zarówno wersja czerwona , jak i zielona. Sami robimy je kratkę i chyba nigdy nam się nie znudzi. Też spróbujcie! Przepis na zieloną szakszukę Składniki: łyżka masła, 250 gramów mrożonego szpinaku w liściach (w sezonie oczywiście możecie użyć świeżego), cebula, 3 jajka, dwie łyżki jogurtu greckiego, odrobina suszonych pomidorów, świeży koperek, sól, pieprz. Zrób tak: na głębokiej patelni rozgrzej masło(...)przesmaż na nim poszatkowaną cebulę, dodaj rozmrożony szpinak, dopraw solą i pieprzem, następnie trzymaj na ogniu kilka minut, często mieszając. Teraz w szpinaku zrób zagłębienia, w które wbij jaja, wyłóż także kleksy jogurtu i pokrojone suszone pomidory. Szakszuka jest najlepsza, gdy żółtko jest półpłynne. Ustaw więc minimalny ogień i trzymaj na nim patelnię przez około 4 minuty, następnie wyłącz palnik
Kulinarna Polskaziemniakami w mundurkach. Polecam! przepis pochodzi z tej strony - Great BritisChefs ZIMOWY DORSZ SKREI W PAPILOTACH - PRZEPIS składniki 400 g filetu Skrei, skórka usunięta - opcjonalnie 60 g szpinaku baby umyte 1 cukinia, pokrojona w cienkie plasterki 20 czarnych oliwek sok z 1/2 cytryny + 1 łyżeczka otartej skórki 2 ząbki czosnku, starte 1 łyżka świeżej bazylii, drobno posiekanej(...)oliwek z pierwszego tłoczenia sól pieprz papier do pieczenia, folia aluminiowa przygotowanie Piekarnik nagrzać do temp. 190 st C Filet opłukać, osuszyć, przekroić w poprzek na dwa kawałki. Szpinak umyć, osączyć i osuszyć. W małej misce wymieszać sok z cytryny, skórkę, zmiażdżony czosnek, szczypiorek, bazylię i 3 łyżki oliwy. Przygotować "paczki". Z papieru do pieczenia i z folii
Stare Garyminut). Wlewamy do garnka puszkę pokrojonych pomidorów, dodajemy 2 łyżki mocnego, zielonego pesto i mieszamy całość. Gotujemy 2-3 minuty do zagrzania pomidorów. Wrzucamy świeży szpinak i jeszcze przez chwilę gotujemy zupę –szpinak powinien zmniejszyć objętość. Solimy i pieprzymy zupę do smaku. Podajemy zupę gorącą, posypaną drobno startym twardym serem. Do uzupełnienia tej zupy świetnie pasuje grzanka przygotowana(...)ząbki czosnku 1 litr rosołu drobiowo-jarzynowego 1 łyżeczka suszonego tymianku 100-120g makaronu orzo 1 puszka pomidorów bez skórki 2-3 łyżki ulubionego zielonego pesto 100g szpinaku starty ser Pecorino albo parmezan do podania
Karo in the KitchenSzybka, pyszna i elegancka przystawka. Nadzienie możena dowolnie modyfikować wedle włąsnego gustu. Smakuje jako wytrawne dania, jak i na słodko. SKŁADNIKI 1/2 opakowania ciasta filo 500 g. szpinaku mrożonego 2 spore ząbki czosnku Kilka kawałków suszonych pomodorów Czarne oliwki Łosoś wędzony Kaparki Łyżka masła Olej Sól Pieprz Gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE: Na maśle podsmażam czosnek, dodaję szpinak, woda musi odpawiwać(...)muffinek smarujemy oliwą, układamy kwadraty ciasta pod kątem 45 stopni (ja dałam 3 -ale można więcej-wtedy kiszyczek będzie jeszcze piękniejszy), ostatni kwadrat smaruję roztopionym masłem. Wkładam przestudzony szpinak i do piekarnika na ok. 15 minut, temperatura 180 stopni. Następnie dekorujemy łososiem, oliwkami, suszonymi pomidorami i kaparkami, Można posypać serem
Kopystką po garachdniu. Jest sycący i zazwyczaj bardzo łatwy w przygotowaniu więc jest doskonałym pomysłem na obiad w tzw. tygodniu. Dziś proponuję makaron z mięsem (pozostałym z poprzedniego obiadu), grzybami i szpinakiem w pysznym i kremowym sosie pomidorowym ze śmietanką. Przepyszny! Scroll down for recipe in English Makaron z mięsem i grzybami w kremowym sosie pomidorowym (6-8 porcji) Składniki(...)grubą kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojona w kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w grube plasterki 25 g świeżego, młodego szpinaku 6 ząbków czosnku, posiekanych 2 łyżeczki mielonego chili 2 szklanki śmietanki 36% 1/4 szklanki czerwonego wina 2×400 g puszki krojonych pomidorów sól, pieprz i cukier do smaku starty parmezan
karmelowymogę się doczekać, aż warzywa i wszystko co kolorowe będzie w bardziej przystępnych cenach (ok 10 zł za maleńkiego kalafiora nadal mnie przerasta). Tymczasem śniadanie było kolorowe - jajka, szpinak i papryka i mamy to co tygryski lubią najbardziej. Szybko, prosto i smacznie :) Składniki: nieduża cebula szklanka szpinaku 1/2 papryki czerwonej 1 jajko 1 łyżeczka mleka 1 łyżeczka mąki(...)sól i pieprz do smaku Przygotowanie: cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni dodajemy szpinak i podsmażamy aż nie zmniejszy swojej objętości :) dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i nadal podsmażamy w miseczce rozbijamy jajko - dodajemy mąkę, mleko i dokładnie mieszamy gdy już warzywa będą gotowe dodajemy masę jajeczną i na małym ogniu szykujemy omlet
Gotowanie z pasjąmogę się doczekać, aż warzywa i wszystko co kolorowe będzie w bardziej przystępnych cenach (ok 10 zł za maleńkiego kalafiora nadal mnie przerasta). Tymczasem śniadanie było kolorowe - jajka, szpinak i papryka i mamy to co tygryski lubią najbardziej. Szybko, prosto i smacznie :) Składniki: nieduża cebula szklanka szpinaku 1/2 papryki czerwonej 1 jajko 1 łyżeczka mleka 1 łyżeczka mąki(...)sól i pieprz do smaku Przygotowanie: cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni dodajemy szpinak i podsmażamy aż nie zmniejszy swojej objętości :) dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i nadal podsmażamy w miseczce rozbijamy jajko - dodajemy mąkę, mleko i dokładnie mieszamy gdy już warzywa będą gotowe dodajemy masę jajeczną i na małym ogniu szykujemy omlet
Gotowanie z pasjąSkładniki: • 100 g mąki pszennej • 2 jaja • 100 g mleka • 2 łyżki otrębów pszennych • 80 g pokrojonego w plastry sera mimolette • 100 g szpinaku świeżego • 80 g tuńczyka z puszki • 1 ząbek czosnku • 1 filecik anchois • olej słonecznikowy • pieprz Przygotowanie: Z mąki, jaj, mleka i oleju przygotowujemy ciasto naleśnikowe z odrobiną wody. Smażymy naleśniki, na patelni posmarowanej uprzednio papierowym ręcznikiem(...)odrobiną oleju. umyty szpinak przesmażamy z czosnkiem na oleju. W naleśniki układamy przesmażony szpinak i ser mimolette oraz tuńczyka z posiekanym anchois. Wkładamy jeszcze raz na patelnie i dusimy pod przykryciem ok. 1 minutę aż ser się rozpuści.Naleśniki podajemy z sosem jogurtowo-szczypiorkowym udekorowane pomidorkami koktajlowymi
KUCHNIA POLSKAAleż to było dobre! Chrupiąca tarta, mocno czosnkowy szpinak i feta, która przełamuje smak. Idealny obiad na rodzinne spotkanie czy sobotnią imprezę. Na pewno pojawi się u nas nie raz :) Składniki na dużą tartę : Ciasto : 250 g mąki (u mnie orkiszowa) 1 jajko 100 g zimnego masła Sól Zimna woda Farsz: Opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 jajka(...)stopni. Ciasto wyciągamy z lodówki, podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek. Przekładamy na formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10-15 min. Na podpieczony spód przekładamy szpinak z fetą. Wkładamy ponownie do piekarnika
CzarnawisienkaKategoria: Sałatki Tagi: cytrusy, mietowy winegret, pomarańcze, sałatka Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 2 „zwykłe” pomarańcza 2 czerwone pomarańcze 1/2 różowego grejpfruta 2 mandarynki 2 garści świeżego szpinaku 1 garść prażonych pistacji Winegret miętowy: 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miody 1 łyżka posiekanej mięty sól himalajska świeżo(...)mielony pieprz Przygotowanie: Sałatka: Liście szpinaku umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. Cytrusy dokładnie umyć, obrać (pozbywając się jak najwiecej białej, gorzkiej części) i pokroić na plastry (usuwając ewentualne pestki). Na szpinaku ułożyć plastry cytrusów i posypać posiekanymi, prażonymi pistacjami. Winegret miętowy: Olej dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy i cytryny, miodem, świeżą miętą, solą himalajską oraz świeżo mielonym
Fitsweet.mecytryny, 1 łyżka soku z cytryny 1 puszka (400 g ) ciecierzycy 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 200 ml bulionu drobiowego 100 g makaronu ( dałam Orecchiette ) 50 g szpinaku baby ok 15 g natki pietruszki posiekanej za'atar sól, pieprz oliwa z oliwek przygotowanie W dużym garnku zagotować wodę, osolić, ugotować makaron zgodnie z instrukcją z opakowania. Odcedzić. Na patelni(...)minut, tak długo aż ciecierzyca stanie się rumiana i chrupka. Wlać bulion i sok z cytryny, gotować ok 6 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Do sosu z ciecierzycą dodać szpinak i natkę pietruszki. Lekko podgrzać, aby szpinak zwiędł. Dodać makaron, wymieszać, podgrzać. Podawać posypane za'atarem i polane oliwą. Smacznego
Stare Garyniż wersja z pestkami granatu, no i jest bardziej „leśny”;)) a o jego smakowitości może świadczyć fakt, że zniknęło w 2 dni J Składniki na ciasto: 300 g mrożonego szpinaku 3 jaja 200 g cukru opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka oleju roślinnego 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Szpinak rozmrażamy i drobno siekamy. Jaja miksujemy z cukrem(...)cukrem waniliowym na puszystą masę. Wlewamy olej. Ubijamy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Ubijamy. Na końcu dodajemy szpinak i jeszcze chwilę miksujemy. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 55- 60 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa blaty. Dolny (grubszy) pozostawiamy w całości, a górny ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Składniki na frużelinę
Domowe ciastaPieczone pulpeciki ze szpinakiem są prost ą , szybk ą w przygotowaniu i bardzo smaczn ą przegryzk ą . Chrupiąca i rumiana panierka kryje kremowe nadzienie, które d zięki dodatkowi ricotty nabiera wyjątkowo subtelnego i niezwykle delikatnego smaku . Polecam serdecznie i życzę s macznego :) **** Le polpettine di spinaci sono un contorno gustoso, molto facile e veloce da realizzare. Grazie alla(...)base di spinaci. Con l'aggiunta della ricotta, le polpettine acquisiranno un sapore più delicato e allo stesso tempo cremoso. Buon appetito :) SKŁADNIKI (ok. 12 sztuk) 200 g szpinaku sałatkowego "baby" 200 g płatków owsianych 200 g ricotty 100 g bu ł ki tartej 30 g startego parmezanu 150 ml mleka 2 jajka 1 szalotka 1 ząbek
La grande e la piccola cuocaProsto, szybko, zdrowo tyle mogę powiedzieć właśnie o tym przepisie. Jeżeli lubicie kaszę jaglaną i szpinak to spróbujcie tego połączenia, po lecam :) Składniki: 2 woreczki kaszy jaglanej paczka szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku masło do smażenia gałka muszkatołowa sól, pieprz Wykonanie: Kaszę opłukać, przelać wrzątkiem. W garnku zagotować wodę, posolić, ugotować w niej kaszę. Cebulę(...)pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Do cebuli dodać szpinak z posiekanym czosnkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dusić aż woda odparuje. Na koniec dodać kaszę, wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiprzygotowane roladki to świetna przekąska lub dodatek do obiadu. Smakuje na cieplo, jak i na zimno. Składniki: Szpinak mrożony 30 dag Jajka 3 szt. Mąka tortowa 3 łyżki Mleko 2 łyżki Masło 1 łyżka Sól do smaku Składniki na nadzienie: Ziemniaki ugotowane ½ kg Twaróg 20 dag Cebula biała 1 szt. Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Tłuszcz(...)formy Mąka pszenna do formy Wykonanie: Szpinak rozmrozić i odsączyć. Ubić z białek sztywną pianę i połączyć delikatnie z żółtkami, mąką wymieszaną z mlekiem i solą do smaku, szpinakiem. Przelać do przygotowanej prostokątnej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. W międzyczasie przysmażyć na oleju posiekaną cebulę i wymieszać z ziemniakami, zmielonym serem
Tradycyjna Kuchnia