Zdecydowanie jestem zakochana w szpinaku, mogłabym go jeść co drugi dzień, niestety nie mój Mąż nie podziela uwielbienia do tej zieleniny, więc eksperymenty szpinakowe przeprowadzam wtedy gdy go nie ma w domu. Ostatnio w moim menu śniadaniowym zagościł omlet szpinakowy, a kilka dni temu na kolację popełniłam taką oto tartę, zdecydowanie pyszną i zdecydowanie fit, pod warunkiem, że nie zjecie(...)chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Po tym czasie wyjmujemy, wypełniamy nim foremkę do tarty, nakłuwamy widelcem i zapiekamy 10 minut w 180 st. C Farsz: 450 g szpinaku (użyłam mrożonego) 1 cebula olej do smażenia 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 jajka 200 ml jogurtu greckiego kilka suszonych pomidorów Cebulę kroimy w kostkę, czosnek
Cynamonowe szczęściewcale nie jest nu dna. Złapmy trochę słońca na talerzu :) Skła dniki (4 porcje): 4 płaty śle dzia w oleju wiejskim 12 sztuk pomi dorków koktajlowych 4 garści świeżego szpinaku pęczek szczypiorku duża garść nasion ze słonecznika olek wiejski z zalewy pieprz + sól łyżeczka soku z limonki Przygotowanie: Pomi dory, szpinak i szczypiorek myjemy i suszymy. Płaty śle(...)dzia kroimy w plastry. Pomi dorki kroimy na pół, szczypiorek siekamy i delikatnie solimy. Szpinak, pomi dorki, szczypiorek i śle dzia umieszczamy w salaterce. Ziarna słonecznika prażymy około minuty na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dosypujemy do miseczki. W o d dzielnej miseczce wlewamy sok z limonki i 2-3 łyżki oleju wiejskiego z zalewy śle dziowej. Mieszamy z pieprzem
ChilliJemysztuka mąka pszenna – ilość zależy od ziemniaków suszona lub świeża natka pietruszki czosnek granulowany bułka tarta sól, pieprz mięso wieprzowe – 30 dkg przyprawa do wieprzowiny – 2 łyżeczki olej słonecznikowy szpinak mrożony – 40 dkg PRZYGOTOWANIE : Ugotować ziemniaki w posolonej wodzie. Odcedzić i ubić. Kiedy ostygną, wbić jajko, dodać 2 – 3 łyżki mąki, suszoną natkę pietruszki, pieprz I granulowany czosnek. Wymieszać(...)smażyć na oleju, na średnim ogniu z dwóch stron, do momentu, aż się zarumienią. Mięso pokroić na kawałki, doprawić przyprawą do wieprzowiny i przesmażyć na oleju 15 – 20 minut. Szpinak dać do garnka, nalać trochę wody, żeby zakryć spód i gotować. Dodać granulowyany czosnek, sól i pieprz. Na koniec dodać łyżeczkę mąki rozmieszanej z kilkoma kroplami wody. Gotować chwilę
kuchniabellissima.wordpress.compełnoziarnistej 40 g orzechów włoskich łuskanych 150 g masła 1 jajko 2 łyżki mleka szczypta soli Nadzienie 300 g groszku 250 g ricotty 100 g szpinaku 100 ml śmietany 50 g parmezanu 2 ząbki czosnku 2 jaja natka pietruszki bazylia s ó l, pieprz **** INGREDIENTI Pasta brisée 250 g di farina tipo(...)impasto dentro lo stampo punzecchiandolo con una forchetta. Infornate la crostata per circa 15 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi. Lasciate a raffreddare leggermente. Nadzienie Blendujemy szpinak z 5-6 listkami bazylii i gałązkami natki pietruszki Groszek gotujemy al dente. Miksujemy jaja ze śmietaną i ricott ą . Do masy dodajemy szpinak z ziołami, starkowany parmezan oraz 2 wyciśnięte
La grande e la piccola cuocaRyba zapiekana ze szpinakiem i słodkimi ziemniakami to propozycja na obiad – lubię ryby, ale jeść ciągle w takiej samie formie pieczone, w panierce czy z grilla – chciałam odmiany. Niestety w książkach mamy nie znalazłam niczego co wzbudziło by moje zainteresowanie, więc poszperałam w „nowoczesnych” książkach kucharskich. Pomysł by zapiec rybę ze słodkimi ziemniakami... Więcej The post(...)Ryba zapiekana ze szpinakiem i słodkimi ziemniakami appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekosób) - 1 szklanka nieugotowanej zielonej soczewicy - 100 g pęczaku - 3 garści świeżego szpinaku - 200 g zielonych oliwek - 3 łyżki czerwonego pesto - 1 łyżeczka soli - 1 cm pasty harissa S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: pęczak gotujemy, soczewicę również, mieszamy je na patelni, dodajemy pocięty szpinak(...)pokrojone oliwki, czerwone pesto, harissę i sól, mieszamy. Można dodać trochę wody, bo soczewica i pęczak są nieco suche. wykładamy na talerz, dekorujemy świeżym szpinakiem i pokrojonymi zielonymi oliwkami. smacznego
Gocha gotuje!osób) - 2 porcje spaghetti - 0,5 średniej dyni (około 1 kg nieoczyszczonej) - 200 ml mleka kokosowego - 2 garści świeżego szpinaku - 10 kawałków suszonych pomidorów - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: Makaron gotujemy al dente(...)zalewamy wodą tak, aby przykryć ją całą, solimy i gotujemy do miękkości, ale tak, aby się nie rozpadła, odcedzamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, świeży szpinak, pokrojone suszone pomidory, dynię, mleko kokosowe i makaron, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Wykładamy na talerz, dekorujemy kawałkiem suszonego pomidora i świeżym szpinakiem. Smacznego
Gocha gotuje!ROLADA ZE SZPINAKU Z CHRZANOWYM SERKIEM to pięknie prezentujące się... Artykuł Rolada ze szpinaku z chrzanowym serkiem pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEgęstym sosie pomidorowym, szybka i pyszna. Biała kiełbasa ma swój specyficzny smak i muszę przyznać, ze smakuje mi nawet bardziej niż klasyczna, a jeszcze duszona z papryką, fasolą i szpinakiem w sosie pomidorowym jest doskonałą propozycją na świąteczny stół. Na koniec zapiekamy ją jeszcze pod skorupką z bułki tartej, która dodaje jej chrupkości i klimatu, i obiad gotowy. Polecam! Scroll(...)łyżeczka słodkiej wędzonej papryki ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ½ łyżeczki płatków chilli 2 x 400g puszki krojonych pomidorów 1×400 g puszka białej fasoli, odcedzonej 250 g listków szpinaku 2 łyżki bułki tartej cukier, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W dużej i szerokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż przez 5 minut do zeszklenia. Następnie
karmelowyduże jajka kurze, ½ łyżeczki soli, opcjonalnie 1 – 2 łyżki wody, 2 łyżeczki marynowanego pieprzu zielonego, mąka do podsypania, masa: 3 jaja kurze, 250 g śmietany 18%, 50 g świeżego szpinaku, 2 garście świeżych listków bazylii, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, max ½ łyżeczki soli, ponadto: 200 g sera typu śródziemnomorskiego w kostkach z czerwoną papryką i chilli(...)Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu, 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem. Masa: Opłukany i odciśnięty szpinak rozdrabniamy za pomocą blendera. Bazylię drobno siekamy. Do jajek dodajemy śmietanę, szpinak, bazylię i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem kolorowym. Na upieczone (nie koniecznie przestudzone) ciasto przelewamy masę
Moniki Smakołykikilku krajach południowej Europy podaje się w czasie wielkanocnym dania, które umownie można nazwać plackami ze szpinakiem. Wydaje mi się jednak, że i poza tym okresem tego rodzaju potrawy wcale nie są rzadkie na tamtejszych stołach. Kiedy natomiast zobaczyłem portugalską tarte de Pascoa, pomyślałem - tak, to mi wygląda na prawdziwe danie wielkanocne! To oczywiście przez jajko - proste i mocno zakorzenione(...)mimo wszystko warto, bo efekt smakowy i wizualny jest bardzo fajny. Polecam! :) Składniki: 1 opakowanie ciasta filo 250 g młodego szpinaku 1 duża cebula 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 surowe jajka 6 jajek ugotowanych na twardo 1 szklanka startego sera (ostrego) sól oliwa Wykonanie: Cebulę posiekać i podsmażyć do miękkości
zadanie-gotowanieSzpinaku nie czuć tu wcale. Składniki są tak wyważone, że czuć tylko słodką babkę urozmaiconą dodatkiem bitej śmietany z galaretką. Ta galaretkowa bita śmietana sprawia, że ciasto nie jest suche, jak to w przypadku babek bywa, a jest wyjątkowo przyjemne dla podniebienia. Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - 220 gram Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej - 250 gram cukru trzcinowego - 150 gram szpinaku (użyłam mrożonego(...)pieczenia - szczypta różowej soli himalajskiej Masa: - 1 kubeczek śmietanki 30% - 1 galaretka truskawkowa - 2 łyżki cukru trzcinowego - 1 szklanka gorącej wody Lukier: - cukier puder - sok z cytryny Przygotowuję ciasto: Szpinak blenduję razem z olejem na gładką i jednolitą masę. W drugim naczyniu ubijam jaja ze szczyptą soli, stopniowo dodaję cukier, a następnie sok z cytryny, proszek do pieczenia i mąkę
WielopokoleniowoJestem pewna, że część z Was będzie zaskoczona, że smażoną wątróbkę można wykorzystać do sałatki :) Poniższy przepis to pomysł na sycącą sałatkę wraz z dodatkiem szpinaku, jabłka i malin. Prosto, szybko i bardzo smacznie. Sałatkę najlepiej jeść od razu po przygotowaniu. Składniki na 3-4 porcje: 2-3 garście świeżego szpinaku około 350 g oczyszczonej wątróbki drobiowej(...)grube plasterki. Na tą samą patelnię przełożyć jabłka. Posypać majerankiem. Smażyć dosłownie 1-2 minuty, aż do lekkiego zarumienienia. Na talerzach lub w dużej misce rozłożyć umyty i osuszony szpinak. Następnie ułożyć wątróbkę (pokrojoną na mniejsze części) i plasterki jabłka. Na sam koniec położyć maliny (+ ewentualnie całość można polać sokiem z ugotowanych malin) i posypać ziarnami słonecznika
Ugotowaćłyżki cukru – 25g masła – 0,5 szkl. ciepłego mleka – szczypta soli himalajskiej Farsz szpinakowy: – 1 opakowanie serka kremowego Arla Apetina POMIDORY I BAZYLIA – szpinak (1 op. mrożonego ok. 400g lub świeży drobno pokrojony) – 1-2 ząbki czosnku – łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Przygotowanie: 1. Do miski wsypać mąkę,drożdże i sól(...)mleko i rozpuszczone, wystudzone masło. 2. Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy farsz. Na patelni z tłuszczem podsmażamy przeciśnięty czosnek ze szpinakiem. Pod koniec smażenia dodajemy opakowanie serka kremowego Apetina i mieszamy. 4. Pora na lepienie pampuchów. Odrywamy od całości ciasta ilość pozwalającą ulepić kulkę o średnicy ok. 6cm. Rozpłaszczamy ciasto
Podwójnaporcjatego w wersji "odchudzonej" :) SKŁADNIKI (na 4 duże porcje - 1 porcja ok. 500 kcal) 400 g makaronu pełnoziarnistego tagliatelle 300 g filetu z piersi indyka 450 g mrożonego szpinaku 400 ml jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz, sól gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso kroimy(...)kostkę, doprawiamy i podsmażamy na złoto na oliwie. Zdejmujemy z patelni. Podsmażamy szpinak, doprawiamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy jogurt i mieszamy całość z odcedzonym makaronem. Od razu podajemy. Smacznego :) 1 duża porcja - 500 kcal - białka - 35 g - tłuszcze - 7 g - węglowodany - 73 g - błonnik - 8,5 g Zapraszam do polubienia mojej
Moje Kuchenne Rewelacje