kiełbasy. Pieczony kalafior doprawiony m.in przyprawą curry jest przepyszny i świetnie sprawdza się w sałatkach. W tej konkretnej sałatce stanowi główny składnik, a towarzyszą mu pieczone pieczarki, seler naciowy, szpinak i…. powinny być jeszcze pomidorki koktajlowe, ale zorientowałam się o ich braku, gdy zdjęcia zostały już zrobione. Dopełnieniem całości są orzechy, ziarenka granatu (teraz jest na nie sezon, więc(...)porcje: kalafior (u mnie około 600-700 g – miałam dwa, ale dość malutkie) 1-2 łodygi selera naciowego 150-200 g brązowych pieczarek 2-3 garście świeżego szpinaku 200 g pomidorków koktajlowych (zapomniałam je dodać) 1/3 małego granatu kilka ulubionych orzechów 3-5 łyżek oliwy (w zależności od wielkości kalafiora) 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku
Smaki Na TalerzuKocham wszelakie makarony, a najbardziej te, które można szybko przygotować. Jestem zdania, że im mniej składników i im prościej, tym smaczniej :) Zapraszam więc na łatwy kolorowy makaron ze szpinakiem i bazylią. Oczywiście można do tego przepisu wykorzystać jakikolwiek ulubiony rodzaj makaronu. Składniki (2 porcje): 200 g. dowolnego makaronu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy pomace 1 duża garść szpinaku(...)osolonej wodzie. Odcedź, ale pozostaw 1/2 szkl. wody z jego gotowania. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany w plasterki czosnek i smaż na mniejszym ogniu przez minutę. Wrzuć listki szpinaku oraz bazylii. Posól i popieprz zawartość patelni. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Podgrzewaj minutę, wlej wodę z gotowania makaronu i zwiększ moc palnika prawie na maksimum. Dodaj zimne masło
Delicious PlaceSałatka z truskawkami i szpinakiem to idealna propozycja na letnie dni. To pyszne danie, które świetnie sprawdza się jako lekki obiad lub sałatka na kolację. Kombinacja słodkich truskawek, orzeźwiających liści szpinaku oraz chrupiących orzechów tworzy smaczny i pożywny posiłek. Sałatka z truskawkami i szpinakiem to bogate źródło witamin i składników odżywczych, takich jak witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dorsz po toskańsku Pomysł na szybki i pyszny obiad z wykorzystaniem filetów dorsza. Soczysta i rumiana rybka w kremowym sosie śmietankowym ze szpinakiem, orzechami i suszonymi pomidorami. Danie palce lizać! Składniki: ok 0,5 kg dorsza sól, pieprz cytrynowy pół szklanki mąki pszennej garść orzechów włoskich 3 garści szpinaku 250ml śmietanki kremówki kilka plasterków suszonych pomidorów(...)kawałki i przyprawiamy solą oraz pieprzem cytrynowym *** *** Kawałki ryby obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiano z każdej strony *** *** Rybę przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy orzechy i szpinak *** *** Wszystko zalewamy śmietanką i dodajemy tarty parmezan *** *** Całość zagotowujemy *** *** Dodajemy ponownie podsmażone kawałki ryby *** *** Dokładamy pokrojone na paseczki suszone pomidory *** *** Wszystko razem dusimy na małym ogniu przez około 10 minut
Blog z ApetytemRoladki z kurczakiem i szpinakiem to nie tylko pyszne, ale także zdrowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu wielu smakoszom. To połączenie delikatnego mięsa z aromatycznym szpinakiem i serem feta sprawia, że roladki są nie tylko smaczne, ale również pełne wartości odżywczych. Kurczak jest jednym z najpopularniejszych składników w kuchni, a to z powodu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kolacji. Polecam! Składniki: naleśniki z tego przepisu TUTAJ (KLIK) gotowane, pieczone lub grillowane mięso (u mnie gotowany filet z kurczaka) pół niewielkiej cukinii kilka pieczarek 2 garści szpinaku 10 dkg żółtego sera ketchup pikantny 1 łyżka posiekanego szczypiorku olej do smażenia *** Przygotowujemy naleśniki *** *** Mięso szarpiemy widelcem na małe kawałki *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju(...)podsmażamy na nim pokrojone na plasterki pieczarki. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinie i jeszcze chwilę smażymy *** *** Następnie dokładamy szpinak, mieszamy i smażymy, aż szpinak zwiędnie *** *** Całość zdejmujemy z ognia, dodajemy wcześniej przygotowane mięso i mieszamy *** *** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu *** *** Całość posypujemy tartym lub drobno pokrojonym żółtym serem *** *** Naleśniki z farszem rolujemy. Gotowe ruloniki układamy w żaroodpornym naczyniu *** *** Naleśniki
Blog z ApetytemKolejna rewelacyjna sałatka ziemniaczana. Podałam ją ze świeżym szpinakiem, jajkami, szparagami i grzankami. Sos majonezowy zrobiłam z dodatkiem anchois, tak jak robiłam w sałatce Cesar ( TUTAJ przepis ). Wyszło przepysznie. To super opcja na letni obiad. na 3 porcje: około 600-700 g młodych ziemniaków 4-5 jajek 1 pęczek szparagów 3 garście świeżego szpinaku Grzanki: 3 kromki chleba tostowego(...)anchois drobno siekamy. Oprószamy szczyptą soli, po czym rozcieramy za pomocą noża na desce. Przekładamy do garnuszka. Dodajemy majonez, sok z cytryny oraz tarty parmezan. Mieszamy. Na talerze rozkładamy szpinak oraz ziemniaki. Dodajemy sos, szparagi oraz cząstki jajek. Posypujemy grzankami oraz posiekaną zieleniną. Podajemy od razu po przygotowaniu
Smaki Na Talerzudelikatny, mało słodki smak sprawiają, że jest doskonałym wyborem dla tych, którzy preferują subtelne połączenia owocowo-warzywne. Następnie przeniesiemy się do świata świeżości z koktajlem z ogórka, jabłka i szpinaku, który jest nie tylko orzeźwiający, ale również bogaty w cenne składniki odżywcze. Trzeci koktajl , oparty na ananasie, bananie i grejpfrucie, łączy słodko-gorzki smak z intensywnym orzeźwieniem, tworząc napój pełen(...)około 50 g) 250 ml wody 10 g migdałów Pomarańczę obierz. Nektarynkę i marchewkę umyj. Wszystkie składniki zblenduj – najlepiej w blenderze kielichowym. 2. Koktajl z ogórka, jabłka i szpinaku Ten koktajl to prawdziwa dawka świeżości i zdrowia. O jego orzeźwiającym charakterze świadczy lekka, wodnista, ale intensywna konsystencja, przypominająca smak arbuza. Koktajl jest lekki i łatwo się go pije. Proporcje
Via GustoPrzepis na makaron w 15 minut! Smaczny, aromatyczny, idealny na obiad dla osób zabieganych, lub tych, którzy nie lubią przebywać w kuchni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ten aromatyczny makaron ze szpinakiem i gorgonzolą w towarzystwie suszonych pomidorów oraz gruszki smakuje naprawdę rewelacyjnie. Robi się go ekspresowo, a smakuje niczym danie z drogiej restauracji. Możecie zaserwować go na obiad, ale również przyszykować(...)kolację, kiedy odwiedzą Was znajomi, rodzina czy inni goście. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. PRZEPIS NA MAKARON W 15 MINUT Składniki 200 g świeżego szpinaku 160 g makaronu 1 cebula 1 mała gruszka 3 ząbki czosnku 100 g sera gorgonzola 100 ml słodkiej śmietanki 18% 50 ml mleka garść orzechów włoskich 1/2 słoika suszonych pomidorów pieprz szczypta chilli
Przepiski.pljajka na wielkanocnym stole zawsze robią na wszystkich ogromne wrażenie, a w dodatku są naprawdę bardzo smaczne. Przepis na jajka z farszem szpinakowym Składniki: 10 jajek , 400 gramów mrożonego szpinaku rozdrobnionego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, duża łyżka majonezu, olej, sól, pieprz. Jak zrobić jajka szpinakowe? Jajka ugotuj na twardo , ostudź i obierz, przekrój na pół, wyjmij żółtka. Na patelni(...)rozgrzej trochę oleju, przesmaż na nim posiekaną cebulę, dodaj też posiekany czosnek. Dodaj szpinak (najlepiej już rozmrożony), trzymaj na ogniu, często mieszając, aż odparuje cała woda. Ostudzony szpinak zmiksuj razem z żółtkami (jedno odłóż do dekoracji) i majonezem, dopraw solą i pieprzem. Farszem wypełnij połówki białek, ułóż na półmisku posmarowanym majonezem, posyp pokruszonym żółtkiem. Wypróbuj też inne pomysły na faszerowane
Kulinarna Polskataki super food pełen witamin, który zazwyczaj ląduje w koszu, a który może urozmaicić pyszności na talerzu :) Jeśli jednak macie ochotę, możecie spokojnie wymienić je na liście świeżego szpinaku :) Kilka zwinnych ruchów i kuchnia wypełnia się ciepłym aromatem przypraw i otulającym ziemistym zapachem ciecierzycy. Wykładam placuszki na gniazdko ze szpinakowych liści, cząstek pomidora i chrupiących rzodkiewek. Z taką tęczą(...)ciecierzycy i warzyw Potrzebujesz: 340g gotowanej ciecierzycy (może być też puszki/słoika) 1/2 małej cukini 1/2 czerwonej papryki 1 średnia cebula liście z 1 pęczka rzodkiewek lub duża garść szpinaku 1 jajko 2 łyżki mąki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Sposób przyrządzenia: 1. Ciecierzycę
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: ? 100 g bryndzy ? 1/2 kg ziemniaków ? 350 g świeżego szpinaku ? 40 g masła ? 1 ząbek czosnku ? sól, pieprz ? 2 rulony ciasta francuskiego ? 2 żółtka ? 2 łyżki mleka Wykonanie: ? Ugotować obrane ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc z bryndzą. ? Rozpuścić masło, dodać umyty i pokrojony szpinak, poddusić z przeciśnietym czosnkiem. ? Wymieszać ziemniaki z bryndzą ze szpinakiem, doprawić solą i pieprzem
To co kochamkajzerki ? 1 cebula ? 1 pęczek zielonej pietruszki ? sól, pieprz, gałka muszkatałowa ? kilka kropli tabasco ? 2 ząbki czosnku ? 3 łyżki oleju Warstwa serowa ? 500 g sera białego zmielonego ? 450 g szpinaku mrożonego w liściach ? 2 jajka ? sól, pieprz Sos ? 200 g przecieru pomidorowego ? 200 g śmietany gęstej ? sól, pieprz, tabasco Wykonanie: ? Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na oleju. ? Bułki namoczyć(...)ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić. Pietruszkę drobno posiekać, odłożyć łyżkę. ? Do wołowiny dodać cebulę, czosnek, jajka, bułkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. ? Szpinak rozmrozić i odcisnąć wodę. Wymieszać z serem, jajkami i przyprawić. ? W posmarowanej masłem tortownicy ułożyć połowę masy mięsnej, ser ze szpinakiem i znów mięso. ? Przykryć folią aluminiową i piec 1 godzinę w 180 st.C. ? Makaron ugotować w osolonej
To co kochamTorcik ziemniaczano-szpinakowy otulony plastrami wędzonego łososia. Kolorystycznie i smakowo wyśmienity. W sam raz na końcówkę karnawału. Składniki: ? 300 g łososia wędzonego w plastrach ? 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego ? 700 g ziemniaków ugotowanych ? 3 jajka ? sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku ? 3 ząbki czosnku ? 2 łyżki masła ? zielenina, koper do dekoracji ? 1 cytryna ? masło i mąka do przygotowania tortownicy(...)Wykonanie: ? Rozmrożony szpinak wycisnąć i podsmażyć na maśle. ? Dodać drobno posiekany czosnek i poddusić chwilę. ? Ugotowane ziemniaki dokładnie utłuc na puree. ? Wymieszać ziemniaki ze szpinakiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. ? Do lekko przestudzonej masy wbić jajka i dokładnie wymieszać. ? Masę ziemniaczano-szpinakową wlać do małej tortownicy o średnicy 18 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. ? Piec w piekarniku nagrzanym
To co kochamMakaronoholicy w moim domu byli zachwyceni tym daniem. Delikatny serek z dodatkiem szpinaku uwięziony został w makaronowych rurkach, zalany śmietanką i zapieczony z żółtym serem. Pycha! Składniki: ? 14 sztuk gotowych rurek canelloni ? 500 ml śmietanki 30% ? 100 g sera żółtego Farsz ? 1/2 opakowania szpinaku mrożonego ? 200 g sera Ricotta ? 8 sztuk suszonych pomidorów ? 2 szalotki ? 2 ząbki czosnku ? 2 łyżki(...)masła ? sól, biały pieprz Wykonanie: ? Rurki wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty. ? Czosnek i szalotkę drobno posiekać, przesmażyć na maśle, dodać odciśnięty i pokrojony szpinak oraz pomidory suszone pokrojone w kostkę. ? Wymieszać z ricottą, doprawić solą i pieprzem. ? Masę przełożyć do rękawa foliowego i nadziać każdą rurkę. ? Canelloni ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać śmietanką
To co kocham