szynka duszona - 1191 przepisów (strona:18/80)

Pikantne leczo z szynką 117

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pieczarki kroimy na plasterki i razem z pokrojone w kostkę szalotki i szynkę podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekany czosnek. Nadmiar płynu odparowujemy, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną cukinię, papryki słodkie i posiekaną papryczkę. Całość dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
BITKI WIEPRZOWE W SOSIE Z CEBULKĄ 192

liście laurowe kilka ziaren kolorowego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego mąka smalec domowa vegeta lub kupna magii ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Szynkę kroimy na kotlety.Rozbijamy je przez folię.Obtaczamy w mące i obsmażamy na smalcu.Przekładamy do rondla i podlewamy 100ml.wody,przykryć pokrywką i dusimy na małym ogniu.Na patelnię, na którym smażyliśmy kotlety wrzucamy i dusimy pokrojone w kostkę cebule.Dusimy na złoty kolor.Wrzucamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim 130

produkt, który dawałby naszym kulinarnym umiejętnościom tak wielkie pole do popisu. Drób może być gotowany, pieczony, smażony, duszony, grillowany, wędzony… i nie tylko. Wspaniałe są domowe wędliny przygotowane właśnie na bazie tego mięsa. Przypomnę, że na blogu już są – najlepsza szynka drobiowa i szynka drobiowa . Kolejną propozycją będzie mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim. Składniki: - 2 duże filety

mojewypiekiinietylko
Leczo z kiełbasą, szynką i cukinią 158

czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Gdy się zez łoci, z powrotem wrzucić na pate lnię kiełbasę z szynką. Dołożyć cukinię i chwilę wszystko podsmażyć - potrzebuje najdłuższej obróbki ciepl nej z używanych warzyw . Dorzucić papryki, dolewając kilka łyżek soku pomidorowego i dusić pod przykryciem ok.5 min aż trochę zmięknie. Od czasu do czasu wymieszać, aby warzywka się nie przypaliły. Dodać

Grunt to przepis!
Sałatka z szynką i pieczarkami 609

pieczarek 0,5 cebuli 4 jajka 150 g szynka dworska Tradycyjne Jadło  200 g pieczarek majonez sól morska drobnoziarnista ale-raj pieprz czarny 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Pieczarki zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Na maśle lekko zrumienić pokrojoną cebulę dodać starte pieczarki i dusić na wolnym ogniu do odparowania płynu. Zdjąć z ognia  doprawić solą i pieprzem(...)niewielką ilość majonezu i wymieszać. Jajka ugotować na twardo. Białka zetrzeć na średnich oczkach dodać niewielką ilość majonezu wymieszać i doprawić solą. Żółtka zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Szynkę pokroić w małe i cienkie plasterki. Na spód talerzyka dajemy kawałek foli spożywczej, przykładamy obręcz lub kawałek plastikowej butelki. Układamy kolejno warstwy sałatki pieczarki, białka, szynka, brokuł  posypujemy startymi

Ala piecze i gotuje
Makaronowe muszle ze szpinakiem+ film 209

całości), po czym wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem i dusimy kilka minut aż stracą na objętości. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, całość doprawiamy odrobiną soli, czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową mieszamy i zdejmujemy z ognia. Ser typu camembert kroimy na mniejsze kawałki i łączymy ze szpinakiem. Szynkę kroimy wzdłuż na długie paski o szerokości około

Smakowite Dania
Gulasz wieprzowy z pieczarkami 245

Sosik z duszonej wieprzowinki z dodatkiem pieczarek. Taki gulasz podaje zazwyczaj z kaszą jęczmienną lub gryczaną, można też podać z tłuczonymi ziemniakami. Do tego kiszony ogóreczek i mamy pyszny obiadek. składniki: 700 g wieprzowiny (łopatka,szynka,kawałki gulaszowe) 300 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka majeranku 2-3 listki laurowe sól,pieprz woda 2 łyżki posiekanej natki 2 łyżki(...)pokrojoną cebule oraz majeranek i liście laurowe Wszystko zalać wodą aby przykryła mięso. Pieczarki przekroić na pół i również dodać do garnka. Dodać sól i pieprz do smaku. Wszystko dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie, jeśli podczas duszenia płyn za bardzo odparuje to podlać wodą. Gdy mięso będzie już miękkie zagęścić sos. Mąkę dokładnie wymieszać z odrobiną wywaru

Monia miesza i gotuje
Domowy pasztet wieprzowy 311

kroimy w dużą kostkę. Na dnie garnka układamy boczek, następnie karkówkę a na końcu łopatkę i szynkę *** *** Na mięsie wykładamy pokrojoną cebulę, grzybki, liście laurowe, pieprz w kulkach i ziele angielskie *** *** Całość zalewamy wodą (do poziomu mięsa), solimy i zagotowujemy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę. Po tym czasie dokładamy włoszczyznę i gotujemy jeszcze około 30 minut

Blog z Apetytem
Leczo 168

smaku, łyżeczka słodkiej i ostrej papryczki w proszku, majeranek Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę w plasterki, szynkę w małą kostkę. Podsmażamy w garnku 5-6 minut. Dodajemy pół szklanki wody oraz papryki pokrojone w paski i cukinię pokrojoną w kostkę. Dusimy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Po około 15 minutach dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Po kolejnych

Lena Gotuje
Zupa kremowa z białych warzyw 127

pietruszki – 1/2 selera – 1 cebula – 3 łyżki masła – 1/2 szklanki śmietanki słodkiej – sól, pieprz do smaku – szczypta gałki muszkatołowej – plastry szynki parmeńskiej lub boczku Zielony kleks – garść rukoli – 3 łyżki oliwy, sól do smaku – 2 łyżki soku z cytryny Kleks czerwony – 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego(...)różyczki, dusić do miękkości – jeszcze ok. 15 minut. – Zmiksować zupę na jednolity krem. Wlać śmietankę i zagotować, po czym natychmiast zdjąć z ognia. – Odłożyć 1/2 szklanki zupy i wymieszać z koncentratem buraczanym. – Zmiksować rukolę z oliwą i sokiem z cytryny, posolić do smaku. – Szynkę

To co kocham
pierożki z ciasta parzonego z dwoma farszami (sofficini) 145

wyrabiamy tak by stało się gładkie i elastyczne. FARSZ 1 Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, szynkę kroimy na małe paseczki, całość posypujemy ziołami prowansalskimi. FARSZ 2  Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, dodajemy pokrojone drobno pieczarki i dusimy. Doprawiamy i gotowe :-) Ciasto wałkujemy na około 0,5 cm grubości, nawet troszkę cieniej, wykrawamy kółka, dajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kurczak ze szpinakiem i "Rosyjski kochanek" 133

kurczaka z obu stron solą i pieprzem. Szpinak wypłukać i dorzucić do kurczaka, dolewając przy okazji wodę. Dusić króciutko tylko tyle, by szpinak zmiękł. Podawać kurczaka z ugotowanym bulgurem i szpinakiem. ----- Podobne: Kurczak w śmietanie Rolada drobiowa z grzybkami Szparagi z szynką i trawą żubrową Dawno nie dodawałam recenzji, bo też i czasu na czytanie mniej przy tak cudnych pogodach

Weekendy w domu i ogrodzie
Schabowy z pikantnym pesto 171

wcześniej pesto z suszonych pomidorów . Zwijam je w roladki a następnie każdą roladkę zawijam w 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej i spinam wykałaczką. Podsmażam krótko z każdej strony na symbolicznej ilości oliwy z oliwek a następnie zalewam ok 250 ml bulionu i duszę. Jeśli trzeba to dolewam bulionu. Gotowe pokroiłem w różnej wielkości skośne kawałki i podałem. Do reszty wywaru

Mechanik w kuchni
Szynka drobiowa ze szpinakiem 132

szpinak delikatnie posolić i wymieszać. Patelnie przykryć i dusić 3 minuty. Następnie całość przestudzić, i posiekać. Wszytko dodać do zmielonego mięsa wraz z wodą i solą. Wyrabiać 5 minut. Masę przekładamy do szynkowaru i wkładamy do lodówki na 24 h. Po tym czasie zanurzamy szynkowar w zimniej wodzie i parzymy szynkę 100 minut w tem. 80-90 C. Następnie wyjmujemy

Delicious Titbits
AROMATYCZNA SZYNKA W SOSIE MYŚLIWSKIM 290

patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy szynkę z każdej strony dość mocno, aby w mięsie zamknęły się pory, przez co zachowa swoją soczystość. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego wraz z powstałym od podsmażenia sokiem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, 2-3 ziarnka jałowca, podlewamy 1 szkl. bulionu, naczynie przykrywamy i dusimy mięso w piekarniku nagrzanym do ok 190st

Walijskie Pichcenie