jest wspaniałym dodatkiem do obiadu lub, po dodaniu ulubionych składników i dopasowanego sosu, może stanowić część sałatki! Sałatka z pieczonym burakiem Składniki: na ok. 4 porcje 400g młodego szpinaku 2 duże buraki 4 łyżki pestek słonecznika 1 papryka żółta 100 g sera feta lub koziego pęczek natki pietruszki szczypta soli świeżo mielony pieprz łyżka miodu łyżka oliwy Pieczone(...)Miód połącz z oliwą i polej równomiernie buraki. Posyp szczyptą soli i pieprzem. Wszystko posyp ziarnami słonecznika tak, aby się zarumieniły w piecu lub upraż je osobno na patelni. Szpinak umyj, osusz i rozłóż na talerze. Resztę składników pokrój na kawałki wielkości kęsa i ułóż na szpinaku. Wszystko polej sosem - najlepiej miodowym, aby dopełnić aromat pieczonych buraków. Ciemny
Gary Bez dnaWielkanoc), ale równie dobrze będzie pasować na imieniny czy zwykłe spotkanie ze znajomymi. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem - przepis Do przygotowania rolady będziesz potrzebować: opakowania mrożonego szpinaku, 250g wędzonego łososia, 250g serka śmietankowego, łyżkę chrzanu, 2 łyżki mąki pszennej, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 4 jajka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki sezamu. 1. Posiekaj czosnek(...)Warto posiekać go chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj szpinak, czosnek i smaż do odparowania wody. 3. Do przestudzonego szpinaku dodaj żółtka, mąkę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. 5. Ubij pianę z białek, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. 6. Na dużą blachę
Z notatnika dietetykadżemem to śmiało możecie spróbować tej wersji. Składniki na ok. 6 naleśników: 1,5 szkl. mąki 1 jajko 1/4 szkl. kefiru 1/4 szkl. mleka Woda Sól 1 opakowanie szpinaku 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich Sól, pieprz 1/2 kostki sera feta 3 łyżki łuskanego słonecznika Przygotowanie : Do mąki dodajemy jajko, kefir, mleko, sól oraz tyle wody(...)lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na średnim ogniu z jednej i drugiej strony. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę. Przeciskamy czosnek i chwilę podsmażamy (uważamy aby nie spalić). Dodajemy szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy. Na suchej patelni (może być po naleśnikach) podprażamy słonecznik. Na naleśniki nakładamy szpinak, ser feta i słonecznik, składamy naleśnik
CzarnawisienkaSkładniki: 3 pojedyncze piersi kurczaka 200 g świeżego szpinaku baby 130 g sera feta 4 ząbki czosnku 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju 2 łyżki masła sól, pieprz ziołowy orzechy nerkowca (około 1/2 szklanki) Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na pół, tak aby otrzymać 2 lub 3 cieńsze filety. Mięso wrzucamy do miski(...)Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego poszatkowany drobno czosnek. Smażymy mieszając do momentu aż będzie szklisty. Następnie dodajemy listki szpinaku i w dalszym ciągu podgrzewamy mieszając. Gdy szpinak zwiędnie dodajemy pokrojoną w kostkę fetę oraz śmietanę. Podgrzewamy do momentu aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Masę
Qchnia po prostuSkładniki: 1 szklanka kaszy pęczak 16 plasterków pomidorów suszonych 100 g świeżego szpinaku (baby) 4 ząbki czosnku 120 g sera typu feta garść orzechów nerkowca 2 łyżki oleju roślinnego (np. oleju z pomidorów suszonych) 1 łyżka oregano 1 łyża papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka kurkumy sól Sposób wykonania: Kaszę wsypujemy do litra wrzącej, osolonej wody(...)mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię z olejem dodajemy ugotowaną kaszę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Smażymy przez 2-3 minuty co chwilę mieszając. Następnie dodajemy liście szpinaku oraz pokrojone pomidory. Smażymy całość do momenty aż szpinak zmięknie. Na oddzielnej, suchej patelni prażymy orzechy nerkowca. Danie przekładamy na talerze. Posypujemy prażonymi orzechami oraz pokrojonym w kostkę serem feta
Qchnia po prostuProsta zupa z warzywami oraz makaronem tortellini z nadzieniem serowym. Znajdziemy w niej marchewkę, pietruszkę, selera naciowego, zielony groszek oraz świeże liście szpinaku. Jest dość syta i pożywna, a także szybka w przygotowaniu. Smakuje przepysznie! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 3-4 łodygi selera naciowego 1 puszka groszku zielonego 200 g tortellini z serem(...)świeżego szpinaku 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie) sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy
Kuchnia MagdaLenyProsta zupa z warzywami oraz makaronem tortellini z nadzieniem serowym. Znajdziemy w niej marchewkę, pietruszkę, selera naciowego, zielony groszek oraz świeże liście szpinaku. Jest dość syta i pożywna, a także szybka w przygotowaniu. Smakuje przepysznie! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 3-4 łodygi selera naciowego 1 puszka groszku zielonego 200 g tortellini z serem(...)świeżego szpinaku 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie) sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy
Kuchnia MagdaLenyRozgrzewająca i bardzo aromatyczna zupa rybna z dorsza oraz łososia, z dodatkiem warzyw - pora, marchewki, pietruszki oraz świeżych liści szpinaku. Dodatkowo, dla podkręcenia smaku zupa zawiera papryczkę chili oraz świeży, tarty imbir, stąd jej właściwości rozgrzewające. Idealnie sprawdzi się podczas mroźnych dni. Zupa ma wspaniały aromat i pyszny, trochę orientalny smak. Podajmy ją z makaronem ryżowym, którego nie trzeba wcześniej(...)autorstwa. Składniki: ok. 300-350 g świeżego łososia ok. 300 - 350 g świeżego dorsza 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por 1 duża marchewka 1 pietruszka garść świeżych liści szpinaku 1 papryczka chili ok. 3 cm świeżego imbiru 1 limonka 2 łyżki sosu sojowego (bez glutenu) sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia makaron ryżowy szczypiorek Wykonanie: Cebulę obieramy
Kuchnia MagdaLenyRozgrzewająca i bardzo aromatyczna zupa rybna z dorsza oraz łososia, z dodatkiem warzyw - pora, marchewki, pietruszki oraz świeżych liści szpinaku. Dodatkowo, dla podkręcenia smaku zupa zawiera papryczkę chili oraz świeży, tarty imbir, stąd jej właściwości rozgrzewające. Idealnie sprawdzi się podczas mroźnych dni. Zupa ma wspaniały aromat i pyszny, trochę orientalny smak. Podajmy ją z makaronem ryżowym, którego nie trzeba wcześniej(...)autorstwa. Składniki: ok. 300-350 g świeżego łososia ok. 300 - 350 g świeżego dorsza 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por 1 duża marchewka 1 pietruszka garść świeżych liści szpinaku 1 papryczka chili ok. 3 cm świeżego imbiru 1 limonka 2 łyżki sosu sojowego (bez glutenu) sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia makaron ryżowy szczypiorek Wykonanie: Cebulę obieramy
Kuchnia MagdaLenyMiękkie i soczyste piersi z kurczaka duszone w całości w sosie z dynią oraz szpinakiem. Dodatek curry oraz śmietanki kokosowej nadaje lekko orientalnej nuty, ale jeżeli wolicie bardziej tradycyjne smaki, to można wykorzystać zwykłą śmietanę 18%, a curry po prostu pominąć- tak też będzie pysznie ☺️ Z kaszą tworzy kapitalny duet👌 2 porcje: 2 piersi z kurczaka 250 ml wody(...)dyni piżmowej 100 g szpinaku 2 łyżki śmietanki kokosowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, curry, słodka papryka, 2 listki laurowe i 2 ziela angielskie Pierś natrzeć przyprawami, odstawić na 30 minut. Na rozgrzanej oliwie lekko podsmażyć pierś z dwóch stron, dodać drobno pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek i chwilę całość podsmażyć. Kolejno wlać wodę
Kraina Miodem Płynącaryżu 150 g czekolady mlecznej 150 g śmietanki 30% 1 łyżeczka żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Krem szpinakowy: 1 paczka (100 g) ugotowanego na miękko białego ryżu 100 g rozdrobnionego szpinaku 75 g śmietanki 30% 1 czekolada biała 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Warstwy z galaretką: 2 galaretki malinowe 800 ml gorącej wody 200 g malin(...)podgrzewam i wrzucam do niej białą czekoladę. Chwilkę czekam, aż czekolada się rozpuści i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i zostawiam do przestygnięcia. Jeśli szpinak jest mrożony odciskam nadmiar wody. W misce umieszczam ugotowany ryż, rozpuszczoną czekoladę, cukier waniliowy, szpinak i żelatynę i wszystko mieszam. Krem szpinakowy wylewam na ciasto i wstawiam ponownie na ½ godziny
Słodki sentymentcennych właściwościach szpinaku i dobrym wpływie na nasze zdrowie chyba nie trzeba nikomu przypominać. 🙂 W chwili obecnej szpinak świeży możemy kupić przez cały rok, jednak najlepiej korzystać z jego dobrodziejstw w sezonie. Continue reading Surówka ze szpinaku at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plKluseczki ziemniaczane z dodatkiem szpinaku. Najlepsze wychodzą z ziemniaków ugotowanych w mundurach, które po ostygnięciu przeciskamy przez praskę. Zachowują wówczas smak i odpowiednią strukturę. Można też zrobić z ugotowanych ziemniaków, które pozostaną nam z obiadu. Pamiętajcie, że dokładna ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków. Powinny być dobrze odparowane i ostudzone. Im bardziej mączystych i sypkich ziemniaków użyjecie, tym mniej mąki(...)kolejnych dniach. Można je też przełożyć do żaroodpornej formy, wysmarowanej masłem, polać sosem pomidorowym i zapiec w piekarniku. SKŁADNIKI / 6 PORCJI 1 kg mączystych ziemniaków 200 g świeżego szpinaku 200 g mąki pszennej (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków) 1 roztrzepane jajko 1 łyżka soli, do gotowania ziemniaków SOS 150 ml śmietany 30% 6 kawałków suszonych pomidorów
cool and mintyprzygotowane w ten sposób z pewnością uszczęśliwią niejedno podniebienie. Przedstawiam więc pyszną zupę z cukinią, fasolką, porami i ziemniakami, zagęszczoną śmietanką z żółtkiem (moje ostatnie kulinarne odkrycie) z dodatkiem szpinaku i ziół. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a co najważniejsze, jest to bardzo zdrowy posiłek. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Zupa z cukinią i fasolką (4 porcje) Składniki(...)pokrojone w kostkę 1 średnia cukinia, pokrojona w cienkie kostkę/półksiężyce 2 pory,pokrojone w plasterki 3 łyżki masła 1 żółtko 200 ml śmietanki 36% duża garść młodego szpinaku 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżeczka listków tymianku 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej masło, dodaj ziemniaki, cukinię, pora i fasolkę i podsmaż
karmelowyPrawdziwy detox oczyszczający I nie czuć smaku pietruszki jeśli, ktoś z Was, tak jak ja nie lubi Składniki /2 porcje: – 2 duże garście liści świeżego szpinaku – 1/2 pęczka pietruszki – 1/2 mango – 1/2 awokado – 1/2 ananasa – 300 ml wody Przygotowanie: Wszystko myjemy. Mango,ananasa i awokado obieramy i wrzucamy do blendera. Wrzucamy szpinak, natkę(...)wlewamy wodę. Wszystko miksujemy na gładki koktajl. Wlewamy do szklanki i pijemy od razu lub chłodzimy kilka minut w lodówce. Smacznego Artykuł Koktajl z mango i szpinaku pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFE