Rolada z indyka z pomidorami i szpinkiem 263pomidorów 250 g szpinak 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej 100 ml białego wytrawnego wina pieprz sól oliwa Szpinak umyć i odsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę wrzuć drobno pokrojoną cebulę następnie wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec wrzucamy szpinak. Patelnie przykrywamy i dusimy całość kilka minut, gdy szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość otwieramy patelnie(...)godz. Po 45 minutach wlać wino. Na ostanie na ostatnie 15 minut zdjąć pokrywę. Podawać z ulubioną kaszą a powstałym sosem polać całość. * Mięsa nie solę bo szynka, pasta i szpinak są dość słone
Delicious Titbits
Arancini- ryżowe kulki 190użyć mięsa czy zielonego groszku, fajnym pomysłem jest też ser opatulony chudym, wędzonym boczkiem lub szynką parmeńską. Do czego podać? Przede wszystkim do wszelkich mięs, gulaszy czy potrawek. U mnie był to kurczak w sosie warzywno pomidorowym, a gdy zostało, zjadłam z duszoną rybką. Na pewno zrobię powtórkę, ale poczekam na jakąś fajną okazję, gdy w domu
Kuchnia w czekoladzie
Forszmak 159oliwy podsmażyć pokrojone w kostkę mięso z karkówki i szynki, dodać do boczku. • Na koniec podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera. • Połączyć wszystko w garnku, podlać ok. 1 litrem wody, dodać przyprawy i dusić na wolnym ogniu 30 minut. • Dodać ogórki kiszone pokrojone w półplasterki
To co kocham
Rolady z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą 218przyprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz chili. Smarujemy oliwą z oliwek i zawijamy w plastry szynki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wykładamy roladki. Smażymy około 1-2 min z każdej strony. Następnie stopniowo wykładamy pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem około 10 min. w międzyczasie pamiętajmy aby przewrócić rolady na drugą stronę. Dodajemy pokrojoną
Kolejny blog o gotowaniu
spaghetti z sosem pomidorowym z soczewicą zieloną... 203papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, sól czosnkowa 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 1 łyżka na oleju podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę razem z pokrojoną cebulę, wsypać mieszankę mrożoną soczewicy zielonej z warzywami i podsmażać z 5 minut, wlać sok pomidorowy, doprawić do smaku i dusić z 7 minut co jakiś czas mieszając, na koniec dodać śmietanę i tylko zagotować wode zagotować
W Mojej Kuchni Lubię
Szynka duszona w warzywach 187nadal pojawia) w moim rodzinnym domu. Przesmażenie mięsa z dużą ilością majeranku a następnie powolne duszenie to sposób często spotykany i lubiany wśród domowych szefów kuchni. Mój tata najczęściej przygotowuje w ten sposób łopatkę lub karkówkę choć ja wolę chudsze mięso od szynki. Od siebie dodałam warzywa: seler naciowy i paprykę. Moim
Pyry na Gaz
Roladki z kurczaka nadziewane szynką i serem 217solą i pieprzem ale niezbyt dużo ( pamiętajmy, że ser ma w sobie sól i szynka również ). Szynkę kroimy w małe paseczki a ser ścieramy na tarce do warzyw, łączymy. Na każdym filecie nakładamy część przygotowanej masy i zwijamy w taki sposób aby podczas duszenia nie wypłynął ser. Końce roladki zawiązujemy ściśle sznurkiem. Roladki przyprawiamy dodatkowo jeszcze papryką. Obsmażamy na oleju
Smaki Ewy
Ośmiorniczki baby w czerwonym winie 276trzeba mieszać od czasu do czasu. Można ewentualnie dorzucić bardzo drobny makaron, który w czasie duszenia ugotuje się – osobiście wolę bez. Podawać ze świeżym pieczywem. Podobne przepisy Przegrzebki z pomidorową salsą Pierogi piemonckie z ricottą, szpinakiem i palonym... Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... Risotto z krewetkami .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo
Pociąg Do Kuchni
Gulasz z warzywami i chilli jalapeno 284kostkę i podsmażam na oleju wraz z łyżeczką czerwonej papryki. Dalej siekam drobno cebulę i szynkę/boczek, i razem podsmażam. Marchew pokrojoną w cienkie talarki, paprykę i cukinię lekko podsmażam na patelni. Następnie przekładam wszystkie podsmażone składniki do garnka, dolewam wody i duszę pod przykryciem. Dodaję resztę przypraw oprócz chilli. W tym czasie gotuję kaszę. Jest ona w woreczkach, więc
Kuchnia co dnia
"wstawiony %" kotlet schabowy 184kawałek. Następnie przyprawiamy z każdej strony, dodatkowo skropiłem go kilkoma kroplami swojskiej śliwowicy;). Śliwki zawijamy w szynkę i układamy na środku kotleta. Zawijamy w postać roladki i stabilizujemy wykałaczkami. Smażymy na dużym ogniu z każdej strony po 2-3 minuty. Dolewamy wody i dusimy pod przykryciem aż do miękkości. Oczywiście kotlety smażymy bez panierki :) ** dla niektórych "moc" śliwek może być
Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Makaron curry w połączeniu mięsno warzywnym 247czasie gotujemy makaron. Drugą pierś przyprawiamy (sól, pieprz, oregano). W lodówce znalazłam kilka plastrów szynki więc dodatkowo nacięłam mięso i je nadziałam. Pierś w całości smażymy na patelni. Ja zwykle obsmażam na oliwie, a później dolewam trochę wody, by pierś się dusiła. Wtedy nie jest sucha. Ok. 5 minut z każdej strony, przewracając co jakiś czas. To sosu
Mój Smak na Życie
Kanapki z rukolą, chipsem z szynki parmeńskiej oraz duszoną w cydrze polędwicą wieprzową 192bulion. Polędwiczkę dusimy 13-15 minut na średnim ogniu. Wyciągamy polędwicę z patelni i odstawiamy na 20 minut, by odpoczęła. Następnie kroimy w cienkie plastry. Kromki chleba grillujemy na patelni po 2-3 minuty z każdej strony. Każdą smarujemy cienko serkiem chrzanowym, kładziemy po kilka listków rukoli oraz po plastrze polędwicy i kawałku chipsa z szynki parmeńskiej. Możemy
Mango Papaja
Bitki Wieprzowe (Bitki z Szynki Wieprzowej) 397oleju (po ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Gdy już każdą porcje szynki podsmażymy wszystkie bitki umieszczamy w naczyniu w którym się smażyły i zalewamy ok. 600 ml wody. Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i drobno posiekany czosnek. Wszystko dusimy na niedużym ogniu przez minimum 70 minut. W razie konieczności możemy dolać większą ilość wody. Gotowe
Słodka Strona
szpinak z cebulką,szynka i czosnkiem 142torebka szpinaku 2-3 cebule 2-4 ząbki czosnku, olej do smażenia, do smaku pieprz czarny mielony Sól,estragon parę plasterków szynki pokrojonej w paseczki lub bez szynki(...)PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucamy obrany i pokrojony czosnek następnie dodajemy cebulę pokrojoną w pół talarki,a gdy sie zeszkli dodajemy szynke i dusimy chwilę.Odstawiamy do miseczki .Na tym samym tluszczu dusimy szpinak Dusimy około 10min. MARCHEWKA Z WODY małą
w mojej kuchni
Polędwiczka wieprzowa nadziewana drobiową kiełbasą 198całej długości. Kiełbasę dzielimy wzdłuż i umieszczamy w polędwiczce. Przyprawiamy solą i mieloną papryką. Owijamy szynką szwarcwaldzką i spinamy wykałaczkami. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju w obu stron. W czasie smażenia dodajemy pokrojoną marchew i cebulę. Po chwili podlewamy bulionem lub wodą, dodajemy almette. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec wyjmujemy polędwiczki. Marchewki, cebulę i płyn razem miksujemy
Smaki Ewy
GULASZ Z CIECIERZYCĄ 234kaszą pęczak. Co byśmy nie wybrali, każdy produkt jest zdrowy i wartościowy. Gulasz to duszone mięso w kremowym sosie. Może być z warzywami lub tak jak u nas z ciecierzycą. Najbardziej jednak pasuje papryka. Taki obiad zaspokoi głód oraz rozgrzeje na długo. PRZEPIS szynka wieprzowa ok. 400 g. ciecierzyca w zalewie 1 puszka papryka słodka mielona 2 łyżki sól
Kuchnia Paulettes
Surówka z czerwonej kapusty 199świetny dodatek do wielu dań. Surówka jest tak uniwersalna, że można ją dodać do szynki pieczonej w sosie własnym jak i do kebaba. Czerwona kapusta ma twardsze liście i nie jest aż tak soczysta jak biała, dlatego częściej przyrządza się ją w wersji duszonej. Jeżeli czerwoną kapustę dobrze poszatkujemy i doprawimy nada się idealnie jako surówka do obiadu. Składniki
CookMag
Makaron w sosie maślano-śmietanowym z szynką włoską 205lekko podsmażamy. Następnie dodajemy przyprawy, mieszamy i jeszcze trochę podsmażamy. Ze względu na to że szynka jest słona nie solimy potrawy no chyba że ktoś lubi bardzo słone. Jeżeli ktoś nie lubi ziół można dać mniej rozmarynu i szałwii. Na koniec wlewamy śmietankę i dusimy aby śmietanka połączyła się z masłem i się zredukowała do konsystencji sosu. Jeżeli ktoś lubi
Kuchenne Wariacje
Domowy pasztet wieprzowo-cielęcy w słoikach 196dużej patelni na małym ogniu aż wytopi się tłuszcz. Maksymalnie zwiększamy ogień i dorzucamy szynkę i cielęcinę (pokrojone w dużą kostkę). Obsmażamy do zrumienienia. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy razem przez jakąś minutę. Dolewamy nieco gorącej wody (nie dużo, tyle żeby do duszenia było), wrzucamy ziele i listek, mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy przez 1 godzinę (czyli
Marder&Marder Manufacture