papryka czerwona – 1 szt * papryka żółta – 1 szt * papryka zielona – 1 szt * duża cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * szpinak – 200 g * jajko – 2 szt * biały sezam – 1 garść * cukier trzcinowy – 1 łyżka * olej sezamowy – 150 ml * sos sojowy – 100 ml * czarny pieprz – do smaku * miód ( użyłam kruszynowego(...)może być wielokwiatowy ) – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zacznijmy od przygotowania składników. Papryki kroimy w piórka, przesmażamy. Marchew kroimy w zapałki, a cebulę w piórka, przesmażamy. Szpinak blanszujemy. Czosnek siekamy. Z miodu, sosu sojowego, połowy oleju sezamowego, cukru trzcinowego i pieprzu robimy marynatę. Wrzucamy do niej ugotowany wcześniej makaron ryżowy, niech się marynuje. Z 2 roztrzepanych jajek ( beż żadnych dodatków
Ostra na SłodkoMakaron pełnoziarnisty z warzywami to danie, które mogę ciągle zajadać i tylko na zmianę różne warzywa dodawać. Czosnek w plasterki kroimy i na oleju jak frytki smażymy. Cukinię, szpinak, szparagi podsmażamy, z makaronem mieszamy, całość doprawiamy, czosnek, ser, płatki pomidorowe dokładamy i już gotowe danie mamy. Składniki: garść zielonych szparagów, 200 g świeżego szpinaku, 1 mała młoda(...)samym oleju smażymy cukinię, następnie dodajemy szparagi bez miękkich końcówek. Smażymy delikatnie mieszając, kilka min, zależy od grubości szparagów, mają być al dente. Pod koniec dodajemy główki szparagów, szpinak, makaron i całość podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z płatkami papryki, smażonym czosnkiem, i startym lub w formie płatków serem
Moniki Smakołykitakie gorące dni, jak dziś zupełnie nie chce się gotować. W związku z powyższym, żeby cokolwiek mieć coś na ząb przyrządziłam lekką, tanią i szybką sałatkę ze świeżym szpinakiem w roli głównej. Można do niej dorzucić, co się chcę i co się ma pod ręką. Ja nie zrobiłam zakupów. Przyzwyczajona do warszawskiego życia, w którym nie odróżnia się świątku(...)handlu w niedzielę. Jasne, że mogę pójść do jakiegoś sklepiku osiedlowego i zapłacić za oliwki jak "Żyd za mokre zboże" , więc wykorzystam to co mam. Składniki: opakowanie szpinaku 4 jajka gotowane 10 pomidorków koktajlowych lub 2 malinowe jak najmniejsze sól, świeżo mielony pieprz czarny składniki na sos: 300 ml octu balsamicznego
pieprzny smaczekjakie w niej odnajdziecie oraz dlatego, że będzie Wam po prostu niesamowicie smakowała. Potrzebujemy: 2 kromki pieczywa 2 jajka 2 kabanoski Maestro Henryk Kania 1/4 czerwonej papryki garść świeżego szpinaku 1/4 czerwonej cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojoną w kosteczkę cebulkę i paprykę. Następnie dodajemy kabanoski pokrojone w drobne(...)talarki i całość podsmażamy aż cebulka zacznie się rumienić. Na patelnię kolejno wędruje szpinak. Smażymy wszystko do momentu aż odparuje cała woda ze szpinaku. Zdejmujemy wszystko z patelni odsączając od tłuszczu - ten pozostawiamy do dalszej obróbki. Nasz "farsz" mieszamy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. W kromkach wycinamy środek, na rozgrzanej patelni układamy nasze pieczywo i wlewamy delikatnie jajka
MamaOskarkacykl... SPOSÓB NA KOKTAJL. W taką pogodę nie wchodzi mi nic do brzucha oprócz owoców, warzyw, wody, lemoniad i koktajlów. To też idealna opcja na przemycenie nielubianego przez niektórych szpinaku czy jarmużu. Dziś wrzucam Wam dwa moje ulubione koktajlowe zestawy, które goszczą u mnie najczęściej. Idealne orzeźwienie i bomba witamin :) Składniki na SZPINAK Z TRUSKAWKĄ 1-2 porcje: Garść(...)umytych truskawek Garść umytego szpinaku 1 banan 1 szkl. mleka bez laktozy MIKSUJEMY :) Składniki na POMARAŃCZOWĄ ROZKOSZ 1-2 porcje: 1 obrana pomarańcza 1/2 banana 1 szkl. mleka bez laktozy MIKSUJEMY
Czarnawisienkaminut. Delikatnie je wyjmij i odłóż na ręcznik papierowy. Odetnij kilka główek (do udekorowania talerzy), a resztę pokrój na kawałki o długości około 3 centymetrów. Na talerzach rozsyp umyty szpinak (większość dostępnych w sprzedaży jest już umyta przed paczkowaniem). Rozłóż kawałki szynki na szpinaku – plastry możesz porozrywać na mniejsze kawałki lub możesz przeciąć je wzdłuż plastra i zwinąć ruloniki(...)Wyłóż szparagi. Posyp orzeszkami piniowymi. Sos możesz podać oddzielnie w małej salaterce. Składniki Sałatka pęczek zielonych szparagów 100 g szynki suszonej np. jamon serrano 150 g szpinaku baby 50 g orzeszków piniowych Wykonanie Sos Wyciśnij sok z cytryny. Do małego rondelka wlej mleko, podgrzewaj je na bardzo małym ogniu. Dodaj pokrojoną na kawałki gorgonzolę i mieszaj aż do rozpuszczenia. Podgrzewaj
Eat me! Fit me!spożywane podczas diety odchudzającej. Mangan zawarty w truskawkach kontroluje wydzielanie i produkcję insuliny, więc pomaga utrzymać prawidłowy poziomu glukozy. Puddingi chia z truskawkami – przepisy Pudding chia z truskawkami i szpinakiem Składniki na dwie porcje: garść szpinaku, 2 szklanki truskawek, 2 łyżeczki nasion chia, 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. kokosowe, migdałowe) 1łyżka miodu Wykonanie: Nasiona chia wymieszać z mlekiem roślinnym, miodem(...)odstawić do lodówki na min, 4 godz. Szpinak zblendować i wylać na pudding. Potem zmiksować truskawki i delikatnie wylać na warstwę szpinakową. Na wierzchu posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi. Pudding chia z truskawkami, ananasem i borówkami Składniki na dwie porcje: ½ szklanki mleka kokosowego, 2 łyżeczki nasion chia , 1 łyżka miodu, 2 plastry ananasa, 2 szklanki truskawek, borówki amerykańskie Sposób
Strefa Zdrowego ŻywieniaBardzo szybkie danie obiadowe z śródziemnomorskim rodowodem, które przygotujemy w nie więcej niż 20 minut. Sycący makaron w połączeniu z pikantnymi, czosnkowymi krewetkami, szpinakiem i aromatycznymi suszonymi pomidorami. Składniki: 400 g makaronu rigatoni 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 2 ząbki czosnku dwie duże garście szpinaku 250g krewetek królewskich skórka z ½ cytryny 10-12 kawałków suszonych pomidorów Sposób przygotowania(...)Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. Na dużej patelni podgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, przesmażyć pokrojon y w plasterki czosnek . Dodać umyty i osuszony szpinak i przesmażać kilka minut aż zmięknie. Dołożyć obrane z pancerzy krewetki i przesmażyć krótko (2-3 minuty) na dużym ogniu. Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne. Na patelnie dodać
Pyry na Gazparmezanu (P asta agli spinaci e gorgonzola) Z cyklu kuchnia włoska. Bardzo kremowa i szpinakowa pasta z odrobiną dobrych dodatków oraz najważniejszego: serca. Składniki: 200 g świeżych liści szpinaku 100 g gorgonzoli 2 szalotki 5 ząbków czosnku (gwarancja dobrego smaku) 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki kremówki (wybrałam 12%) sól i pieprz do smaku 1 szczypta(...)ostrej papryczki 4 łyżki oliwy 200 g makaronu włoskiego ze szpinakiem (Foglie di Ulivo agli spinaci) 1 garść uprażonych orzeszków piniowych Wykonanie: Do rozgrzanego masła z oliwą dorzucić posiekane szalotki i czosnek, lekko oprószyć solą, smażyć do zrumienienia się, kolejno dorzucić opłukane liście szpinaku (jeżeli są duże należy je lekko przeciekać) całość przesmażyć, dodać pokruszony ser, pieprz, szczyptę ostrej papryczki
Wino Francja Kuchniaskładniki na ciasto szpinakowe: 260 g mąki orkiszowej lub pszennej 130 g świeżego szpinaku 170 g cukru 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 150 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Szpinak umieszczamy w naczyniu robota kuchennego, dodajemy olej i miksujemy na papkę. Białka miksujemy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy szpinak
Domowy Smak Jedzeniaszparagami i tuńczykiem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach 3 jajka ugotowane na twardo 3-4 garści młodych liści szpinaku 1 garść liści musztardowca oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki i gotujemy je na parze przez 5 minut. Liście szpinaku(...)musztardowca płuczemy, jajka kroimy w ósemki. Tuńczyka odcedzamy z oleju. W szklance mieszamy składniki sosu - jeśli chcecie możecie wykorzystać do niego olej z tuńczyka. W dużej misce układamy listki szpinaku i musztardowca. Na nim układamy rybę i jajka, wszystko polewamy sosem z oliwy. Przed podaniem dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatitywielką przyjemnością sięgałam po dokładke! Polecam i Wam! Ps. Chyba naprawdę muszę założyć Jej tutaj osobny dział! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko – 5 szt * olej – 3/4 szkl * szpinak świeży – 120 g * mąka pszenna – 260 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka + sok z cytryny i woda do nasączenia MUS: * truskawki – 650 g * cukier – 3 łyżki(...)cytryny – 2 łyżki * galaretka truskawkowa – 1 op * śmietana kremówka 36% – 450 ml + truskawki do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szpinak i olej miksujemy na papkę. Bialka ubijamy na sztywno, po koniec stpniwo dodajemy cukier. Wrzucamy żółtka nie przerywając ubijania. Dodajemy szpinak. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką
Ostra na SłodkoSzpinak zawiera duże ilości witaminy C oraz żelaza. W połączeniu z owocami otrzymujemy pyszny i pełnowartościowy napój. • Czas przygotowania: 5 minut • Smak: dominacja banana • Kiedy pić: z rana Składniki : • garść młodych liści szpinaku • 1 duża pomarańcza • 1 banan • woda (według uznania) Przygotowanie : Obierz ze skóry banan i pokrój go na mniejsze kawałki. Opłucz liście szpinaku, po czym włóż je razem
KUCHNIA POLSKA