niej zawsze. Te drugie zarówno w postaci suchej, jak i puszkowanej lub słoikach, wtedy ratują mnie w awaryjnych sytuacjach. Miałam ochotę na bataty i kupiłam ładny świeży szpinak w swoim warzywniaku. To wszystko połączyłam w całość. Wyszedł smaczny obiad, który można zjeść także na zimno. Składniki na 4 porcje: 270g kaszy gryczanej niepalonej 500g batatów 400g świeżego szpinaku 200g(...)mieszanką przyprawy cajun. Wymieszać. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na pozostałej ilości oleju (1 łyżka). Dodać pokrojony na drobniejsze kawałki szpinak (jeżeli używasz baby, nie musisz go już kroić, ja kupiłam w warzywniaku spore liście). Smażyć aż zmniejszy objętość. Posolić i popieprzyć do smaku. Do szpinaku dodać, ugotowaną kaszę, upieczone bataty
Fabryka pomysłówSzybka w przygotowaniu, bogata w witaminy sezonowa sałatka na bazie dobrze przyprawionego kurczaka, słodkich, soczystych truskawek, liści szpinaku i chrupiących migdałów. Polana dressingiem z nutą jabłkowej słodkości smakuje rewelacyjnie. Składniki: 300g fileta z kurczaka 350g świeżych truskawek 120g mini mozzarelli 100g świeżego szpinaku 40g płatków migdałowych przyprawa do kurczaka olej kokosowy Dressing: 5 łyżek oleju arachidowego 3 łyżeczki miodu(...)paski, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym. 2. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na ćwiartki lub połówki. 3. Szpinak umyć i osuszyć, a mozzarellę odsączyć z zalewy. 4. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. 5. Dressing: Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do lodówki na około
Szalona Kuchnia EwelinySkusicie się na zielone mini torciki o orzeźwiającej nucie mięty i limonki? Ciasto wykonałam na bazie szpinaku, który nadał mu pięknego koloru, jednakże w smaku jest niewyczuwalny, za to wysuwa się lekki aromat mięty. Biszkopciki nasączyłam naparem z miętowej herbaty i przełożyłam kremem z bitej śmietany z mascarpone, serek ten, fajnie ją usztywnił i nadał kremowości. Krem doprawiłam limonką(...)użyłam dużych foremek. Na uroczyste okazje wypróbujcie również: biszkopciki z kremem mascarpone i sosem truskawkowym cytrynowe babeczki z ananasowym nadzieniem i ananasowym kremem SKŁADNIKI NA BABECZKI: 120 g. świeżego szpinaku 6-8 listków mięty 2 jajka 1/2 - 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu
Upiecz sobie babeczkęDanie idealne na obecnie panującą aurę, czyli lekka i delikatna warzywna zupa. Składniki na 4 porcje: 200-300 g szpinaku pęczek szparagów 300-400 g 2 marchewki (200-300 g) 3-6 ziemniaki (3 duże/6 małych) korzeń pietruszki (150-200 g) kawałek selera (150-200 g) 2-3 liście laurowe pół łyżeczki kurkumy płaska łyżeczka mielonej kozieradki płaska łyżeczka(...)miękkie. Następnie dodaj 0,5 litra wody i gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut, aż warzywa będą prawie miękkie. Po tym czasie dopraw zupę łyżeczką soli, dodaj szpinak i gotuj jeszcze 3-5 minut. Gotowe! Smacznego Artykuł Delikatna zupa ze szpinakiem i szparagami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfPysznie-smacznie-zdrowo i do tego baaardzo intensywnie zielono Składniki /1 porcja: – garść szpinaku – 1/2 mango – 1/2 banana – 1 łyżeczka lnu mielonego – 250 ml wody niegazowanej Przygotowanie: Wszystkie owoce i warzywa myjemy. Mango obieramy i wrzucamy do blendera. Następnie szpinak, banan i łyżeczkę lnu mielonego. Wszystko miksujemy na gładki koktajl. Wlewamy do szklanki i pijemy od razu. Smacznego Artykuł(...)Koktajl z mango i szpinakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEMamy pełnię wiosny, a stragany uginają się od świeżych warzyw i owoców. Staram się więc zaprosić do mojej kuchni jak najwięcej sezonowych produktów. Szparagi, szpinak, botwinka, świeży koperek i dymka - to one tym razem są gwiazdami mojego jadłospisu. W maju przygotowałam lekkie dania odpowiednie do lunchboxa w wersji wegetariańskiej, ale z opcją uzupełnienia o mięso lub rybę. Proste obiady(...)zjeść na zimno. ➤ Kliknij - Przepis na placki z cukinii i sera halloumi. Czwartek - Spanakorizo z fetą lub kurczakiem Spanakorizo to tradycyjny grecki pilaw z ryżu z dodatkiem szpinaku, pomidorów i aromatycznych ziół. Jest smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego tak dobrze nadaje się do lunchboxa. W wersji wegetariańskiej podajcie go z kostkami sera feta lub sadzonym
Chilli Czosnek i OliwaPyszny, szybki i prosty sposób na szpinak, który zjedzą wszyscy, nawet mój mąż, który twierdzi zdecydowanie, że nie jest "trawożerny" ;) Ja natomiast jestem i mam to szczęście, że w moim najbliższym i ulubionym warzywniaku bez problemu mogę kupić w sezonie świeże wiązki tej "trawy";) Sos przygotowuję w niedużej głębokiej patelni. Jeśli przerażeni obszernością składników sięgacie po wielki garnek - bez obaw(...)wszystko się zmieści. Szpinak bowiem kilkukrotnie zmniejszy swoja objętość, i właśnie wtedy - gdy zwiędnie - będzie gotowy. Nie ma potrzeby dłuższego duszenia, tym bardziej jeśli zależy nam by zachował jak najwięcej cennych witamin i mikroelementów. Składniki: pojedynczy filet z kurczaka ok 500 g pieczarek wiązka szpinaku śmietana 30 % makaron ok 200 g cebula 2-3 ząbki czosnku przyprawa do gyrosa Kroimy
Nie do chrzanu!Połączenie szpinaku z owocami wydaje się nietypowe, ale tak naprawdę zielone liście w tym wydaniu są niewyczuwalne, a ich piękny kolor świetnie komponuje się z czerwonymi i fioletowymi owocami. Poza tym to fajny sposób na przemycenie szpinaku w diecie osób, które za nim nie przepadają. Spróbujcie koniecznie, jeśli jeszcze nie mieliście okazji. Te małe, puszyste placki są idealne na niedzielne(...)mąkę (lub gotowa mąka owsiana) 250 g kefiru 2 łyżki (20g) miodu lub syropu 1 dojrzały banan 1 łyżka (10 g) oleju, np. kokosowego 1-2 garści świeżego szpinaku 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 garści (140 g) truskawek lub innych owoców sezonowych Przygotowanie Do kielicha blendera wsypujemy zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę
Powiedz dietom nieSezon szparagowy trwa, więc chciałabym przełamać rutynę w postaci szparagów z wody i przygotować coś innego, czyli sałatkę. Dodatek tuńczyka, świeżego ogórka, pomidora, szpinaku i jadalnych bratków sprawia, że sałatka zasługuje na miano królowej wiosennych sałatek. Mega pychotka. #MasterTuńczyk Do przygotowania 5 porcji potrzebujemy 1 puszkę tuńczyka w kawałkach Princes 1 długi ogórek 2 średnie pomidory(...)zielonych szparagów 80 g świeżego szpinaku kilka kwiatów bratków sos 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki francuskiej musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1 kopiasta łyżeczka miodu 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku Tuńczyka odcedzić z zalewy. Szparagi ugotować w osolonej wodzie al'dente, ostudzić i pokroić w 2-3 cm kawałki. Ogórka obrać
Jadło i czytadłobardzo proste i smaczne wegańskie danie pomimo braku skomplikowania jest jedną z tradycyjnych potraw spotykanych w Hiszpanii. Delikatnie ostra, czosnkowa potrawka ze świeżym szpinakiem może stanowić także dodatek do mięs. Ciecierzyca jest bogatym źródłem roślinnego białka i witamin z grupy B, miedzi, magnezu, fosforu i manganu, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Warto więc od czasu do czasu(...)rodzaj strączków, zwłaszcza ugotowanych samemu (konserwowe często wiążą się z wysoką zawrtością soli). Składniki (4 porcje) -3 1/2 szkl. ugotowanej ciecierzycy (ok. 650g) -1 główka czosnku -250 g szpinaku -1/2 szkl. wody -3 łyżeczki słodkiej papryki -2 łyżki oliwy z oliwek -sól Przygotowanie Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek, smażyć dłuższą chwilę
Zielona Kuchniaduet włosko-hiszpański, czyli klimaty bardzo bliskie mi, jeśli chodzi o kulinarny gust. Wyszło niezłe danie, a ja nie mogę się doczekać kolejnych dań z chorizo! Makaron z pieczarkami, szpinakiem, oliwkami i chorizo/ 2 porcje Składniki: 200 g makaronu penne rigate (rurki skośne) 4 garście malutkich pieczarek 4 garście szpinaku baby 100 g chorizo 2 ząbki czosnku 4 łyżki(...)plasterki. Chorizo przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w grubsze plasterki. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy plasterki chorizo i czosnek. Podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy szpinak oraz pieczarki. Podsmażamy, aż szpinak zmniejszy objętość. Na koniec doprawiamy do smaku. Ugotowany makaron odcedzamy. Dodajemy do warzyw z chorizo. Mieszamy. Podajemy z oliwkami i startym grana padano/parmezanem
Moja smaczna kuchniaJeśli jeszcze nie znacie tego kremowego sosu to na pewno go polubicie. Ja za nim przepadam! Satay z kurczaka to błyskawiczne danie i można je nieco urozmaicić np. dodać szpinak. Dzisiejszy przepis na satay zawiera kilka konkretnych składników, które w pełni oddają smak tego sosu. Znajdziecie tutaj kumin rzymski i brązową gorczycę oraz czerwoną pastę curry. Polecam użyć odfiletowanych udek(...)solo 1 ½ łyżki czerwonej pasty curry 50 g orzechowego masła 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion brązowej gorczycy 450 ml kokosowego mleka ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 100 g szpinaku, świeżego sól do smaku 1 łyżka soku z limonki 2 łyżki oleju arachidowego orzeszki ziemne do posypania, opcjonalnie Mięso podziel na porcje i zrumień na oleju. Na drugiej patelni zrumień
codojedzeniaRewelacyjne ciasto, w którym ukryty smak szpinaku idealnie komponuje się z orzeźwiającym musem brzoskwiniowym i masą śmietanową. Składniki: Ciasto szpinakowe: 450g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 5 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2 szklanki wody Masa śmietanowa: 500ml śmietany 30% 200g mascarpone(...)łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 galaretka brzoskwiniowa Dekoracja: kilka kostek czekolady płatki migdałowe lukier biały brzoskwinie z puszki kwiatki z masy cukrowej Wykonanie: 1. Ciasto szpinakowe: Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zblendować. Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, cały czas miksować. Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożonej papierem
Szalona Kuchnia EwelinyPokazuję jak fajnie i smacznie rozpocząć dzień jedząc takie oto poniższe pyszności ze szparagami w roli głównej!Życzę smacznego Składniki/1 porcja: – 2 wiejskie jaja – garść świeżego szpinaku – kilka pomidorków kotajlowych – 1 plaster dobrego boczku – 3 zielone szparagi – zielona cebulka Przygotowanie: Szpinak i pomidorki koktajlowe myjemy i układamy na talerzu. Na rozgrzaną patelnię grillową wrzucamy plaster boczku i umyte(...)patelni drewnianą łyżką i przekładamy na talerz. Tak przygotowane śniadanie możemy dowolnie przyprawić i gotowe. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami Artykuł Jajka sadzone ze szparagami i świeżym szpinakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEduet włosko-hiszpański, czyli klimaty bardzo bliskie mi, jeśli chodzi o kulinarny gust. Wyszło niezłe danie, a ja nie mogę się doczekać kolejnych dań z chorizo! Makaron z pieczarkami, szpinakiem, oliwkami i chorizo/ 2 porcje Składniki: 200 g makaronu penne rigate (rurki skośne) 4 garście malutkich pieczarek 4 garście szpinaku baby 100 g chorizo 2 ząbki czosnku 4 łyżki(...)plasterki. Chorizo przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w grubsze plasterki. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy plasterki chorizo i czosnek. Podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy szpinak oraz pieczarki. Podsmażamy, aż szpinak zmniejszy objętość. Na koniec doprawiamy do smaku. Ugotowany makaron odcedzamy. Dodajemy do warzyw z chorizo. Mieszamy. Podajemy z oliwkami i startym grana padano/parmezanem
Moja smaczna kuchnia