szynka duszona - 1191 przepisów (strona:36/80)

Kurczak cacciatore 151

Kurczak cacciatore   Składniki na 4 porcje:   4 kawałki kurczaka (filety, udka, pałeczki) 1 cebula ząbek czosnku 200g pieczarek puszka krojonych pomidorów 100g wędzonego boczku, szynki lub cienkiej kiełbasy pół szklanki białego wytrawnego wina garść czarnych oliwek przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano   Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem.  Cebulę i czosnek drobno kroimy. Pieczarki kroimy(...)łyżce tłuszczu. Przekładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy boczek. Po chwili dodajemy cebulę. Smażymy kilka minut. Dodajemy pieczarki i czosnek. Smażymy 5 minut. Na patelnię wlewamy wino, dusimy całość kilka minut. Dodajemy pomidory, zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Do warzyw wkładamy kurczaka, dusimy do miękkości (filety z kurczaka dusimy około 10 minut, udka i pałeczki około 40 minut

Smak mojej kuchni
Placki ziemniaczane po wiejsku z szynką i sosem pieczarkowym 229

smażenia, Sos pieczarkowy: 300g pieczarek, 1 cebula, 200 ml śmietany 30%, 50g masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Placki: Ziemniaki oraz cebulę obieram i ścieram na tarce o małych otworach. Szynkę kroję w małą kostkę. Dodaję do ziemniaków. Następnie do masy ziemniaczanej dodaję jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam masę ziemniaczaną tworząc niewielkie placuszki(...)oczyszczam i kroję w małą kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą przekładam na patelnię. Dodaję masło. Smażę około 5 minut. Następnie pieczarki zalewam śmietaną. Duszę kolejne 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 3. Usmażone placki wykładam na talerz. Podaję z sosem pieczarkowym

Tradycyjna kuchnia Kasi
Fusilli z wieprzowym gulaszem w pomidorach 114

sobie wymarzymy. Z racji tego, że nie marnujemy jedzenia, to powstał ten oto przepis, na makaron z gulaszem w pomidorach.    Składniki 300 g makaronu fusilli 500 g szynki wieprzowej 3 pomidory 2 cebule 100 ml oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 100 m wytrawnego czerwonego wina 1 liść laurowy 1 papryczka pepperoni sól   Przygotowanie   Normal(...)podsmażamy na rozgrzanej oliwie, po czym dodajemy pokrojone w kostkę (bez skóry), pomidory, mięso, wino, liść laurowy, pokrojoną w drobną krostę papryczkę, wino, 100 ml wody oraz ½ łyżeczki soli. Dusimy na małym ogniu przez godzinę. W razie potrzeby dolewamy wody. W tym czasie gotujemy makaron. Przygotowany gulasz doprawiamy do smaku solą. Do gulaszu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy. Podajemy od razu

R'n'G Kitchen
Szynka w sosie musztardowym 200

cebule pół szklanki śmietany 18% 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie sól pieprz tymianek lubczyk kocanka włoska (można pominąć) olej do smażenia Sposób przygotowania: Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w 2 cm plastry, lekko rozbić. Posolić, delikatnie popieprzyć i odstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Obsmażyć krótko plastry na rozgrzanym oleju z obu stron. Mięso(...)przełożyć do rondla z mięsem. Wszystko zalać wodą, tak by całe mięso było nią zakryte. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, odrobinę lubczyku i samych listków kocanki i dusić na małym ogniu pod przykryciem o miękkości. Pod sam koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z musztardą, zdjąć pokrywkę i chwilkę podgotować by sos nam się delikatnie zredukował.  Smacznego

na moim stole...
Duszone mięsa w owocowym sosie 158

tego posta. Sos na zdjęciu wyszedł fatalnie, nie takiego efektu oczekiwałam :( Cóż raz się żyje i podjęłam ryzyko.... Resztę oceńcie sami. Składniki na sos i mięsko: 6 plasterków szynki wieprzowej 2 ćwiartki z kurczaka pęczek świeżej młodej polskiej włoszczyzny pieprz świeżo zmielony 400 g suszonych śliwek 200 g suszonych daktyli 3 duże cebule 500 g pieczarek Do głębokiej patelni wlewamy(...)gotujemy. Jeżeli pojawią się szumowiny to wyławiamy. Następnie dodajemy umyte warzywa z włoszczyzny, marchew, pietruszkę i seler obieramy. Pieczarki myjemy i wrzucamy w całości, cebulka pocięta na talarki. Gotujemy, dusimy na średnim ogniu, raz pod przykryciem a raz bez. Dodajemy suszone owoce i dusimy przez około godzinkę. Wyławiamy włoszczyznę zostawiając marchew, seler i korzeń pietruszki. Następnie do głębokiego naczynia przekładamy

ClauditteMissCooking
Pierogi z mięsnym farszem 177

Składniki na ciasto : 1 kg mąki 1 jajko 50 ml olej szczypta soli ciepła woda Składniki na farsz: 1 kg szynki lub karkówki 1 kg boczku 1 cebula 1 jajko sól, pieprz kilka ziarenek ziela angielskiego Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, szczyptę soli, olej i ciepłą wodę. Ilość ciepłej wody jest uzależniona od rodzaju mąki. Wody dodaje(...)ciasto miało si dobrze wyrobiło i nie kleiło się. Wykonanie farszu : Mięso pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i podlać odrobiną wody. Dodać sól, pieprz i ziele angielski i dusić do miękkości. Następnie mięso przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa. Przełożyć do miski. Cebulkę pokroić w kostkę i zrumienić na złoty kolor. Dodać do mięsa. Następnie dodać pieprz, sól

Olga Piecze i Gotuje
SMAŻONA SZYNKA WIEPRZOWA Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I SOSEM POMIDOROWYM 255

czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego, 4 łyżki wody, 2 cebule szalotki (opcjonalnie zwykłe), 2 łyżki masła. Przygotowanie: Mięso i paprykę kroję w bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekam. Szynkę wraz z cebulą, czosnkiem i przyprawami podsmażam na oleju do zarumienienia. Następnie dodaję paprykę. Smażę około 15-20 minut do miękkości mięsa, często mieszając. Ziemniaki kroję w kostkę, układam(...)stopniach. W trakcie pieczenia mieszam 2-3 razy. Sos: Cebulę siekam bardzo drobno, podsmażam na maśle. Pomidora sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę, dodaję do cebuli i duszę około 5 minut z dodatkiem przypraw i świeżej bazylii, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaję koncentrat i wodę, dokładnie mieszam, chwilę gotuję na małym ogniu. W razie potrzeby doprawiam

JejKuchnia
Zapiekanka makaronowa z warzywami, serem brie i parówkami 192

groszek zielony, kukurydza, kilka kwiatów brokułów i kalafiora, marchewka 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 suszone pomidory pokrojone w kosteczkę ser brie naturalny 125 g 4 parówki z szynki przyprawy do smaku: vegeta natur, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, papryka słodka i ostra masło klarowane do smażenia 1,5 łyżki bułki tartej do posypania (opcjonalnie) sos: szklanka bulionu szklanka(...)Przygotowanie: makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, na maśle klarowanym zeszklij drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, uniesie się piękny zapach, następnie dodaj i duś na średnim ogniu razem z cebulą i czosnkiem wymieszane razem mrożone warzywa, ser brie pokrój w kostkę, przygotuj sos: rozgrzej w rondlu masło, dodaj czosnek, smaż chwilę, ciągle

Zasmakuj Kuchni
Pieczona frittata z dynią (Frittata al forno con zucca) 188

preparata con l'aggiunta di speck e aromatizzata alla salvia e al timo. Buon appetito! SKŁADNIKI 400 g miąższu z dyni 100 g sera pecorino lub parmigiano 100 g szynki wędzonej tzw. speck 6 jaj 1 cebula tymianek szałwia sol, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 400 g di polpa di zucca 100 g di pecorino 100 g di speck(...)patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Podsmażamy cebulę drobno pokrojoną.  Dodajemy dynię, 3 listki szałwii, 3 gałązki tymianku, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce ubijamy jaja ze startym serem pecorino. Dodajemy dynię i speck pokrojony w kawałeczki. Całość przelewamy do formy do pieczenia (20x30cm

La grande e la piccola cuoca
Gulasz wieprzowy z białym winem i czerwowną fasolką (z szynki) 166

białego wina (użyłam wytrawnego) 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 listki laurowe papryka słodka   bazylia, majeranek (wg smaku) czosnek granulowany sól, pieprz Dodatkowo: mąka pszenna olej     Szynkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, a następnie obtoczyć w odrobinie soli oraz papryce (słodkiej) w proszku. Mięso przełożyć na patelnię (z rozgrzanym olejem), oprószyć mąką i delikatnie obsmażyć. Dodać pokrojoną(...)białym winem. Po odparowaniu połowy płynu - całość przełożyć do garnka. Wrzucić listek laurowy, sporą ilość (chyba, że nie lubicie - to mniej) majeranku, bazylii i wlać 300 ml wody. Gulasz dusić pod przykryciem do miękkości. (Należy go co jakiś czas przemieszać, aby się nie przypalił i w razie potrzeby podlewać wodą.) Na końcu dodać odcedzoną fasolkę, przecier, zagotować i doprawić

Di gotuje
syty kociołek z kluseczkami 158

zupa gulaszowa to idealny obiad na chłodne dni. Zawiera wiele warzyw i mięso, dlatego jest bardzo pożywna. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie.  Składniki: 1 kg szynki wieprzowej czerwona papryka zielona papryka marchewka kawałek brokuła kawałek kalafiora 3-4 łyżki mrożonego zielonego groszku cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz ostra i słodka papryka ziele(...)łyżki wody 3-4 łyżki mąki Cebulę zeszklić na oleju. Wrzucić pokrojone w kostkę mięso i obsmażyć. Zalać 3-4 szklankami wody, wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Dusić około 30 minut. Dodać pokrojone warzywa i groszek. Gotować do miękkości. Następnie przyprawić, dodać czosnek i przecier pomidorowy.  Mąkę, wodę i jajko wymieszać. Wlać do zupy przecierając przez łyżkę cedzakową

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gulasz wieprzowy z kurkami i suszonymi pomidorami 263

dodatku do gulaszu z mięsem wieprzowym i suszonymi pomidorami. Do tego młode ziemniaki lub kasza gryczana i prosta w wykonaniu sałatka z ogórków małosolnych. Zapraszam serdecznie! Składniki: 700 g szynki wieprzowej 250 g świeżych kurek 10 suszonych pomidorów (dokładnie odcedzonych z oliwy) 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz, po 2 gałązki natki pietruszki i lubczyku 1 gałązka(...)łyżka mąki sok z cytryny Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na 3 łyżkach oleju. Przełożyć do średniego garnka. Zalać 2 szklankami wrzątku i dusić pod przykryciem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodać do cebuli obrany i posiekany drobno czosnek. Przełożyć do mięsa. Kurki sparzyć wrzątkiem

Czerwień i błękit
Letni bigos 208

ciepłe dni gdy nie chce nam się długo przebywać w kuchni, każdy spałaszuje go z apetytem! Taki obiad to podstawa w sezonie. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1/2 kg szynki wieprzowej 40 dag boczku gotowanego 1 duży pęczek koperku 2 cebule 4 łyżki oleju 1,5 szklanki rosołu 1 łyżka mąki pszennej przyprawa do gołąbków jarzynka lub sól do smaku(...)poszatkować nożem.Koperek drobno posiekać.  W garnku rozgrzać olej dodać pokrojone na kawałki mięso, oprószyć przyprawą do gołąbków dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz boczek, doprawić jarzynką i dusić do miękkości mięsa pod przykryciem, gdy mięso już zmięknie dodać pokrojoną kapustę wlać rosół, dodać posiekany koperek i gotować jeszcze około 10-15 minut, po czym zrobić zawiesinę z mąki

Wanilia i Kardamon
Pizza z figami, prosciutto i chutney figowy 143

Zagniatając wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć sciereczką i odstawić na 15-20 minut. Ciasto podzielić na 2 porcje i rozwałkować lekko podsypując mąką. Posmarować sosem śliwkowym, ułożyć plasterki fig, szynki i pokruszoną mozarellę. Posypać  orzeszkami, solą i pieprzem.  Pizzę wstawić do  piekarnika nagrzanego do 220 stopni z opcją termoobiegu  i piec około 25 minut. Po wyjęciu(...)marchewkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, lekko poddusić. Figi pokroić również w  kostkę, dorzucić do cebuli, dodać cukier, sól, pieprz, gałkę, goździki i cynamon. Garnek przykryć i dusić chutney na średnim ogniu przez 1 godzinę od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny i otartą skórkę. Ostudzić i podawać do pizzy. Smacznego

Gosia gotuje
GULASZ WIEPRZOWY Z ZIEMNIAKAMI 189

Pyszne danie można powiedzieć jednogarnkowe, należy do tych, które robią się praktycznie same . A to czasami baaardzo ułatwia życie ! Składniki:500g mięsa na gulasz ja

Z Majeczką w kuchni
ZUPA KAPUŚCIANA Z ZIEMNIAKAMI – SKYRIM – Cabbage potato soup 291

czterech składników: kapusty, ziemniaka, pora oraz soli), ale także z powodu niekoniecznie apetycznego wyglądu. Na całe szczęście smakuje ona o niebo lepiej niż wygląda, a dodatek płatków smażonej szynki lub bekonu daje jej + 5 do epickości. Każdy Dovahkiin się skusi! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 602 kcal | 26 g białka | 27 g węglowodanów | 44 g tłuszczu DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW(...)też jakieś wyjście). Dodajemy liście laurowe, pieprz (najlepiej w całości, kilka sztuk), ziele angielskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli dolewaliście samą wodę, musicie dodać też nieco soli. Zupę dusimy bez przykrycia, na wolnym ogniu ok. 30 min, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.5. WYKOŃCZENIE (3 min) Z garnka wyławiamy liście laurowe oraz ziele

Nerds Kitchen
Meksykański gulasz z parówkami 413

parówkach z szynki dzięki czemu skracamy czas przygotowania. Podałam go z chrupiącą tortillą. Uwielbiam takie proste, szybkie i syte dania kiedy za oknem jest zimno. 40 dkg parówek z szynki 2 papryki czerwone małe 440 g kukurydzy z puszki 400 g fasolki czerwonej z puszki 1 cebula natka pietruszki sól, pieprz papryka wędzona kawałek papryczki chili 1 łyżeczka oregano(...)oleju na patelni. Dodaję pokrojoną paprykę i papryczkę chili na kawałki i dalej smażę. Parówki kroje w plasterki i też dodaję i chwile smażę. Wlewam przecier pomidorowy, i duszę na wolnym ogniu 10 minut. Na końcu dodaję kukurydze, fasolkę, sól, pieprz, paprykę wędzoną, oregano i chwilę jeszcze duszę. Gulasz podaję z natką pietruszki, i kawałkami tortilli podgrzanymi na patelni

wesoła kuchnia
Pulpety w sosie pieczarkowym 197

Składniki: 70 dag mięsa mielonego (szynka lub łopatka) 1 cebulka 3 ząbki czosnku 1 jajko kasza manna majeranek sól, pieprz 25-30 dag pieczarek śmietana + mąka Sposób wykonania: 1. Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju. 2. Do mięsa dodać podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, surowe jajko, sól, pieprz i tyle suchej kaszy, by masa mięsna byłą(...)zwarta. Uformować pulpety. 3. Pulpety obsmażyć na oleju z każdej strony. 4. W międzyczasie obrane pieczarki pokroić w plasterki, dusić na niewielkiej ilości oleju aż woda odparuje, zalać świeżą wodą (1,5-2 szklanki), doprowadzić do przenia. Posmażone pulpety dodać do pieczarek, całość gotować na wolnym ogniu ok 20 minut. Wyjąć mięso. Zagęścić sos - 2 łyżki mąki wymieszać

Kuchnia domowa Ani
Pulpety w sosie warzywnym 168

Pyszne pulpeciki z warzywnym sosem. Sos, a może raczej krem na bazie cukinii, pomidorów i papryki. Gorąco polecam. Składniki na pulpety: 500 g mielonego mięsa z szynki 100 g ryżu nie klejącego się np. parabolicznego 2 jajka 1 czubata łyżka kaszy manny Składniki na sos: 1 średniej wielości cukinia 1 papryka 1 l przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki słodkiej(...)skóry i kroimy w kostkę. Cebule i paprykę również kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa przesmażamy na 1 łyżce oleju lub masła. Po czym dodajemy przecier pomidorowy i warzywa dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Całość miksujemy na gładki krem. Do sosu dodajemy 2 łyżki śmietany (nie jest to konieczne) i mieszamy - sos mamy gotowy. PULPETY: Ryż

IMPRESJA SMAKU
Spaghetti 265

Składniki: 30 dkg mięsa z szynki 2 łyżki oleju rzepakowego 1 słoiczek pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łodyga selera naciowego 3 łyżki wina czerwonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeżo mielony pół łyżeczki oregano szczypta gałki muszkatołowej makaron pełno ziarnisty 5 dkg sera Cheddara pietruszkę do posypania Wykonanie: Mięso myjemy mielimy przez maszynkę. Obraną cebulę, czosnek(...)oraz seler kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej dodajemy pokrojone warzywa smażymy 5 minut, następnie dodajemy zmielone mięso. Dusimy w garnku przez 15 minut, wlewamy pomidory wraz z przecierem pomidorowym mieszamy łyżką aby składniki połączyły się ze sobą dodajemy wino i przyprawy gotujemy jeszcze parę minut bez przykrycia aby wino odparowało. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu makaron wykładamy

kgwjanczewo
Calzone 197

"Jak mija długi weekend? Ja na reszcie dziś zamierzam odpoczywać tak jak chce - choć na początku planowałam spędzać czas aktywnie, tak teraz, niestety, musiałam zmienić plany

Słodkie Przyjemności