gluteny i alergenów, dziczyzna z polskich lasów, świnki z certyfikowanej hodowli bez antybiotyków, same naturalne dodatki, wędzone naturalnym dymem Warto spróbować! P.s. Ja w sklepie Pieczone&Wędzone zamówiłam szynkę, boczek, kiełbasę i pasztetową. I muszę Wam powiedzieć, że wszystko jest przepyszne. Nawet moja mama, która na co dzień nie przepada za pasztetową, tą zjada ze smakiem. Powiedziała nawet(...)obiad. Mój z dodatkiem kiełbasy i boczku syci jeszcze bardziej i jeszcze lepiej smaku. Konieczne spróbujcie. Przepis na kapuśniak krok po kroku. Składniki: 2,5 litra wywaru na żeberkach wieprzowych (1 kg żeberek wieprzowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 ziarenka czarnego pieprzu, 2-3 liście laurowe)* 1 kg kapusty (waga z wodą, bez to około 800 g) 1 marchewka (średnia
Słodkie okruszkicudo czekało na swój debiut stanowczo za długo, bo ciągle nie mogłam się do niego zebrać. Teraz tylko żałuję, że tak późno przyrządziłam suszony schab, gdyż swoim smakiem przypomina szynkę parmeńską, której ceny do najtańszych nie należą. W domowych warunkach możemy przygotować jej zamiennik znacznie taniej, a poza tym wiemy, co jemy w porównaniu do sklepowych wędlin. A mieszankę przypraw(...)Składniki: ¾ kg ładnego kawałka schabu ¼ szklanki soli (lub mniej) ¼ szklanki cukru ¼ łyżeczki chili ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki tymianku Pieprz (ja nie dałam) 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego Kamis 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Schab umyć osuszyć i natrzeć cukrem. Wstawić do lodówki na 24h przykrywając folią aluminiową miskę/naczynie. Wyciągnąć mięso z miski, opłukać pod bieżącą letnia wodą (mięso
Fabryka pomysłówŚląskie niebo (inaczej Schlesisches Himmelreich, śląski raj, śląski przysmak) to tradycyjna mięsna potrawa regionalna kuchni śląskiej, przygotowywana przede wszystkim na świąteczne okazje, wywodząca się ze Śląska
Bernika - moj kulinarny pamietnikponiedziałków zapraszamy na ten właśnie pierwszy przepis. Drobiowa wędlina z szynkowaru Składniki: - 830 g filetu z kurczaka - 1,5 łyżeczki peklosmaczka 1,5 łyżeczki żelatyny wieprzowej 1 łyżka przyprawy John Przygotowanie: Filety z kurczaka, myjemy, osuszamy a następnie kroimy na cienkie plastry. W miseczce mieszamy peklosmaczek z żelatyną oraz przyprawą. Przyprawę wsypujemy do naczynia z pokrojonym(...)ściereczką. Po ugotowaniu zostawiamy wędlinę w szynkowarze do całkowitego wystudzenia, wtedy wkładamy na 10 godzin do lodówki. Następnie wyciągamy z lodówki, zdejmujemy wieczko zamykające, układamy szynkowar na talerzyku, i szynka powinna po polaniu gorącą wodą wyjść. Do przygotowania tej wędliny wykorzystałam szynkowar oraz przyprawy ze sklepu Tradismak. Sposób przygotowania wędlin jest dość dobrze opisany na załączonej ulotce, w związku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiróżnych tajemniczych dodatków, wolimy sami przygotować pyszne wędliny domowe., Pamiętacie mój Wielkanocny schab w 10 minut? Albo Szynkę gotowaną z jałowcem? Przepisów na domowe wędliny jest sporo na blogu: Szynka domowa gotowana Schab dojrzewający (schab surowy suszony) Schab gotowany (domowa wędlina) Tym razem przygotowałam pikantny schab gotowany, gdyż wykorzystałam całą masę pikantnych dodatków, papryczki i pikantną musztardę. Schab gotowany jest(...)daję Winiary, 2 łyżki musztardy z chili i imbirem, oraz po 1 łyżeczce papryczki chili Jalapeno i papryczki Peperoncini, no i oczywiście główny składnik – 1,5 kg schab wieprzowy. Zagotowujemy płyn ze wszystkimi wymienionymi dodatkami, wkładamy schab i gotujemy 5 minut, wyłączamy, studzimy. Po minimum 6 godzinach znów zagotowujemy całość i gotujemy ponownie 5 minut, schab ma stygnąć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSznycle po wiedeńsku Cieniutkie oraz kruche kotlety w chrupiącej i pulchnej panierce z bułki tartej. Oryginalne sznycle wiedeńskie przygotowuje się z cielęciny i smaży na głębokim
Blog z Apetytempory ukazały się na blogu. Jeśli chcecie zrobić wrażenie na gościach, podajcie im na świąteczny stół własnoręcznie zrobione wędliny dojrzewające. Kto z Was nie jadł szynki parmeńskiej, szynki serrano czy włoskiego prosciutto? Oryginalne wędliny dojrzewające są pyszne, ale niewiarygodnie drogie. Jedynym wyjściem aby delektować się podobnym smakiem, za o wiele niższe pieniądze jest przygotowanie ich własnoręcznie. Nic nie zastąpi domowej(...)dojrzewający w gazie , Po 4 dniach suszenia schab nadawał się już do konsumpcji, polecam jednak poczekać z konsumpcją ciut dłużej i wykorzystać przepis, który znajduje się poniżej. Suszony schab wieprzowy 2 tygodnie to przepis na przygotowanie schabu suszonego o dłuższym niż zwykle czasie dojrzewania. W tym przepisie pierwsze trzy etapy przygotowania schabu przed suszeniem były krótsze niż do tej pory
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfaszerowania naleśników możemy użyć mięso gotowane, pieczone, smażona, a także duszone w sosie. Polecam! Forszmak – tradycyjny gulasz przygotowywany po świętach Przepis tutaj (KLIK) Idealny sposób na wykorzystanie poświątecznych mięs, szynek i kiełbas. Przygotowując ten pyszny gulasz wykorzystujemy pozostałe kawałki wędlin i pieczeni, które zostały nam w lodówce po świętach lub większych uroczystościach. Dodajemy także kiszonego ogórka oraz koncentrat pomidorowy(...)będzie obiad palce lizać! Krokiety nadają się również do mrożenia, wystarczy zawinąć je szczelnie w woreczek lub folię spożywczą i zamrozić. Głównym składnikiem farszu może być mięso drobiowe, wieprzowe, wołowe lub mieszane, wedle uznania. Pierogi bulgur Przepis tutaj (KLIK) Jeśli jednak nie przepadacie za krokietami, możecie z takim samym farszem wykonać wyborne pierogi. Te domowe pierogi są naprawdę pyszne
Blog z ApetytemKupiłam wczoraj piękny kawał łopatki wieprzowej w kształcie kuli. Miałam ją udusić z cebulką i czosnkiem, garścią przypraw, podała bym ją w tym aromatycznym, niesamowitym sosie, ale w ostatniej chwili myślę sobie "o nie!", zrobię roladki. Na roladki oczywiście najlepsza jest wołowina, ale te z wieprzowiny też są wyborne. Przede wszystkim są mięciutkie, soczyste i każdy kęs eksploduje w ustach(...)wszystko oczywiście zatopione w kremowym, aromatycznym sosie. Ale były pyszne... Dobrze, że zostały jeszcze na dziś!!! Składniki na roladki z wieprzowiny z jajkiem i warzywami 1 kg wieprzowiny (np. szynka, łopatka) 2 jajka ugotowane na twardo 1 papryka czerwona 1 średnia cebula 2 ogórki kiszone musztarda sól pieprz olej 2 ząbki czosnku przyprawa do mięsa duszonego lub gulaszu 1 łyżeczka
Rozpustne gotowanieChciałabym dzisiaj zaproponować Wam dwie wersje zapiekanego pasztetu. Pierwsza wersja będzie bardziej delikatna, dietetyczna- z mięs drobiowych z minimalną ilością wieprzowiny, druga jest z przewagą mięs wieprzowych. Obydwa pasztety są bardzo smaczne, choć nam bardziej przypadł do gustu ten drugi. Wyglądają z pozoru bardzo podobnie dlatego zamieszczam je pod jednym postem, ich przygotowanie jest również bardzo zbliżone. Przy okazji(...)kawałek wołowiny i wieprzowiny; gotowane mięso od: perliczki i kurczaka ; Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią. - W drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę, biodrówkę, szynkę, odkrojone chude kawałki od podgardla (polecam dają super smak), schab ; smażone kawałki wołowiny;gotowane (głównie mięso od perliczki- wszyscy uwielbiają rosół, a mięso gotowane już niekoniecznie, teraz mam dla niego
Smaczne Zdrowecebulą. Inne przepisy na pieczone mięso: łopatka pieczona z oregano Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Tym razem łopatka marynowała się w marynacie z cydru, z dodatkiem sosu sojowego, oraz pikantnego sosu sweet chilli i z dużą ilością przypraw (majeranek, liść(...)ziaren kolorowego pieprzu, 1 łyżkę suszonego majeranku i kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu. Łopatka marynowała się przez 24 godziny ułożona w blaszce. Na drugi dzień mięso z łopatki wieprzowej wraz z przyprawami w których się marynowała, włożyłam do żeliwnego garnka, wlałam jeszcze 150 ml cydru, obłożyłam świeżym rozmarynem i tymiankiem, oraz pokrojonymi w ósemki ziemniakami i piórkami cebuli. Łopatkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmnie do klopsów dodatki w postaci ziemniaków i kiszonej kapusty zasmażanej. Podany poniżej przepis jest autorstwa mojej mamy ;-) SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka (350 g) 350 g mięsa wieprzowego z łopatki 1 jajko 1 mała cebula 1/2 czerstwej bułki lub garść tartej bułki (u mnie tarta bułka) sól, pieprz dodatkowo: tarta bułka do obtoczenia klopsów, olej lub margaryna do pieczenia(...)rozgrzanej margarynie lub oleju z obu stron. Uwagi: Jeżeli klopsy nie chcą się Wam lepić, to można dodać nieco wody. Nie zjedzone klopsy można wykorzystać również na kanapki zamiast szynki (pyszne są z musztardą i liściem sałaty
Passions hobbies lifezapeklowałam cały płat łopatki wieprzowej. Efekt jak dla mnie był na prawdę dobry, mięso i tak dopasowało się do kształtu szynkowaru dzięki sprężynie w pokrywce. Potrzebujemy: 2 kg łopatki wieprzowej filiżankę wody 2 łyżeczki soli paprykowej od Piątnica.net 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu szczypta mielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej kilka ziaren kolendry szczypta mielonego liścia laurowego, lub jeden cały(...)czasie wkładamy sznkowar do garnka z wodą i gotujemy aż do momentu kiedy mięso osiągnie temperaturę 85°C. Trwa to około 3-4 h. W piekarniku pieczemy szynkę 1h w temperaturze 150°C i pozostawiamy w gorącym, zamkniętym piekarniku na 2-3h. Szynkowar wyjmujemy z gorącej wody i wkładamy do bardzo zimnej lub na balkon ;) gdy ostygnie przekładamy szynkowar
MamaOskarka