szynka duszona - 1191 przepisów (strona:46/80)

gulaszowa z małymi ziemniaczkami 158

pożywna więc wystarczy za cały obiad. To jedno z niewielu dań, które gotuję na dwa dni, bo na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze.  Składniki: 1 kg mięsa z szynki wieprzowej 1 kg fileta z kurczaka 2 cebule 2 marchewki cukinia 3 czerwone papryki cukinia 1 kg młodych małych ziemniaczków 3 łyżki przecieru pomidorowego liście laurowe ziele angielskie słodka(...)olej a następnie wsypać słodką i ostrą paprykę, podsmażyć chwilę. Dodać cebulę i mięso, obsmażyć szybko na dużym ogniu. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania podlać wodą.  Pod koniec gotowania dodać warzywa- najpierw ziemniaki i marchew a po chwili resztę. Kiedy warzywa będą miękkie dodać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bitki wieprzowe i sos pieczarkowy 120

wieprzowiny (szynka, łopatka) sól pieprz mąka do panierowania szczypta oregano szczypta majeranku pół cebuli 3 ząbki czosnku 2 ziarenka ziela angielskiego mąka do panierowania sos pieczarkowy; 200 g pieczarek pół cebuli 200 ml śmietany 1 łyżka mąki kukurydzianej szczypta chili w płatkach majeranek pieprz ziołowy pieprz czarny Wieprzowinę pokroić w plastry i rozklepać młotkiem jak schabowe . Panierować w mące(...)przełożyć do rondelka, patelnię przepłukać ciepłą wodą i dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę , czosnek posiekać, dodać do mięsa i podlać ok 3/4 szkl wody. Dodać przyprawy i dusić w lekko odkrytym garnku. Aż prawie cały płyn wyparuje. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki, cebulę posiekać, przysmażyć na tłuszczu, doprawić do smaku solą pieprzem, majerankiem i chili, dodać trochę

Gotowanie jest łatwe
Schab po cygańsku 198

mieszanki rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na to ułożyć mięso, przykryć resztą warzyw. Całość posmarować dość grubą warstwą majonezu (wytopi się z niego sosik, w którym będą się dusić warzywa, wbrew pozorom całość nie wychodzi wcale tłusta). 4. Piec pod przykryciem ok 1-1,5 godziny w 190*C - w zależności od grubości mięsa i pokrojonych warzyw, najlepiej sprawdzać(...)serem, a zrobić to dopiero przy podgrzewaniu) Inne przepisy na pyszne mięsa pieczone w podobny sposób: Schab pieczony w plastrach pod pierzynką warzywno-serową Karkówka pieczona w plastrach Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką

Kto ugości moich gości?
Pizzerinki ze szpinakiem 279

czosnku Łyżka oleju Sól, Pieprz Po ½ łyżeczki bazylii i oregano Szpinak: Ok 25 dag szpinaku świeżego lub mrożonego 2 spore ząbki czosnku Sól Pieprz Łyżka oleju Dodatkowo: Kilka plastrów szynki – u mnie kiełbasa żywiecka Kulka mozzarelli light – 125 g Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę z solą , zrobić w niej zagłębienie. Drożdże i cukier wymieszać widelcem z letnią wodą i odstawić(...)tyle spodów ile nam potrzeba, a następnie ułożyć na papierze do pieczenia. Sos: czosnek posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pomidory. Doprawić solą, pieprzem  i ziołami. Dusić chwilę do zredukowania konsystencji. Sosem posmarować spody. Szpinak: Czosnek posiekać. Zeszklić na oleju. Wrzucić szpinak. Świeży pokroić w drobne paski, a mrożony wrzucić na patelnię i poczekać aż się rozmrozi. Chwilę dusić

Fabryka pomysłów
Zapiekane spaghetti 142

chwila w piecu aż serek się przyrumieni i można podawać. Łapcie i wcinajcie ze smakiem, niech moc będzie z Wami a masa nigdy nie spadała :) Składniki: -200g mielonej szynki -400g ziemniaków -190g koncentratu pomidorowego - 1 mozzarella - pół czerwonej papryki - pół zielonej papryki - pół cebuli - 1 marchew - łyżka masła - sól, pieprz, papryka ostra, oregano, majeranek  Ziemniaczki kroimy(...)solą, pieprzem, papryką ostrą, majerankiem i oregano i przesmażamy Gdy mięsko będzie usmażone dodajemy drobno utarta marchew oraz pokrojone w drobne kosteczki papryki czerwoną i zieloną po czym chwilkę dusimy Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie mieszamy Do naczynia żaroodpornego układamy warstwę mięsną, na to puree ziemniaczane a na to plastry mozzarelli Piekarnik nagrzewamy

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Cannelloni z mięsem mielonym, cukinią i cyklanterą 180

groszku i papryki.  Nawet warstwowy sos jest biało-czerwony :) Całość zgrała się niesamowicie. Danie warte wypróbowania! #MyVictorinox  Składniki: 25 dag makaronu cannelloni ½ kg mielonego mięsa z szynki 1 biała papryka 1 młoda cukinia 4 sztuki cyklantery 10 dag sera emmentaler lub gruyere 1 jajko 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy Sól i pieprz do smaku(...)posypania Dodatkowo: Plasterki cukinii oraz cyklantery Jak wykonać ? Cebulę i czosnek obrać posiekać, zeszklić na oliwie, dodać  mielone mięso, pokrojoną w kostkę białą paprykę, cukinię i cyklanterę, dusić pod przykryciem aż mięso nie będzie surowe, zestawić z ognia, doprawić do smaku ziołami, solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać starty ser i wymieszać.  W naczyniu żaroodpornym na dnie

Wanilia i Kardamon
Gulasz po węgiersku 143

uaktywniłam moją lewą, (o wiele) mniej sprawną stronę. Tak, jestem bardzo upartą osobą :) Wyczarowałam dla was gulasz po węgiersku. Coś pysznego... Składniki na gulasz po węgiersku (6 porcji): szynka wieprzowa około 900 g cebula 2 ząbki czosnku papryka czerwona puszka krojonych pomidorów kostka warzywna sól pieprz papryka słodka papryka chili oregano tymianek Mięso umyć, oczyścić i pokroić w dużą kostkę(...)półsłupki paprykę. Dodać do niej płaską łyżeczkę cukru, która wyciągnie goryczkę. Wrzucić do garnka zarumienione mięso, podsmażoną cebulę z czosnkiem i paprykę. Dodać pomidory oraz bulion. Dokładnie wymieszać. Ja dusiłam całość 1 godzinę i 20 minut, ale mięso należy sprawdzać, bo może się zdarzyć, że będzie gotowe po godzinie, a może się robić jeszcze dłużej. Warto sprawdzać

Karola gotuje
Gulasz wieprzowy z papryką i bakłażanem 362

często potrawy jednogarnkowe, jak gulasze czy lecza. Moja rodzina jest zdecydowanie mięsożerna, dlatego z mięsa nie rezygnuję. Oto jedna z moich propozycji na jednogarnkowy obiad...  Składniki: 700 g szynki wieprzowej 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 papryki, np. żółta i czerwona 2 niewielkie bakłażany 30 dag pieczarek kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków łyżka słodkiej papryki w proszku(...)olej do smażenia Mięso umyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do wywaru. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube

Czerwień i błękit
Cannelloni z pomidorowym beszamelem 118

sobie treściwe mielone mięso z warzywami, gęsty sos oraz ser. A pomidorowy beszamel jest po prostu obłędny. 12 rurek makaronu cannelloni 3 cebule 300 g mięsa mielonego wieprzowego (z szynki) Kilka pieczarek 1/2 czerwonej papryki 200 g pomidorów z puszki (krojonych) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 g żółtego sera Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, chilli Masło do formy Pomidorowy beszamel(...)szklimy na odrobinie oleju. Gdy zmiękną dokładamy mielone mięso. Wszystko mieszamy i podsmażamy. Gdy mięso jest miękkie wlewamy pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz chilli. Dusimy jeszcze chwilkę.  Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Rurki napełniamy przygotowanym farszem. Układamy w naczyniu. Gdy zostanie nam farszu możemy go wyłożyć na wierzch zapiekanki. Pomidorowy beszamel: W garnku rozpuszczamy masło

VioletoweKucharzenie
Mielone w sosie pieczarkowym (na parze) (porcja 200 g mięsa - ok. 500 kcal) 182

nieostre zdjęcie ale kotlety stygły ;) ) Składniki (porcja - zdjęcie; z dodatkiem np. ziemniaków myślę że spokojnie można potraktować za 2 porcje):Mielone: 200 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej  15 g (1,5 czubatej łyżki) bułki tartej0,5 roztrzepanego małego jajka (20 g, całe ma ok 55 g)50 g oczyszczonych pieczarek (całościowo potrzebne 150 g)sól, pieprzSos(...)drobno. 2. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sól, pieprz i lepimy małe spłaszczone kotleciki.3. Gotujemy w parowarze 20 min.Sos:1. Pieczarki kroimy drobno i podsmażamy na maśle, dodajemy cebulę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu.2. Zalewamy pieczarki i cebulę bulionem (mały garnuszek). Teraz niech się pogotują.3. W szklaneczce mieszamy śmietanę z mąką, na gładką "pastę", dodajemy po łyżce bulionu z pieczarkami

Malowane smakiem
Wieprzowina z rumianego wywaru z sosem musztardowym 198

W zasadzie miało być zupełnie inaczej. Chciałam kupić malutką golonkę ( czasem nie sposób odmówić Mamie).Jak to się stało , że panienka wzięła kawałek leżącej obok łopatki

Buniabaje w kuchni
Bitki wieprzowe w sosie własnym. Przepis krok po kroku. 217

Bitki wieprzowe w sosie własnym. Bitki wieprzowe w sosie własnym. Składniki:   600 g wieprzowiny np. schabu, karkówki lub szynki 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju roślinnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 600 ml wywaru lub wody sól, pieprz Przygotowanie:   Wieprzowinę podziel na cztery plastry. Przez folię(...)kostkę, musi mieć intensywny ciemno złoty kolor.   Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i wlej wywar lub wodę. Duś pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości mięsa, około 30-35 minut. Następnie wymieszaj pozostałą po panierowaniu mięsa mąkę z odrobiną zimnej wody. Wlej mieszaninę wody

kuron.com.pl
Boeuf Stroganow 176

około 2 litry gulaszu. Do przepisu należy użyć wołowiny gulaszowej czy pieczeniowo-zrazowej np. udźca wołowego, łopatki, pręgi czy karkówki wołowej. Im kawałki wołowiny będą większe, tym dłuższego czasu duszenia będą wymagały. Koncentrat pomidorowy to nie to samo co przecier pomidorowy. Gulasz można podawać z ziemniakami, kaszami, ryżem, makaronem, kluskami kładzionymi czy  z pieczywem. Boeuf Stroganow idealnie nadaje się(...)miesięcy. Ja nie obieram pieczarek. Jedynie dokładnie myję je pod bieżącą wodą i osuszam, a następnie kroję w plastry. Wołowinę można zastąpić filetem z piesi kurczaka czy wieprzowiną (łopatką, szynką lub karkówką wieprzową), ale zmieni to smak dania. Do gulaszu można dodać jeszcze marchewkę (pokrojoną w kostkę), ewentualnie groszek czy kukurydzę konserwową. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka

Gospodyni Miejska
ROLADY Z JARZYNKĄ 152

pyszną propozycją na obiad.Roladki z jarzynką to fajny sposób by przemycić trochę witamin. Polecam,z pewnością nie będziecie żałować. Składniki:   6 plastrów mięsa wieprzowego ( u mnie szynka) 1 marchewka 1 pietruszka 1 średnia cebula 1 większy ogórek kiszony 10-15 dag wędliny ( u mnie boczek) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ostrej musztardy sól,pieprz ok 2 łyżki mąki pszennej(...)razem wymieszać,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,pieprz oraz musztardę. Farsz nałożyć na porcję mięsa,zwinąć w rulony,związać sznureczkiem.Tak przygotowane roladki  obsmażyć na tłuszczu,podlać rosołem i dusić do miękkości ok 1-1,5 godziny. Z powstałego wywaru zrobić sos : zagęścić mąką,dodać śmietanę i przyprawić pieprzem

Niespełnione zdolności kulinarne
Gulasz z polędwiczek z kurczaka 177

myślimy gulasz - do głowy przychodzi nam - gulasz z szynki, gulasz z łopatki- a przecież możemy też przygotować gulasz z kurczaka :) Jest zdecydowanie delikatniejszy, a jego przygotowanie zajmie nam krótką chwilę. Możemy go skonsumować z ulubionymi dodatkami  - ryżem, makaronem, plackami ziemniaczanymi - lub - po prostu z chlebkiem. Także do dzieła! Składniki 500 g polędwiczek z kurczaka 250 g pieczarek 2 cebule(...)kostkę. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i przesmażamy mięso przez krótką chwilę. Kroimy pieczarki w plasterki, paprykę i cebulę w kostkę. Dodajemy do mięsa, chwilę smażymy razem, a następnie dusimy przez parę minut pod przykryciem.  Kromki chleba zalewamy odrobiną wody i wszystko dodajemy na patelnię. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą, granulowanym czosnkiem, papryką i majerankiem. Podajemy z ulubionymi

Taste Therapy

Proponowane wyszukiwania