się nadziane mięsem mielonym , polane sosem beszamelowym i posypane żółtym serem. Ale można również dodać 1 składnik więcej i już danie robi się bardziej wykwintne. Tym składnikiem tajemniczym jest.....szpinak :) Wyszło bardzo pożywne i smaczne danie. Szpinak był moją traumą z dziecięcych lat z czasów przedszkola. Ale dobrze doprawiony jest naprawdę pyszny. Składniki: makaron cannelloni ok. 20 szt op.szpinaku(...)Przygotowanie farszu Czosnek i cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy masło i wrzucamy czosnek, który lekko szklimy. Później wsypujemy na patelnię posiekaną cebulę. Do tego dokładamy szpinak i całość podgrzewamy do momentu odparowania wody. Na oddzielnej patelni podsmażamy mięso aż zrobi się "białe". Przekładamy mięso do farszu szpinakowo-cebulowego i dusimy ok. 20 minut pod przykryciem. Następnie
Różne smaki w kuchniSkładniki: ok. 600 g filetu z ryby np. dorsz 450 g mrożonego szpinaku 150-200 ml śmietanki 12 % albo 18 % sól, pieprz czosnek 50 g sera feta 4 suszone pomidory 100 g żółtego sera Wykonanie: Nastawiamy piekarnik na 220*C Szpinak rozmrażamy w małym garnku dodając nieco wody aby nam się nie spalił. Dodajemy sól, czosnek i śmietanę, dusimy(...)przez 5 minut. Rybę dzielimy na mniejsze kawałki solimy, pieprzymy, układamy ją na żaroodpornym naczyniu i wykładamy na rybę szpinak, następnie dajemy w kawałkach ser feta i suszone pomidory. Zapiekamy przez 20 minut przed końcem posypujemy żółtym serem i dopiekamy
W Moim Magicznym Domuzielony koktajl z bananami, szpinakiem, natką pietruszki, pomarańczą i limonką nie tylko świetnie smakuje, ale również wzmocni naszą odporność i dostarczy organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów. Dodatkowo koktajl jest sycący, więc może nam z powodzeniem zastąpić drugie śniadanie ;-) Zapraszam po przepis. SKŁADNIKI 1 pęczek natki pietruszki 150 g mrożonego szpinaku 3 banany 1 pomarańcza 1 limonka 600 ml wody WYKONANIE(...)Szpinak odmrozić, natkę pietruszki umyć, banany obrać ze skórki, po czym umieścić wszystko w misie blendera. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i limonki, wlać wodę i włączyć urządzenie. Koktajl przelać do szklanek i podawać od razu. Uwagi: Osobiście posiadam blender wysokoobrotowy, więc pomarańczę i limonkę obieram jedynie ze skóry (i ewentualnych pestek), po czym wrzucam w całości. Blender o takiej
Passions hobbies lifezimno. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 jajka 2 szklanki mleka pół szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego 3 ząbki czosnku 15 dag sera feta półtłustego olej rzepakowy do smażenia pieprz czarny mielony do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżeczki czubrycy zielonej 2 łyżeczki(...)sera żółtego Wykonanie: 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski, następnie miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Odstawiamy na pół godziny, żeby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz. 2. Szpinak rozmrażamy i odsączamy dokładnie z wody. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec bo będzie
Izabelawkuchnipyszne połączenie. Torcik pięknie się prezentuje na stole to można zaskoczyć nim gości. Zapraszam:) Przepis bierze udział: LAYMAN OD KUCHNI- BITWA NA PRZEPISY Składniki: Ciasto: 20 dag szpinaku ( mrożonego i rozdrobnionego ) 2 jajka pół szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli półtorej łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki krupczatki Dodatkowo: 25 dag sera białego(...)półtłustego ) 2 łyżki śmietany 12 % kawałek dojrzałego awokado pół pęczka szczypiorku pół pęczka rzodkiewek 3 jajka sok z cytryny sól do smaku Wykonanie: 1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z namiaru wody. Jajka miksujemy mikserem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i sól, miksujemy na najmniejszych obrotach
IzabelawkuchniKocham sałatki i kocham figi, więc czym byłby ten blog bez sałatki z figami… a kiedy do zielonej bazy ze szpinaku i rozkosznie słodkich fig dodamy śródziemnomorski rarytas, grillowany ser halloumi, ziarna granatu i świeżą miętę otrzymamy cudowną kompozycję smaków, struktur i kolorów, która pokrzepi ciało i duszę każdego smakosza. Składniki (2 porcje): Sałatka: 2 garści szpinaku(...)halloumi pokroić w niezbyt grube plastry (ok. 1 cm) i grillować po ok. 2-3 min. z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej lekko posmarowanej oliwą. 2) Liście szpinaku umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 3) Figi umyć, pokroić w ósemki i ułożyć na umytej rukoli. 4) Dodać grillowany ser halloumi, posypać ziarnami granatu i listkami mięty. 5) Przygotować
Fitsweet.meląduje makaron w prostym sosie. Danie niezbyt skomplikowane czy wyrafinowane ale dobrze się ze sobą komponujące. Dla M porcja z żółtym serem, dla mnie bez :) Składniki: 200 g świeżego szpinaku 300 g pieczarek 400 g pomidorków koktajlowych 200 g makaronu 1 ząbek czosnku sól, pieprz, cukier opcjonalnie: starty żółty ser Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obieramy, kroimy(...)podsmażamy na patelni. Pomidorki kroimy na połówki i dorzucamy do pieczarek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, aż pomidorki puszczą swój sok i lekko go odparowujemy. Następnie dodajemy szpinak. Jak szpinak się skurczy całość przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię. Całość dokładnie mieszamy i posypujemy (opcjonalnie) startym żółtym serem
My simple kitchenpomidorowa z kiełbasą i tortellini wystarczy za cały obiad. Pełna smaku pomidorów (zwłaszcza jeśli skorzystacie z tych własnoręcznie „zasłoikowanych”), słodkawej fasolki, konkretnych tortellini i kiełbasy, z dodatkiem szpinaku i parmezanu, przepysznie doprawiona ziołami i – jeśli lubicie – lekko pikantna. Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini to genialne danie gotowe w mniej niż pół godziny. Co więcej(...)wynagrodzi Was dodatkowo niezastąpionym smakiem świeżych pomidorów. Składniki: 2l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 puszki pomidorów pellati (400g każda) ok. 400 g ulubionego (najlepiej świeżego, nie suszonego) tortellini 100g szpinaku baby 1 puszka białej fasoli ok. 200 g (3 sztuki) ulubionej kiełbasy – najlepiej drobiowej (może być np. śląska), ważne, żeby była chuda sól, pieprz parmezan tarty 1 łyżka świeżego
Pociąg Do KuchniBanalnie prosty chłodnik ze świeżym szpinakiem, rukolą i awokado, podany z jajkiem ugotowanym na twardo i uprażonymi pestkami słonecznika. Robi się go błyskawicznie, wystarczy wszystko posiekać i wymieszać. Jest lekki, zdrowy i pyszny. To witaminowa bomba! Spróbujcie też innych chłodników np. ogórkowego z komosą ryżowa i rzodkiewką lub klasyki, czyli z botwinki. Składniki: około 90 g świeżego szpinaku (2 garście(...)awokado 400 g kefiru 200 g jogurtu naturalnego 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1-2 szczypty cukru sól pieprz Dodatkowo: ugotowane jajka pestki słonecznika Przygotowanie: Szpinak i rukolę drobno posiekać, przełożyć do miski. Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić w drobną kosteczkę i dołożyć do miski. Następnie dodać kefir, jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę
Oryginalny smakBędą wyborne z każdym dodatkiem ale i bez żadnego z nich z pewnością Wam zasmakują, rozgrzeją i nasycą :) I co tam...niech sobie pada! Naleśniki z soczewicą, dynią i szpinakiem Potrzebujesz: Naleśniki: 20g masła 220g mąki 2 jajka 220ml mleka 220ml wody gazowanej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru olej do smażenia Farsz: 1/2 szklanki suchej zielonej soczewicy ciepła woda(...)300g obranej i pozbawionej nasion dyni 1 cebula 2 ząbki czosnku duża garść szpinaku baby 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Naleśniki 1. Masło rozpuść. 2. W misce wymieszaj mąkę z solą i cukrem. 3. Dodaj masło i pozostałe składniki - wymieszaj wszystko na gładkie ciasto. 4. Smaż cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Farsz: 1. Szklankę
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKurki, krewetki, szpinak trochę makaronu i mamy przepyszne danie w kilka chwil. Składniki : 100 g makaronu świderki 180 g kurek 125 g szpinaku 200 g krewetek 1 łyżka masła 1 łyżka olieju rzepakowego 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 70 ml śmietany 30% pieprz sól Przygotowanie : Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu na al'dente Kurki oczyszczamy, większe przecinamy(...)jeszcze chwilę podsmażamy Teraz kolej na wcześniej oczyszcone kurki które smażymy max 2 minuty Dodajemy krewetki, z moich wystarczyło wykręcić tylko ogonki Smażymy max 1 minutę Dodajemy świeży szpinak i chwilkę dusimy Przyprawiamy i wlewamy śmietankę Po zagotowaniu i lekkim zredukowaniu śmietany dodajemy makaron Całość chwilkę mieszamy i podajemy na ciepło
Mechanik w kuchnicoś szybkiego w przygotowaniu a do tego zdrowego, smacznego, sycącego i oczywiście LCHF Jest to zielony koktajl/smoothie na bazie zdrowych tłuszczów, czyli mleka kokosowego oraz oleju MCT z dodatkiem szpinaku, awokado, kiwi i soku z cytryny lub limonki. Jeśli dodacie do niego źródła białka np. jajko, nasiona chia lub izolat (ale to już proszek ;)), otrzymacie posiłek z pełnym makro dopasowanym(...)posłużyć i „leżeć na żołądku”. Składniki: 50 g miąższu kokosowego oraz 150 ml letniej wody lub 200 g gotowego mleka kokosowego 25 g oleju MCT 50 g szpinaku 50 g dojrzałego awokado 100 g kiwi 10 g soku z cytryny lub soku z limonki Miąższ kokosowy rozpuścić w letniej wodzie aż powstanie mleko kokosowe. Szpinak umyć
Ola la LCHFkażdym razem, gdy je jem, zastanawiam się, dlaczego wcześniej tego nie robiłam :) 2 porcje: 2 piersi kurczaka pokrojone w medaliony 2-3 garści oczyszczonych kurek 2-3 kostki mrożonego szpinaku lub ok. 100 g świeżego 2 łyżki mascarpone 2 łyżki jogurtu sól i pieprz do smaku olej do smażenia Kurczaka podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy zarumieni się z obu stron(...)dodajemy kurki i smażymy krótko. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem. Gdy szpinak się rozmrozi, mieszamy dokładnie potrawę, dodajemy przyprawy i odparowujemy. Zdejmujemy naczynie z ognia i dodajemy mascarpone i jogurt. Mieszamy dokładnie. Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem… lub zjadamy z przyjemnością, bez dodatków ;) Smacznego
Kucharzycaright .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Koktajl spalający kalorie wg Ewy Chodakowskiej – Składniki: 125 ml wody 125 ml mleka migdałowego 1 łyżeczka miodu garść świeżego szpinaku (ok. 40g) 1 duży banan (ok. 200g) mała szczypta chili w proszku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Koktajl spalający kalorie wg Ewy Chodakowskiej – Wykonanie: Szpinak umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Banana(...)obrać ze skórki, podzielić na mniejsze części. Wszystkie płynne składniki wlać do blendera, dodać szpinak, banana i szczyptę chilli (Ewka zaleca dać 1/3 łyżeczki chilli, ale dla mnie to zdecydowanie było za dużo i dałam tylko szczyptę). Zmiksować do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Koktajl przed spożyciem należy lekko podgrzać, nie gotować! Smacznego! Koktajl ten można spożyć przed wieczornym treningiem
Kulinarne Przebojepodgrzybki, borowiki, nimki (w innych regionach zwane niemkami, a ich właściwa nazwa to płachetki zwyczajne), zajączki) kopiasta łyżeczka ostropestu odrobina (ok. 5 g) sera z niebieską pleśnią 10 liści szpinaku 2 gałązki tymianku sól 2 łyżki oleju do smażenia wrzątek ewentualnie: chili Grzyby oczyścić i pokroić na kawałki (wielkość według uznania). Fasolkę oczyścić i opłukać. Wrzucić na osolony wrzątek(...)odparuje, wlać ok. 150 ml wrzątku i gotować całość ok. 5 minut. Do grzybów dodać rozdrobniony ser pleśniowy, tymianek, odrobinę soli i ostropest. Podgrzewać, aż ser się roztopi. Liście szpinaku pokroić na paski. Do grzybowego sosu dodać odcedzoną fasolkę, szpinak i ewentualnie odrobinę wody z gotowania fasolki. Dokładnie wymieszać i podawać. Danie można posypać pokrojonym chili
Weekendy w domu i ogrodzie