Tarta zwykle kojarzona jest z kruchym lub francuskim ciastem, kremem i owocami. Coraz częściej występuje również w wytrawnej postaci. Tarta z kozim serem to połączenie klasyki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!drobno pokrojone mięso z kurczaka plus różne dodatki. Kombinacje dowolne,każdy daje to co lubi. Moje kotleciki czy też placuszki,bo można nazywać je różnie są z dodatkiem świeżego szpinaku,czerwonej papryki i sera. Możemy podać je na obiad czy też kolację. ok. 260 g filetu z piersi kurczaka 1/2 czerwonej papryki garść liści szpinaku 50 g startego żółtego(...)cebula 3 jajka 3 łyżki mączki ziemniaczanej sól świeżo mielony pieprz olej do smażenia Filet pokroić w drobną kostkę.Paprykę oraz cebulę również pokroić w kostkę. Liście szpinaku posiekać. Wymieszać razem wszystkie pokrojone składniki,wbić jajka,dodać mączkę,dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta formując
Kolorowa kuchnia ElkiZdrowe, pyszne i aromatyczne śniadanie, tak można zaczynać większość poranków. Składniki : (na 1 osobę) 2 jajka 1 kawałek suszonego pomidora garść świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki masła klarowanego sól, pieprz Przygotowanie : Suszone pomidory osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w niedużą kosteczkę, przesypujemy do misy z 2 jajkami. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu, mieszamy i smażymy(...)stron na łyżeczce masła klarowanego. W tym samym czasie czosnek szatkujemy w pół plasterki i razem z liśćmi szpinaku podsmażamy na odrobinie masła klarowanego. Szpinak nakładamy na połówkę omletu i składamy go w pół. Doprawiamy solą i pieprzem. Ps . : Idealne dodatki to świeża rzeżucha i pomidorki
Mechanik w kuchnizarówno wersja czerwona , jak i zielona. Sami robimy je kratkę i chyba nigdy nam się nie znudzi. Też spróbujcie! Przepis na zieloną szakszukę Składniki: łyżka masła, 250 gramów mrożonego szpinaku w liściach (w sezonie oczywiście możecie użyć świeżego), cebula, 3 jajka, dwie łyżki jogurtu greckiego, odrobina suszonych pomidorów, świeży koperek, sól, pieprz. Zrób tak: na głębokiej patelni rozgrzej masło(...)przesmaż na nim poszatkowaną cebulę, dodaj rozmrożony szpinak, dopraw solą i pieprzem, następnie trzymaj na ogniu kilka minut, często mieszając. Teraz w szpinaku zrób zagłębienia, w które wbij jaja, wyłóż także kleksy jogurtu i pokrojone suszone pomidory. Szakszuka jest najlepsza, gdy żółtko jest półpłynne. Ustaw więc minimalny ogień i trzymaj na nim patelnię przez około 4 minuty, następnie wyłącz palnik
Kulinarna Polskaziemniakami w mundurkach. Polecam! przepis pochodzi z tej strony - Great BritisChefs ZIMOWY DORSZ SKREI W PAPILOTACH - PRZEPIS składniki 400 g filetu Skrei, skórka usunięta - opcjonalnie 60 g szpinaku baby umyte 1 cukinia, pokrojona w cienkie plasterki 20 czarnych oliwek sok z 1/2 cytryny + 1 łyżeczka otartej skórki 2 ząbki czosnku, starte 1 łyżka świeżej bazylii, drobno posiekanej(...)oliwek z pierwszego tłoczenia sól pieprz papier do pieczenia, folia aluminiowa przygotowanie Piekarnik nagrzać do temp. 190 st C Filet opłukać, osuszyć, przekroić w poprzek na dwa kawałki. Szpinak umyć, osączyć i osuszyć. W małej misce wymieszać sok z cytryny, skórkę, zmiażdżony czosnek, szczypiorek, bazylię i 3 łyżki oliwy. Przygotować "paczki". Z papieru do pieczenia i z folii
Stare Garyminut). Wlewamy do garnka puszkę pokrojonych pomidorów, dodajemy 2 łyżki mocnego, zielonego pesto i mieszamy całość. Gotujemy 2-3 minuty do zagrzania pomidorów. Wrzucamy świeży szpinak i jeszcze przez chwilę gotujemy zupę –szpinak powinien zmniejszyć objętość. Solimy i pieprzymy zupę do smaku. Podajemy zupę gorącą, posypaną drobno startym twardym serem. Do uzupełnienia tej zupy świetnie pasuje grzanka przygotowana(...)ząbki czosnku 1 litr rosołu drobiowo-jarzynowego 1 łyżeczka suszonego tymianku 100-120g makaronu orzo 1 puszka pomidorów bez skórki 2-3 łyżki ulubionego zielonego pesto 100g szpinaku starty ser Pecorino albo parmezan do podania
Karo in the KitchenSzybka, pyszna i elegancka przystawka. Nadzienie możena dowolnie modyfikować wedle włąsnego gustu. Smakuje jako wytrawne dania, jak i na słodko. SKŁADNIKI 1/2 opakowania ciasta filo 500 g. szpinaku mrożonego 2 spore ząbki czosnku Kilka kawałków suszonych pomodorów Czarne oliwki Łosoś wędzony Kaparki Łyżka masła Olej Sól Pieprz Gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE: Na maśle podsmażam czosnek, dodaję szpinak, woda musi odpawiwać(...)muffinek smarujemy oliwą, układamy kwadraty ciasta pod kątem 45 stopni (ja dałam 3 -ale można więcej-wtedy kiszyczek będzie jeszcze piękniejszy), ostatni kwadrat smaruję roztopionym masłem. Wkładam przestudzony szpinak i do piekarnika na ok. 15 minut, temperatura 180 stopni. Następnie dekorujemy łososiem, oliwkami, suszonymi pomidorami i kaparkami, Można posypać serem
Kopystką po garachdniu. Jest sycący i zazwyczaj bardzo łatwy w przygotowaniu więc jest doskonałym pomysłem na obiad w tzw. tygodniu. Dziś proponuję makaron z mięsem (pozostałym z poprzedniego obiadu), grzybami i szpinakiem w pysznym i kremowym sosie pomidorowym ze śmietanką. Przepyszny! Scroll down for recipe in English Makaron z mięsem i grzybami w kremowym sosie pomidorowym (6-8 porcji) Składniki(...)grubą kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojona w kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w grube plasterki 25 g świeżego, młodego szpinaku 6 ząbków czosnku, posiekanych 2 łyżeczki mielonego chili 2 szklanki śmietanki 36% 1/4 szklanki czerwonego wina 2×400 g puszki krojonych pomidorów sól, pieprz i cukier do smaku starty parmezan
karmelowymogę się doczekać, aż warzywa i wszystko co kolorowe będzie w bardziej przystępnych cenach (ok 10 zł za maleńkiego kalafiora nadal mnie przerasta). Tymczasem śniadanie było kolorowe - jajka, szpinak i papryka i mamy to co tygryski lubią najbardziej. Szybko, prosto i smacznie :) Składniki: nieduża cebula szklanka szpinaku 1/2 papryki czerwonej 1 jajko 1 łyżeczka mleka 1 łyżeczka mąki(...)sól i pieprz do smaku Przygotowanie: cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni dodajemy szpinak i podsmażamy aż nie zmniejszy swojej objętości :) dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i nadal podsmażamy w miseczce rozbijamy jajko - dodajemy mąkę, mleko i dokładnie mieszamy gdy już warzywa będą gotowe dodajemy masę jajeczną i na małym ogniu szykujemy omlet
Gotowanie z pasjąmogę się doczekać, aż warzywa i wszystko co kolorowe będzie w bardziej przystępnych cenach (ok 10 zł za maleńkiego kalafiora nadal mnie przerasta). Tymczasem śniadanie było kolorowe - jajka, szpinak i papryka i mamy to co tygryski lubią najbardziej. Szybko, prosto i smacznie :) Składniki: nieduża cebula szklanka szpinaku 1/2 papryki czerwonej 1 jajko 1 łyżeczka mleka 1 łyżeczka mąki(...)sól i pieprz do smaku Przygotowanie: cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni dodajemy szpinak i podsmażamy aż nie zmniejszy swojej objętości :) dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i nadal podsmażamy w miseczce rozbijamy jajko - dodajemy mąkę, mleko i dokładnie mieszamy gdy już warzywa będą gotowe dodajemy masę jajeczną i na małym ogniu szykujemy omlet
Gotowanie z pasjąSkładniki: • 100 g mąki pszennej • 2 jaja • 100 g mleka • 2 łyżki otrębów pszennych • 80 g pokrojonego w plastry sera mimolette • 100 g szpinaku świeżego • 80 g tuńczyka z puszki • 1 ząbek czosnku • 1 filecik anchois • olej słonecznikowy • pieprz Przygotowanie: Z mąki, jaj, mleka i oleju przygotowujemy ciasto naleśnikowe z odrobiną wody. Smażymy naleśniki, na patelni posmarowanej uprzednio papierowym ręcznikiem(...)odrobiną oleju. umyty szpinak przesmażamy z czosnkiem na oleju. W naleśniki układamy przesmażony szpinak i ser mimolette oraz tuńczyka z posiekanym anchois. Wkładamy jeszcze raz na patelnie i dusimy pod przykryciem ok. 1 minutę aż ser się rozpuści.Naleśniki podajemy z sosem jogurtowo-szczypiorkowym udekorowane pomidorkami koktajlowymi
KUCHNIA POLSKAAleż to było dobre! Chrupiąca tarta, mocno czosnkowy szpinak i feta, która przełamuje smak. Idealny obiad na rodzinne spotkanie czy sobotnią imprezę. Na pewno pojawi się u nas nie raz :) Składniki na dużą tartę : Ciasto : 250 g mąki (u mnie orkiszowa) 1 jajko 100 g zimnego masła Sól Zimna woda Farsz: Opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 jajka(...)stopni. Ciasto wyciągamy z lodówki, podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek. Przekładamy na formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10-15 min. Na podpieczony spód przekładamy szpinak z fetą. Wkładamy ponownie do piekarnika
CzarnawisienkaKategoria: Sałatki Tagi: cytrusy, mietowy winegret, pomarańcze, sałatka Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 2 „zwykłe” pomarańcza 2 czerwone pomarańcze 1/2 różowego grejpfruta 2 mandarynki 2 garści świeżego szpinaku 1 garść prażonych pistacji Winegret miętowy: 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miody 1 łyżka posiekanej mięty sól himalajska świeżo(...)mielony pieprz Przygotowanie: Sałatka: Liście szpinaku umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. Cytrusy dokładnie umyć, obrać (pozbywając się jak najwiecej białej, gorzkiej części) i pokroić na plastry (usuwając ewentualne pestki). Na szpinaku ułożyć plastry cytrusów i posypać posiekanymi, prażonymi pistacjami. Winegret miętowy: Olej dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy i cytryny, miodem, świeżą miętą, solą himalajską oraz świeżo mielonym
Fitsweet.mecytryny, 1 łyżka soku z cytryny 1 puszka (400 g ) ciecierzycy 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 200 ml bulionu drobiowego 100 g makaronu ( dałam Orecchiette ) 50 g szpinaku baby ok 15 g natki pietruszki posiekanej za'atar sól, pieprz oliwa z oliwek przygotowanie W dużym garnku zagotować wodę, osolić, ugotować makaron zgodnie z instrukcją z opakowania. Odcedzić. Na patelni(...)minut, tak długo aż ciecierzyca stanie się rumiana i chrupka. Wlać bulion i sok z cytryny, gotować ok 6 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Do sosu z ciecierzycą dodać szpinak i natkę pietruszki. Lekko podgrzać, aby szpinak zwiędł. Dodać makaron, wymieszać, podgrzać. Podawać posypane za'atarem i polane oliwą. Smacznego
Stare Garyniż wersja z pestkami granatu, no i jest bardziej „leśny”;)) a o jego smakowitości może świadczyć fakt, że zniknęło w 2 dni J Składniki na ciasto: 300 g mrożonego szpinaku 3 jaja 200 g cukru opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka oleju roślinnego 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Szpinak rozmrażamy i drobno siekamy. Jaja miksujemy z cukrem(...)cukrem waniliowym na puszystą masę. Wlewamy olej. Ubijamy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Ubijamy. Na końcu dodajemy szpinak i jeszcze chwilę miksujemy. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 55- 60 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa blaty. Dolny (grubszy) pozostawiamy w całości, a górny ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Składniki na frużelinę
Domowe ciasta