Chude mięso duszone we własnym sosie z warzywami, to doskonała propozycja na obiad, smakuje zarówno z ziemniakami jak i ugotowanym na sypko ryżem. Smak tej potrawy warto podkreślić kilkoma listkami świeżej szałwii, która doskonale poprawia trawienie. Dodatek ziemniaków sprawia że nie potrzebujemy niczego do zagęszczenia sosu. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki
Wanilia i KardamonSkładniki 600 g łopatki lub szynki 20 dag pieczarek 1 duża papryka 1 duża cebula 2- 3 duże ziemniaki Przyprawy ( sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, magi, kminek, papryka słodka, papryka chili ) Koncentrat pomidorowy Sposób przygotowania Mięso umyć pokroić w mniejszą kostkę i podsmażyć , zalać wodą, dodać sól, listek i ziele angielskie dusić na wolnym ogniu. Pieczarki umyć pokroić
Darcia w kuchnifileta z indyka 0.7 kg szynki wieprzowej Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć. Oba kawałki mięsa wymyć, porządnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry. Zmielone mięso przełożyć do garnka,dodać marchew, pietruszkę zalać przygotowanym wcześniej bulionem i dusić do czasu, aż będzie miękkie
Krakowskie smaki Aniprzecierem pomidorowym. Dzięki temu mięso dusi się w sosie własnym z dodatkiem aromatycznego, smacznego sosiku z leżących na nim dodatków. Ten sposób jeszcze nigdy mnie zawiódł, a dodatkowo jest bardzo wygodny - wstawiamy całość do piekarnika i zapominamy o nim a pyszne mięsko robi się samo :) SKŁADNIKI: 70-80 dag schabu (można zastąpić szynką lub filetem z kurczaka albo
Kto ugości moich gości?Potrzeba matką wynalazku - tak głosi nasze popularne polskie przysłowie. I dokładnie tak się zadziało też w tym przypadku. W garnku już się dusi pyszny wieprzowy gulasz, lecę do spiżarki po przecier pomidorowy, ale on niestety był wziął i wyszedł :D. Wtedy z pomocą przychodzą mi zawsze mrożonki. Tym razem zupa krem z pomidorów posłużyła mi za składnik sosu. Po prostu(...)jest poporcjowana, więc nie musimy od razu rozmrażać całości, jeśli nie ma takiej potrzeby. Gulasz wyszedł pyszny 💗. Wieprzowy gulasz w sosie pomidorowym Czas przygotowania: 70 minut Składniki: 500 g szynki wieprzowej 1 cebula 1/2 opakowania kremu pomidorowego z bazylią Poltino 1 zielona papryka olej do smażenia sól pieprz 1 łyżka śmietany 18% natka do posypania Wykonanie: Mięso kroimy
Kulinarne przygody Gatityświeżych, jak i mrożonych kalafiorów. Domowy krem z kalafiora z serem pleśniowym to także bardzo eleganckie danie, powiedziałabym nawet że wykwintne. Ser z nitkami szlachetnej niebieskiej pleśni, chipsy z szynki parmeńskiej - jedząc krem z kalafiora z serem pleśniowym poczujecie się jak w najlepszej restauracji. Jedynie cena będzie niższa :) Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym Zupa krem z kalafiora(...)przygotowanie Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym - wariant dla tradycjonalistów Cebulę drobno pokroić i poddusić przez kilka minut na maśle lub oleju, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dusić jeszcze przez około 5 minut. Przełożyć do garnka. Na pozostałym po smażeniu cebuli tłuszczu podsmażyć przez 2 - 3 minuty różyczki kalafiora i przełożyć do garnka. Warzywa zalać bulionem
Cztery Fajerykażdym płacie układamy po plasterku szynki i sera. Zwijamy na kształt roladki, wierzch obsypujemy słodką papryką. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę, natkę pietruszki siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy mięso. Gdy lekko się zarumieni dokładamy cebulę oraz paprykę. Gdy zmiękną podlewamy całość bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez
VioletoweKucharzeniepłatach mięsa ułożyć po plasterku szynki, połówce pomidora i po 2 kulki mozzarelli. Zrolować, dopinając wykałaczkami brzegi w celu zabezpieczenia przed ucieczką topniejącego sera :). Obsmażyć na gorącym oleju na lekko złoty kolor z każdej strony. Przełożyć do większego garnka, zalać taką ilością wrzącej wody, by przykryło mięso. W razie potrzeby dolewać gorącej wody. Dusić przykryte mięso do miękkości
Czerwień i błękitSkładniki : * 400g mielonego mięsa z szynki wieprzowej * mała cebula * ząbek czosnku * 3 łyżki zmielonych płatków owsianych * jajko * sól, pieprz, mielony imbir i cynamon - do smaku * szklanka rosołu Przygotowanie : Wszystkie składniki na klopsy dobrze wymieszać, przyprawić do smaku i uformować kulki. Na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć mięso z każdej strony, podlać szklanka rosołu i dusić do miękkości. Podawać z ziemniakami
Magiczne Życie Martypatelni rozgrzać olej. Szynkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę a potem wrzucić na patelnię i podsmażyć. Potem cebulę i pieczarki oczyścić i pokroić : cebulę w kostkę a pieczarki w plasterki. Gdy mięso się podsmaży dodać cebulę i pieczarki i dalej smażyć około 6 minut. Wszystko podlać bulionem, dodać przyprawy i dusić całość do miękkości. Mąkę rozrobić z odrobiną wody
Ewa w kuchniwędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.) 300 g łopatki wieprzowej 10 suszonych borowików 2 cebule 10 suszonych śliwek 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca 40 ml czerwonego wina sól, pieprz, cukier Kiszoną kapustę pokroić, włożyć do dużego garnka i zalać 1/2 szklanki wody. Dodać ziele, jałowiec, liście laurowe i dusić na małym ogniu przez około godzinę. Grzyby ugotować
wyzwania kuchennesmażyć ,aż zmięknie. W czasie duszenia dodać sos słodko pikantny, mieszać, delikatnie przewracając kapustę. Przełożyć na talerze. Na tej samej patelni smażyć przez kilka sekund paski łososia. Posypać nim kapustę i polać pozostałością z patelni. U nas to była przystawka, ale jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych. Można pominąć łososia lub dodać paseczki szynki
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki:600 g mięsa z szynki wieprzowej, 1 czerwona papryka, 300 g pieczarek, 1 cebula, 1 ogórek konserwowy, 2 suszone grzybki, mąka do obsypania mięsa, 2 woreczki kaszy gryczanej,sól morska,pieprz czarny.Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę. Obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i dusimy pod przykryciem. Dodajemy pieczarki,ogórki
Aga w kuchnigdyż zostały zebrane w ogródku, a prawo pozwala na ich zbiór na terenach przydomowych, działkach. Smardze można smażyć, faszerować. Przed obróbką należy je dokładnie wypłukać, a przed smażeniem, czy duszeniem należy je moczyć w wodzie lub sparzyć wrzątkiem, wodę z moczenia można wykorzystać do zup lub sosów. Zupy nie można nazwać ze smardzów, gdyż miałam tylko 3 sztuki, co prawda(...)pikantna wykorzystałam domową pastę paprykową , domowy rosół , który został z niedzieli i ugotowany drobny makaron, który można zastąpić ziemniakami lub kaszą. Składniki: 3 duże smardze 1 cebula 400 g szynki wieprzowej 3 szklanki domowego rosołu, lub bulionu, albo rosołu z kostki sól i pieprz do smaku 1 łyżka pasty paprykowej 50 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka czerwonej papryki zioła prowansalskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmażyć, dodawać do duszonych mięs i warzyw, do różnych past i faszerować nimi jajka. Możliwości jest bez liku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Na blogu znajdziecie również inne pomysły na dania z grilla: Faszerowane pieczarki na grilla Grillowany ser halloumi z cukinią Grillowany ser halloumi z warzywami Grillowana ośmiornica Grillowany ananas z szynką parmeńską Kiełbaski na grilla
Kulinarne przygody Gatitymięsie rozłożyć plaster wędzonej szynki. Przy jednym brzegu ułożyć suszone śliwki, ja dawałam po 2-3 sztuki w zależności jak duże śliwki i jak duży plaster mięsa. Następnie zwinąć roladkę zaczynając zwijanie od brzegu przy którym ułożyliśmy śliwki. W ten sposób przygotować wszystkie roladki. Gotowe roladki owinąć sznurkiem aby nie rozwinęły się podczas duszenia. Rozgrzać patelnię z olejem i dobrze
Monia miesza i gotujekroimy w drobne paseczki. Szynkę kroimy w dość dużą kostkę. Przyprawiamy solą, białym pieprzem i granulowanym czosnkiem. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na złoto cebulę. Dokładamy mięso, suszone grzybki oraz pieczarki. Wszystko chwilkę przesmażamy. Podlewamy wywarem z grzybów i bulionem wołowym. Dosypujemy ziarna ciecierzycy. Doprawiamy pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa i ciecierzycy
VioletoweKucharzeniePycha! Składniki: -0,5 kg szynki wieprzowej; - 2 łyżki pasty curry; - 1 szklanka bulionu drobiowego; - 200 ml mleka kokosowego; - 1 marchewka; - 1 czerwona papryka; - dymka; - sos rybny, olej, kolendra Wykonanie: Mięso pokroić w paski, rozgrzać olej, wrzucić mięso, przesmażyć. Zmniejszyć ogień, dodać pastę curry, smażyć razem mieszając. Dodać gorący bulion i mleko kokosowe, wymieszać. Dusić około 30 minut
dom-agi.plSkładniki: 40 dag szynki 1 papryka czerwona 3 pomidory 1 cebula 5 ziemniaków 2, 5 litra bulionu warzywnego sól pieprz, słodka papryka Wykonanie: Mięso kroimy w kosteczkę, podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Kiedy się zrumieni przekładamy do garnka do gorącego bulionu,na patelnię wrzucamy pokrojoną papryke w kostkę, cebulę i pomidory, dusimy ok 5 minut, dodajemy do garnka
Z Majeczką w kuchni