szynka duszona - 1191 przepisów (strona:32/80)

25 dań z pomidorami! 349

szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Duszone

Moja smaczna kuchnia
Śniadaniowe burgery w towarzystwie czarnego bzu 236

szalotki 2 łyżki dżemu z czarnego bzu Łowicz 40 ml czerwonego wytrawnego wina 40 ml octu balsamicznego 1 mała gałązka rozmarynu sól,cukier masło dodatkowo 4 plasterki szynki parmeńskiej 4 plasterki sera śmietankowego 4 plasterki jarmużu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło i mleko podgrzać w rondelku. Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i cukrem. Powoli wlewać ciepłe mleko z masłem. Zagnieść elastyczne ciasto(...)wolno tego robić na dużym ogniu bo masło i cebulka się spalą). Gdy cebulka osiągnie pożądaną strukturę, dodać dwie łyżki dżemu z czarnego bzu oraz 40 ml czerwonego wina. Dusić na wolnym ogniu przez ok. 10 min, aż alkohol wyparuje i zostanie sam smak. Bez obawy, jeśli wasz chutney jest dość rzadki, po wystudzeniu zgęstnieje. Suszone pomidory pokroić w kostkę

DefinicjaSmaku
Naleśniki wytrawne ze szpinakiem z sosem czosnkowo-koperkowym 182

pół opakowania mrożonego szpinaku w bryłkach 4 ugotowane na twardo jajka 1 op. mozzarelli (125g po odcieku) ok 150 g sera żółtego w kawałku 8 plastrów ulubionej szynki ok 250 g pieczarek 2 łyżki masła i 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz mielony, pieprz ziołowy, natka pietruszki (posiekana świeża, mrożona lub ewentualnie suszona)  Pieczarki obierz i umyj. Pokrój(...)talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i delikatnie odsącz z tłuszczu. Jajka obierz i pokrój wzdłuż na grubsze plastry. Na czystej patelni rozgrzej łyżkę masła. Dodaj mrożony szpinak. Na małym ogniu duś go, aż całkiem się rozpadnie, co chwilę mieszając. Pod koniec przypraw odrobiną soli i pieprzem. Na sam koniec dodaj pietruszkę, około łyżeczki. Odsączoną mozzarellę pokrój w 8 plastrów. Ser żółty

Anioszek w kuchni
41 przepisów na dania jednogarnkowe 324

Cappuccino brokułowe Crumble z owocami leśnymi Crumble z truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia Fasolka po bretońsku Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej(...)pomidorach Krupnik Krem zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie

Moja smaczna kuchnia
Kavarma – bułgarski gulasz wieprzowy 199

Kavarma to tradycyjny bułgarski gulasz z wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością warzyw. Oryginalnie przygotowuje się go w naczyniu zwanym gyuveche, ale można go również przygotować w głębokiej patelni. Bułgaria zawsze kojarzyła mi się z pomidorami, dodawanym niemal do każdego bułgarskiego obiadu, który jadłam i oczywiście z pyszną szopską sałatą. Kavarmy w Bułgarii nie miałam okazji próbować(...)bardziej gęsty. Jedno jest pewne – to danie które koniecznie trzeba wypróbować. Jest lekkie, a jednocześnie konkretne, a czerwone wino podkreśla smak warzyw towarzyszących wieprzowinie. Składniki: 1 kg wieprzowiny (karkówka, szynka) 2 cebule 2 marchewki niewielki kawałek selera 1 por 2-3 ostre papryczki chili (lub chili w proszku) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów sól i pieprz słodka

Trzeci talerz
Szynka wieprzowa z puree z selera z czipsami z pietruszki i buraków 156

Rozpływająca się w ustach szynka wieprzowa pieczona w rękawie przepis tutaj jest już sprawdzonym daniem które gości u mnie w weekendy. Natchniona przez kolejne odcinki popularnych programów kulinarnych postanowiłam się trochę pobawić w kuchni i pokombinować z dodatkami typu chipsy z pietruszki i buraków oraz spróbować smaku puree z selera. Zaciekawiona smakiem i efektem końcowym podpatrzyłam przepis na stronie Kuchnia(...)chwili pokrojony w drobną kostkę seler i ziemniaki, chwile podsmażamy doprawiamy solą i białym pieprzem. Dodajemy mleko, ja dodałam trochę więcej tak do poziomu warzyw, wrzucamy liść laurowy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą miękkie - w zależności od wielkości kostki od 20-40 min.  Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy, odlewamy mleko, NIE WYLEWAMY przyda

Piekielna Kuchnia Pati
Pulled pork w ciemnym sosie, że Łooo! 200

Koniecznie wypróbujcie bo mięso nie dosyć, że przepyszne to jeszcze rozpływa się w ustach!  Poezja! Ja swoją wieprzowinę w ciemnym sosie Łowicza podałam z gotowanymi ziemniaczkami i duszoną czerwoną kapustą. Miałam nadzieję, że zostanie mi jej trochę do bułek na kolację ale nie było szans. Zniknęła w zastraszającym tempie. Następnym razem na pewno upiekę jej więcej :) Warto pamiętać(...)przygotowanie szarpanej wieprzowiny wymaga czasu i cierpliwości ;) Dzień wcześniej marynujemy mięso a następnie pieczemy je w niskiej temperaturze przez 6 godzin. 1,5 kg mięsa z łopatki lub szynki Marynata: 3 łyżeczki ajwaru 3 łyżeczki keczupu pikantnego 1 łyżeczka czarnego pieprzu  2 łyżeczki soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 szkl brązowego cukru 1 łyżeczka kminu rzymskiego  1 łyżeczka

Smakołyki Asi
Gulasz w sosie sojowo-śliwkowym 167

laurowe 3-4 ziela angielskie łyżeczka pieprzu szklanka mleka 2 łyżki mąki pszennej sól łyżeczka czosnku granulowanego łyżka oleju Sposób przygotowania: Na godzinę przed przygotowaniem, zalać grzyby gorącą wodą. Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w mniejszą lub większą kostkę (w zależności jak lubicie, ja lubię większe kawałki). Przełożyć do miski, wlać sos sojowy, dodać pieprz i czosnek, wymieszać. Odstawić na około(...)minut do lodówki. Po tym czasie przełożyć mięso do rondla, zalać wodą, dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły grzyby, dodać ziele i listki laurowe, i dusić na małym ogniu przez około godzinę. Cebulę pokroić w półtalarki, zeszklić na łyżce oleju, dodać mąkę, wymieszać łyżką, by mąka lekko zarumieniła się, wlać mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia

na moim stole...
5 pysznych przepisów na Międzynarodowy Dzień Pizzy 162

cieście na drożdżowym zaczynie. Przepyszna! 2. Pizza z brukselką i szynką Przepis dla niebojących się eksperymentowania. Brukselka to nietypowy składnik na pizzy, ale w połączeniu z serem, cebulą i szynką tworzy bardzo miłą kompozycję. Warto spróbować! 3. Pizza po hiszpańsku - Coca Hiszpanie też mają swoją pizzę. Nazywa się coca , pochodzi z Katalonii i od swojej włoskiej kuzynki różni się(...)dodawaniem sera. Tu w wersji z oliwkową tapenadą, pieczoną papryką, anchois i rukolą. Na mięciutkim, grubszym spodzie. 4. Pizza po prowansalsku - Pissaladiere W Prowansji przygotowuje się pyszny placek z duszoną cebulą, anchois i czarnymi oliwkami, który ja nazywam połączeniem pizzy i cebularza. W tym przepisie znajdziecie również przepis na szybki spód do pizzy bez konieczności robienia zaczynu. 5. Pizza

Chilli Czosnek i Oliwa
RAQUE WIEPRZOWE 175

Fajny pomysł na szybki obiad z użyciem wieprzowiny który robi się praktycznie sam :)Składniki:50 dag szynki20 dag pieczarek3 duże pomidoy1 cebulaszklanka bulionu warzywnego1  łyżka

Z Majeczką w kuchni
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA W KAPUŚCIE KISZONEJ 214

Danie to zachwyciło moich domowników, więc jeśli lubicie białą kiełbasę to koniecznie musicie wypróbować ten przepis.  Składniki: * ok. 800 g kiszonej kapusty * 5 szt. białej kiełbasy z szynki  (użyłam Henryk Kania) * 6-7 suszonych grzybów * 2 liście laurowe * 3-4 ziela angielskie * pieprz do smaku * olej do przesmażenia kiełbasy * woda do zgotowania kapusty kiszonej Wykonanie: Grzyby namoczyć(...)ciepłej wody. Następnie grzyby drobno pokroić. Kapustę kiszoną drobno poszatkować, przełożyć do garnka, zalać wodą i wodą po moczeniu grzybów. Dodać liście laurowe, ziela angielskie i odrobinę pieprzu. Kapustę dusić na małym ogniu, aż będzie miękka. Wylać gotową kapustę na sitko. Białą kiełbasę naciąć z obu stron. Przesmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. W naczyniu żaroodpornym

Zrób to smacznie
Paprykowy gulasz z szynki wieprzowej 109

ząbki czosnku 2 marchewki 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki papryki ostrej 4 łyżeczka papryki słodkiej 3 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej 1. Szynkę kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w dużym garnku z grubym dnem, na dużym ogniu, na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. 2. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Marchew ścieramy(...)oczkach tarki. Czosnek przeciskamy przez praskę. 3. Dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie do podsmażonego mięsa. Smażymy chwilę, po czym wlewamy pomidory z puszki, 1/2 szklanki wody, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 1,5h do miękkości mięsa. Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami

Szefowa kuchni
Makaron z sosem z szynki. Pomysł na obiad. 241

Dziś zapraszam Was na przepis na pyszny obiad. Uwielbiam sosy mięsne z szynki, w szczególności w towarzystwie makaronu. Takim obiadem nakarmicie całą swoją rodzinę. Spróbujcie. Składniki: około 700 g szynki 1 cebula tłuszcz do smażenia (u mnie margaryna) ziele angielskie 4-5 sztuk 2 liście laurowe sól i pieprz do smaku woda + mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu makaron świderki(...)Lubella ) Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy ją na tłuszczu. Ja całość przygotowuję w żeliwnym garnku. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonej cebuli i dusimy. W trakcie duszenia lekko podlewamy zimną wodą i dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz przyprawy. Gdy mięso nabierze miękkości zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Po czym dusimy całość

Słodkie okruszki
Placki ziemniaczane z mąką gryczaną i wieprzowina duszona w maślanym sosie z odrobiną grzybów 122

ziemniaków 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej sól 1 cebula pieprz ziołowy staropolski ok 1 łyżka 1 jajko 1 łyżeczka sody mięso w sosie; 500 g wieprzowiny (łopatka, szynka) w jednym kawałku pół kostki masła ok 85 g 1 łyżeczka sproszkowanych grzybów 1 łyżka pieprzu ziołowego staropolskiego szczypta pieprzu czarnego 1 cebula 200 ml śmietany kremówki Mięso umyć, zrolować i obwiązać(...)sznureczkiem. W rondelku rozpuścić masło, przysmażyć cebulę i włożyć mięso obsypane grubo pieprzem ziołowym staropolskim. Obsmażyć ze wszystkich stron podlać szklanką wody , dodać sproszkowane grzyby, sól i pieprz. Dusić ok 1,5 godziny na wolnym ogniu. W tym czasie orać i zetrzeć na tarce ziemniaki i cebulę, dodać jajko, sól, pieprz i mąkę gryczaną i sodę. Wymieszać ciasto i wstawić

Gotowanie jest łatwe
Szynka w sosie. 172

robimy podobnie - w końcu tyle lat mieszkałyśmy razem, że smaki mamy prawie identyczne. Wiadomo, mama bardziej wprawiona w boju, jaki odbywa się w kuchni :)  Składniki: 4 grubsze plastry szynki wieprzowej, sól, pieprz, papryka słodka, 2 kostki suszonej cebulki, vegeta (niekoniecznie), mąka, cebula. Przygotowanie: Mięso podsmażyć z obu stron, tak by było dość mocno zarumienione. Gdy mięso jest już trochę(...)dodać cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Podczas smażenia dodać przyprawy. Przełożyć do garnka, zalać wodą, a gdy się zagotuje spróbować wodę czy nie trzeba dodać przypraw. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. Zrobić zawiesinę (woda + mąka). Zaciągnąć (podczas wlewania zawiesiny cały czas mieszać), zagotować i zdjąć z ognia

W kuchni u Moniki

Proponowane wyszukiwania