szynka duszona - 1191 przepisów (strona:21/80)

Makaron w sosie maślano-śmietanowym z szynką włoską 146

lekko podsmażamy. Następnie dodajemy przyprawy, mieszamy i jeszcze trochę podsmażamy. Ze względu na to że szynka jest słona nie solimy potrawy no chyba że ktoś lubi bardzo słone. Jeżeli ktoś nie lubi ziół można dać mniej rozmarynu i szałwii. Na koniec wlewamy śmietankę i dusimy aby śmietanka połączyła się z masłem i się zredukowała do konsystencji sosu. Jeżeli ktoś lubi

Kuchenne Wariacje
Domowy pasztet wieprzowo-cielęcy w słoikach 150

dużej patelni na małym ogniu aż wytopi się tłuszcz. Maksymalnie zwiększamy ogień i dorzucamy szynkę i cielęcinę (pokrojone w dużą kostkę). Obsmażamy do zrumienienia. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy razem przez jakąś minutę. Dolewamy nieco gorącej wody (nie dużo, tyle żeby do duszenia było), wrzucamy ziele i listek, mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy przez 1 godzinę (czyli

Marder&Marder Manufacture
Pasztet świąteczny 268

płaska łyżeczka gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki imbirusmalec i bułka tarta do wysmarowania formy 1. Szynkę i boczek pokroić w kostkę (ok. 4 cm), zrumienić na patelni, przełożyć do garnka.2. Zalać 4 szkl wrzątku, dodać 1 kostkę rosołową, liście laurowe i ziela angielskie. Dusić pod przykryciem 30 minut, dorzucić marchewkę, cebulę i czosnek i dalej dusić do miękkości kolejne

Kto ugości moich gości?
Muszle zapiekane z szynką parmeńska i trzema serami 195

oliwek 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku ½ papryczki chili 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie Farsz do makaronu: 100 g szynki parmeńskiej 250 g makaronu muszle ½ papryki 8 dużych pieczarek 8-9 pomidorów suszonych 50 g oliwek 100 g sera mozzarella (lub zwykły żółty ser) 70 g sera pleśniowego(...)minut. Pod koniec duszenia doprawiamy sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, solą, cukrem i ziołami.  Z solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Uwaga! Sos musi wyjść dość gęsty. Farsz nie może w nim pływać.    Paprykę i obrane pieczarki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Szynkę i pomidory suszone kroimy

Mania Gotowania
Orkiszowa pizza z szynką parmeńską, oliwkami i podwójną mozzarellą 114

łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego sól 2 łyżki oliwy z oliwek 1 pomidor 2 ząbki czosnku świeża bazylia 1/2 cebuli 15 czarnych oliwek 2 kule sera mozzarella 5-6 plastrów szynki parmeńskiej 1 łyżka sambal oelek pieprz oregano Z drożdży, cukru, mleka, mąki, łyżki oliwy z oliwek oraz szczypty soli zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy(...)dwie, trzy łyżki wody i dusimy sos 10-12 minut, aż warzywa się rozpadną a sos będzie gęsty. Odstawiamy by sos pomidorowy ostygł. Ciasto na pizze wałkujemy by miało grubość około 1 cm i ponownie odstawiamy by wyrosło, na około 25 minut. Po t6ym czasie ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nim plastry szynki parmeńskiej oraz pokrojone w plasterki czarne

Mango Papaja
szakszuka- jajka w bałaganie 124

pokroić w grube plasterki. Jedną cebulę posiekać i podsmażyć, wrzucić do niej pokrojoną szynkę i  ziemniaki, smażyć chwile nie mieszając zbyt dużo, żeby z  ziemniaków nie zrobiła się papka.  Drugą cebulę posiekać, podsmażyć na oleju, dodać czosnek a po minucie wlać pomidory. Mieszając dusić chwilę aż woda trochę odparuje i doprawić. Na końcu na wierzch wbić jajka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Czarny makaron z małżami i prosciutto 121

czosnek. Kiedy się zeszklą dodaję małże, sos rybny i ostrygowy, zmiejszam ogień i duszę pod przykryciem od 10 minut. 4. Tłusty kołnierz z Prosciutto odkrajam, kroję na mniejsze kawałki i wrzucam na suchą patelnię. Smażę, aż wytopi się tłuszcz. Nastepnie dodaję pozostałą część szynki. Smażę 2 minuty, następnie dolewam śmietankę, zmniejszam ogień i czekam aż się zagotuje. 5. Do sosu

Cook&Love
Krem z białych warzyw z pesto i rukolą 171

Jesienna zupa z białych warzyw z kremowym serkiem o smaku rukoli i pesto. Doprawiona gałką muszkatołową i białym pieprzem.Świetnie smakuje na ciepło z paluchem grissini owiniętym szynką prosciutto.Czas przygotowania:25 minutPorcje: 4   Składniki:1 seler (ok. 300g),1/4 kalafiora,1 cebula,Kawałek pora (biała część),2 pietruszki,2 ziemniaki,2 ząbki czosnku,1 l bulionu(...)kalafior, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusić ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać ziemniaki i bulion, gotować do miękkości ziemniaków ok. 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać serek i śmietanę, całość zmiksować blenderem, zagotować, ewentualnie doprawić do smaku. Przybrać szczypiorkiem. Podawać na ciepło z grissini owiniętym szynką

SzczyptaSmaQ
Bitki wieprzowe z szynki 293

najsmaczniejsze, ale równie dobrze można podać je z ugotowanymi, tłuczonymi, młodymi ziemniakami lub z makaronem czy z ulubioną kaszą. To kto nabrał ochoty? Bitki wieprzowe z szynki: 600 g szynki wieprzowej 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina (można pominąć) 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki tymianku 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe(...)wyciśnięte ząbki czosnku oraz tymianek. Dodajemy koncentrat i paprykę. Zagotowujemy i dusimy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez 60-70 minut. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Jeśli lubimy, sos możemy zagęścić mąką, ale taki naturalny jest wspaniały. Danie podajemy posypane pokrojoną natką pietruszki. Post Bitki wieprzowe z szynki pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Fusilli lunghi z sosem ze smażonych pomidorów, z warzywami po hiszpańsku 111

rozgrzej chlust oliwy z oliwek, wrzuć na gorący olej czosnek pokrojony w plasterki i szynkę Serrano lub kiełbasę Chorizo pokrojoną w kostkę. Smaż przez chwilę. Dodaj cukinię pokrojoną w cienkie większe plastry. Chwilę później wsyp warzywa po hiszpańsku na patelnię, dosmacz solą i zamknij pokrywkę. Duś. Międzyczasie ugotuj makaron al dente. Kiedy warzywa zmiękną dodaj przecier pomidorowy ze smażonych pomidorów

Z Kuchni Do Kuchni
ZUPA GULASZOWA PO WĘGIERSKU NA OSTRO - MOCNO ROZGRZEWAJĄCA 155

myślę, że musi być dobry… SKŁADNIKI: ( 4-5 porcji ) ok. 600 g szynki wieprzowej, lub łopatki wieprzowej 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 duża cebula, lub 2 średnie 2 papryki czerwone 1 cukinia 7-8  dużych pieczarek 1,5 łyżki naturalnej przyprawy do mięs duszonych ( lub mix przypraw: mielony kminek, kurkuma, majeranek, cząber, tymianek, 2 ziela angielskie) 2 ząbki

Calzonella.com
Tagliatelle z cukinii 127

podłużne i cienkie kawałki. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek i podsmażyć chwilę. Dodać szynkę i podsmażać jeszcze przez kilka minut. Dodać pomidory, a po chwili cukinię. Poddusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy pomidory puszczą sok przykryć na chwilę pokrywką i wciąż dusić na małym ogniu. Po około 10 minutach, gdy cukinia będzie al dente ściągnąć pokrywkę

Czerwony Gupik
Wieprzowina po portugalsku z małżami 143

natka pietruszki Małże rozmrażamy na sicie. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Szynkę kroimy na drobne kawałki. Marynujemy przez godzinę w winie, ostrej czerwonej papryce, przeciśniętym przez praskę czosnku, pokruszonym liściu laurowym. Następnie odsączamy z marynaty.  W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso i dusimy około 10 minut.  Podlewamy pozostałą marynatą, dodajemy ziemniaki i marchewkę z groszkiem. Doprawiamy sola

VioletoweKucharzenie
Aromatyczne roladki schabowe a' la saltimbocca 173

każdym plastrze ułożyć ser, po 2 listki szałwii, zwinąć w rulon i następnie w szynce parmeńskiej (można spiąć wykałaczką).Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć roladki, z każdej strony, do lekkiego zarumienienia.Dodać cebulę, podsmażyć jeszcze przez około 1 minutę, wlać wino, dosypać przyprawy i dusić do zredukowania się płynu (około 30 minut od zagotowania).Smacznego! :)* źródło: wikipedia

Kraina Miodem Płynąca