szynka duszona - 1191 przepisów (strona:42/80)

Placek po zbójnicku z sosem grzybowym 298

chyba nie jadłam;) Składniki (na 4 porcje): placki: 8 średnich ziemniaków 1 cebula 2 jajka kopiasta łyżka maki sól pieprz pieprz ziołowy olej do smażenia sos: 300g mięsa wieprzowego (szynka, chuda łopatka) 300g leśnych grzybów (u mnie podgrzybki) 1 cebula 1 marchew 1 szklanka bulionu warzywnego  100ml śmietany 18% 1 łyżeczka mąki sól pieprz majeranek 2 liście laurowe(...)kostkę 2cm, obsmażyć na rumiano na oleju. Dodać cebulę i marchew, podsmażyć, aż cebula zacznie się rumienić, dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. Podlać bulionem, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok 40 minut, aż mięso będzie miękkie. W osobnym garnku zagotować wodę. Grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gotującej się wody, gotować 5-10 minut, odcedzić

Obiad gotowy
Gulasz z sałatką Nadwiślicką Orzech. 165

dzisiaj na  gulasz wieprzowy z wyśmienitą czerwoną kapustą Nadwiślicką ORZECH . Jeśli sałatki to tylko firmy ORZECH pyszne i sprawdzone. Zapraszam :) Składniki : jako dodatek sałatka Nadwiślicka Orzech 6oo g szynki 1 cebula 2 duże marchewki kawałeczek papryczki chili bez ziarenek 2 łyżki oliwy 1 kopiasta łyżka czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki rozmarynu sól, pieprz do smaku(...)minut.W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę,przekładamy mięso i obsmażamy, następnie dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i cebulę pokrojoną w piórka, mieszamy, dolewamy połowę bulionu i dusimy pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając.Gdy wywar odparuje dolejcie resztę bulionu .Mięso dusimy tak długo aż będzie miękkie.Gęstość sosu zależy od waszego upodobania, jeśli lubicie rzadki dolejcie

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa gulaszowa na bogato z przyprawami Plenus. 119

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszną aromatyczną zupę gulaszową. Do zupy użyłam wyśmienitych przypraw firmy PLENUS.Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową https://www.galeriaherbat.pl/przyprawa-wegierska.html . Składniki: 1 kg szynki 5 dużych  ziemniaków 1 duża czerwona papryka 3 małe marchewki 7 pieczarek 1/2 papryczki chili około 2 do  2 i 1/2  l wody 1 łyżka  przyprawy węgierskiej Plenus(...)kostkę i nacieramy wszystkimi przyprawami, w garnku rozgrzewamy olej, przekładamy mięso i lekko podsmażamy.Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy obraną, umytą i pokrojoną w plasterki marchewkę,dolewamy około 1l wody dusimy pod przykryciem około 18 minut, następnie dodajemy umyte i pokrojone w pół plasterki pieczarki.Gdy mięso będzie jeszcze lekko twardawe dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w paseczki paprykę i paprykę

Sama słodycz i szczypta chili
Spaghetti z włoszczyzną i moje 30 urodziny! Yeah! 165

Właśnie trwa Karnawałowe wyzwanie włoskie z Lidlem a u mnie impreza na 30 urodziny! Przygotowałam grissini z szynką parmeńską i rukolą, deskę serów i włoskich wędlin oraz prawdziwą włoską pizzę. Oraz spaghetti na włoszczyźnie z pomidorami. Oto przepis na dole oraz fotorelacja z wydarzenia! :)  2 puszki pomidorów (u mnie Italiamo z lidla) 2 marchewki 1/2 selera 4 ząbki czosnku(...)Italiamo z Lidla) sól, pieprz, oregano Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy pokrojone pomidory, starte na grubych oczkach marchewki i seler. Całość dusimy 30 min. Doprawimy solą, pieprzem i oregano suszonym. Gotowy sos podajemy z makaronem spaghetii    fot: http://discoplex.pl/ 

Bon Appetit Małgorzaty
Bitki w sosie musztardowym. 163

kawałki soczystego mięsa, skąpane w pysznym, aksamitnym sosie musztardowym. Nieskomplikowane, smaczne danie, które pozwoli nam urozmaicić codzienne obiadki ;-) Polecam!!! Składniki na bitki w sosie musztardowym 70 dag mięsa wieprzowego (szynki, łopatki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku pieprz olej SOS MUSZTARDOWY: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 400-450 ml rosołu (może być z kostki(...)dwóch stron, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy aż cebulka się zeszkli i wtedy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy 250 ml wody, wsypujemy majeranek, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu około 90 minut. Pod koniec duszenia mięsa przygotowujemy sos musztardowy. W rondelku rozpuszczamy masełko, dodajemy mąkę i mieszamy, aż do uzyskania jasnej zasmażki. Następnie dolewamy rosół, dodajemy musztardę

Rozpustne gotowanie
Szynka w sosie własnym 137

kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/szynka-w-sosie-wasnym.html Składniki: 1kg szynki 2 cebule olej do smażenia 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki mąki ziele angielskie liść laurowy mielony czarny pieprz mielona czerwona słodka papryka kilka ziarenek pieprzu (może być czarny, kolorowy lub zielony) przyprawa do gyrosa sól Sposób przygotowania: Umyte mięso kroimy w grube plastry, oprószamy solą, pieprzem, papryką i gyrosem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz(...)mocno rumienimy W międzyczasie siekamy cebulę i drobno posiekany czosnek.Zeszkloną cebulkę i czosnek łączymy z mięsem.Zalewamy wodą Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarenkach. Dusimy do miękkości . Jeśli pod koniec sos jest za rzadki, to dodajemy mąkę wymieszana z wodą , a jeśli za gęsty to delikatnie podlewamy wodą

w mojej kuchni
Wieprzowe kąski z pomidorami 147

planach zrobić zwykły gulasz, jednak zamiast tego zrobiłam smakowite kawałki mięsa nadziane suszonymi pomidorami. Mięso wyszło idealnie kruche, soczyste i bardzo aromatyczne! Gorąco polecam:) Inspiracja Składniki:  1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 5 suszonych pomidorów, marchewka, cebula, 250ml drobiowego bulionu, do smaku: oregano, majeranek, bazylia, ostra papryka, ocet winny oraz sól i pieprz, łyżka mąki pszennej.   Przygotowanie Mięso(...)patelnię, dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Oprószyć przyprawami i wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia całość zrumienić, podlać gorącym bulionem i dusić około godziny na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlać odrobiną wody.  Na koniec zaciągnąć mąką rozpuszczoną w trosze wody. Doprawić do smaku

Z miłości do słodkości
Rolady z szynki faszerowane fasolką szparagową i suszonymi pomidorami 170

Składniki: 1 kg szynki surowej wieprzowej ok 200 g zielonej fasolki szparagowej słoiczek pomidorów suszonych liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mąki pszennej olej do smażenia słodka mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Fasolkę szparagową ugotować, pomidory pokroić w paski. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry. Rozbić cieniutko, opruszyć z obu strony papryką, solą i pieprzem. Na każdy kawałe(...)kilka fasolek i pomidorków, dokładnie zwijamy formując roladę, spinamy wykałaczką. Obsmażamy na gorącym tłuszczu do momentu, aż sie ładnie zrumienią. Podlewamy wodą, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy na małym ogniu do miękkości. Na koniec zagęszczamy sos wodą z mąką. Wrazie potrzeby doprawić solą i pieprzem, Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Poniedziałkowy "fit" - Pulpety z jarmużem 146

chudziutkie mimo, iż wieprzowe. Całość została przygotowana na parze co dodatkowo wzbogaca nasze danie. Polecam dla całej rodziny.  Pulpety z jarmużem SKŁADNIKI : 350 g mięsa mielonego z szynki  70 g jarmużu 1 białko jaja kurzego 2 łyżki kaszy manny  1 ząbek czosnku  2 szczypty imbiru  sól i pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE : Umyty jarmuż gotujemy(...)połączenia składników.   Z masy formujemy niewielkie pulpety które układamy w naczyniu do gotowania na parze - gotujmy przez około 15-20 minut.   U nas pulpeciki podane z duszonymi pomidorami z ziołami i ugotowanym jarmużem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Misa mocy 189

rozgrzewających zup i gulaszów, bo brakuje nam słońca i ciepła. Idealnie jest jeśli uda nam się przygotować kolorowy gorący posiłek, bo wtedy dostajemy podwójną dawkę energii. Składniki: - 1 kg szynki wieprzowej - 4 ogórki kiszone - 400 g zielonego groszku Poltino - 2 duże cebule - 1 świeża czerwona papryka - 300 g pieczarek - 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki - 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki(...)patelni blanszujemy cebulę. Gdy mięso jest już rumiane i obsmażone dodajemy cebule z patelni, zalewamy ok. 2 litrami bulionu, dodajemy sól, listek laurowy, pieprz i ziele angielskie, przykrywamy i dusimy.  2. Pieczarki kroimy w cienkie płaty, obsmażamy na tłuszczu, lekko solimy i łączymy z bulgoczącym wywarem, dokładamy przyprawy i ogórka kiszonego pokrojonego w podłużne słupki. Wszystko razem dusimy, mięso

Apetyczna babeczka
Dobra dieta dla seniora w Akademii Smaku Sokołów przy herbacie Basilur 183

Dieta dla Zdrowia Seniora. Dietetyk Agnieszka Piskała wprowadziła nas w tematykę zdrowej diety seniora. Główne zasady to właściwe przygotowywanie posiłków, które powinny być lekkostrawne i łatwe w gryzieniu (gotowanie, duszenie lub powolne pieczenie). Wraz z wiekiem zmniejsza się pragnienie, lecz wzrasta zapotrzebowanie na płyny. Właściwa ilość płynów to 2 litry na dzień. Liczna  posiłków to około pięciu porcji pomniejszone(...)estragon, oregano, tymianek bazylia.  Ze względu na podwyższony cholesterol i wysokie ciśnienie w diecie seniora powinny dominować chude mięsa o niskiej zawartości tłuszczu takie jak polędwica, schab czy szynka. Kolejną dolegliwością z jaką zmagają się seniorzy to cukrzyca typu II. Dlatego posiłki z dodatkiem węglowodanów takimi jak kasza, makaron czy ziemniaki powinny być podawane z wysokobiałkowy dodatkiem w postaci

AZgotuj!
Pulpety w sosie pomidorowym. 155

roku zrobiliśmy 30 kilo i w kwietniu już nie było :) Zobaczymy czy w przyszłym roku nie trzeba będzie dojść do pięćdziesiątki. Składniki: 500 g. mięsa mielonego ( ja miałam z szynki) 1 bułka 1 jajko 1 łyżka cebuli prażonej sól, pieprz,papryka słodka, majeranek, czosnek granulowany 1 łyżka majonezu bułka tarta do obtoczenia pulpetów olej do smażenia Sos: 2 szklanki bulionu(...)Wszystko razem dobrze wyrobić ręką. Następnie uformować małe pulpety, każdy obtoczyć w bułce tartej. Pulpety podsmażyć na nie wielkiej ilości oleju. Kiedy będą rumiane zalać bulionem i przecierem pomidorowym. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Przyprawić do smaku. Na koniec dodać listki świeżej bazylii. Możecie zagęścić mąką jeśli sos będzie za rzadki. Mój był wystarczająco gęsty więc nie zagęszczałam

Agusiowe smakołyki
Gulasz wieprzowy z marchewką 186

Mielony kminek. Uzależnienie całkowite ♥ A jeśli już o kminku, to spróbujcie tej domowej przyprawy do gulaszu . Właśnie z mielonym kminkiem! Składniki: 500  - 700 g mięsa wieprzowego (łopatki lub szynki) 3-4 średnie marchewki 2 średnie cebule  1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki  1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki masła klarowanego  2-3 liście laurowe(...)Oprószamy mąką.  Masło klarowane mocno rozgrzewamy na głębokiej patelni. Mięso mocno obsmażamy, żeby kawałki nabrały rumianego koloru.  Dodajemy podsmażoną cebulkę, listki laurowe, podlewamy całość szklanką wody i dusimy pod przykryciem (na wolnym ogniu), aż mięso będzie miękkie (ok. 40-50 minut).  W połowie powyższego czasu, czyli po ok. 20 minutach  czasu dodajemy obraną i pokrojoną

bistro mama
Schab pod pierzynką 203

połączony ze startym serem tworzą na potrawie białą "pierzynkę". Danie można podać z ziemniaczkami gotowanymi lub pieczonymi. Polecam! Schab pod pierzynką Składniki na 8 sztuk: 8 plastrów mięsa (schabu, szynki wieprzowej, filetów z kurczaka lub indyka), lekko rozbitych 1 cebula ząbek czosnku 1 duża marchew 1 por 6 pieczarek 5 łyżek majonezu 100g startego na drobnych oczkach żółtego sera przyprawy(...)marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w półtalarki, pieczarki kroimy w plasterki. Na łyżce masła podsmażamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy marchew i chwilę razem dusimy. Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy, aż warzywa zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pora i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną natkę pietruszki

Smak mojej kuchni
Roladki drobiowe z fasolką szparagową 149

tłuczkiem przez folię spożywczą. Oprószyć z obu stron pieprzem i solą, soli nie za dużo bo szynka jest słonawa. Na desce ułożyć dwa plastry szynki zachodzące na siebie. Na szynce ułożyć jeden rozbity tłuczkiem płat mięsa. Na mięsie przy jednym brzegu ułożyć kilka strączków ugotowanej fasolki. Wszystko zwinąć w roladkę zaczynając od brzegu przy którym jest fasolka(...)zapiekać ok 25-30 minut, funkcja termoobieg. W trakcie pieczenia roladki przekręcić aby równomiernie się upiekły. Podawać z ulubionymi dodatkami, ja podałam w towarzystwie warzyw-pomidora z jogurtem i duszoną cukinią

Monia miesza i gotuje
Gulasz z szynki z sosem sojowym 194

Składniki: 70 dag szynki pokrojonej w dowolną kostkę 2-3 łyżki sosu sojowego 1 cebula kilka suszonych grzybków liść laurowy ziele angielskie gałązka rozmarynu sól pieprz kminek mielony woda + maka olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Mięso pokrojone w kostkę wymieszać z sosem sojowym, odstawić minimum na 30 minut do lodówki. Po tym czasie mięso mocno zrumienić na oleju(...)posiekać, zrumienić na oleju, po czym zalać gorącą wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzybki. Zrumienione mięso przełożyć do rondelka z gotującą się wodą i przyprawami. Całość dusić do miękkości co jakiś czas uzupełniać wodę w miarę potrzeb. W połowie gotowania dodać gałązkę rozmarynu. 3. Kiedy mięso będzie już miękkie, zagęścić sos - 2 łyżki mąki wymieszać z niewielką

Kuchnia domowa Ani
Bigos najlepszy 259

Sposobów na bigos jest bardzo dużo. Mój wygląda następująco:   70 dag szynki wieprzowej 70 dag pieczeni wołowej 35 dag kiełbasy np. podwawelskiej lub toruńskiej 20 dag smalcu 3 łyżki papryki mielonej słodkiej 1/2 łyżki papryki mielonej ostrej 1 łyżka pieprzu 2 i 1/2 płaskiej łyżki przyprawy typu Kucharek 1 łyżka przecieru pomidorowego Pudliszki lub Łowicz 3 kg kapusty(...)Kapustę odcisnąć, pociąć na krótko, zalać zimną wodą, a następnie przecedzić. Ponownie zalać wodą, ugotować. Odcedzić. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę. Do dużego rondla wrzucić smalec i wołowinę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas podlewać małą ilością wody. Po upływie 1 - 1,5 godziny wrzucić do rondla mięso wieprzowe i nadal dusić ok. 30 minut. Wrzucić

Praktyczna pl
Gulasz z szynki wieprzowej 149

jest już po 40 minutach, jednak idealny po 1,5 godzinie powolnego bulgotania. Świetnie nadaje się do kaszy, ziemniaków czy... ryżu. Po prostu, jak kto lubi :)Składniki:700 g szynki wieprzowejduża cebula1 marchewkaduży ogórek kiszony2 małe papryki1/2 szklanki ziaren kukurydzyPrzyprawy:3 średnie liście laurowe4-5 ziarenek ziela angielskiegopieprz, sól (wg uznania)płaska łyżeczka mielona słodka paprykapół łyżeczki mielona papryka chilliczosnekodrobina(...)olej i ostrożnie wrzucamy mięso. Podsmażamy. Gdy mięso nabierze koloru dodajemy przyprawy, pokrojoną w plasterki marchewkę, startą cebulę,  kawałki papryki, kukurydzy i kiszonego ogórka. Całość zalewamy wodą i dusimy około 45 minut – do momentu aż mięso zmięknie. Pod koniec ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.Podajemy z kiszonym ogórkiem, czerwoną kapustą lub innymi ulubionymi dodatkami.Mi najbardziej pasuje dodatek kaszy gryczanej, dobrze

Słodkie Przyjemności