szynka duszona - 1191 przepisów (strona:44/80)

Smażony makaron z wieprzowiną i pędami bambusa na ostro 144

składniki* 500 g surowej szynki wieprzowej* 180 g pędów bambusa (waga po odsączeniu z zalewy)* 1 papryka czerwona* 1/2 niedużego brokuła* 1 średnia marchewka* kilka plasterków papryczki marynowanej jalapeno (ewentualnie jedna papryczka chili)* 8 łyżek sosu sojowego* czosnek granulowany* kminek mielony* imbir mielony* oregano* papryka ostra mielona* mieszanka suszonych warzyw lub vegeta* sól* skrobia kukurydziana lub mąka pszenna* makaron typu(...)pokroić w cienkie dosyć szerokie paseczki, wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka, dodać osączone pędy bambusa, sos sojowy, ok. 1 szklanki gorącej wody i dusić na delikatnym ogniu do miękkości mięsa.W między czasie pokroić papryczkę jalapeno na mniejsze kawałki, marchewkę obrać i pokroić na plasterki i dodać do mięsa kiedy będzie lekko miękkie

Mix smaku
Wiejskie kaszotto z białą kiełbasą i czerwoną cebulą 184

czasem odrobiną mięska. W dni treningowe, gdy pozwalamy sobie na jeden kawałek mięska więcej powstają przepisy takie jak ten! Składniki 100g kaszy gryczanej 200g cukinii 2 białe kiełbasy z szynki od Henryka Kani  4 pieczarki 1 czerwona papryka  por, biała część, kawałek wielkości kciuka pół czerwonej cebuli lub jedna mała  przyprawy - u nas to sól, pieprz kajeński(...)tłuszczu dodajemy cebulę, por, cukinię, pieczarki oraz paprykę. Gdy wszystko będzie rumiane, wlewamy ok. 200ml wody, dodajemy ugotowaną kaszę i doprawiamy. Możecie użyć innych przypraw, takich jakie lubicie najbardziej! Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem aż do wyparowania wody, około 20 minut. Kaszotto gotowe! Przed podaniem możemy udekorować natką pietruszki i odrobiną surowej, czerwonej cebuli

Gotowanie i blogowanie
Kotlety schabowe duszone w sosie musztardowo - cebulowym 192

około 3 szklanek). Dodać musztardę, sól, pieprz i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, włożyć podsmażone kotlety i całość dusić, na małym ogniu, przez około 1 godzinę. Pod koniec duszenia, w miseczce dokładnie wymieszać ze sobą zimną wodę (1/2 szklanki) oraz mąkę pszenną (1 czubata łyżka), wlać na patelnię z kotletami w sosie, wymieszać i gotując na średnim ogniu, często(...)żem i ulubioną surówką. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 kotlety w sosie. Według powyższego przepisu można także przygotować łopatkę wieprzową czy mięso od szynki. Schab przygotowany w ten sposób jest delikatny, kruchy i miękki. Do sosu można użyć dowolnej musztardy, bardziej lub mniej ostrej. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml.   Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Wieprzowina po chińsku z makaronem 190

Jego przygotowanie nie powinno zająć nam dłużej niż 30 minut. Wieprzowinę po chińsku lubię chyba nawet bardziej niż kurczaka w tym wydaniu. Przepis na 4 porcje. 400g łopatki lub szynki wieprzowej 300g makaronu spaghetti 1 duży por 1 papryka czerwona  1 papryka żółta 2 marchewki 50g grzybków mun mieszanka przypraw do dań chińskich  sól, pieprz olej sezamowy(...)mocno rozgrzanym oleju, na dużym gazie podsmażamy wieprzowinę do mocnego zarumienienia. Następnie dodajemy warzywa i grzybki. Przyprawiamy solą i przyprawami. Podsmażamy 5 minut, po czym zalewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy przez około 30 minut, do miękkości warzyw i odparowania wody.  3. Na koniec dodajemy makaron, sos sojowy, wszystko dokładnie mieszamy. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki

Szefowa kuchni
Schab w pomidorach z młodymi ziemniaczkami , w ziołach / Mini pizze na cieście francuskim 173

ziołach. Mini pizze są genialnie proste. Kroimy ciasto francuskie w plastry i smarujemy je jak Sara.  Każdy kwadrat dostaje swoja porcję pomidorowej salsy. Na to dziewczyny położyły szynkę i łososia. Posypały parmezanem i włożyłam wszystko do piekarnika.  Upieczone posypałam  koperkiem! Moje danie również nie było skomplikowane. Jednogarnkowe. Z patelni. Kilka składników i gotowe. plastry schabu puszka pomidoroów(...)oliwek. Posól, dosmacz pieprzem. Zetnij mięso z obu stron, może być na rumiano. Wlej pomidory prosto z puszki, rozprowadź na schabie, posól , popieprz, dodaj bazylię i majeranek. Zamknij pokrywę duś na małym ogniu. Jeśli chcesz dosmacz oliwą z oliwek. Po chwili dodaj ziemniaki, wymieszaj delikatnie z pomidorami. Dopraw jak lubisz. Nie zapomnij o parmezanie. Zamknij pokrywę i zapiekaj na patelni

Z Kuchni Do Kuchni
Pomidorowy gulasz wieprzowy 159

marchewką, cebulką i pomidorami.  Stosunkowo szybki do wykonania i idealny do kaszy gryczanej i ogórka kiszonego. Składniki: ok. 500 g mięsa wieprzowego - u mnie było ok. 300 g szynki i ok. 200 g schabu 1 duża cebula 1 duża marchewka albo 2 mniejsze 1 puszka pomidorów pelati lub 2 duże pomidory ew. łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju(...)obrać i pokroić na równe plasterki. Na patelnię wlać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić. Przełożyć zeszkloną cebulę do garnka i wlać odrobinę wody - 100 ml.  Dorzucić marchewkę i dusić na małym ogniu. Na patelnię wrzucić mięso, d odać odrobinę pieprzu, tymianku i paprykę mieloną  i zrumienić. Zrumienione mięso przełożyć do garnka. Dodać czosnek - przekrojony na pół lub czosnek

Ze smakiem bez glutenu
Chorwackie specjały, czyli Cobnac w mojej wersji 171

się na jagnięcinie lub baraninie, dużej ilości cebuli i pomidorów. Postanowiłam przygotować taki właśnie gulasz/potrawkę na podstawie szynki wieprzowej.  Przepis na 3-4 porcje: 0,5 kg szynki wieprzowej  2 cebule białe 400 g pomidorów krojonych firmy Podravka 2 łyżki Ajvaru ostrego firmy Podravka 0,5 kg ziemniaków  100 ml półwytrawnego białego wina 1 ząbek czosnku(...)pokrojone w kostkę mięso, sól morską, świeżo mielony pieprz i podsmażamy przez ok. 5 minut. Po tym czasie zalewamy całość ciepłą wodą, dodajemy ziele angielskie oraz listek laurowy i dusimy całość aż woda całkowicie się zredukuje. Po tym czasie dodajemy ponownie odrobinę wody oraz pokrojone pomidory wraz z Ajvarem i dusimy całość na małym ogniu przez ok. 20 minut

Emcia Pichci
Schab ze śliwką w sosie curry. 227

robimy otwór, najlepiej długim nożem. Wbijamy nóż w środek schabu i lekko nacinamy raz w jedną, a następnie w drugą stronę. Najlepszy do tego jest nóż do krojenia pieczeni, szynki. Szerokość i grubość ostrza w takim nożu pozwala na dokładne cięcie, nie klinuje się i nie szarpie mięsa.W powstały otwór wkładamy suszone śliwki kalifornijskie, pomagając sobie np. trzonkiem drewnianej(...)Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 0C na około 40  minut.  Po upieczeniu pozostawiamy schab w folii około 10 minut. Rozwijamy i  kroimy na porcje, które będziemy dusić w sosie.  Wytworzony sos podczas pieczenia, można użyć jako bazę do sosu np. do pulpetów. Jeżeli pozostałą część schabu chcemy podać na zimno, schab zawijamy w nową folię

Kulinarny karnet Christophera
WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 320

Duszone mięso z tradycyjnymi kluseczkami przywodzi na myśl domowy, rodzinny obiad. Niektórzy mogą wyobrażać sobie, że takie rarytasy wymagają dużej ilości czasu i pozostawiają po sobie ogromny bałagan w kuchni. Przekornie staramy się zmienić to wyobrażenie i serwujemy Wam przepis na domowy obiad w tradycyjnym stylu w ekspresowym tempie. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu(...)wrzątkiem, odczekajcie chwilę, odlejcie wodę, zalejcie zimną, a następnie obierzcie ze skóry, zaczynając od rogów nacięcia). 4. DUSZENIE (20 min): Dodajemy płaską łyżeczkę cukru, mieszamy całość i dusimy pod przykryciem ok. 20 min, co jakiś czas mieszając. W momencie początku duszenia sosu możecie już zabierać się za kluski, ponieważ ziemniaki będą już gotowe. Kiedy sos będzie gotowy, Wy będziecie już

Nerds Kitchen
Bitki z szynki pieczone wg Teściowej 213

wieprzowej, z którym nie bardzo wiedziałam co zrobić :) Danie jest proste do wykonania, więc sprawdzi się i na obiad w tygodniu i na weekend. Oto przepis:   Składniki: kawałek szynki wieprzowej (wielkość w zależności od ilości głodnych;) 1 mała marchew 1 cebula 1 duża bądź 3-4 małe pieczarki łyżeczka musztardy dijon sól pieprz   Przygotowanie: Mięso dzielimy na kotleciki(...)marchew - w grubsze talarki. Następnie na odrobinie masła podsmażamy pieczarki lekko oprószone solą i skropione cytryną, żeby nie ściemniały. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 1 godzinę. Podajemy z ulubioną surówką i kluskami łyżką kładzionymi. W moim domu to danie hitowe: Mąż uwielbia wszystkie jego składniki, natomiast dla Maksia mięsko mogłoby nie istnieć

Kuchnia po mojemu
Rolada z szynki z grzybami leśnymi wg Aleex 145

miałam pomysł na fajne danie. A skoro jest pomysł, jest też realizacja – przepyszna rolada z szynki z leśnymi grzybami. W sam raz na niedzielny obiad. Polecam. Składniki: • 1 kg szynki odtłuszczonej • 70 dag grzybów leśnych • 1 duża cebula • olej • przyprawy: sól, pieprz, inne ulubione Sposób przygotowania: 1. Grzyby rozmrozić, świeże oczyścić i pokroić na kawałki, opłukać. 2. Cebulę pokroić(...)płaty. 6. Płaty mięsa rozbić, oprószyć przyprawami. 7. Na każdym płacie mięsa równomiernie rozłożyć grzyby. 8. Mięso zwinąć w roladę. Uformować ją za pomocą nici. 9. Na pozostałym po duszeniu grzybów tłuszczu obsmażyć rolady na złoty kolor z obu stron. 10. Rolady przełożyć do brytfanny, podlać szklanką bulionu (łatwiej będzie je piec w rękawie do pieczenia, wtedy bulion wlewamy

W mojej kuchni
Zakręcone spaghetti Siostry Ewy. Z szynki wieprzowej. 202

wołomińskiej wspólnej warty. Tak się złożyło, że dziś w mojej kuchni także spaghetti, więc wpis jak najbardziej na czasie. Składniki (na 6-7 osób): 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej (wołowiny lub indyka) 1 opakowanie makaronu świderki 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1/2 najmniejszego op. koncentratu pomidorowego 1/2 słoika domowej produkcji przecieru pomidorowego 1 średnia cebula 1-2 ząbki czosnku(...)oraz doprawiamy solą do smaku. Usmażone, ale nie wysuszone mięso zalewamy pomidorami w różnych postaciach. Czekamy aż się zagotuje i w razie potrzeby doprawiamy raz jeszcze ziołami oraz przyprawami. Dusimy kilka minut. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku do odpowiedniego stopnia miękkości. Podajemy z drobno startym żółtym serem. Bajka. Tamto spaghetti wyszło Siostrze wyjątkowo aromatyczne. Mam nadzieje, że to za które

Kuchnia po mojemu
Rolady ze śliwką 191

Chyba każdy lubi rolady. Ja osobiście preferuję wersję z piekarnika, ponieważ są lżejsze od tych tradycyjnych, duszonych. Używam do nich minimalnej ilości tłuszczu. Rolady robię w różnych wersjach. Dziś zapraszam na wersję ze śliwką. Danie ostatnio robiłam na świąteczny obiad dla rodzinki. Sprawdza się na takie okazje doskonale, ponieważ nie musimy stać przy garnkach i pilnować mięsa. Wkładamy roladki(...)kotlety ze schabu ·       około 16 śliwek suszonych (4 na jedną roladkę) ·      około 8 cienkich plastrów szynki dojrzewającej (np. szwardzwaldzkiej) lub boczku ·       zioła prowansalskie ·       łyżka sosu sojowego jasnego ·       papryka czerwona

Mania Gotowania
Gołąbki w sosie własnym – przepis tradycyjny 198

Gołąbki zawijane w kapuście i duszone w sosie własnym – to jeden z przepisów mojej Mamy i chociaż smakują one rewelacyjnie to niestety rzadko goszczą na naszym stole, ponieważ są dość pracochłonne. Jeśli jednak już na nie się skusimy, to z reguły robimy większą ilość, by wystarczyło na 2-3 obiady. Moja Mama, a także i ja, najczęściej robimy(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gołąbki w sosie własnym – Składniki: Składniki na farsz na gołąbki z mięsem i ryżem: 1 kg mięsa mielonego (nam najbardziej smakuje wieprzowe – u mnie szynka, ale może być też łopatka) 1 woreczek ryżu – 100g 2 średnie cebule – ok. 200g 2 łyżeczki oliwy 2 łyżeczki masła 1 jajko 2 łyżeczki soli (lub więcej

Kulinarne Przeboje
kartacze z mięsem/cepeliny 212

surowych ziemniaków startych na małych oczkach -2 jajka -3/4 szklanki mąki ziemniaczanej -1/2 szklanki mąki pszennej -sól,pieprz  FARSZ -około 700g mięsa wieprzowego np szynki lub łopatki -1 cebula -2 ząbki czosnku -sól, pieprz -trochę maggi do smaku 1200g ziemniaków gotujemy (waga po obraniu) Studzimy i przepuszczamy przez praskę lub mielimy. Surowe ziemniaki trzemy na małych oczkach(...)sól oraz pieprz i zagniatamy ciasto, jak się klei można dodać troszkę mąki. FARSZ Mięso kroimy na małe kawałki, dodajemy czosnek oraz cebulę podlewamy niewielką ilością wody i wszystko dusimy. Następnie studzimy i mielimy, dodajemy pozostały z duszenia sos i przyprawy. (polecam spróbować i doprawić po swojemu) Następnie bierzemy trochę ciasta, rozpłaszczamy dajemy farsz i zaklejamy tworząc podłużny, owalny kształt

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku

Proponowane wyszukiwania