szynka duszona - 1191 przepisów (strona:38/80)

Fasolka szparagowa a'la bigos 175

Bardzo sycące danie z fasolki szparagowej. Przygotowuję go tak samo jak bigos zamieniając tylko kapustę na fasolkę. Podaję przykładowe ilości składników. 40 dag szynki wieprzowej 40 dag pieczeni wołowej 20 dag kiełbasy np. podwawelskiej lub toruńskiej 10 dag smalcu 1 - 2  łyżki papryki mielonej słodkiej 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej 1 łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżka  przyprawy typu(...)mąki pszennej przyprawa w płynie Magi sól szczypta kwasku cytrynowego             Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę. Do dużego rondla wrzucić smalec i wołowinę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas podlewać małą ilością wody. Po upływie 1 - 1,5 godziny wrzucić do rondla mięso wieprzowe i nadal dusić ok. 30 minut. Wrzucić

Praktyczna pl
Makaron z pieczonym kalafiorem 159

piecz przez 20 minut. Na 8 minut przed końcem pieczenia wyjmij kalafiora, przesuń go trochę na blasze, aby zrobić miejsce na szynkę parmeńską. Połóż plastry szynki i wstaw do piekarnika na ostatnie 8 minut. W czasie pieczenia drobno posiekaj cebulę i pozostałe ząbki czosnku. Na patelni na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj drobno posiekane chilli. Jego ilość(...)średnio-ostrej chilli do proponowanej ilości sosu. Pomidory pokrój w niewielką kostkę. Dodaj je na patelnię i wlej wodę, a następnie dopraw solą i pieprzem. Sos powinien dusić się 5-8 minut, aż pomidory zmiękną i kostka przestanie być „wyraźna”, a całość będzie przypominała sos. Do sosu dodaj oliwki, a następnie ugotowany makaron. Połącz całość. Przełóż makaron na talerze, dodaj

nietylkopasta.pl
LEKKIE SPAGHETTI Z CUKINII Z SOSEM BOLOŃSKIM 182

tylko zdrowe, niskokaloryczne, ale do tego pyszne! Eksplozja smaku! ❤ Składniki: 1 porządnie wyszorowana cukinia (nie obrana), z której zrobiłam spaghetti Na sos: 600 g mielonego mięsa z indyka i szynki 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól pieprz słodka papryka kilka listków bazylii 1 puszka pomidorów w sosie własnym 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa Wykonanie(...)podsmażamy całość 5-10 minut. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę soli, pieprzu i papryki. Pomidory w sosie własnym blendujemy wraz z bazylią. Wlewamy do mięsa i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Na koniec doprawiamy do smaku, ew. dodajemy jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego. Całość dusimy jeszcze chwilę.  Na spaghetti układamy sporą porcję gorącego sosu i posypujemy

Walijskie Pichcenie
Omlet z patelni bardzo warzywny 176

śniadanie obowiązkowo jajka! A jeśli mam chwil kilka to decyduję się na omlet. Koniecznie bez szynki ale z dużą ilością warzyw. Składniki daję na oko. Ale dla Was postarałam się być bardziej precyzyjna ;) Miłego dnia, pełnego energii! :)Składniki na 1 omlet:3 duże jajka1/3 szklanki mleka1 łyżka masła + 1 łyżka oleju1/3 cukiniikawałek czerwonej papryki1/4 pora1 dojrzały pomidor2 szalotkiszczypiorekkawałek tartego parmezanusól(...)pieprzPor kroimy w krążki, paprykę, cukinię, szalotki oraz pomidor w kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dolewamy odrobinę wody i dusimy aż do odparowania. Następnie podsmażone warzywa zdejmujemy z patelni i ponownie na niej rozgrzewamy tłuszcz. W garnuszku energicznie mieszamy jajka z mlekiem i z parmezanem. Jajka doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy masę jajeczną na patelnię. Następnie dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Gulasz z kurkami i ... wycieczka na Kaszuby 183

dodatkiem świeżych kurek (moich ulubionych:)) Wzbogaciłam je o kilka składników i aromatycznych ziół i powstało pyszne danie. Danie bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Polecam! Składniki: 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 1/2 kg polędwicy wołowej, 600g kurek, duża cebula, 2 duże marchewki, puszka czerwonej fasoli, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki,  1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano(...)Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Następnie przełożyć do garnka, dodać drobno posiekany czosnek i przyprawy. Zalać wodą - ok. 1 szklanki i dusić na małym ogniu ok. godziny, mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby podlewając wodą.  Na koniec doprawić do smaku.  Podawać np. z ugotowaną na sypko kaszą

Z miłości do słodkości
Wieprzowina po Bałkańsku 125

Super kaloryczne danie na obiad dla ciężko pracujących. Składniki: ½ kg wieprzowej szynki lub schabu 3 szklaki bulionu warzywnego (może być z kostki) 20 dag ryżu 2 papryki świeże 4 pomidory 1 papryczka chili 3 białe cebule 2 łyżki ketchupu łagodnego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól i pieprz do smaku świeże zioła 4 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Mięso umyć(...)pokroić w plastry, a cebulę obrać i zeszklić na oleju. Włożyć mięso i rumienić na wolnym ogniu przez 10 minut. Następnie wlać bulin z ketchupem, dodać przyprawy i ryż. Dusić na wolnym ogniu przez pół godziny pod przykryciem. Paprykę , papryczkę chili oczyścić i pokroić w kostkę razem ze sparzonymi pomidorami i włożyć do potrawy i dalej dusić do miękkości ryżu

Tradycyjna Kuchnia
Pasta kanapkowa z cukinii i bakłażana 133

wystarczą po prostu zwykłe kanapki. I właśnie tutaj w grę wchodzą pasty kanapkowe, bo przecież kanapka nie musi być nudna. Można przygotować taką pastę z jajek, sera żółtego, z szynki, z ryby, a nawet z cukinii. Dokładnie tak! Pastę można przygotować z cukinii z dodatkiem bakłażana, fety oraz czerwonego pieprzu. Jest przepyszna! Pożywna, delikatna i niezwykle kremowa. Do kanapek idealna(...)dokładnie myjemy i wycieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy warzywa. Doprawiamy solą i czerwonym pieprzem. Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i dusimy do miękkości. Podajemy z pieczywem jeszcze ciepłą lub lekko schłodzoną. Smacznego

Życie ze smakiem
soczyste kotlety mielone z pieczarkami 170

mielone. Ja dziś podzielę się z Wami moim przepisem. Ja dodatkowo nadziałam je pieczarkami, nie jest to jednak konieczne :-) SKŁADNIKI -0,5 kg zmielonego mięsa (najlepiej łopatka wieprzowa lub szynka) -1 mała cebula -2 ząbki czosnku -1 bułka kajzerka -mleko -sól, pieprz -trochę vegety do smaku -1 jajko -3 łyżki bułki tartej  -bułka tarta do obtaczania kotletów -olej(...)jajko, kajzerkę poprzednio zamoczoną w mleku i odciśniętą. Cebulę trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, przyprawy, bułkę tartą i wyrabiamy na gładką masę. Pieczarki dusimy z cebulką na maśle. Bierzemy trochę masy nadziewamy pieczarkami, zawijamy i obtaczamy w bułce tartej.  Smażymy na złoty kolor  I gotowe :-) Pyszne, pulchne, wilgotne mielone :) Polecam i życzę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Zrazy wieprzowe z sosną 95

kotlety wieprzowe z szynki lub łopatki, 20 g pędów sosny obranych z igieł, 2 owoce jałowca, 5 ziaren pieprzu, 2 owoce ziela angielskiego, 1 listek laurowy, sól, 50 ml miodu pitnego trójniaka, mąka do oprószenia mięsa, 3 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie gęsi), 2 łyżki zimnego masła, Kotlety zbić tłuczkiem, oprószyć mąką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano(...)stron. Zdjąć mięso z patelni, zlać tłuszcz. Mięso ułożyć na patelni, dodać przyprawy i pędy sosny, wlać 300 ml wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia wlać miód. Dusić jeszcze z 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe mięso wyłożyć na talerz, do sosu dodać masło. Mieszać, gdy się roztopi, zdjąć sos z ognia. zastawa

królestwo garów
Spaghetti bolognese (bezglutenowe) 139

dzieci. Zapraszam :-) Składniki (proporcja dla 3-osobowej rodziny, starczy na dwa dni, na drugi dzień oczywiście smaczniejsze): 250 g makaronu typu spaghetti 500 g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 l sosu pomidorowego (kartoniki sosu po 500 ml dostępne m.in. w Lidlu) ok. 20-30 ml wody (opcjonalnie) ok. 20-30 ml mleka (opcjonalnie(...)grana padano oliwa Wykonanie: 1. Zaczynamy od zmielenia mięsa. 2. Cebulę kroimy niezbyt drobno i wrzucamy na rozgrzaną oliwę razem z łyżką masła i sporą ilością oregano. Chwilę wszystko dusimy. 3. Następnie dodajemy mięso, które solimy, pieprzymy i sypiemy sporą ilością papryki słodkiej. Smażymy. 4. Gdy mięso się usmaży, zmniejszamy ogień i przeciskamy czosnek przez praskę. 5. Następnie dodajemy sosy

Kawa z mlekiem
Gulasz wieprzowy z cukinią 184

Dzisiaj sezonowa cukinia w towarzystwie mięsa wieprzowego i papryki. Składniki: 500 g mięsa na gulasz (u mnie szynka pokrojona w kostkę) 1 cukinia 1 papryka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz pieprz cayenne słodka mielona papryka majeranek listek laurowy ziele angielskie koncentrat pomidorowy olej do smażenia woda do uzupełnienia Sposób przygotowania: 1. Mięso obsmażyć na oleju z każdej(...)niewielkiej ilości oleju. Dodać do miej mięso, podlać wodą w takiej ilości, by przykrywała ona mięso. Dorzucić listek laurowy i ziele angielskie, odrobinkę pieprzu cayenne i słodką paprykę, całość dusić uzupełniając wodę w razie potrzeby. 3. Kiedy mięso już mięknie, dodać paprykę pokrojoną w kostkę. 4. Gdy mięso już całkowicie zmięknie dodać pokrojoną w grubą kostkę cukinię, a także koncentrat

Kuchnia domowa Ani
Rolada wołowa SZWARCWALDZKA 286

Solimy i pieprzymy kotlety a następnie nakładamy łyżeczką musztardę po jednej ze stron udźca. Nakładamy pokrojony w słupki ogórek, startą na dużych oczkach marchewkę, posiekaną bardzo drobno cebulkę, paski szynki szwarcwaldzkiej, listki pietruszki oraz wszystko skrapiamy sosem worcestershire. 3/ Zwijamy dokładnie roladę (pamiętamy by nie dawać za dużo dodatków do środka by rolada mogła się spokojnie zawinąć). Możecie użyć wykałaczek(...)dół) a następnie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na kilka minut aż mięso się zetnie. Następnie zalewamy wodą z zielem angielskim i liściem laurowym do 4/5 wysokości rolady. Dusimy aż do miękkości przewracając roladę co ok. 30min.  4/ Uduszone rolady wyjmujemy do miski. Powstały wywar z brytfanki redukujemy na małym ogniu na kuchence aż zmniejszy swoją objętość

Kuchnia PROzdrowotna
Szynka w sosie śmietanowym z pieczarkami 300

Coś dobrego dla każdego :) Gorąco zachęcam. Składniki na szynkę w sosie śmietanowym z pieczarkami (4 porcje): szynka wieprzowa 500 g pieczarki 500 g cebula śmietana 30 % 250 ml 3 łyżki posiekanej natki pietruszki mąka do oprószenia mięsa woda około 150 ml sól pieprz Mięso podzielić na kawałki, delikatnie rozbić, a następnie doprawić solą i pieprzem. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć(...)Przełożyć do innego garnka. Na tej samej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i plastry pieczarek. Smażyć do miękkości i odparowania wody. Na patelnię ponownie wrzucić mięso i zalać śmietaną. Dusić 30 minut od momentu zagotowania. Podlewać wodą, kiedy widać, że sos robi się zbyt gęsty. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki

Karola gotuje
Roladka z kurczaka na puree z dyni 180

układamy na jabłkach. Po ułożeniu owoców zwijamy roladkę. Obok rozkładamy sobie dwa kawałki folii jeden na drugim i kładziemy szynkę szwarcwaldzką (jeden plasterek musi zachodzić na drugi). Na szynkę dajemy roladkę i zawijamy w nią. Następnie tak przygotowaną roladkę zawijamy ciasno w folię, boki folii zawiązujemy na supeł. Robimy takiego cukierka Roladkę wrzucamy na gotującą się lekko osoloną wodę(...)wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką oraz obranym i startym imbirem. Dynię dusimy do miękkości. Jeżeli jest potrzeba to troszkę podlewamy dynię wodą żeby nam się nie przypaliła. Gotową dynię blendujemy na gładką masę. Pora kroimy na cienkie paseczki i wrzucamy na gorący

Kuchenne Wariacje
Rolady w grzybach leśnych 125

plastrów ładnej szynki marchewka kawałek papryki cebula sól pieprz pieprz ziołowy staropolski mąka majeranek lubczyk 300 g grzybów leśnych mrożonych Mięso rozbić na cienkie plastry jak na schabowe. Marchewkę pokroić na kawałki, papryką i cebulę również. W plastry mięsa zawinąć po kawałku marchewki, cebuli i papryki, spiąć wykałaczką. Obsypać dookoła pieprzem czarnym, ziołowym i majerankiem. Otoczyć w mące i usmażyć(...)wszystkich stron. Przełożyć do rondla, podlać ok 1 szkl wody. Dodać posiekaną cebulę, kawałek papryki i rozmrożone grzyby, i przyprawy. Dusić pod przykryciem ok 40 min. W razie potrzeby dolać wody, Na koniec dodać śmietanę, wymieszać . Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania