kotletach mielonych. Nie lubię kiedy są twarde :) Potrzebujemy: 500 g białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania 1/2 główki małej kapusty 1 czerwona cebula 2 jajka 1 szklanka kaszy manny 2 łyżki oleju plus olej do smażenia sól, pieprz mąka do panierowania Kapustę szatkujemy i dusimy na oleju z dodatkiem soli i odrobiny wody. Musi zmięknąć i odparować cały
MamaOskarkakilka plastrów szynki bk czosnek olej sól - pieprz jajko fasolka zielona masło Plastry szynki rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem z dwóch stron. Układamy na rozgrzanej patelni na którą wrzucamy również rozgnieciony ząbek czosnku - smażymy z dwóch stron po kilka minut, po czym przykrywamy i dusimy do miękkości pod przykryciem. Na drugiej patelni smażymy jajka - jednak pilnujemy żeby żółtko
BezglutenowaIzabelasię od normalnego spaghetti. Przepis dodaję do akcji "Makaron rządzi zdrowo". Czarne spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym (Włochy) Składniki: 350g makaronu spaghetti 50 g szynki włoskiej dojrzewającej np. prosciutto 50 g boczku (w cieniutkich plasterkach) około 10 czarnych oliwek 6-7 pieczarek 2 garści rukoli 6 suszonych pomidorów 1/3 zielonej części dymki 50 g parmezanu(...)smaki się połączą. Dodajemy pomidory. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Gotujemy sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Doprawiamy sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, cukrem i ziołami. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al. dente.Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę.Szynkę i boczek podsmażamy bez tłuszczu na patelni. Mają
Mania Gotowaniaplastrów szynki gotowanej 6 plastrów sera żółtego 6 krążków ananasa z puszki 500 g porów 4 jajka 250 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie Wykonanie: Pory oczyszczamy, myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Następnie wrzucamy je na patelnię z rozgrzaną oliwą, przyprawiamy pieprzem, solą oraz szczyptą gałki muszkatołowej i dusimy(...)piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 10 min. W tym czasie zajmujemy się pozostałymi składnikami. Krążki ananasa odsączamy z syropu i przekrawamy na połówki. Plastry sera i szynki kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe 4 kromki chleba tostowego przyrumieniamy w tosterze i kroimy w kostkę. Na podpieczonym spodzie układamy kawałki szynki, półplasterki ananasa oraz grzanki. Posypujemy kawałkami żółtego sera
Kuchnia MagdaLenySposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju. 2. Mięso z szynki kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, ostrej, wędzonej i podsmażamy na patelni. 3. Do cebuli dodajemy mięso, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy wodą i dusimy ok. 1 godzinę i 15 minut. 4. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachdrobno siekamy, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Powstały farsz nakładamy na rozbitą szynkę i zwijamy roladki. Obwijamy bawełnianą nicią lub szpikulcami do mięsa. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek lub olej po suszonych pomidorach. Roladki obsmażamy z każdej strony, podlewamy wodą, zmniejszamy ogień i dusimy pod przyryciem do miękkości około 40 min. Sos bazyliowy: Bazylię z jogurtem zmiksować
Oryginalny smakkolejnego dnia po przyrządzeniu. Składniki: 3/4 główki młodej kapusty 2 szklanki bulionu lub wody 300 gram suszonej kiełbasy* 250 gram schabu (lub innego surowego mięsa wieprzowego np. szynka lub boczek jeśli ktoś lubi, ja użyłam schabu)* 2 ząbki czosnku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz oliwa z oliwek 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego lub 1/2 szklanki(...)duszę 30-40 minut. Doprawiam solą oraz pieprzem, dodaję koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszam. Gotuję jeszcze 6-8 minut. Ściągam z ognia, dodaję posiekaną natkę pietruszki. Podaję od razu lub po wystudzeniu i ponownym odgrzaniu. Najlepiej smakuje z razowym pieczywem. Smacznego, Klaudia. *W lżejszej wersji suszoną kiełbasę i surowe mięso wieprzowe można zastąpić szynką parmeńską
Mango Papajapęczek botwinki 200 g boczku surowego 150 g wędzonki (u mnie szynka wędzona) 1 pęczek koperku około 200 ml wody sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy 5-7 minut, po tym czasie dodajemy posiekaną botwinkę - całość dusimy przez około 15 minut. Boczek oraz wędzonkę kroimy w kosteczkę, dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimuszkatołowej 200 ml wody sól, pieprz opcjonalnie: tłuszcz: smalec lub masło wykonanie: Szynkę i karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na patelnie z rozgrzanym tłuszczem, dodajemy cebule pokrojona w piórka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie solimy, wlewamy wodę i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy rozdrobnioną bułkę, mieszamy i pozostawiamy, aż wchłonie
Domowy Smak Jedzeniarondlu rozgrzać olej , bardzo mocno. Rozłożyć plasterki szynki i podsmażyć ok 1 minuty. Przewrócić kawałki na drugą stronę podsmażyć ok 1/2 minuty , wrzucić warzywa . Mieszając smażyć ok 3-4 minut . - Wlać 1/2 szklanki bulionu , resztki marynaty, zamieszać ,przykryć pokrywką . Zmniejszyć ogień . Dusić ok 10 minut ( aż mięso będzie miękkie) Jeśli
Eli Gotowanieszynki. Filety z kurczaka kroimy, rozklepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na plastry szynki układamy piersi z kurczaka, kawałek cebuli oraz kawałek ogórka kiszonego. Całość posypujemy mieloną papryką, zwijamy w roladkę i zabezpieczmy ( owijamy ) nitką lub sznurkiem. Roladki obsmażamy na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem i dusimy ok 30 minut. SMACZNEGO Możemy do roladek zrobić sos wykorzystując wywar który powstał
Smaki Ewygrzyby, zaprawić śmietaną i sos gotowy, ZRAZY 0,5kg. zmielonej szynki wieprzowej 1 jajko cebula łyżka masła klarowanego przyprawy:sól, pieprz, majeranek, ewentualnie vegeta WYKONANIE: cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, do mięsa wrzucamy wszystkie przyprawy i jajko, wyrabiamy, formujemy podłużne zrazy, dusimy na wolnym ogniu na maśle, podlewając wodą, w której gotowały się grzyby
Kuchnia Beatywinasóloliwa + masło do smażeniaPrzygotowanieSznycle można lekko rozbić tłuczkiem. Na każdym układać plaster szynki i duży liść szałwii. Spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, smażyć sznycle po parę minut z każdej strony zaczynając od strony z szałwią . Przyprawić pieprzem, ewentualnie nieco posolić Wlewamy wino i dusimy do czasu częściowego zredukowania płynu. Czas duszenia zależy od grubości mięsa. Gotowe
Stare Garyrozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę, marchew- pokrojoną w półtalarki I wędzoną szynkę. Smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso. Smażymy aż mięso przestanie być czerwone. Na patelni na małej ilości oleju podsmażamy pieczarki- by odparowały wodę. Do mięsa dodajemy pieczarki, koncentrat pomidorowy , wino. Mieszamy , przykrywamy I dusimy ok 20 min. Do miski ścieramy parmesan na grubych oczkach. Do drugiej miski ścieramy
Smaki Edytyeksperymenty :) Składniki: makaron ( ja użyłam tagliatelle z dodatkiem czosnku niedźwiedziego) 300 gram 500 gram mięsa mielonego ćwierć papryki czerwonej czerwona cebulka ząbek czosnku pół puszki fasoli czerwonej opakowanie szynki parmeńskiej- 8 plasterków 300 gramów sera żółtego tartego cztery łyżki passaty pomidorowej sól pieprz oregano papryczki chili chili w płatkach oliwa z oliwek opcjonalnie łyżeczka cukru A więc zaczynam(...)Dodaję passatę pomidorową i całość duszę jeszcze przez 10 minut. Opcjonalnie możemy dodać łyżeczkę cukru do sosu jeśli wydaje nam się zbyt słony i intensywny w smaku po dodaniu passaty pomidorowej. Gdy sos będzie gotowy mieszamy go z wcześniej ugotowanym makaronem i wkładamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego wcześniej oliwą z oliwek. Pokrojoną w kostkę szynkę parmeńską układamy na warstwie
Mango Papaja