Łosoś w sosie na bazie śmietanki 30%, z dodatkiem przecieru pomidorowego, czerwonej papryki i świeżego szpinaku. Składniki: 800 g filetu z łososia ze skórą, 200 g świeżego szpinaku baby, 200 ml śmietany 30%, łyżka masła, kawałek pora - ok 5 cm, papryka czerwona, łyżeczka przecieru pomidorowego, łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz cytrynowy Przygotowanie: Z łososia delikatnie usuwamy skórę. Dzielimy na porcje(...)pół plastry pora oraz w paski paprykę - solimy. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem przez około 10 minut co jakiś czas mieszając, aż warzywa będą miękkie. Następnie dajemy szpinak - dusimy 2-3 minuty - zmniejszy w tym czasie swoją objętość. Dodajemy śmietanę, przecier pomidorowy, słodką paprykę - mieszamy. Układamy delikatnie kawałki łososia, przykrywamy i dusimy jeszcze przez 2-3 minuty
Lena GotujePyszna propozycja makaronowa. Kilka składników i można zajadać Co nam trzeba? 4 porcje 400 g makaronu u mnie tagiatelle sos: 300g szpinaku (świeży lub mrożony) 2 ząbki czosnku sól i pieprz czarny żółtko 100g śmietany 18% łyżka oleju woda natka pietruszki- 4 łyżki Robimy! Makaron gotujemy Sos: Rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy szpinak. Dusimy do miękkości podlewając wodą. Czosnek drobno(...)siekamy. Dodajemy do miękkiego szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy żółtko. Całość zagęszczamy śmietaną. Sosem polewamy makaron i posypujemy natką pietruszki. Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Makaron z zieloną kołderką first appeared on Latosiowy
LatosiowydomOstatnimi czasy raz w tygodniu gości u nas makaron. Tym razem ze szpinakiem i chilli, czyli na ostro😉 a do tego szybko i pysznie. Składniki: 250 g dowolnego makaronu 1 paczka świeżego szpinaku 3-4 ząbki czosnku 1/4 papryczki świeżej papryczki chilli - lub wedle uznania sól, pieprz, olej 2 łyżki mascarpone 1/4 szklanki wody z gotującego się(...)makaronu parmezan Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować tradycyjnie w osolonym wrzątku. W międzyczasie na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić szpinak, chwilkę dusić i dodać przepuszczony przez praskę czosnek. 2. Dodać drobno posiekane chilli. Następnie mascarpone i wodę z makaronu. Dusić aż do rozpuszczenia się serka. Doprawić solą i pieprzem. 3. Sos przełożyć do wyższego naczynia i zblendować. Wymieszać
Kuchnia domowa AniPyszne, kolorowe i zdrowe danie z makaronu oraz zielonej emulsji ze świeżego szpinaku. Podane z charakterystycznymi dla kuchni włoskiej dodatkami: burratą, bazylią i pomidorkami cherry. Nie gotujcie sosu zbyt długo, gdyż straci intensywną barwę. Pomidorki można pokroić na połówki i serwować bez podpiekania. _____________________________________________________________ SKŁADNIKI / 2 PORCJE(...)makaronu, np fusilli, bucatini 1 mała niewoskowana cytryna 50 g tartego parmezanu 5 łyżek oliwy garść listków bazylii 100 g listków szpinaku, opłukanych Sól, pieprz 40 g łuskanych pistacji 2 ząbki czosnku, obrane 150 ml śmietany 30 % DO PODANIA: burrata ( najlepiej w temperaturze pokojowej), konfitowane pomidorki cherry * , pokruszone pistacje, listki bazylii ________________________________________________________________ WYKONANIE Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją
cool and mintyPieczony pstrąg ze szpinakiem to rewalacyjny pomysł na lekki i zdrowy posiłek. Tak przygotowana ryba zachwyci oczy i podniebienie. Pstrąg jest chętnie przygotowywaną, smaczną rybą. Pstrąg jest również wyjątkowy zdrowy. Zawiera wiele cennych składników odżywczych oraz witamin. Szpinak charakteryzuje się dość dużą zawartością witamin, składników … The post Pieczony pstrąg ze szpinakiem appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne PotrawyPieczony pstrąg ze szpinakiem to rewalacyjny pomysł na lekki i zdrowy posiłek. Tak przygotowana ryba zachwyci oczy i podniebienie. Pstrąg jest chętnie przygotowywaną, smaczną rybą. Pstrąg jest również wyjątkowy zdrowy. Zawiera wiele cennych składników odżywczych oraz witamin. Szpinak charakteryzuje się dość dużą zawartością witamin, składników … The post Pieczony pstrąg ze szpinakiem appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne PotrawyKolejny level tradycyjnej shakshouki, czyli jajek w pomidorach. Tym razem na stół trafiła szakszuka z fasolą i szpinakiem, z dodatkiem aromatycznego parmezanu. Spróbujcie tej wersji i koniecznie dajcie mi znać, co o niej myślicie! Lepsza niż klasyka? Szakszuka z fasolą i szpinakiem Rodzaj: bez glutenu, … Artykuł Szakszuka z fasolą i szpinakiem pochodzi z serwisu
FlymetothespoonSłodkawe tosty na chałce, zrumienione i mega chrupiące, a w środku same dobroci. Mozzarella i bazylia to przecież połączenie idealne, a ja pokusiłam się jeszcze o dodatek szpinaku :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (4 porcje(...)kromek z dużej chałki 1 łyżka miodu 125 g. (1 kulka) mozzarelli 4 plastry cheddara 1 duża garść listków bazylii 1 duża garść świeżego szpinaku kilka sztuk obranych orzechów włoskich 1 ząbek czosnku 50 ml. oliwy z oliwek sól, pieprz Szpinak i bazylię przełóż do wysokiego i wąskiego naczynia do blendowania. Wlej oliwę, dodaj posiekane orzechy i posiekany czosnek, sól
Delicious Placekażdej wersji, ale to podsmażone chorizo?! Czy ktoś z Was też lubi go tak mocno? Razem ze schłodzonymi ziemniakami smakowało przepysznie. Dla zielonego akcentu, oraz dla zdrowotności, bób, szpinak oraz dymka. około 600-800 g ziemniaków 130 g chorizo (u mnie pikantne, kupowałam w Biedronce) 200-250 g bobu 2-3 garście świeżego szpinaku dymka Sos: 2 łyżki musztardy sarepskiej(...)plasterki. Wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy na niewielkim ogniu, aż wytopi się tłuszcz, a chorizo stanie się chrupiące. Wyławiamy łyżką cedzakową i wraz z umytym, osuszonym szpinakiem dodajemy do ziemniaków. W słoiczku umieszczamy musztardę, ocet oraz olej, zamykamy słoik i potrząsamy nim aż do połączenia się składników. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz około 1/3 – 1/2 łyżeczki
Smaki Na Talerzuoliwę extra virgin lub smakową. Świetnie sprawdzi się także z dodatkiem sera feta, mozzarelli, ricotty, ale i śmietanki kokosowej u osób unikających nabiału. Składniki – zupa szpinakowa 120 g szpinaku świeżego 1 ząbek czosnku 30 g cebuli 10 ml oliwy z oliwek 450 ml bulionu drobiowego (u mnie gotowy bulion drobiowy naturalny pasteryzowany Rosolove) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny(...)mielony gałka muszkatołowa Dodatki: 1 jajko 10 g płatków migdałowych Przygotowanie Szpinak umyć pod zimną, bieżącą wodą, odsączyć na sitku. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. W głębokim garnku z rozgrzanym tłuszczem zeszklić wyciśnięty czosnek i pokrojoną cebulę. Następnie dodać szpinak. Całość dusić aż liście skurczą się i będą miękkie. Do garnka wlać podgrzany
Ola la LCHFZapiekanka makaronowa z kalafiorem , szpinakiem i tuńczykiem, to pyszne, komfortowe danie dla całej rodziny. Wystarczy ugotować makaron oraz kalafiora, polać serowym sosem i zapiec w piekarniku. W tym przepisie świetnie sprawdzą się też inne dodatki, jak pieczarki, boczek, kiełbasa oraz brokuł. Dzięki temu możesz swobodnie dostosować danie do tego, co aktualnie masz w lodówce. Kalafior w sosie serowym zapiekany(...)kalafiorem w sosie i mamy nadzieję, że często zagości na Waszych stołach. Zapraszamy na przepis! Zapiekanka makaronowa z kalafiorem Składniki: makaron muszelki morskie: 200 g kalafior: 1 główka szpinak: ok. 50 – 70 g tuńczyk: 1 puszka masło: 1 łyżka mleko: 150 ml bulion: 150 ml żółty ser: 200 g posiekana natka pietruszki Zapiekanka makaronowa z kalafiorem Przygotowanie: Kalafiora dokładnie
Kuchnia Na Wypasiecytrusowa lemoniada i obiad będzie idealny! Przepis na lemoniadę cytrusowo -ziołową znajdziecie TU A jak przygotować takie danie? Składniki (na 2 porcje) 200 g makaronu spaghetti 100 g świeżego szpinaku garść świeżej rukoli kilka migdałów, orzechów nerkowca, orzechów makadamia kawałek prawdziwej greckiej fety 30ml oliwy z oliwej szczypta tymianku sól, pieprz kawałki świeżej cukinii Wykonanie W blenderze umieść przepłukany(...)sicie szpinak i rukolę. Dodaj oliwę, orzechy, zioła, szczyptę soli i pieprzu. Całość zblenduj mocno. Pesto przełóż do miseczki. Makaron ugotuj tak jak lubisz. Odcedzony makaron połącz delikatnie z pesto, przełóż na talerz. Dodaj pokrojoną w słupki świeżą cukinię i pokruszoną fetę grecką. Warto zainwestować w prawdziwą, słoną fetę, tę twardszą, z makaronem będzie smakowała przepysznie! I już! Takie
Raj dla Podniebieniaprawda tak przygotowane danie nie wygra w konkursie na NAJSZYBSZE danie, bo wymaga kilku etapów przygotowań i pobrudzenia kilku naczyń, ale moim zdaniem warto. Sałatka składa się ze świeżego szpinaku, zielonego groszku, ziemniaków, szparagów i jajka. Jajko możesz ugotować na twardo lub na miękko, tak jak lubisz. Myślę, że to fajna propozycja na obiad czy ciepłą kolację. na 3 porcje(...)młodych ziemniaków 500 g zielonych szparagów 1 szkl. mrożonego groszku zielonego 4-5 jajek 100 g świeżego szpinaku 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1-2 łyżki posiekanej dymki/szczypiorku 1 łyżka musztardy, np sarepskiej 1-2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła Ghee * , masła klarowanego/lub dodatkowe 2- 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz
Smaki Na Talerzu