ziół i obiadek sam się robi :-) Do tego trochę kaszy lub ryżu i uczta gotowa! Polecam. Składniki na roladę wieprzową z warzywami w aromatycznym sosie 1 kg wieprzowiny (szynki, łopatki), ważne żeby miała zwarty kształt np. kuli lub prostokąta 2 kiszone ogórki 4-5 średnich cebul pokrojonych w piórka 15 cm dobrej, wędzonej kiełbasy 1 czerwona konserwowa papryka(...)zeszkli, pokrojony w kosteczkę czosnek. Smażymy, aż wszystko się ładnie zezłoci i dolewamy tyle wody, żeby mięso było prawie całe przykryte. Dodajemy wszystkie przyprawy i zioła, trochę soli i dusimy około dwóch godzin. Po tym czasie wyjmujemy roladę, rozrabiamy mąkę w kilku łyżkach wody, zagęszczamy nią sos, dolewamy śmietanę, zagotowujemy i doprawiamy np. przyprawą do gulaszu lub solą. Żeby rolada
Rozpustne gotowaniezrazowego mięsa z szynki wieprzowej przyprawa do mięsa wieprzowego 4 średnie ogórki kiszone 4 średnie cebule 2 łyżki masła do smażenia cebuli olej do smażenia mięsa 6 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz ok. 1 l bulionu 1-2 łyżki mąki 1-2 łyżki śmietany 18% Bardzo lubię zrazy. Ale zdecydowanie wolę zrazy z mięsa wieprzowego niż(...)rozgrzać olej. Obsmażyć zrazy z każdej strony na rumiany kolor. Przełożyć rulony do wyższego rondla i zalać je bulionem, do wysokości włożonych roladek. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Dusić na małym ogniu przez około 1 godzinę. Po tym czasie zagęścić sos mąką rozmieszaną z zimną wodą i zabielić śmietaną. Na koniec sos doprawić do smaku solą, pieprzem lub ewentualnie
Świat Domowej KuchniUwielbiam ciasto francuskie zarówno w wersji na słodko, jak i na ostro. Z farszem mięsnym, serem czy też słodkimi kremami i owocami – każde smakuje idealnie
Ostra na Słodkokaszą , pieczarkami i boczkiem , jest po prostu genialne . Wszystko wieńczy kapusta , ach czego chcieć więcej , no może jakiś pyszny deserek po obiedzie Składniki : 1 kg mięsa mielonego z szynki 1/2 szklanki kaszy wiejskiej -średniej 1 średnia kapusta biała kawałek wędzonego boczku – około 0,30 kg 2 cebule 100 ml słodkiej śmietanki ( 1/2 szklanki ) pieprz , sól do smaku 1 łyżka(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) go w pierwszej kolejności , nie powinny się otworzyć nawet jeśli ich nie zwiążecie nitką . Dusimy chwilkę pod przykryciem , jak poczujemy że jest zbyt mało wody ( czasem kapusta jej nie puszcza ) dolewamy około 1-1,5 szklanki wody i dusimy dalej , kontrolując by zanadto nie odparowała
Ogrodnik w podróżypoczątku wydobywa niesamowity aromat. Jeśli lubicie pikantne dania dodajcie świeżą papryczkę chili. Jeśli wolicie łagodniejsze – pomińcie ją. Składniki: (4-6 porcji) 500 g mięsa mielonego z szynki 2 średnie cebule 2 papryki 1/2 papryczki chili * 3 ząbki czosnku 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ) 1 puszka czerwonej fasoli (560 g) 150 ml wody 1 łyżeczka(...)czasie warzywa puszczą sok i przybędzie wody w garnku. Smażenie na średnim ogniu bez przykrywki umożliwi nam odparowanie nadmiaru wody) . Zmniejszyć ogień do minimum, garnek przykryć i dusić kolejne 15-20 minut. Gdy mięso będzie miękkie dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Gotować jeszcze z 5 minut. Chili con carne podawać z ryżem, kaszą (polecam kaszę jaglaną) lub ze świeżym chrupiącym
Moja Delicjanich to same przyprawy!:)) Gulasz jest bogaty w smaku, słodko-pikantny, wspaniale rozgrzewa i taki duży garnek starcza na dwa dni:) Polecam!SKŁADNIKI:1 kg łopatki wieprzowej (ewentualnie szynki)800 g ziemniaków2 duże cebule2 ząbki czosnku3 średnie lub 2 duże marchewki2 małe czerwone papryki lub 1 duża1 łyżeczka suszonej kolendry (ja "ugniotłam" ją jeszcze w moździerzu)1 łyżeczka suszonej bazylii1(...)plasterki (około 5 mm) marchewkę, dorzuć czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w większą kostkę cebulę, posól i popieprz, a następnie zalej całość wodą. Przykryj i z odrobinę uchyloną pokrywką duś przez około 35 minut.Teraz dodaj pokrojoną w grubszą kostkę czerwoną paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone również w większą kostkę pomidory (pomidory natnij od dołu na środku lekko
Słodko-Słony Świat Ilony10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spaghetti z cukinii z klopsikami – Składniki: Składniki na klopsiki: 250g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 mała cebula (ok. 60g) 1 jajko 4 łyżeczki kaszy manny 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku 1 łyżka mąki pszennej do otoczenia klopsików Składniki(...)smażących się klopsików. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na niteczki lub zetrzeć na spiralizerze na nitki spaghetti (bez środkowej części z nasionami). Dorzucić na patelnię, przemieszać, przykryć pokrywką i dusić całość przez ok. 10-15 minut aż cukinia zmięknie. Na koniec ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Smacznego! Polecam również inne dania z cukinią tutaj klik: CUKINIA
Kulinarne Przebojeryżem i mielonym mięsem podane z sosem z borowików. Polecam! Składniki: 400 g ryżu arborio ok. 250 g drobno poszatkowanej młodej kapusty 700 g mielonego mięsa wieprzowego (użyłam mielonej szynki wieprzowej) 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku kminek i majeranek słodka i ostra papryka 1 łyżeczka włoskich ziół przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)łyżeczki Na patelni rozgrzać łyżkę masła i 2 łyżki oleju. Wrzucić oczyszczone i pokrojone grzyby i obsmażyć. Zalać 1,5-2 szklanek bulionu (może być grzybowy) i dusić około 20 minut. Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do wywaru z grzybami. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Dla tych, którzy nie lubią lub nie mogą jeść grzybów
Czerwień i błękitnieduże wnętrze restauracji, ściany w kafelkach, drewniane stoły i proste krzesła. Ten rzemieślniczy charakter ma swój urok. Tym bardziej, że pierwsza rzecz na którą zwraca się uwagę to pyszne szynki wiszące na hakach. Czysto i przyjemnie, a do tego plus za otwartą kuchnię, którą lubię i mogę wpatrywać się w kucharzy godzinami. OBSŁUGA Już od progu przywitał nas… chyba(...)menu ale jest tak pyszna, że nie musi być innej. Pomidorowa, lekko pikantna, pełna smaków, owoców morza i bodajże choriso. Próbowałam, smakowała genialnie. Ja zdecydowałam się natomiast na duszone kalmary, w całości. Już dawno nie jadłam tak dobrych owoców morza, sama robię niezłe, ale po zjedzeniu tych wiem, że muszę jeszcze dopracować swój przepis. Kalmary były zwieńczone płatkami soli
nietylkopasta.plwytrawnego czerwonego wina sól i pieprz woda smalec ok. 3,5 kg różnych mies: 0,5 kg żeberek 2-3 kości wieprzowe 700 g mięsa wieprzowego (np. mięso od szynki, łopatka, karczek) 0,5 kg kiełbasy, najlepiej wiejskiej wędzonej, mogą być różne gatunki 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg boczku surowego 700 g wołowiny Grzyby namaczamy w zimnej(...)grzyby i dorzucamy do całości. Teraz pozostaje nam tylko mieszać od czasu do czasu, pilnując żeby nie zaczął przywierać, a co gorsza przypalać się. Po około 3 h duszenia wyciągamy kości, żeberka. Studzimy, obieramy z mięska i wrzucamy je z powrotem do garnka- oczywiście mięso, nie kości ;) Bigos powinien gotować się jeszcze przynajmniej godzinę. Na koniec próbujemy, solimy i pieprzymy
Pichceniomaniasprawdzonej knajpie drugie danie na wynos, bo mamy w domu 30 minut na zrzut plecaka Hani i dalej na zajęcia. Drugie śniadania do szkoły to niemałe wyzwanie... Masło owszem, szynka nie - żadna. Ser żółty nie, ser biały - może być. Pomidorki koktajlowe - nigdy w życiu, ale rzodkiewka bardzo chętnie. Pasta jajeczna - mamo!!! Wiesz, że lubię, ale w domu(...)cebulę, dodajemy zgniecione ząbki czosnku i mięso mielone. Podsmażamy razem do momentu, aż mięso będzie lekko przyrumienione. Następnie dodajemy passatę pomidorową, przecier, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy, aż sos zgęstnieje, a woda całkowicie odparuje (ok. 10-15 minut). Dodajemy starty ser pecorino, drobno posiekane liście bazylii, (ew.skruszoną papryczkę chilli), sól i pieprz
bistro mamagotowali bigosu i tym, którzy chcą spróbować mojej wersji Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty słodkiej 60 dag łopatki wieprzowej lub mięsa od szynki 250 g żeberek 300 g wędzonego boczku 300 g różnych rodzajów kiełbasy 2 łyżki smalcu kilka suszonych grzybów kilka suszonych śliwek bez pestek 3 średnie cebule 4 liście laurowe(...)boczek pokroiłam w kostkę a kiełbasę w krążki. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki smalcu, wrzuciłam mięso. Smażyłam, aż puściło sok. Podlałam dodatkowo 2 łyżkami wody. Przykryłam i dusiłam do miękkości. Potem przełożyłam do kapusty. Na drugiej patelni rozgrzałam łyżkę smalcu, wrzuciłam cebulę i krótko obsmażyłam. Dodałam boczek i kiełbasę. Kiedy kiełbasa się przyrumieniła, wszystko przełożyłam do kapusty. Gotowałam
Kuchnia u Krysiwłoska Carbonara nie zawiera śmietanki oraz posiada starty parmezan. Ja natomiast swoją przygotowuję bardziej pod studencką kieszeń, tzn. zawiera zwykły ser żółty. Boczek z kolei możecie zastąpić szynką (ja nie przepadam za nim, więc inne wędliny często wchodzą w grę). Taka też smakuje wszystkim domownikom i na stałe weszła do naszego menu. Nie wiem, co jest, ale ostatnio(...)Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente wg instrukcji na opakowaniu. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. usmażyć na odrobinie oleju. Wlać 100 ml śmietanki. Chwilę dusimy. Następnie w miseczce za pomocą trzepaczki wymieszać 100 ml śmietanki, 1 jajko, żółtka i 3 łyżki startego sera żółtego. Wylać na patelnię. Doprawić do smaku solą, pieprzem i rozmarynem. Chwilę
Fabryka pomysłówczasu do czasu warto się poświęcić i podać to smakowite danie. Polecam! Składniki na roladki wieprzowe z mięsem mielonym 80 dag wieprzowiny pokrojonej w 5 sporych plastrów (ja użyłam szynki) 30 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego papryka konserwowa (ja użyłam zielonej, ale czerwona była by lepsza :-) 1 łyżka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki tymianku 1 szczypta rozmarynu(...)posiekany czosnek. Następnie dolewamy tyle wody, by roladki były prawie przykryte, dodajemy liście laurowe, ziarna ziela i pieprzu, tymianek, zioła, sól, pieprz i przyprawę do gulaszu. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do dwóch godzin. Po tym czasie wyjmujemy roladki, a sos zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie, doprawiamy przyprawą do gulaszu, zagotowujemy i sos gotowy. Roladki muszą chwilkę ostygnąć
Rozpustne gotowaniemargin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym – Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 duża cebula (ok. 160g) 1 łyżeczka musztardy chrzanowej lekko ostrej 1 duże jajko 3 czubate łyżeczki bułki tartej mąka(...)zmniejszenia objętości (w razie potrzeby dodać trochę oleju). Następnie zwiększyć płomień i dorzucić pokrojone pieczarki, zarumienić. Kolejno zmniejszyć płomień i dodać na patelnię obie śmietany wymieszane ze sobą i dusić do czasu aż nadmiar sosu odparuje. Makaron ugotować al dente (na pół twardo) w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po ugotowaniu odcedzić na sitku, dodać do sosu, wymieszać
Kulinarne Przebojeskorzystać z mojego przepisu na puree ziemniaczane . Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów: – pulpety w sosie pomidorowym – polędwiczki z kurkami – polędwiczki z szynką parmeńską – boeuf strogonow – kotlet schabowy – królik w winie – pulled pork – gicz cielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak(...)wymieszaj z 2-3 łyżkami ciepłego bulionu, dodaj jeszcze nieco bulionu a następnie masę mączną wlej do bulionu. Tak przygotowany bulion dodaj na patelnię, wlej także nieco sosu worchester. Duś klopsiki w sosie jeszcze około 10-12 minut aż sos zgęstnieje i dobrze się podgrzeje. Klopsiki wyłóż na talerze razem z puree i warzywami, dodaj też po łyżce słodkiej żurawiny
nietylkopasta.plświeżym powietrzu, w myśl kultury włoskiej, która kojarzona jest z miłością, radością i słońcem. Buon appetito! Składniki (4 porcje): Klopsiki (20-25 sztuk): 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 cebula czerwona 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka posiekanej bazylii 2 łyżki oleju(...)pomidory z puszki. 7) Do sosu dodać oregano, bazylię, tymianek, cukier i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 8) Przygotowane klopsiki wraz z olejem przełożyć do gotującego sosu i dusić na małym ogniu kilkanaście minut, tak żeby mięso w środku doszło, a smaki się połączyły. 9) Do gotowego sosu dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. 10) Podawać z płatkami parmezanu
Fitsweet.meświeżym powietrzu, w myśl kultury włoskiej, która kojarzona jest z miłością, radością i słońcem. Buon appetito! Składniki (4 porcje): Klopsiki (20-25 sztuk): 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 cebula czerwona 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka posiekanej bazylii 2 łyżki oleju(...)pomidory z puszki. 7) Do sosu dodać oregano, bazylię, tymianek, cukier i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 8) Przygotowane klopsiki wraz z olejem przełożyć do gotującego sosu i dusić na małym ogniu kilkanaście minut, tak żeby mięso w środku doszło, a smaki się połączyły. 9) Do gotowego sosu dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. 10) Podawać z płatkami parmezanu
Fitsweet.memelona wykroić małe kuleczki (jak najwięcej). Na patelni rozgrzać masło, włożyć batatowe kulki, dodać 50 ml wina, łyżkę miodu, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem Cayenne. Dusić do miękkości ok. 10 minut, wystudzić.Szpinak i krwawnik umyć, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i łyżeczki cukru, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem(...)rozłożyć batatowe kulki, zalać pozostałym puree. Odstawić do lodówki na min. 4 godziny.Gęś dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem. W rękawie foliowym do pieczenia rozłożyć plastry szynki, ząbki czosnku i macierzankę. Na wierzchu położyć pierś (skórą do góry), dodać tłuszcz kaczy i 50 ml cydru, ciasno zamknąć rękaw usuwając ze środka powietrze. Wstawić do piekarnika nagrzanego
SzczyptaSmaQ