Na koniec otwieramy szynkowar i wyjmujemy gotową szynkę.  I oczywiście się nią zajadamy

Życie zaczyna się w kuchni
Empanadillas: Post Scriptum 208

Odstawić do ostygnięcia. EMPANADILLAS Z CHORIZO  2 łyżki oliwy  1 drobno posiekana cebula 2 wyciśnięte ząbki czosnku 150 mielonej jagnięciny (u mnie jest niedostępna, zastępuję mielonym mięsem wieprzowym lub wołowym)  1/2 kiełbaski chorizo (ok. 90 g)  2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka posiekanych czarnych oliwek 60 ml bulionu Na patelni rozgrzać(...)pora na pomidory i oliwki. Wszystko dokładnie zamieszać i dusić na małym ogniu do momentu aż wyparuje większość płynu. Doprawić do smaku i odstawić do ostudzenia.  EMPANADILLAS Z SZYNKĄ I OLIWKAMI 2 jajka ugotowane na twardo 40 g posiekanych zielonych oliwek 95 g drobno posiekanej szynki 30 g żółtego sera, startego Wszystkie składniki wymieszać, jeśli konieczne doprawić do smaku

KUCHARNIA
Pieczeń z karkówki 122

czosnku 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka przyprawy włoskiej 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przełożyłam je do naczynia żaroodpornego i natarłam z każdej strony solą, pieprzem, papryką i przyprawą włoską. Przyprawy można wcierać po kolei, lub wymieszać wszystkie razem(...)dać jej odpocząć kilkanaście minut a następnie pokroić w grubsze plastry i podać z ulubionymi dodatkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na domowe wędliny, np.: szynka pieczona z masłem ziołowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szynka-pieczona-z-masem-zioowym.html), karkówka gotowana w mleku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-gotowna-w-mleku.html), karkówka pieczona w rękawie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com

Waniliowe Improwizacje
Domowe wędliny warte zachodu czy nie? 128

wsparcia. Gotowaną szynkę, czy pieczony schab bez konieczności wędzenia zrobimy przecież z łatwością.   Przygotowanie takich przetworów nie zajmuje wiele czasu, a w efekcie powstaje smakowity produkt. Podobnie przygotujemy domowy pasztet albo mięso w słoiku. Jeśli jednak masz do dyspozycji nieco więcej czasu, smaczną alternatywą będą tradycyjnie wędzone wędliny. Tu można już puścić wodzę fantazji. Domowa wędzona szynka, boczek, kiełbasa(...)olchy, buka czy dębu, jałowca albo drzew owocowych. Przygotowując wędliny, koniecznie należy się zaopatrzyć w niezbędne akcesoria. Oferuje je SklepAgnex.pl . Jeśli planujesz robić kiełbasy, nie powinno wśród nich zabraknąć wieprzowych jelit,  a jeśli Twoim celem jest wędzona szybka, wybierz siatkę wędliniarską. Z pewnością przyda się też twardy i wytrzymały nóż do krojenia mięsa, osłonki białkowe na produkowane przetwory

Życie zaczyna się w kuchni
Rożki z tortilli zapiekane z mięsem mielonym – pyszna przekąska 137

sprawdzi się sałatka z rukoli albo świeże warzywa np. pomidory czy ogórki. Składniki na rożki z tortilli zapiekane z mięsem mielonym: 4 placki tortilli 400 g mięsa mielonego (dałam wieprzowe) mała puszka kukurydzy duża papryka czerwona (albo 2 mniejsze) pół szklanki passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 200 g sera żółtego sól, pieprz, oregano, ostra papryka lub chili   Przygotowanie Paprykę(...)tortillą: Tortilla po meksykańsku – szybka i smaczna przekąska Tortilla z kurczakiem i warzywami – pomysł na pyszną przekąskę Quesadilla z kurczakiem, serem i warzywami – pyszna przekąska na ciepło Rollsy z szynką i serem – pyszne roladki z tortilli Zapiekane krokiety po meksykańsku z tortilli Artykuł Rożki z tortilli zapiekane z mięsem mielonym – pyszna przekąska pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Gotowanie gołąbków 62

miękkość i smak w Twoim daniu. Przygotowanie smacznych gołąbków zaczyna się od odpowiedniego wyboru składników oraz starannego przygotowania. Składniki: Podstawowymi składnikami gołąbków są kapusta, mięso mielone (najczęściej wołowe lub wieprzowe), ryż, cebula, przyprawy i sos pomidorowy. Przygotowanie Kapusty: Jeśli używasz świeżej kapusty, sparz ją wrzątkiem, a następnie ostudź i oddziel liście. Przygotowanie Mięsa: Jeśli mięso mielone jest surowe, podsmaż(...)Miękkości: Sprawdź miękkość gołąbków, nakłuć je delikatnie widełką. Mięso i ryż powinny być miękkie. Gotowanie Gołąbków Tradycyjne Gołąbki z Sosem Pomidorowym: Składniki: Kapustne liście 500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, przeciśnięte Sól, pieprz, majeranek do smaku Sos pomidorowy Przygotowanie: Przygotuj kapustne liście (ugotuj i sparz wrzątkiem). W misce wymieszaj

Podstawy Gotowania
Schab pieczony w cebulowej marynacie 126

łyżki ketchupu łagodnego 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 lyżki sosu sojowego 5-6 ząbków czosnku ok. 1 płaska łyżka soli ok. 1płaska łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso umyłam, osuszyłam i wycięłam białe błonki i przerosty tłuszczu. Tak przygotowane mięso natarłam solą i przyprawą do mięsa. Przyprawione mięso przełożyłam do rękawa foliowego(...)wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-miesa-mielonego.html), pieczeń z mięsa mielonego (link do przepisu: karkówka faszerowana pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/karkowka-faszerowana-pieczarkami.html),  pieczeń z karkówki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-karkowki.html), szynka pieczona z masłem ziołowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szynka-pieczona-z-masem-zioowym.html), karkówka gotowana w mleku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-gotowna-w-mleku.html), karkówka pieczona w rękawie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-pieczona-w-rekawie.html), karkówka

Waniliowe Improwizacje
Gotowanie w garnku bułgarskim 57

klasyczne danie bułgarskie przygotowywane z mięsa (często jagnięciny), warzyw, ryżu i przypraw. Gotowane w garnku, gyuvetch ma intensywny smak i aromat. Kavarma: Kavarma to potrawa z mięsa (najczęściej wieprzowego) duszonego z warzywami i przyprawami. Gotowana w garnku bułgarskim nabiera głębokiego smaku. Domatnik: To faszerowane pomidory, często z mięsem i ryżem, gotowane w garnku bułgarskim. Charakteryzuje się delikatnym smakiem pomidorów(...)mikrofali przepisy Gotowanie w garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie Dania

Podstawy Gotowania
Warstwowa sałatka z wieprzowiną 140

kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 cebula kilka ogórków konserwowych ok. 700g schabu wieprzowego kilka łyżek majonezu kilka łyżek ketchupu pikantnego ok. 1,5 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego 2-3 ząbki czosnku kilka łyżek oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Schab umyłam, osuszyłam, obkroiłam wszystkie białe błonki i pokroiłam w plastry o grubości ok. 1-1,5cm. Każdy(...)wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/saatka-brokuowa.html), sałatkę hawajską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/saatka-hawajska.html), sałatkę chińską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/saatka-chinska.html), sałatkę z makaronem z zupek chińskich (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/saatka-z-zupek-chinskich.html), sałatkę makaronową z szynką konserwową i żółtym serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/saatka-makaronowa-z-szynka.html) i inne. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Polędwica a’la Wellington 131

W Anglii uznawane to danie jest za wykwintne. Super nadaje się jako danie popisowe na imprezach lub na świątecznym stole. Przygotowanie pieczarek – pieczarki umyć i

Kuchnia Pokoleń
Co zrobić na wielkanocny obiad? Pomysły na niedzielę i poniedziałek 80

myślą o młodszych), krem z białych warzyw, pieczoną kaczkę, polędwiczki wieprzowe z chrzanową nutą. To nie wszystko! Polecam też pozostałe przepisy, które świetnie pasują jako obiad na Wielkanoc i Poniedziałek Wielkanocny: polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie z boczkiem , indyk po cygańsku , żeberka w sosie miodowym , schabowe z curry , polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym , filety z kurczaka w cieście naleśnikowym , krem(...)planowania obiadowego menu. Sprawdź mój przepis na polędwiczki z sosem chrzanowym i zaskocz gości niebanalnym wykorzystaniem tego tradycyjnego świątecznego dodatku. Składniki na polędwiczki z chrzanową nutą: 500 g polędwicy wieprzowej 200 ml wody 100 ml śmietany 30% 3 łyżki tartego chrzanu 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki soli

Rozdomowiona
polędwica po węgiersku czyli wędlina z piekarnika 157

polędwica długo pieczona Wieprzowy schab, oraz wykonane z niego wyroby, to wysoce cenione w naszych domach artykuły. Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób,  przygotowania kawałka schabu, poprzez długotrwałe pieczenie go w niskiej temperaturze. Taka temperatura pieczenia, w sumie niewiele się różni od temperatury panującej w wędzarni, podczas wędzenia mięsa ciepłym dymem. W wędzarni oprócz temperatury, to dym daje mięsiwu końcowy efekt(...)lodówce na 24 godziny).  Następnego dnia wyjmujemy schab z marynaty, osuszamy go za pomocą papierowego ręcznika i obwiązujemy sznurkiem ( dokładnie tak samo, jak to robimy z baleronami czy szynkami). Ostrym nożem siekamy papryczki i suszone pomidory, a następnie mieszamy je z pieprzem bałkańskim i całość wcieramy w schab. Teraz mięso układamy na ruszcie ( zapewni mu to dostęp powietrza

Miód i pieprz
POLĘDWICA DŁUGODOJRZEWAJĄCA 190

Polędwica długodojrzewająca to surowa, suszona wędlina, przygotowana na wzór włoskiej szynki Prosciutto czy hiszpańskiej szynki Serrano. Rożnica w wykonaniu jest taka, że ta nasza domowa wędlina nie musi leżeć miesiącami - wystarczy tylko 7 dni i jest gotowa do spożycia. Taka domowa wędlina jest dużo tańsza od tych sklepowych i z czystym sumieniem mogę też stwierdzić, że dużo lepsza. Bez konserwantów(...)prostu spleśnieje. Ale efekt przeszedł moje najmniejsze oczekiwania! Polędwiczka zachwyciła mnie zarówno smakiem, jak i wyglądem. Dlatego nie ma się czego obawiać - działajcie! Składniki: ok. 1 kg polędwicy wieprzowej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli 1 łyżka majeranku 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej pończocha lub gaza Wykonanie:  Polędwicę myjemy, dokładnie osuszamy papierowy ręcznikiem

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania