peperoni) Dodatkowo: 370 g sera żółtego I. Peperoni 70 g kiełbasy 70 g papryki ½ cebuli II. Hawajska: 60 g szynki 2 plastry ananasa 2 łyżki kukurydzy III. Margarita: 60 g szynki 60 g pieczarek IV. Wegetariańska: 125 g mozzarelli (1 kulka) 10 szt. czarnych oliwek Farsz szpinakowy: 120 g mrożonego szpinaku 150 g sera feta ½ cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka(...)oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Pomidory (bez skórki) pokroić w kostkę – dodać do cebuli i czosnku. Całość dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie przez około 15 minut. Następnie dodać resztę składników (przecier, sól, pieprz, paprykę, cukier i sok z cytryny) i smażyć
KuchniaWeDwoje.plJest to mieszanka przypraw i zagęstnika w postaci mąki kukurydzianej. W składnikach znajduje się nasza ulubiona kozieradka oraz czarnuszka. Gorąco polecamy do spróbowania i odwiedzenia strony. Składniki 500 g szynki cielęcej 1 l mleka 3,2 % 5 łyżek mąki 5 łyżek oleju rzepakowego 1 duża cebula 2 młode marchewki 1 mały seler 500 ml bulionu wołowego 200 ml passaty pomidorowej(...)obtaczamy w mące, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę marchewki i seler i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Całość przekładamy do rondla, zalewamy gorącym bulionem wołowym, passatą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Do sosu dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, redukujemy sos do żądanej konsystencji. Podajemy z ulubioną kaszą, u nas gryczana. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
R'n'G Kitchenwieprzową szynką i kiełbasą, wyśmienicie smakuje z gotowanym na sypko ryżem lub kaszą, potrawą ze względu na dostępność składników można delektować się cały rok. Polecam! Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 30 dag kiełbasy ze wsi Buczkowice Hańderek 1 marchewka 1 pietruszka ½ papryki 1 duża cebula 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki ramy do smażenia lub olej 2 ziela(...)ramę lub olej, wrzucam mięso, podsmażam pod przykryciem, od czasu do czasu mieszam, dodaję warzywa, bez kiełbasy, wlewam około 300 ml wody, doprawiam jarzynką lub solą do smaku i duszę pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie, na 10 minut przed końcem gotowania dodaję kiełbasę i musztardę, doprawiam białym pieprzem do smaku, z mąki i małej ilości wody robię
Wanilia i Kardamondelikatny smak i aromat. Pyszny, delikatny rozpływający się w ustach, niezwykle aromatyczny gulasz. Moja rodzina się nim zachwyca;) A jak Wam podoba się ta propozycja? Składniki: 1,20 kg szynki 2 średniej wielkości marchewki 3 małe cebule mąka olej 0,5 szklanki białego wytrawnego wina wegeta sól pieprz tymianek 2 liście laurowe 2 szczypty ziół prowansalskich(...)cebuli. W między czasie zagotować bulion, gotowy dodać do garnka z resztą składników. Następnie dodać białe wino. Przyprawić solą, pieprzem, wegetą, ziołami prowansalskimi, tymiankiem i liśćmi laurowymi. Całość dusić pod przykryciem przez około 1.5 godziny, co jakiś czas należy przemieszać. Podawać z kaszą, ryżem bądź ziemniakami. Smacznego
Krakowskie smaki Anirobiła tylko moja Babcia ! Takie słowa usłyszałam od małżonka po powrocie z pracy. Całe szczęście moje nie okazały się gorsze od Babcinych :) Wyszły pyszne i mięciutkie. SKŁADNIKI: 1 kg szynki wieprzowej 1 duża cebula 30-40 dag pieczarek sos sojowy sól, pieprz mąka pszenna olej sos pieczarkowy Winiary 1 kostka rosołowa A jak to zrobić: Mięso umyć i pokroić(...)udusić. Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i pieczarki (kilka pieczarek przekroić na większe kawałki) doprawiając do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Tak przygotowane dodać do mięsa. Całość dusić pod przykryciem ok. 1 godzinę. Na koniec dla podkreślenia smaku dodać sos pieczarkowy, rozprowadzony w niewielkiej ilości wody i chwilkę pogotować. Bo bitek idealnie pasuje kasza gryczana, ale u mnie
Kuchnia w opałachmięsa wieprzowego (szynka) 1 cebula 3 marchewki 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka octu jabłkowego sos sojowy oliwa sól pieprz oregano majeranek pieprz ziołowy staropolski 200 ml śmietany 2 łyżki mąki 3 białe papryczki 1,5 szkl ugotowanej kaszy gryczanej 100 g sera feta 50 g mozzarelli z bloku Mięso pkroić w kostkę, posypać przyprawami, skropić octem balsamicznym i jabłkowym(...)podlać odrobinę tłuszczu, podsmażyć cebulę , dodać marchewkę pokrojonąna niezbyt drobne kawałki. Dodać mięso i smażyć , kiedy juz odparuje i nabierze koloru, podlać wodą, ok 1 szkl. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości. Kaszę wymieszać z serem feta, doprawić do smaku pieprzem i solą. Papryczki naciąć od korzonka i wydrążyć gniazda nasienne, Porządnie napchać w nie kaszy z serem
Gotowanie jest łatwemaślanka, zsiadłe mleko, jogurt odtłuszczony, jogurt grecki, chudy twaróg, chudy biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak(...)cukier, miód, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki, wafle. Napoje - słaba herbata, rumianek, mięta, kawa zbożowa, kompot (z dozwolonych owoców). Potrawy mogą być gotowane, parowane, pieczone (w tym w folii), duszone (bez obsmażania i dodatku tłuszczu). Warzywa i owoce należy jeść przetworzone np. gotowane lub parowane, rozdrobnione, w postaci soków lub przecierów. Produkty przeciwwskazane: Pieczywo - świeże, razowe, żytnie
Codzienne Gotowanieprzecieru pomidorowego Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy mieszając ok 3 minut. Dorzucamy paprykę, cukier i smażymy dalszą minutę. Dodajemy sos worcestershire i passatę. Całość dusimy ok 12 minut mieszając od czasu do czasu. Pozostawiamy do ostudzenia. salsa ananasowa: 1 czerwona pokrojona w kostkę cebula 3 ząbki czosnku, posiekane 1 podłużna papryczka chili, zielona, posiekana bez nasion(...)sicie by odsączyć z nadmiaru płynu. dodatkowo: porcja ciasta do pizzy (u mnie z 500 g mąki) 250 g mozzarelli w kulce, pokrojona w plastry 8 cienkich plasterków szynki parmeńskiej Piekarnik nagrzewamy do 240 st.C (najlepiej z termoobiegiem). Ciasto przekładamy na oprószonym mąka blat. Dzielimy na 2 części. Każdą z części umieszczamy na posmarowanej oliwa blasze i rozciągamy do pożądanej
Dzieje kuchennej Wiewióryinne przepisy: – zielone pesto – pesto z rukoli – makaron z pesto i polędwicą – makaron z szynką parmeńską i oliwkami – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami penne alla vodka Przygotowanie: 15 minut Ilość(...)Czosnek pokrój w cienkie plasterki, cebulę w niewielką kostkę, a następnie wrzuć je na patelnię dodając łyżkę oliwy i podsmaż aż zrobią się szkliste. Dodaj puszkę pomidorów oraz wódkę. Duś kilka minut po czym dodaj śmietankę kremówkę, dopraw solą, pieprzem i płatkami chilli. Do tak przygotowanego sosu wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj z sosem, a następnie przełóż na talerze. Makaron wykończ
nietylkopasta.pldanie stało się ostatnio naszym ulubionym obiadem. Oprócz schabu wypróbowaliśmy też wersję z szynką (była trochę bardziej soczysta). Żeby mieć obiad za jednym zamachem i nie gotować już ziemniaków to piekę je razem z mięsem w piekarniku, tylko na osobnej blaszce. Na niedzielny obiad, a nawet świąteczny to danie idealne. Składniki: 5 plastrów schabu (lub innego mięsa wieprzowego(...)zdjąć z patelni. Na pozostały po mięsie tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę i startą na grubych oczkach marchewkę. Po chwili dodać kapustę, przyprawić pieprzem. Podlać szklanką rosołu (lub wody) i dusić około 10 minut. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, wyłożyć połowę kapusty (razem z sosem), na nią ułożyć schab i resztę kapusty. Przykryć pokrywką (lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapolecić osobom, które boją się ciasta drożdżowego, choć zapewniam nie ma czego się bać ;) Do przygotowania knedlików użyłam bardzo dobrej jakości mąki od Młynomag . Gulasz: 80 dag mięsa z szynki 1 cebula ząbek czosnku sól, pieprz liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego łyżka przyprawy do wieprzowiny szczypta mielonego kminku 2 ogórki kiszone 2 papryki konserwowe 4 duże pieczarki 2 łyżki(...)mocno zrumienić. Dodać posiekaną cebulkę, smażyć aż się zrumieni. Dodać posiekany czosnek, chwilę smażyć. Zalać gorąca wodą tak aby przykryła mięso. Dodać liść laurowy, ziele ang, kminek i dusić pod przykryciem. gdy mięso będzie już w miarę miękkie dodajemy grubo pokrojone pieczarki i ogórki. W razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody. Dusimy jeszcze ok 15-20 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę
Smakołyki Asiskładniki* 70 dag schabu lub szynki wieprzowej* 2 średnie cebule* 30 dag pieczarek* 2-3 ogórki konserwowe* 1-2 łyżki mąki* 200 ml śmietany* 2 kostki bulionowe najlepiej knorr* 3-4 łyżeczki niezbyt ostrej musztardy* sól, pieprz, papryka ostra* oliwa do smażeniaSposób wykonaniaMięso umyć osuszyć, pokroić w niezbyt grube paski. Cebulę obrać posiekać w drobna kostkę. Pieczarki umyć oczyścić(...)porcjami.Mięso przełożyć do garnka, a na tej samej oliwie podsmażyć razem cebulę i pieczarki, przełożyć do mięsa.Wlać ok. 2 szklanki wrzącej wody, dodać kostki bulionowe i dusić pod przykryciem na delikatnym ogniu ok. 30 min.Następnie dodać pokrojone ogórki, sól, pieprz, szczyptę, albo dwie papryki ostrej, musztardę, śmietanę i dusić do miękkości mięsa.Mąkę rozrobić w niewielkiej
Mix smakukażdym domu dobierana do upodobań, czasem robi się ją z samej kiszonej kapusty, a ja lubię pół na pół. 20-30 dag boczku wędzonego 1/2 kg mięsa, karkówka , antrykot, szynka, golonka 10-15 dag słoniny 20-30 dag dobrej wiejskiej kiełbasy garść suszonych grzybów łyżka suszonej żurawiny 2 szklanki dobrego czerwonego wina, najlepiej własnej produkcji, np. aroniowe lub porzeczkowe(...)grzybami, żurawiną i przyprawami. Po ok. godzinie łączymy kapusty w dużym rondlu, podlewamy winem, dodajemy pod smażone mięso, ew. kość z mięsa do wygotowania, dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos powinien dusić się razem ze wszystkimi składnikami na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Próbujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem,cukrem i ew. ziołami. Dnia następnego warto bigos ponownie zagotować przez
Apetyczna babeczkaPyszny sycący, aromatyczny gulasz z warzywami chińskimi i pieczarkami konserwowymi Orzech . Do gulaszu użyłam wyśmienitych koncentratów ProecoPolska. Zapraszam :) Składniki: 300 g mięsa ( szynki ) 300 g karkówki 1 łyżka bazylii 1 łyżka ziół prowansalski 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżeczka rozmarynu pieprz domowa vegeta do smaku 3 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku ProecoPolska 1 łyżeczka koncentratu chili ProecoPolska(...)ziołami. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę , przekładamy mięso, obraną i pokrojoną w pół plasterki marchewkę, wszystko obsmażamy na małym ogniu na złoty kolor, następnie wlewamy połowę bulionu i dusimy pod przykryciem około 35 minut, następnie dodajemy warzywa, podlewamy resztą bulionu i dalej dusimy około 1 do 1,5 godziny aż mięso będzie przyjemnie miękkie. W szklance wody rozpuszczamy około
Sama słodycz i szczypta chilidomu cieszy się wielką popularnością. Zwykłe, syte i niezwykle smaczne. Chociaż oczywiście lubimy różnego rodzaju nowe pomysły. Zapraszam na spróbowanie gulaszu wg. mojego przepisu. Składniki: - 60 dag szynki wieprzowej, lub dobrego mięsa gulaszowego; - cebula; - olej; - sól, czarny pieprz, oregano, kucharek (vegeta lub inna tego typu przyprawa), ostra mielona papryka); - mąka, woda Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Przyprawiamy(...)cebulę wyciągam, żeby jej nie było czuć). Gdy mięso się ładnie zarumieni zalewamy patelnię wrzątkiem (może być przegotowana, gorąco woda), NIGDY nie zalewać zimną wodą, bo mięso stwardnieje. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości, ok 30-45 min, po czym wyjmujemy cebulę. Na koniec zwiększamy ogień i zagęszczamy sos wodą rozbełtaną z mąką. My najczęściej jemy gulasz z ziemniakami oraz
dom-agi.plGulasz wieprzowy z dynią Składniki: 750 g szynki 1 kg dyni 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 200 g obranych i pokrojonych pomidorów 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 1 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz liść laurowy 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego natka pietruszki Drobno posiekaną cebulę i czosnek(...)przyprawami. Wlewamy wino. Dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, dynię pokrojoną w kostkę i pomidory oraz liść laurowy. Mieszamy. Następnie dodajemy bulion, w takiej ilości aby przykrył mięso i warzywa. Dusimy około 30 min. Doprawiamy do smaku. Podajemy np. z kaszą jaglaną i posypujemy natką pietruszki. Smacznego
Miksturownikzeszłym tygodniu byłam na warsztatach Dominika Moskalenko w Woli Suchożebrskiej – oczywiście z wielkanocnymi inspiracjami Sokołowa. Były paszteciki z ciasta francuskiego i białej kiełbasy, rolada bavette duszona w sosie pieczeniowym i polędwica zapiekana w mięsie mielonym i boczku. 2 ostatnie dania były dość pracochłonne i pyszne, ale to nie one skradły moje serce. W tym roku na moim stole(...)udało się go zrobić. Taki surf and turf dla fanów polskich wersji międzynarodowych klasyków. Składniki: ok 300 g gotowego schabu wieprzowego pieczonego w kawałku (może być też wędzony lub szynka) 2 puszki tuńczyka – dokładnie odsączone z zalewy 3 czubate łyżki majonezu lub jogurtu greckiego świeżo zmielony pieprz 7 ogórków kiszonych pokrojonych w drobną kostkę garść kaparów ze słoika
Ugotowane pozamiataneKolejna propozycja roladek schabowych, tym razem z nadzieniem pieczarkowym i w sosie pieczarkowym. Mięso jest bardzo kruche dzięki majonezowi, farsz można wzbogacić drobno pokrojoną szynką. Można je podać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem. Być może zdążycie jeszcze je przygotować na sylwestrową noc. Polecam i życzę szampańskiej zabawy! Roladki z pieczarkami Składniki na 6 sztuk: 6 plastrów schabu 300g(...)Cebulę i czosnek drobno siekamy, pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach (4 pieczarki odkładamy do sosu). Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce tłuszczu, po chwili dodajemy pieczarki i dusimy, aż woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę, odstawiamy do przestudzenia. Na każdy płat mięsa, na stronę posmarowaną majonezem nakładamy farsz, zwijamy roladki, spinamy wykałaczką lub obwiązujemy nitką
Smak mojej kuchnipropozycja na obiad. Jako, że nasza rodzina jest mięsożerna to regularnie przygotowujemy różne mięsne dania, które sę podstawą obiadu. Tym razem proponuję przygotować chudy Gulasz ze schabu zamiast z szynki wieprzowej , mimo, że tłuszcz jest doskonałym przekaźnikiem i wzmacniaczem smaku, to z chudego schabu można też zrobić pyszny gulasz. Gulasz ze schabu można podać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, kaszami, makaronem(...)schab kroimy w plastry, a potem jeszcze w kostkę, doprawiamy mięso wszystkimi przyprawami (do smaku), dodajemy mąkę i obtaczamy dokładnie w mące. Dzięki wykorzystaniu mąki zrobi nam się podczas duszenia sos. Na dużej, głebokiej patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy mięso, szybko podsmażamy całość na dużym ogniu, mięso podlewamy wrzącą wodą (ok. 250 ml) i dusimy pod przykryciem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula pół papryki czerwonej pół papryki żółtej 1 mały koncentrat pomidorowy szklanka zielonej fasolki szparagowej (mrożonej) kilka małych suszonych kawałków chili peperoncini mąka pszenna olej sól Sposób wykonania: Umyte mięso kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i obtaczamy w mące. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy mięso do zrumienienia. Tak podsmażone zalewamy przegotowaną wodą(...)wrzucamy do garnka. Paprykę kroimy w cienkie paski i również przesmażamy aby zmiękła. Dodajemy do całości razem z fasolką szparagową i paroma papryczkami chili (około 2 małych kawałków). Całość dusimy jeszcze około minut. Podajemy z kaszą pęczak
Qchnia po prostuschabu umyć i rozbić jak najcieniej, uważając aby nie porobiły się dziury.Rozbite plastry rozłożyć na desce, posypać solą, pieprzem, przyprawą kucharek oraz delikatnie czosnkiem granulowanym.Na plastrach schabu ułożyć plastry szynki, następnie po kilka plastrów ogórka krojonego wzdłuż, czyli od czubka do ogonka.Na ogórkach ułożyć po 3-4 paski papryki czerwonej i żółtej i na końcu po kilka listków natki pietruszki.Ka(...)podsmażyć.Roladki przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cebulkę z papryką, wlać ok. 1 szklanki wrzątku, dodać nieco soli, pieprzu (nie za dużo), nieco przyprawy kucharek, przykryć i dusić na delikatnym ogniu ok. 30 min.Następnie dodać pikantny sos Piri Piri ok. 1 łyżeczki lub więcej w zależności czy sos ma być pikantny, czy bardzo pikantny (w ostateczności zamiast
Mix smaku