szynka duszona - 1191 przepisów (strona:55/80)

Zakupy on-line, obiad w realu ! - ( makaron z pulpetami w sosie paprykowo-pomidorowym ) 171

też na produkty, których jeszcze nigdy nie używałam, np. harissę. Zakupy zrobione, obiad przygotowany, rodzina zadowolona ! MAKARON Z PULPETAMI W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM  Składniki: 250 g mięsa z szynki wieprzowej 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + do obtaczania 1/2 cebuli 1/2 papryki 1 puszka pomidorów bez skóry 1 łyżeczka harissy olej rzepakowy do smażeni sól pieprz mielona kolendra(...)samym tłuszczu podsmażyć cebulkę. Do lekko zeszkolnej cebulki dodać paprykę, smażyć kilka minut. Dodać pomidory z puszki. Gdy pomidory się rozpadną, dodać harissę - wymieszać. Następnie do sosu włożyć pulpety - dusić całość około 10 minut. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną kolendrą. Podawać z ugotowanym makaronem. Przed podaniem danie posypać tartym serem lub siekaną świeżą kolendrą. Smacznego ! Zapraszam

kolorowotorcikowo
Tradycyjny gulasz wieprzowy 233

mięsa z łopatki wieprzowej30 dag mięsa z szynki wieprzowej½ łyżeczki soli4 łyżki oleju1 duża cebula1 łyżka słodkiej papryki1 kostka mięsna2 listki laurowe10 ziarenek czarnego pieprzu ziarnistego6 ziarenek ziela angielskiego3 płaskie łyżki mąkiUważam, że dobry przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy, jest czymś wyjątkowym. Mi udało się taki znaleźć na blogu przepisy z serca domu. Gulasz jest pachnący(...)podsmażyć.Po tym czasie mięso zalać przegotowaną, gorącą wodą. Woda powinna zakryć mięso. Dodać kostkę mięsną knorr, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Patelnię przykryć i całość dusić przez około 2 godziny. Mieszać od czasu do czasu a w razie potrzeby podlać gulasz wodą.Po tym czasie do 1/3 szklanki zimnej wody dodać mąkę, dobrze wymieszać

Świat Domowej Kuchni
Spaghetti dla dzieci z łagodnym sosem pomidorowym /mięso 226

Urocze ptaszki w makaronowym gniazdku skuszą największego niejadka :) Składniki: mięso mielone z indyka lub szynki wieprzowej 0,5 kg kalarepka 1 mała szt. marchew 1 szt. jabłko 1 szt. olej do smażenia (użyłam rzepakowy) około 5 łyżek koncentrat pomidorowy (użyłam Pudliszki) 1 słoik 200 g brązowy cukier 2 łyżki woda  2 -3 szklanki sól do smaku majeranek, oregano(...)jabłko i kalarepkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zostawić kawałek marchewki do dekoracji! Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić warzywa z jabłkiem i dusić aż zmiękną. Przełożyć mięso i warzywa do garnka, dolać 2-3 szklanki wody, sól, cukier, majeranek, oregano. Jeśli wolimy bardziej zdecydowany smak można dodać również podsmażoną cebulę oraz 2 ząbki

głodny alergik
Placki ziemniaczane z gulaszem 148

Placki ziemniaczane z gulaszem Placki ziemniaczane z gulaszem Dzisiaj polecam placki ziemniaczane z gulaszem. Składniki na gulasz: ½ kg szynki z kulki 3 papryki 1 papryczka chili 2 średnie marchewki 1 cebula biała 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, papryka w proszku 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki 3 łyżki(...)papryki. Podsmażyć chwile warzywa i przełożyć do mięsa. Podlewać wodą , dodać przecier pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Dodać przyprawy Pamiętając o tym, że gulasz powinien być dość ostry. Dusić ok 40 minut pod koniec dodać resztę papryki, aby się nie rozgotowało. Podprawić mąką . Gulasz powinien być gęsty. Artykuł Placki ziemniaczane z gulaszem pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Klasyka kuchni polskie: Bitki wieprzowe mojej babci 141

mojej babci. Bitki wieprzowe Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, płaski talerz, widelec, głęboką patelnię lub brytfannę, tłuczek do mięsa. Przygotuj składniki: 6 ok. 1 cm plastrów surowej szynki wieprzowej, 1-2 jajka, 1 średnią marchew, 1 średnią cebulę, trochę mleka, bułkę tarą, suszoną włoszczyznę, sól, pieprz, mały kubek śmietany, tłuszcz do smażenia, gorącą wodę. Jajka sparz, wbij(...)cebula się zezłoci, na patelnię przełóż z powrotem bitki. Mięso zalej wodą tak, by całe było przykryte. Do bitek dodaj także marchewkę, sól, pieprz i suszoną włoszczyznę. Całość duś pod przykryciem do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Gdy bitki będą miękkie, do powstałego sosu dodaj śmietanę. Całość ponownie zagotuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe bitki podawaj polane

blog.moje-pasje.info
Pulpety duszone w młodej kapuście 198

Składniki: 2 cebule 1 średnia główka młodej kapusty 4 nieduże marchewki 3 łyżeczki siekanego koperku 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu  600 g mielonego mięsa - szynka, karkówka lub łopatka 1 sucha kajzerka + woda lub mleko do namoczenia 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku bułka tarta lub sucha kasza manna(...)Cebulę posiekać. Cebulę zeszklić na oleju w dużym rondlu, dodać kapustę i marchew, podlać 1/2 szklanki wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Lekko posolić. Całość dusić ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. 3. W międzyczasie obsmażyć na oleju pulpety ze wszystkich stron na złoty kolor. 4. Gotowe pulpety przełożyć do kapusty, lekko zamieszać

Kuchnia domowa Ani
Gulasz z ciecierzycą 214

Pyszny i bardzo sycący gulasz z ciecierzycą. Moja pierwsza (!)  - bardzo udana - przygoda z ciecierzycą :) SKŁADNIKI 700g szynki lub łopatki wieprzowej 250g ciecierzycy 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 1 puszka pomidorów (krojonych) 100ml białego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka cukru 2 listki laurowe(...)Dodajemy mięso, posiekaną papryczkę chili ( bez pestek), pomidory z zalewą i wino. Gotujemy 2-3 minuty, po czym wlewamy bulion, dodajemy ciecierzycę, zioła, cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny. Ewentualnie dosmaczamy solą  i pieprzem. Podajemy z pieczywem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Lazania… ulubiona 317

Zresztą sama lazania dietetyczna nie jest… Sekretny składnik zaznaczony został gwiazdką na liście :) Składniki: (5-6 porcji) 12-14 płatów makaronu lasagne 500 g mięsa mielonego (np. z szynki) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku Sos boloński 520 g (np. taki ) *24 plasterki topionego sera żółtego (tostowego lub gouda) -musi to być właśnie ser topiony w plasterkach 1 łyżeczka(...)mielone to proponuję przed wrzuceniem na patelnię. pokroić je na mniejsze kawałki – łatwiej będzie je rozdrobnić). Wymieszać mięso z cebulą, dodać sos boloński, oregano, bazylię sól i pieprz. Dusić pod przykryciem przez ok. 25 min. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dolać odrobinkę wody. Przygotować sos beszamelowy: W garnku zagotować mleko. W kolejnym garnku roztopić masło. Dodać mąkę

Moja Delicja
Bigos 149

przed gotowaniem absolutnie nie płuczcie kapusty. Ja wolę go w wersji półkwaśnej, dlatego płuczę połowę jej objętości. Składniki (na duży garnek): 2 kg kwaszonej kapusty 250 g wieprzowiny od szynki 250 g chudej wołowiny 400 g dobrej, suchej kiełbasy 250 g wędzonego boczku 2 cebule 3 łyżki smalcu trzy garście suszonych grzybów 4 liście laurowe 6 ziaren jałowca 8 ziaren(...)odcisnąć i pokroić w paski. Wodę, w której się gotowały, dodać do kapusty. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekaną cebulę. Dusić razem, aż cebula się zeszkli, po czym dodać do kapusty wraz z grzybami i dokładnie wymieszać. Na małym ogniu gotować jeszcze godzinę, mieszając od czasu do czasu, by bigos się

W SMAK
Gulasz z szynki z kiszonym ogórkiem i razową kaszą bulgur 149

podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Przyczynia się tym samym do wspomagania procesu odchudzania i dbania o zdrową sylwetkę. Zapraszam :) Składniki : około 700 g mięsa chudego np : z szynki  1 cebula 2 ogórki kiszone 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonego tymianku kilka igiełek rozmarynu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka czerwonej papryki na czubek noża papryki(...)mięso, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i delikatnie obsmażamy. Gdy mięso będzie zarumienione dolewamy około 1/2 l wody, ścieramy kiszone ogórki na tarce jarzynowej o dużych oczkach  i dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy woda za szybko odparuje można dolać jej więcej, w zależności ile sosu potrzebujecie. Mi wyszło tak ponad litr samego sosu. Gdy mięso

Sama słodycz i szczypta chili
Gulasz z pieczarkami i papryką 701

moja propozycja na smaczny obiad. Podawać można go z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami. Ze wszystkim smakuje. Ja przygotowałam z karkówki, ale również można ugotować z łopatki czy szynki. Przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy znajdziecie tutaj . Polecam Wam również gulasz z kurczaka po węgiersku Składniki 70 dag karkówki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 250 g pieczarek 1 czerwona papryka(...)rumiany kolor, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie, pokrojone w plastry pieczarki oraz paprykę i dusić pod przykryciem około 1h na małym ogniu. Od czasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie

O kuchni z uczuciem
Filety z kurczaka w sosie śmietanowo-marchewkowym 421

Coś szybkiego i pysznego na obiad :) Dość często jadamy drób na obiad, więc trochę wyspecjalizowałam się w przygotowywaniu różności z mięsa kurczaka. W podobny sposób można

Kuchnia domowa Ani
Roladki z szynki i "Siostry" 202

jest zbyt skomplikowany, a dzięki niemu dostajemy danie, które można podać na świąteczny, niedzielny lub codzienny obiad. Różnicą będzie jedynie sposób podania. Składniki (na 3-4 porcje): mięso od szynki (u mnie połowa kulki) 2 ogórki kiszone cebula po plastrze wędzonej wędliny (u mnie polędwica) na roladę sól pieprz olej do smażenia Mięso pokroić w poprzek włókien na kawałki grubości(...)tyle, by przykryła rolady). Podsmażone rolady przełożyć do garnka z wrzątkiem posolonym płaską łyżeczką soli. Na patelni zeszklić pozostałą cebulę pokrojoną w piórka. Dodać ją do rolad. Całość dusić na palniku o małej mocy ok. pół godziny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z kolorową marchewką lub tradycyjną surówką z kiszonej kapusty. W ubiegłym roku pierwszy raz zetknęłam

Weekendy w domu i ogrodzie
Schab w sosie morelowym 253

Była już szynka w sosie z suszonych śliwek, a dzisiaj polecam schab w sosie z suszonych moreli. Sos słodki, u mnie doprawiony na ostro curry i kurkumą. Danie szybkie i proste, najlepiej skomponuje się z ryżem.  Zamiast schabu można użyć piersi z kurczaka lub indyka.     Schab w sosie morelowym   Składniki na 3 porcje:   6 plastrów(...)Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Wlewamy bulion, dodajemy morele i dusimy pod przykryciem do miękkości sprawdzając od czasu do czasu czy sos nie wyparował. Pod koniec doprawiamy miodem, musztardą i przyprawami. Gdy mięso jest miękkie można je wyjąć, a sos zmiksować

Smak mojej kuchni
STROGONOW WIEPRZOWY 208

Aromatyczny gulasz z szynki wieprzowej. Pyszne i szybkie danie na ciepło :) SKŁADNIKI: Ok. 3 kg Mięsa z szynki wieprzowej 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 800 g pieczarek 1 cebula tłuszcz do smażenia słodka papryka Natka pietruszki sól, pieprz puszka pomidorów 1 łyżeczka cukru ½ szkl. białego wytrawnego wina 2 łyżki musztardy 1 l bulionu 200 ml śmietany 30% mąka ziemniaczana(...)pieczarki, następnie dodajemy cebulę, potem paprykę. Do warzyw wlewamy puszkę pomidorów bez skóry. Dodajemy cukier, pieprz, sól i białe wino. 6. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dusimy do miękkości.  W trakcie gotowania dodajemy sól i cukier do smaku. 7. Do mięsa dodajemy sos z warzywami, ogórki kiszone.  Całość gotujemy jeszcze ok. 10-12 min. 8. Na koniec

Marcepanowa kuchnia