Już nie raz mieliśmy ochotę z Madzią na sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką. Akurat mieliśmy chwilę wolne czasu, więc postanowiliśmy zrealizować nasze plany… Nasza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szynkę i dopraw do smaku - smaż przez ok 10-15 min marchew i dynię pokrój w kostkę i dodaj do szynki - podsmaż ok 5-10 min dodaj wodę oraz pastę curry tak, aby pokryła warzywa i mięso i duś przez ok 30 min pod sam koniec dodaj śmietanę Smacznego
Gotowanie z pasjąwidać na załączonym zdjęciu, paella bardzo nam smakowała ! Obok paelli pojawił się talerz degustacyjny z: krokiecikami z kurczakiem i szynką iberyjską, kalmarami po andaluzyjsku w sosie czosnkowym, krewetkami smażonymi w delikatnej panierce polanymi sosem pilpil, kiełbaskami chorizo duszonymi w czerwonym winnym sosie, tortillą hiszpańską oraz z marynowanymi oliwkami. Ukoronowaniem kolacji był deser. Jedliśmy doskonały, delikatny i kremowy domowy sernik
Kulinarne przygody Gatityłyżki kurek (mogą być mrożone), 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej papryki, por, 3 łyżki musztardy, łyżka pesto bazyliowego, 4 plastry wędzonej szynki, cebula, sól, pieprz, czosnek suszony, suszona bazylia, suszone oregano, natka pietruszki, łyżka soku z cytryny, łyżka oliwy z oliwek. Mięso umyć, osuszyć, przekroić(...)ziołami. Oliwę rozgrzać, podsmażyć posiekanego pora oraz cebulkę. Dodać kurki oraz pokrojone w kostkę papryki. Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku, dodać sok z cytryny. Przygotowanym farszem nadziewać nacięte filety, owinąć plastrem szynki i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (nie trzeba do natłuszczać) i piec około 35-40 minut
Z miłości do słodkościcałość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dusimy kilka minut, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę, mieszamy. Dodajemy ugotowany i odcedzony makaron. Na talerzu układamy odrobinę tagliatelle ze szpinakiem i upieczoną pierś z kurczaka. Smacznego! Post Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pomidorów 250g. pieczarek 250g. szynki w plasterkach 1 duża papryka czerwona 2 średnie cebulki 1 łyżka kaparów 2 łyżki czarnych oliwek 1 łyżka oliwy z oliwek(...)Poddusić warzywa na oliwie z dodatkiem rozmarynu, następnie dodać pokrojone w grube paski pieczarki, i jeszcze chwilę dusić na małym ogniu. Wlać pomidory, dodać oliwki i kapary, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę płatków czili. Gotować przez chwilę a następnie dodać szynkę pokrojoną w paski, zagotować. W razie potrzeby doprawić solą, przed podaniem wymieszać z ugotowanym makaronem
Lubię to gotujęKiedy woda nieco odparuje, zacząć wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem. Sos należy dusić dość długo – jego smak jest kluczek do pysznego smaku tej lasagni. Makaronowe płaty na lasagne gotować w gorącej wodzie przez minutę. Ser żółty i parmezan zetrzeć na tarce. Szynkę pokroić na małe kawałki. Przygotować blachę do pieczenia. Na spód blachy dać masło. Na masło
kuchniabellissima.wordpress.comMoja propozycja na pyszny, rodzinny obiad. Aby zmniejszyć kaloryczność potrawy wybrałam chude mięso wieprzowe, którego nie smażyłam, ale dusiłam razem z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Pulpety podałam z młodymi ziemniakami i mizerią. Zapraszam... Składniki: 600-700 g mielonego mięsa (użyłam szynki wieprzowej) kminek zioła prowansalskie 2 zmiażdżone i 2 posiekane ząbki czosnku sól i pieprz 2 jajka 1 mała sucha(...)rozkłóconymi jajkami. Przyprawić solą, pieprzem, kminkiem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi, masę porządnie wyrobić rękoma. Formować kulki wielkości moreli, następnie obtoczyć z każdej strony w mące i wrzucić na wrzątek. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. Kapustę poszatkować, pora pokroić wzdłuż (tylko białą część), pokroić w paseczki i przepłukać na sitku zimną wodą. Cebulę pokroić w kostkę. Dodać warzywa do mięsa
Czerwień i błękitsosie pieczeniowym Duszone mięso , gości u nas zazwyczaj zimą . To jedna z tych nieśmiertelnych potraw , która zawsze , znajdzie swoich zwolenników . Uwielbiam , przeróżne jej wariacje i smak , gęstych , aromatycznych , mięsnych ,sosów ..mniam Oczywiście , jedzona codziennie , jest nieco ciężką potrawą , ale od czasu , do czasu , jak najbardziej ,syci , rozgrzewa , serce i żołądek Składniki : 1 kg wieprzowiny ( łopatka,szynka lub chuda karkówka(...)resztką cebuli . Zamykamy brytfankę i smażymy , dusimy , przez około 10 minut , jak cebulka, na spodzie brytfanki się przysmaży , wlewamy dwie szklanki wody , magii , musztardę , miód , mieszamy . Zamykamy szczelnie , dusimy na małym ogniu , co jakiś czas , sprawdzając , czy woda zbytnio , nie odparowała ( w razie potrzeby podlewamy , ponownie , tak żeby mięso, nie było całkiem zatopione ) . Dusimy , na małym ogniu , przez około
Ogrodnik w podróżylekko osolonej wodzie. Filet z kurczaka rozbij, popieprz i na środku ułóż podgotowane szparagi. Zawiń w roladkę, owiń plastrami szynki parmeńskiej i zepnij wykałaczką. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i obsmaż roladkę ze wszystkich stron, wlej wino i duś pod przykryciem około 20 minut dolewając wodę w razie konieczności. Podawaj z kaszą lub ryżem. Smacznego
Kuchnia bezglutenowamielone mięso i smażyć do momentu aż lekko zbrązowieje. Teraz pora na pomidory i oliwki. Wszystko dokładnie zamieszać i dusić na małym ogniu do momentu aż wyparuje większość płynu. Doprawić do smaku i odstawić do ostudzenia. EMPANADILLAS Z SZYNKĄ I OLIWKAMI 2 jajka ugotowane na twardo 40 g posiekanych zielonych oliwek 95 g drobno posiekanej szynki 30 g żółtego
KUCHARNIAcebule400g koncentratu pomidorowegokostka mięsnałyżka masłaSzynkę pokroiłam. Cebule obrałam i pokroiłam w półtalarki.Podsmażyłam je na maśle. Kiedy się zrumieniła, dodałam szynkę.Przesmażyłam ją, po czym dodałam koncentrat pomidorowy. Kiedyzaczął bulgotać, wrzuciłam kostkę mięsną, dolałam odrobinę wody.Przykryłam i dusiłam ok. 10 minut na średnim ogniu.Nadaje się do pieczywa, ryżu bądź ziemniaków.Smacznego
W kuchni Karmel-itkisól, pieprz, przyprawa typu "Maggi" posiekana natka pietruszki Każdy kawałek mięsa roztłukłam cienko. Oprószyłam solą i pieprzem, położyłam po plasterku szynki i sera, zawinęłam ciasno. Usmażyłam na złoto. Serki topione rozpuściłam w 1/2 szklanki wody. Doprawiłam "maggi", zalałam roladki. Dusiłam około 10 minut na wolnym ogniu
W kuchni Karmel-itkiniezbyt duża dynia piżmowa 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 50 g masła świeży imbir wielkości kciuka 2 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 4 plasterki szynki parmeńskiej 2 żółtka nieco tartego parmezanu sól i pieprz Sposób przygotowania: Dynię przekroić na pół i usunąć z niej nasiona. Ostrym nożem naciąć miąższ dyni w kratkę, uważając(...)minut. Imbir obrać, posiekać i dodać do cebuli wraz z kuminem, papryką i curry. Dusić jeszcze ok. 5 minut, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem. Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i napełnić farszem. Na wierzch wyłożyć plasterki szynki i żółtko jaja. Zapiekać jeszcze 8-10 minut - tak by żółtko lekko się ścięło, ale pozostało półpłynne. Przed podaniem
W SMAKwarzywa na patelni z o drobiną oliwy z zalewy pomi dorowej. Po d koniec duszenia doprawiamy solą, pieprzem, bazylia oraz koncentratem pomi dorowym. Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych kawałków i wykła damy do wyściełanej papierem śnia daniowym foremki na muffinki. Ciasto francuskiego wyściełamy szynką. Koszyczki wypełniamy przygotowanym farszem warzywnym. Jajka rozbijamy w miseczce, lekko solimy i roztrzepujemy. Zalewamy nimi
ChilliJemy