szpinak - 15265 przepisów (strona:292/1018)

PROJEKT ŚNIADANIE: Mega puchaty omlet ziołowy z łososiem 92

dodatkiem mąki ale czy jedliście kiedyś omleta  tak puszystego, jak nadmorskie obłoczki? Omlet na ubitych na sztywną pianę białkach, z dodatkiem mnóstwa zieloności w postaci świeżych ziół i szpinaku. Już teraz jest pysznie, ale gdyby tak dodać do tego mleczną mozzrellę, która przyjemnie rozpuszcza się w jajecznej masie, a potem tworzy ciągnące serowe nitki przy każdym kęsie? Zapowiada się(...)już puchate omlety pełne smaku i zapachu z łososiową falbanką. To będzie naprawdę dobry dzień! M ega puchaty omlet ziołowy z łososiem Potrzebujesz: 2 jajka 3 łyżki mleka garść szpinaku 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 kulki mozzarelli wędzony na zimno łosoś w plastrach MOWI posiekany szczypiorek do podania sól i pieprz olej do smażenia Sposób przyrządzenia: 1. Rozdziel białko

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kurczak hasselback (kurczak nadziewany boczkiem, mozzarellą i szpinakiem) 201

najmniej takim kuchennym entuzjazmem, jaki prezentował zawsze szwedzki kucharz (ten z Muppetów oczywiście).   Składniki (2 porcje): 2 piersi z kurczaka 1 kula mozzarelli 3 garście świeżego młodego szpinaku lub 2 kulki mrożonych liści 2 łyżki kremowego serka 2 łyżki startego twardego sera (np. parmezan lub polski jantar) kilka - kilkanaście plasterków wędzonego boczku 1 ząbek czosnku garść pomidorków koktajlowych oliwa(...)cytryny, oprószyć solą i pieprzem i odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Mozzarellę odsączyć i pokroić na półplasterki. Boczek podsmażyć na złoto i chrupko. Młode liście szpinaku zblanszować na patelni z rozgrzaną oliwą. W wypadku mrożonego szpinaku podgrzewać kulki tak długo, aż liście się rozwiną. Wymieszać z serkiem kremowym, tartym serem i przeciśniętym przez praskę lub roztartym

zadanie-gotowanie
Makaron ze szpinakiem, obiad w 10 minut 96

rozpuścić. Cebulę pokroić drobno, ząbki czosnku wydusić przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulkę i smażyć aż straci kolor surowizny. Następnie dodać czosnek smażyć kilka sekund. Dodać umyty odsączony szpinak, pomidorki przekrojone na pół. Obsypać solą, pieprzem, kurkumą, gałką muszkatołową. Smażyć aż szpinak zmięknie. Wlać śmietanę i mleko, wymieszać. Zagotować i doprawić do smaku. Parmezan zetrzeć na drobnej tarce. Zostawić

Kuchnia Pokoleń
Kurczak zapiekany z makaronem w kremowym sosie szpinakowo-serowym 104

Kurczak zapiekany z makaronem w sosie szpinakowo-serowym Pyszny obiad z piekarnika. Soczysty filet zapiekany z makaronem w kremowym i aromatycznym sosie śmietanowym ze szpinakiem. Palce lizać!     Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 3-4 plasterki suszonych pomidorów z zalewy 150g szpinaku (można użyć mrożony) 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 100 ml śmietanki kremówki 2 łyżki sera(...)pieprzem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190’C przez 30 minut *** *** W małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy starty lub przeciśnięty czosnek oraz szpinak i całość smażymy przez chwilę. Całość doprawiamy solą i pieprzem *** *** Następnie dodajemy śmietankę oraz ser, mieszamy i gotujemy, aż ser się rozpuści. Posypujemy mąką, doprawiamy delikatnie papryką i gałką muszkatołową, mieszamy

Blog z Apetytem
Tagliatelle z zielonych szparagów 68

sezonie wiosennym, ale czy w takiej formie? Tagliatelle w łatwy sposób przygotujecie przy pomocy obieraczki do warzyw. Do dania będzie potrzebne kilka krewetek, świeże pesto bazyliowo-dyniowe i odrobina szpinaku. Tagliatelle to propozycja na lekki obiad lub kolację podane z sałatką z pomidorów koktajlowych to naprawdę pożywne danie.   Print Tagliatelle z zielonych szparagów .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star(...)Cuisine International Keyword kerwetki, szparagi Prep Time 15 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 25 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 1 pęczek zielonych szparagów 2 garści świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek papryczka chilli - czerwona 20 sztuk krewetek sok z cytryny Składniki na pesto 100 ml oliwy z oliwek

SprawdzonaKuchnia.pl
Makaron z tuńczykiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami 128

Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 170 g) 100 g świeżego szpinaku baby 15 kawałków pomidorów suszonych z oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy (z suszonych pomidorów) 500 g makaronu penne 4 łyżki nasion słonecznika 4 łyżki pestek dyni sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy al'dente. Na patelni rozgrzewamy(...)oliwę i szklimy na niej poszatkowaną w drobną kostkę cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy odsączonego tuńczyka, pokrojone w paseczki pomidory oraz szpinak. Całość skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy cały czas mieszając do momentu aż liście szpinaku zwiędną. Całość przekładamy do makaronu, mieszamy.  Nasiona słonecznika oraz pestki dyni prażymy na osobnej, suchej patelni

Qchnia po prostu
CIASTO ARBUZ – BISZKOPT SZPINAKOWY ZE ŚMIETANOWYM KREMEM, BORÓWKAMI I GALARETKĄ 1171

cieńszych blatach tak jak ja. Jak wolicie! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) BISZKOPT SZPINAKOWY: * jajko L – 4 szt * cukier – 150 g * olej np. rzepakowy – 150 ml * świeży szpinak ( liście ) – 180 g * mąka pszenna- 260 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM ŚMIETANOWY: * śmietana kremówka 36% – 250 ml * serek mascarpone – 250 g * cukier puder – 3 łyżki * wanilia(...)ziarna ) – do smaku DODATKOWO: * galaretka truskawkowa – 1 op * borówki – ok. 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT SZPINAKOWY: Pamiętajcie, żeby składniki były w temperaturze pokojowej! Szpinak i olej blendujemy na mus. Dodatkowo przecieramy przez sitko. Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier. Wrzucamy żółtka, Ubijamy, dodajemy szpinak. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, mieszamy szpatułką. Pieczemy ok. 35-40 minut/160C, kroimy

Ostra na Słodko
Kuskus ze szpinakiem i pomidorami 78

Uwielbiam szpinak pod każdą postacią i pomyśleć że kiedyś nie mogłam na niego patrzeć. Widać gusta się zmieniają. Szpinak zawiera dużo szczawianów i żeby je zneutralizować wystarczy do dania dodać jakiegokolwiek sera, będzie przepysznie. Dziś danie które znalazłam u Moni , jest przepyszne i polecam gorąco. Szpinak i kuskus. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Spaghetti ze szpinakiem i lubczykiem / Spaghetti with spinach and lovage 133

Scroll down for recipe in English. Wegetariański obiad w 15 minut. Czy może istnieć coś milszego dla uszu? ;) Przedstawiam spaghetti ze szpinakiem i aromatycznym lubczykiem. Smacznego! :) Składniki: (1 porcja) 100 g. makaronu spaghetti 2 łyżeczki masła 1 ząbek czosnku dużą garść szpinaku 2 gałązki lubczyku  2 łyżki startego sera typu parmezan 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz Makaron(...)ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na łyżeczce masła smaż przez minutę plasterki czosnku. Dodaj posiekany szpinak oraz porwane listki lubczyku. Duś przez 2-3 minuty, po czym dołóż na patelnię ugotowany makaron. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i chwilę podgrzewaj. Dodaj resztę zimnego masła i ponownie wymieszaj. Przed podaniem posyp wiórkami sera. Vegetarian dinner

Delicious Place
Misja grill – grillowane ziemniaki, warzywa, portobello i kiełbaski w tortilli 99

Składniki: warzywa: 1 duża marchew, 1 duża pietruszka korzeń, 1 cebula czerwona, 1 cukinia, garść cienkich szparagów, garść pomidorków cherry, ok. 1 kg młodych średniej wielkości ziemniaków, garść świeżego szpinaku, olej rzepakowy, przyprawy: VEGETA NATUR z curry, VEGETA NATUR z koperkiem, pieprz czarny świeżo mielony, VEGETA NATUR przyprawa warzywna do potraw, grzyby: 4 grzyby portobello, 4 plastry salami, 4 plastry(...)dodajemy pod koniec grillowania warzyw na ok. 4 min. Rada: szparagi wcześniej zalewamy bardzo zimną wodą na ok. 10 min, dzięki temu będą bardziej chrupiące. Warzywa podajemy z świeżym szpinakiem, doprawiamy pieprzem do smaku. Portobello: Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i ściągamy skórkę (skórkę ściągamy, kiedy łatwo odchodzi, można ją zostawić). Wycinamy nóżki

Moniki Smakołyki
Szpinakowe pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem 143

Zielone pierogi powstały za sprawą szpinaku, ale nie wszyscy o tym muszą wiedzieć Farsz na pierogi to zdrowa kasza jaglana z twarogiem i cebulką. Trochę przypomina farsz do klasycznych ruskich pierogów, ale zdecydowanie jest lżejszy i zdrowszy. W sam raz na wiosenny obiad ZIELONE CIASTO NA PIEROGI: 50 g szpinaku świeżego 1/2 szklanki mleka 2 łyżki oleju rzepakowego 2 szklanki(...)Odstawić do wystudzenia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni. Dodać do kaszy razem z twarogiem. Przyprawić vegetą, ewentualnie pieprzem i wszystko dokładnie połączyć. Odstawić do lodówki. Szpinak zmiksować z mlekiem na jednolity płyn. Przelać do garnuszka i podgrzać, aby był ciepły. Wlać do przesianej mąki z solą. Dolać olej i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie, sprężyste

https:KKuchniaMniam
Zielony koktajl ze szpinakiem, kiwi i cytryną 95

Wiosna przyszła, więc coraz więcej pysznych warzyw i owoców możemy miksować.  W ramach #zielonypiątek pomyślałam, że zmiksujecie ze mną szpinak. Miksujcie na zdrowie :)   Składniki (3 porcje): 2 garści szpinaku baby 1 dojrzały banan 1/3 cytryny 1 dojrzałe kiwi 1 i 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłka Przygotowanie: Szpinak myjemy i osuszamy. Wkładamy do miksera

ChilliJemy
Zielone naleśniki z kurczakiem, szparagami i szpinakiem 152

wody 50 ml oleju rzepakowego 200 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej) Farsz: 400 g piersi z kurczaka oliwa 900 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku (2 opakowania) 500 g zielonych szparagów 3 ząbki czosnku 200 g śmietany 30% 2 kulki mozzarelli w zalewie 2 łyżki mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) sól, świeżo mielony pieprz, oregano(...)łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki soli. Szparagi umyć, oderwać lub odciąć twarde końcówki i włożyć na stojąco do gotującej się wody. Gotować 7 minut, po czym odcedzić z wody. Szpinak odmrozić i odcisnąć z niego nadmiar wody. Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię. Następnie polać oliwą i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Piersi smażyć

Passions hobbies life
Tortellini w sosie serowo-szpinakowym 157

Pyszny i sycący obiad dla zabieganych którego przygotowanie zajmie nie więcej niż pół godzinki.Pierożki tortellini w kremowym serowym sosie z dodatkiem świeżego szpinaku baby.  3 porcje 250 gramów tortellini serowe 200 gramów świeżego szpinaku baby 130 gramów serka topionego użyłam w plastrach 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 solidna łyżka masła+łyżka oliwy sól pieprz(...)masło z oliwą i dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, zeszklić. Następnie dodajemy pokrojony na plasterki czosnek i jeszcze chwilę smażymy (uwaga aby się nie przypiekł bo będzie gorzki) Dodać szpinak baby przyprawić solą i pieprzem.  Podsmażamy gdy zmniejszy swoją objętość wlać mleko i dodać plastry serka topionego. Cały czas mieszając gotujemy aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec dodajemy ugotowane

Andzia Pichci