pora zrobić, dobre, zdjęcie to cud, ale myślę że nie jest najgorzej i zjadliwe są te zdjęcia :D Składniki na 2 osoby: 250 g mięsa mielonego np. z łopatki lub szynki 1 puszka pomidorów (mogą być z bazylią) 1 mała puszka mieszanki fasoli czerwonej z kukurydzą (212 ml ) 1 mała czerwona papryka 1 cebula mała 1-2 ząbki czosnku oraz przyprawy(...)czosnek, następnie dodajemy, paprykę pokrojoną w kostkę i mięso mielone, solimy i pieprzymy całość i przesmażamy. 3. Kiedy mięso się troszkę przysmaży dodajemy puszkę pomidorów, oraz przyprawy, całość dusimy z 10 minut. 4. Po tym czasie dodajemy kukurydzę wraz fasolą czerwoną, doprawiamy do smaku i przesmażamy do zgęstnienia. Gotowy sos podajemy z makaronem spaghetti
Gotowanie...to proste !naszych sklepach. Pamiętajcie tylko, że jest ona dość słona, więc trzeba uważać z solą przy doprawianiu mięsa. Gulasz wieprzowy paprykowy Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 1000 g szynki wieprzowej 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g pieczarek 200 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka czerwonej papryki sól pieprz(...)czosnek, następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Chwilę smażymy i przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy pokrojone w paski papryki, wlewamy szklankę wody i wino, dodajemy słodką paprykę i dusimy na małym ogniu przez 60 minut. Na koniec dodajemy do smaku ostrą pastę z papryki, solimy. Gulasz podajemy posypany natką z dodatkiem pieczywa bądź z ryżem
Kulinarne przygody Gatitywołowiny z udźca. Najważniejsze jest to żebyśmy mogli pokroić mięso na plastry o dużej powierzchni w poprzek włókien. SKŁADNIKI: około 1 kg. wołowiny kilka plastrów boczku wędzonego lub szynki 1-2 ogórki kiszone 2 cebule -dymka albo szalotka 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy pieprz, ewentualnie odrobina soli 3 łyżki mąki 2- 3 liście laurowe 4-5 ziaren angielskich(...)wymieszać, płaty wołowiny posmarować farszem, zwinąć, zamknąć wykałaczką, obtoczyć w mące, smażyć z każdej strony do zrumienienia, następnie włożyć w głębszego garnka , dodać ziele, liść laurowy, zalać bulionem i dusić do miękkości
Kuchnia Beatypożywna więc wystarczy za cały obiad. To jedno z niewielu dań, które gotuję na dwa dni, bo na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze. Składniki: 1 kg mięsa z szynki wieprzowej 1 kg fileta z kurczaka 2 cebule 2 marchewki cukinia 3 czerwone papryki cukinia 1 kg młodych małych ziemniaczków 3 łyżki przecieru pomidorowego liście laurowe ziele angielskie słodka(...)olej a następnie wsypać słodką i ostrą paprykę, podsmażyć chwilę. Dodać cebulę i mięso, obsmażyć szybko na dużym ogniu. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania podlać wodą. Pod koniec gotowania dodać warzywa- najpierw ziemniaki i marchew a po chwili resztę. Kiedy warzywa będą miękkie dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawieprzowiny (szynka, łopatka) sól pieprz mąka do panierowania szczypta oregano szczypta majeranku pół cebuli 3 ząbki czosnku 2 ziarenka ziela angielskiego mąka do panierowania sos pieczarkowy; 200 g pieczarek pół cebuli 200 ml śmietany 1 łyżka mąki kukurydzianej szczypta chili w płatkach majeranek pieprz ziołowy pieprz czarny Wieprzowinę pokroić w plastry i rozklepać młotkiem jak schabowe . Panierować w mące(...)przełożyć do rondelka, patelnię przepłukać ciepłą wodą i dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę , czosnek posiekać, dodać do mięsa i podlać ok 3/4 szkl wody. Dodać przyprawy i dusić w lekko odkrytym garnku. Aż prawie cały płyn wyparuje. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki, cebulę posiekać, przysmażyć na tłuszczu, doprawić do smaku solą pieprzem, majerankiem i chili, dodać trochę
Gotowanie jest łatwemieszanki rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na to ułożyć mięso, przykryć resztą warzyw. Całość posmarować dość grubą warstwą majonezu (wytopi się z niego sosik, w którym będą się dusić warzywa, wbrew pozorom całość nie wychodzi wcale tłusta). 4. Piec pod przykryciem ok 1-1,5 godziny w 190*C - w zależności od grubości mięsa i pokrojonych warzyw, najlepiej sprawdzać(...)serem, a zrobić to dopiero przy podgrzewaniu) Inne przepisy na pyszne mięsa pieczone w podobny sposób: Schab pieczony w plastrach pod pierzynką warzywno-serową Karkówka pieczona w plastrach Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką
Kto ugości moich gości?czosnku Łyżka oleju Sól, Pieprz Po ½ łyżeczki bazylii i oregano Szpinak: Ok 25 dag szpinaku świeżego lub mrożonego 2 spore ząbki czosnku Sól Pieprz Łyżka oleju Dodatkowo: Kilka plastrów szynki – u mnie kiełbasa żywiecka Kulka mozzarelli light – 125 g Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę z solą , zrobić w niej zagłębienie. Drożdże i cukier wymieszać widelcem z letnią wodą i odstawić(...)tyle spodów ile nam potrzeba, a następnie ułożyć na papierze do pieczenia. Sos: czosnek posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pomidory. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dusić chwilę do zredukowania konsystencji. Sosem posmarować spody. Szpinak: Czosnek posiekać. Zeszklić na oleju. Wrzucić szpinak. Świeży pokroić w drobne paski, a mrożony wrzucić na patelnię i poczekać aż się rozmrozi. Chwilę dusić
Fabryka pomysłówchwila w piecu aż serek się przyrumieni i można podawać. Łapcie i wcinajcie ze smakiem, niech moc będzie z Wami a masa nigdy nie spadała :) Składniki: -200g mielonej szynki -400g ziemniaków -190g koncentratu pomidorowego - 1 mozzarella - pół czerwonej papryki - pół zielonej papryki - pół cebuli - 1 marchew - łyżka masła - sól, pieprz, papryka ostra, oregano, majeranek Ziemniaczki kroimy(...)solą, pieprzem, papryką ostrą, majerankiem i oregano i przesmażamy Gdy mięsko będzie usmażone dodajemy drobno utarta marchew oraz pokrojone w drobne kosteczki papryki czerwoną i zieloną po czym chwilkę dusimy Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie mieszamy Do naczynia żaroodpornego układamy warstwę mięsną, na to puree ziemniaczane a na to plastry mozzarelli Piekarnik nagrzewamy
Smacznie Pysznie Kaloryczniegroszku i papryki. Nawet warstwowy sos jest biało-czerwony :) Całość zgrała się niesamowicie. Danie warte wypróbowania! #MyVictorinox Składniki: 25 dag makaronu cannelloni ½ kg mielonego mięsa z szynki 1 biała papryka 1 młoda cukinia 4 sztuki cyklantery 10 dag sera emmentaler lub gruyere 1 jajko 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy Sól i pieprz do smaku(...)posypania Dodatkowo: Plasterki cukinii oraz cyklantery Jak wykonać ? Cebulę i czosnek obrać posiekać, zeszklić na oliwie, dodać mielone mięso, pokrojoną w kostkę białą paprykę, cukinię i cyklanterę, dusić pod przykryciem aż mięso nie będzie surowe, zestawić z ognia, doprawić do smaku ziołami, solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać starty ser i wymieszać. W naczyniu żaroodpornym na dnie
Wanilia i Kardamonuaktywniłam moją lewą, (o wiele) mniej sprawną stronę. Tak, jestem bardzo upartą osobą :) Wyczarowałam dla was gulasz po węgiersku. Coś pysznego... Składniki na gulasz po węgiersku (6 porcji): szynka wieprzowa około 900 g cebula 2 ząbki czosnku papryka czerwona puszka krojonych pomidorów kostka warzywna sól pieprz papryka słodka papryka chili oregano tymianek Mięso umyć, oczyścić i pokroić w dużą kostkę(...)półsłupki paprykę. Dodać do niej płaską łyżeczkę cukru, która wyciągnie goryczkę. Wrzucić do garnka zarumienione mięso, podsmażoną cebulę z czosnkiem i paprykę. Dodać pomidory oraz bulion. Dokładnie wymieszać. Ja dusiłam całość 1 godzinę i 20 minut, ale mięso należy sprawdzać, bo może się zdarzyć, że będzie gotowe po godzinie, a może się robić jeszcze dłużej. Warto sprawdzać
Karola gotujeczęsto potrawy jednogarnkowe, jak gulasze czy lecza. Moja rodzina jest zdecydowanie mięsożerna, dlatego z mięsa nie rezygnuję. Oto jedna z moich propozycji na jednogarnkowy obiad... Składniki: 700 g szynki wieprzowej 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 papryki, np. żółta i czerwona 2 niewielkie bakłażany 30 dag pieczarek kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków łyżka słodkiej papryki w proszku(...)olej do smażenia Mięso umyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do wywaru. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube
Czerwień i błękitsobie treściwe mielone mięso z warzywami, gęsty sos oraz ser. A pomidorowy beszamel jest po prostu obłędny. 12 rurek makaronu cannelloni 3 cebule 300 g mięsa mielonego wieprzowego (z szynki) Kilka pieczarek 1/2 czerwonej papryki 200 g pomidorów z puszki (krojonych) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 g żółtego sera Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, chilli Masło do formy Pomidorowy beszamel(...)szklimy na odrobinie oleju. Gdy zmiękną dokładamy mielone mięso. Wszystko mieszamy i podsmażamy. Gdy mięso jest miękkie wlewamy pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz chilli. Dusimy jeszcze chwilkę. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Rurki napełniamy przygotowanym farszem. Układamy w naczyniu. Gdy zostanie nam farszu możemy go wyłożyć na wierzch zapiekanki. Pomidorowy beszamel: W garnku rozpuszczamy masło
VioletoweKucharzenienieostre zdjęcie ale kotlety stygły ;) ) Składniki (porcja - zdjęcie; z dodatkiem np. ziemniaków myślę że spokojnie można potraktować za 2 porcje):Mielone: 200 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 15 g (1,5 czubatej łyżki) bułki tartej0,5 roztrzepanego małego jajka (20 g, całe ma ok 55 g)50 g oczyszczonych pieczarek (całościowo potrzebne 150 g)sól, pieprzSos(...)drobno. 2. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sól, pieprz i lepimy małe spłaszczone kotleciki.3. Gotujemy w parowarze 20 min.Sos:1. Pieczarki kroimy drobno i podsmażamy na maśle, dodajemy cebulę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu.2. Zalewamy pieczarki i cebulę bulionem (mały garnuszek). Teraz niech się pogotują.3. W szklaneczce mieszamy śmietanę z mąką, na gładką "pastę", dodajemy po łyżce bulionu z pieczarkami
Malowane smakiemW zasadzie miało być zupełnie inaczej. Chciałam kupić malutką golonkę ( czasem nie sposób odmówić Mamie).Jak to się stało , że panienka wzięła kawałek leżącej obok łopatki
Buniabaje w kuchniBitki wieprzowe w sosie własnym. Bitki wieprzowe w sosie własnym. Składniki: 600 g wieprzowiny np. schabu, karkówki lub szynki 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju roślinnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 600 ml wywaru lub wody sól, pieprz Przygotowanie: Wieprzowinę podziel na cztery plastry. Przez folię(...)kostkę, musi mieć intensywny ciemno złoty kolor. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i wlej wywar lub wodę. Duś pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości mięsa, około 30-35 minut. Następnie wymieszaj pozostałą po panierowaniu mięsa mąkę z odrobiną zimnej wody. Wlej mieszaninę wody
kuron.com.plokoło 2 litry gulaszu. Do przepisu należy użyć wołowiny gulaszowej czy pieczeniowo-zrazowej np. udźca wołowego, łopatki, pręgi czy karkówki wołowej. Im kawałki wołowiny będą większe, tym dłuższego czasu duszenia będą wymagały. Koncentrat pomidorowy to nie to samo co przecier pomidorowy. Gulasz można podawać z ziemniakami, kaszami, ryżem, makaronem, kluskami kładzionymi czy z pieczywem. Boeuf Stroganow idealnie nadaje się(...)miesięcy. Ja nie obieram pieczarek. Jedynie dokładnie myję je pod bieżącą wodą i osuszam, a następnie kroję w plastry. Wołowinę można zastąpić filetem z piesi kurczaka czy wieprzowiną (łopatką, szynką lub karkówką wieprzową), ale zmieni to smak dania. Do gulaszu można dodać jeszcze marchewkę (pokrojoną w kostkę), ewentualnie groszek czy kukurydzę konserwową. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka
Gospodyni Miejskapyszną propozycją na obiad.Roladki z jarzynką to fajny sposób by przemycić trochę witamin. Polecam,z pewnością nie będziecie żałować. Składniki: 6 plastrów mięsa wieprzowego ( u mnie szynka) 1 marchewka 1 pietruszka 1 średnia cebula 1 większy ogórek kiszony 10-15 dag wędliny ( u mnie boczek) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ostrej musztardy sól,pieprz ok 2 łyżki mąki pszennej(...)razem wymieszać,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,pieprz oraz musztardę. Farsz nałożyć na porcję mięsa,zwinąć w rulony,związać sznureczkiem.Tak przygotowane roladki obsmażyć na tłuszczu,podlać rosołem i dusić do miękkości ok 1-1,5 godziny. Z powstałego wywaru zrobić sos : zagęścić mąką,dodać śmietanę i przyprawić pieprzem
Niespełnione zdolności kulinarnemyślimy gulasz - do głowy przychodzi nam - gulasz z szynki, gulasz z łopatki- a przecież możemy też przygotować gulasz z kurczaka :) Jest zdecydowanie delikatniejszy, a jego przygotowanie zajmie nam krótką chwilę. Możemy go skonsumować z ulubionymi dodatkami - ryżem, makaronem, plackami ziemniaczanymi - lub - po prostu z chlebkiem. Także do dzieła! Składniki 500 g polędwiczek z kurczaka 250 g pieczarek 2 cebule(...)kostkę. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i przesmażamy mięso przez krótką chwilę. Kroimy pieczarki w plasterki, paprykę i cebulę w kostkę. Dodajemy do mięsa, chwilę smażymy razem, a następnie dusimy przez parę minut pod przykryciem. Kromki chleba zalewamy odrobiną wody i wszystko dodajemy na patelnię. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą, granulowanym czosnkiem, papryką i majerankiem. Podajemy z ulubionymi
Taste Therapyśrednich ziemniaków 2 cukinie 2 pomidory 1/2 średniej czerwonej papryki garść zielonej fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 500 g mięsa mielonego z szynki 100 ml śmietanki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku szczypta pieprzu szczypta ostrej papryki Przygotować warzywa. Ziemniaki wyszorować, i ugotować. Odstawić do wystudzenia. Obrać ze skórki i pokroić(...)można przecisnąć przez praskę). Cebulę zeszklić na 2 łyżkach masła, dodać czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać paprykę i mięso mielone, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić razem na małym ogniu przez ok. 5 minut. Na koniec wlać na patelnię śmietankę, zagotować i dusić na średnim ogniu przez 2-3 minuty. W naczyniu (lub naczyniach) do zapiekania
Pełny talerzznajomych. Mimo, że paszteciki wyglądają na misterne, bardzo łatwo je zrobić. Zasmakują nawet mięsożercom, bo feta załatwi sprawę braku białka Jeśli komuś nadal za mało, może dodać kilka plasterków szynki lub podsmażonego kurczaka. UWAGA: na zdjęciu mamy całe 450 g opakowanie szpinaku, my użyliśmy tylko ¾ – inaczej byłoby go za dużo w stosunku do ciasta. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII(...)Dodajemy posiekany czosnek i szklimy razem jeszcze minutę. 3. SZPINAK (10 min): do podsmażonej cebuli dodajemy szpinak (jeśli macie świeży, trzeba go przedtem opłukać i ewentualnie posiekać), mieszamy i dusimy ok. 5 min. Doprawiamy całość pieprzem, solą i gałką muszkatołową, mieszamy i próbujemy czy smak nam odpowiada, pamiętając, że feta jest słona – dlatego nie wolno przesadzać z soleniem szpinaku! Zestawiamy
Nerds Kitchenpolecam. :) Spaghetti alla bolognese PRZEPIS /na 2 porcje/ Składniki 200 g ulubionego makaronu (np. spaghetti, wstążki) 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 250 g mielonego mięsa wieprzowego (z szynki, łopatki lub wołowo-wieprzowego) 350 ml przecieru pomidorowego (użyłam przecieru pomidorowego własnej roboty) 100 ml wina czerwonego, wytrawnego 0,5 szkl. bulionu warzywnego (można połowę kostki rosołowej rozpuścić(...)drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek (wsypać szczyptę soli), wrzucić posiekany czosnek. Dodać mięso. Dolać wino, a zaraz potem przecier pomidorowy i bulion warzywny. Całość dusić ok. 20 minut. Mięso ma być uduszone, cebulka mięciutka. Doprawić do smaku przyprawami. Nakładać na talerz makaron z sosem, ozdobić posiekaną natką pietruszki a do smaku obsypać startym parmezanem
coolinarnastrefa.blogspot.comopcjonalnie Wykonanie:Gotujemy ziemniaki. Na rozgrzany olej na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulkę- smażymy na złoty kolor.Cebulkę z olejem dodajemy do ziemniaków I dodajemy ok 0,5 łyżeczki pieprzu. Dusimy na pure. Farsz gotowy. Wykonanie pierogów :)Wszystkie składniki do miski- miksujemy robotem do całkowitego połączenia. Prawda że szybko I przyjemnie ? :) Ciasto rozwałkowujemy na desce lub na blacie. Grubość ciasta zależy(...)wszystkimi pierogami.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, dodając łyżkę oleju. Olej zapobiega sklejaniu pierogów. Pierogi gotujemy od wypłyniecia około 5 min- zależne od grubości ciasta. Do pierogów usmażyłam kawałki szynki I cebulki, posypałam szczypiorkiem.Smacznego
Smaki Edyty