Składniki: 500 g wieprzowiny ( schab, szynka lub karkówka) 150 g wędzonej kiełbasy 5 plasterków wędzonego boczku olej do smażenia czerwona papryka 5 średnich ogórków kiszonych 2 ząbki czosnku cebula 1,5 litra bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, łyżeczka słodkiej papryki mąka Wykonanie: Bulion gotujemy razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Mięso kroimy(...)boczek kroimy w kostkę i smażymy. Dorzucamy do reszty. Paprykę kroimy w paski, czosnek w mniejsze kawałeczki i wrzucamy do garnka. Doprawiamy pieprzem i słodką papryką w proszku. Dusimy przez godzinę. Po tym czasie ogórki kroimy w paseczki i dorzucamy do garnka, dodajemy też koncentrat pomidorowy. Gotujemy 15 minut. Na koniec zupę zaprawiamy 2 łyżkami mąki. Doprawiamy do smaku. Podajemy
Czerwona Porzeczkamoich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z szynką parmeńską i oliwkami – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti(...)Czosnek pokrój w plasterki. Na oliwie podsmaż czosnek, a następnie dodaj pokrojony w kawałeczki ser pleśniowy i śmietanę. Dodaj do sosu nieco wody, najlepiej tej z gotującego się makaronu. Duś aż ser się rozpuści. Powinien mieć konsystencję rzadszej śmietany. Ze szpinaku usuń ogonki, a łososia pokrój w mniejsze kawałki. Do sosu dodaj makaron, wymieszaj, dodaj szpinak i łososia. Duś
nietylkopasta.plkluseczki 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g twarogu 100 g mąki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko sól na gulasz 600 g mięsa (szynka) 350 g boczniaka pół czerwonej papryki 2 cebule 2-3 łyżki groszku z puszki 500 ml wody 2 łyżki octu winnego 2 łyżki oliwy sól pieprz staropolski ziołowy oregano hyzop suszony Mięso pokroić w kostkę(...)dodać boczniaka, smażyć aż odparuje cały płyn. W drugiej, głębokiej patelni smażyć mięso aż odparuje i lekko się przyrumieni, dodać paprykę i przysmażonego boczniaka z cebulką, Podlać wodą i dusić do miękkości ok 1 godzinę. Sos powinien nabrać odpowiedniej konsystencji i koloru. Dodać groszek. Przyprawić pieprzem solą , oregano i hyzopem. W garnku nastawić wodę i ugotować kluseczki
Gotowanie jest łatwepieczarkami, papryką i soczystym mięsem, po prostu pycha. Taka zupa z pewnością wystarczy jako samodzielne danie. Zapraszam :) Składniki : około 500 g mięsa może być karkówka lub szynka 5 ziemniaków 1 duża czerwona papryka 2 małe marchewki 6 dużych pieczarek kilka gałązek pietruszki, gałązka selera kawałek pora kawałek selera ( korzeń ) 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżeczka(...)przywieralną powłoką rozgrzewamy olej, wykładamy mięso i na małym ogniu podsmażamy co jakiś czas mieszając około 12 minut następnie wlewamy połowę wody tak aby przykryła mięso i dusimy około 20 minut.Warzywa obieramy i myjemy, marchewkę, ziemniaki, paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w pół plasterki. Zieleninę związujemy nitką. Wszystko wkładamy do garnka, dolewamy wody według uznania i gotujemy tak długo
Sama słodycz i szczypta chiliMichał ....mówisz i masz :) Dokonałam odpowiednich zakupów i przystąpiłam do dzieła. Bez obciążania beszamelem, tylko i wyłącznie sos pomidorowy z e-book #smakjęzyka i mielona szynka. opakowanie lazanii 0,5 kg mięsa mielonego puszka pomidorów bez skórki lub 4 świeże 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki pikantnego keczupu łyżka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego(...)będzie. Rozgniatamy widelcem smażące się mięso i lekko podsmażamy. Dodajemy majeranek, pieprz ziołowy doprawiamy solą do smaku i dodajemy pomidory. Jeśli świeże, trzeba obrać ze skórki. Dusimy pod przykryciem aż się pomidory rozpadną. Następnie dodajemy koncentrat, keczup i ostatecznie doprawiamy. Naczynie do zapiekania wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, to zdecydowanie nam ułatwi wyjmowanie
Dieta moja pasjaDziś kolejna odsłona szyneczki domowej, tym razem z dodatkiem wędzonego boczku. Zwolennicy chudszych szynek muszą pamiętać, aby wybierać chude mięso, wtedy szynka też będzie chuda. Ja miałam boczek bardzo przerośnięty i szyneczka jest z tłuszczykiem- wolę chudszą. Smak super! SKŁADNIKI: 80 dag. karkówki 40 dag. boczku wędzonego 1 1/3 łyżki soli peklowej 1/3 łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu 2 listki(...)godz., po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wodę z żelatyną, wyrabiamy, na dno woreczka dajemy liść laurowy, ubijamy dokładnie mięso, wkładamy do szynkowara, zamykamy, dusimy w kąpieli wodnej w temp. 80-90 stopni przez 2,5 godz
Kuchnia Beatywymagają wielkiego zaangażowania a przy tym są pyszne. Mięciutkie mięso, bogactwo warzyw i aromatyczne przyprawy to sekret tej pysznej i lekkiej propozycji. SKŁADNIKI: 1kg mięsa z szynki lub łopatki 2 średnie cebule 4-5 gałązki selera naciowego 3-4 marchewki 3 czerwone papryki 200g małych pieczarek 1l domowego przecieru pomidorowego lub mały słoiczek kupnego sól, czarny pieprz, słodka(...)pieczarki. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę i marchewki w kostkę. Przesmażamy całość kilka minut. Zalewamy domowym przecierem pomidorowym lub jeśli takowym nie dysponujemy małym słoiczkiem kupnego oraz wodą. Dusimy pod przykryciem 45 minut. Doprawiamy do smaku. Serwujemy jako samodzielne danie lub z ryżem, posypane natka pietruszki
Pyry na Gaz10zł . Zastanawiałem się przez weekend co będzie pożywne, tanie, a zarazem smaczne. Postawiłem na zapiekankę dla całej rodziny. Czego będziemy potrzebować i ile za to zapłacimy? -mięso mielone z szynki wieprzowej; kupiłem 500 gram mięsa w markecie za 7,50zł użyjemy 250 gram, koszt 3,75zł -1,5 kg ziemniaków, koszt 0,90zł -1 i 1/2 cebuli, koszt 0,43zł(...)koszt oparty o ceny marketowe wyniesie 10,10zł. Posiekaną cebule szklimy na maśle (z w/w ilości zostawiamy trochę do posmarowania naczynia), solimy i pieprzymy, dodajemy posiekaną kapustę włoską i dusimy ją około 8 minut pod przykryciem. Ziemniaki gotujemy do miękkości, łączymy z cebulą i kapustą włoską na gładkie puree. Mięso mielone solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i paprykę. Wyrabiamy z posiekaną
BaRepasbazylii po 1/2 łyżeczki: oregano, bazylii, ziół prowansalskich, słodkiej i ostrej papryki sól + pieprz do smaku łyżeczka masła Ulubione dodatki: ser mozzarella cebula papryka oliwki szynka szwarcwaldzka Przygotowanie: Przygotowanie pizzerinek rozpoczynamy od wyrobienia rozczynu. Odmierzona porcję drożdży wkładamy do miseczki, posypujemy łyżeczką cukru, zalewamy 2 łyżeczkami ciepłej wody(...)przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. W czasie kiedy ciasto rośnie siekamy drobno cebulę. W garnuszku rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie cebulę i chwilę dusimy. Zalewamy ja po 2 minutach passatą i przecierem. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Przyprawiamy ziołami i posiekaną świeżą bazylią. Studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części
ChilliJemywymagają wielkiego zaangażowania a przy tym są pyszne. Mięciutkie mięso, bogactwo warzyw i aromatyczne przyprawy to sekret tej pysznej i lekkiej propozycji. Składniki: 1kg mięsa z szynki lub łopatki 2 średnie cebule 4-5 gałązki selera naciowego 3-4 marchewki 3 czerwone papryki 200g małych pieczarek 1l domowego przecieru pomidorowego lub mały słoiczek kupnego sól, czarny pieprz, słodka papryka(...)pieczarki. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę i marchewki w kostkę. Przesmażamy całość kilka minut. Zalewamy domowym przecierem pomidorowym lub jeśli takowym nie dysponujemy małym słoiczkiem kupnego oraz wodą. Dusimy pod przykryciem 45 minut. Doprawiamy do smaku. Serwujemy jako samodzielne danie lub z ryżem, posypane natka pietruszki
Pyry na Gazdzieciaczki zjadały masę warzyw ze smakiem i miały ochotę na dokładkę ;) Zupę można podać z grzankami (dobre kupisz w KLIK ), groszkiem ptysiowym lub chipsami z szynki,boczku lub polędwicy łososiowej (KLIK) 2 młode cukinie 2 marchewki kawałek selera 1 korzeń pietruszki 2 -3 cebule 3-4 ząbki czosnku 4-5 młodych ziemniaków 30 dag zielonych szparagów(...)rozpuszczam masło klarowane, najpierw podsmażam cebulę i czosnek. Dodaję marchew, pietruszkę i seler. Następnie dokładam ziemniaki i szparagi, na koniec pokrojoną cukinię. Wsypuje przyprawy, dodaję kostkę rosołową, duszę chwilkę i zalewam wrzątkiem, ilość zależy od tego jaką chcemy gęstą zupę. Ja nalewam ciut ponad warzywa. Gotuję zupę do momentu aż warzywa będą dały się zmiksować. Dodaję łyżkę
Takie tam pichcenieinnej, takiej jak ta - z rukolą i serem blue. Ostatnio wszystkim smakowało, może tym razem będzie tak samo? A Wy, macie ochotę na taką Lasagne?"Składniki:mięso mielone z szynki 1 kg3 ząbki czosnku1 mała cebulapół łyżeczki majeranku1,5 łyżeczki oreganopół łyżeczki ziół prowansalskichpół łyżeczki suszonej bazyliisól, pieprzsos pomidorowy 200 mldodatkowo:ser pleśniowy typu blue 100 grukola 300 gser edamski(...)smażymy na małym ogniu. Czosnek obieramy i miażdżymy przez praskę - to samo robimy z cebulą. Dodajemy zioła i dalej smażymy. Gdy mięso się podsmaży dodajemy sos pomidorowy, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.Na drugą patelnię wrzucamy rukolę, dodajemy sól i pieprz i podsmażamy. Przekładamy do miski i dodajemy drobno pokrojony ser blue, mieszamy i odstawiamy.Do rondelka wrzucamy
Słodkie Przyjemnościwieprzowym ale można też wykorzystać kurczaka - szybciej się ugotuje tyle, że smak będzie bardziej mdły (tak jak mięso kurczaka) Składniki - na 2 osoby ok. 400 g mięsa wieprzowego z szynki - można też zakupić mięso gulaszowe ok 400 g świeżych pieczarek 1 duża cebula 4 łyżki tłuszczu - u mnie smalec ale można też użyć oleju 1 łyżka mąki - u mnie mąka(...)łyżkę tłuszczu, wrzucić mięso pokrojone w równą kostkę, dodać przyprawy (papryki, tymianek, odrobinę soli i odrobinę pieprzu), zrumienić na sporym ogniu i przełożyć do garnka z cebulą. Wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pieczarki oczyścić z ziemi (nie płukać! bo wciągną wodę), można ewentualnie obrać i pokroić na grube plasterki - 3-4 milimetry grubości. Na pozostałym
Ze smakiem bez glutenuprzyrządzałam, a zależało mi by były smaczne, ale też nietypowe. Takim przygotowaniem zaskoczyłam Męża, który zjadając je nie krył zadowolenia. Składniki: 5 kaczych udek 30 dkg mielonej szynki wp. 1 jabłko 80g suszonej żurawiny 100ml czerwonego, półsłodkiego wina sól morska, pieprz kolorowy do smaku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 cebula 50g margaryny zwykłej olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania(...)rozgrzewamy odrobinę oleju i opiekamy udka z każdej strony po ok 4 minuty. 2. Obrane i pokrojone jabłko bez gniazd nasiennych łączymy z suszoną żurawiną. Zalewamy winem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 5 minut. Po tym czasie odkrywamy i ciągle mieszając odparowujemy wino. Miksujemy na gładki sos i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. 3. Przyrumienione udka
Kuchnia w czekoladzie