słodko, tak zamiast pieczywa do sałatki, zupy krem, czy innych dodatków są świetne. Dziś zrobiłam z końcówek mąk - pół na pół z żytniej i owsianej. Z dodatkiem rozdrobnionego szpinaku i kukurydzy wyszły puszyste i wilgotne, w sam raz do kolacji z jajkami. Do środku można również dodać po mini kulce mozarelli. PS. Moja lustrzanka zakończyła ostatnio swój żywot, więc zdaję(...)Składniki (12 sztuk) -1 szkl. mąki owsianej -1 szkl. mąki żytniej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 jajka -1 szkl. mleka -1/4 szkl. oleju -200 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku -4 łyżki kukurydzy z puszki -szczypta soli -opcjonalnie: pestki słonecznika do posypania Przygotowanie Szpinak wcześniej rozmrozić i zlać płyn, deliaktnie odcisnąć. W misce umieścić mąki, sól, proszek do pieczenia. Dodać
Zielona Kuchniawegańską, z tofu, pachnącą imbirem, czosnkiem i prażonym sezamem. Składniki (na 2 porcje): 2 szklanki ugotowanego ryżu* 150g naturalnego tofu połowa czerwonej papryki 1 mała cebula 2 garści świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki oleju z prażonego sezamu szczypta soli Na marynatę: 2 łyżki sosu sojowego łyżka oleju rzepakowego 1-centymetrowy kawałek imbiru *najlepszy(...)paprykę myjemy, przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w centymetrową kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy, drobno siekamy, a następnie rozcieramy nożem ze szczyptą soli. Szpinak myjemy jeśli jest taka potrzeba. Duże liście przekrawamy wzdłuż na pół. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią zamarynowane tofu, starając się aby wyłowić tylko same kawałki i marynatę zostawić
Smaczna Stronajeść z makaronem lub ryżem z ulubionym sosem lub nawet samodzielnie z jaką surówką. Polecam serdecznie, bo to w sumie proste i smaczne danie. POTRZEBUJEMY 150 g świeżego szpinaku 6 łyżki startego sera żółtego 200 g czerstwych bułek 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej Średnią cebulę Garść natki pietruszki Olej do smażenia Sól i pieprz PRZYGOTOWANIE Kroimy(...)bułki w drobną kostkę i skrapiamy wodą. Szpinak myjemy i wrzucamy na wrzątek. Po dwóch minutach odcedzamy go i mieszamy z jajkami. Dodajemy sól i pierz według uznania. Rozgnieciony czosnek i drobno posiekaną natkę łączymy z bułką i szpinakiem. Cebulę kroimy na drobne kawałki i smażymy do złotego koloru na oleju. Dodajemy ją do naszej masy. Na końcu do całości
Fleksitarianizm.plBardzo efektowne ciasto na różne okazje. Ja upiekłam je na swoje urodziny. Zielony biszkopt zrobił wrażenie na gościach. Szpinak w cieście jest lekko wyczuwalny ale w połączeniu z masą owocową tworzą naprawdę pyszny duet. Ciasto jest jak najbardziej warte polecenia. Ciasto szpinakowe: (składniki w temp. pokojowej) 400 g świeżego szpinaku 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl oleju 2 szkl(...)cytryny Masa jogurtowa: 800 g jogurtu naturalnego 300 g truskawek cukier puder do smaku 4 płaskie łyżki żelatyny szkl malin 1/2 szkl borówek owoce do dekoracji Ciasto: szpinak opłukać i osuszyć. Przełożyć do kielicha blendera, wlać połowę oleju i zmiksować na gładki mus. Dodać sok z cytryny. Jajka ubić z cukrem na puch.Cały czas ucierając dodawać olej i zmiksowany
Smakołyki AsiPyszne i efektownie wyglądające ciasto szpinakowe z masą truskawkową. Zachwyci gości i domowników. Zielony biszkopt dzięki dodaniu szpinaku, jednak nie zmienia on smaku ciasta a nadaje mu piękny zielony kolor i słodkie truskawki to połączenie idealne. Robi się je dość łatwo i szybko. Mam nadzieję, że ciasto zasmakuje moim gościom ;) Składniki na biszkopt (blacha kwadratowa 24 cm): * 100 g świeżego(...)szpinaku * pół szklanki oleju * 4 jajka * 200 g mąki pszennej * 150 g cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam Skworcu ) * szczypta soli Składniki na masę truskawkową: * 300 ml śmietany kremówki 36% * 1 galaretka truskawkowa * 200 ml wrzącej wody * 2 łyżki cukru pudru * 400 g truskawek Dodatkowo: * kilka truskawek do dekoracji Wykonanie: Szpinak z olejem zmiksować blenderem. Białka ubić
Zrób to smaczniericottą, mięsem lub warzywami. Najlepiej smakują podane z oliwą z oliwek. Składniki: CIASTO PIEROGOWE: 300 g mąki 3 jajka ciepła woda oliwa Gallo Classico FARSZ: 1 garść liści szpinaku 1 1/2 filiżanki ugotowanego i zblednowanego bobu 1 filiżanka zblanszowanego szpinaku 1 filiżanka sera ricotta 2 łyżki posiekanej mięty 1/2 ząbku czosnku sól pieprz Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać mikserem z jajkami(...)Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i twarde. Dodać oliwę. Wyrobić. Uformować kulkę i wstawić do lodówki na 15 minut. Przygotować farsz: Bób ugotować. Rozgnieść dokładnie widelcem na gładką masę. Szpinak zblanszować. Odcisnąć z wody i posiekać. Dodać do bobu. Połączyć z serem, miętą i posiekanym czosnkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto ręką ugnieść. Na wierzch poukładać świeże liście
Kuchnia w oparachChicken Saag jest jednym z klasycznych indyjskich curry. Wyróżnia się dodatkiem szpinaku i często śmietany. W przeszłosci pojawiła się już wersja z tofu . Dziś zapraszam na przygotowanie w nieco inny sposób drobiowe saag. Składniki (4 porcje) -450 g rozdrobnionego szpinaku -500 g filetu z kurczaka -1 cebula -2 ząbki czosnku -1 łyżeczka startego świeżego imbiru -1 łyżeczka kminku(...)łyżeczki chilli -1 łyżeczka garam masala -2 goździki -200 ml śmietanki UHT 18% -100 ml krojonych pomidorów z puszki -2 łyżki ghee lub zwykłego masła -sól, pieprz Przygotowanie Rozmrozić szpinak. Filet z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w nieduże kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Usmażyć kawałki kurczaka na złoto. Dodać cebulę
Zielona Kuchniaodświętne niż zwykle, ale czasem warto zrobić smaczny posiłek tylko dla domowników. Dziś mam dla Was propozycję na super smaczne grillowe menu – będzie pyszna sałatka z rukoli, świeżego szpinaku, zielonego ogórka, oliwek i fety oraz dwa rodzaje szaszłyków drobiowych, oba przygotowane na bazie jednej marynaty – w końcu oprócz tego, że ma być smacznie, dobrze aby było też szybko(...)marynatą w trakcie obracania (obracamy po kilka razy). Gotowe szaszłyki drobiowo-cukiniowe posypujemy posiekaną drobno kolendrą. Zielona sałatka z fetą : 50-80 g rukoli około 100 g świeżego szpinaku 1 zielony ogórek kilka zielonych oliwek (u mnie z migdałem) 1 op. sera feta lub favita 3 łyżki płynnego miodu 2-3 łyżki Musztardy Kieleckiej Grillowej 2 łyżki oleju
Smaki Na TalerzuSkładniki (na 1 porcję) - 2 łyżki nasion chia (ok. 20 g), - pół szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - banan (ok. 115 g), - garść szpinaku (ok. 30 g), - 5 truskawek (ok. 75 g). Sposób przygotowania 1. Nasiona chia łączymy z mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki. 2. Miksujemy banana ze szpinakiem. 3. Łączymy chia z bananem i szpinakiem. 4. Chia(...)Zielony pudding chia jest bogaty w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z nasiona chia), który daje uczucie sytości, - kwasy omega-3 (pochodzące z nasion chia), które działają przeciwzapalnie, - żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem hemoglobiny. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 365 g Energia: 304 ,7 kcal Białko: 12 ,0 g Tłuszcze: 10 ,9 g Węglowodany: 40 ,2 g Błonnik
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachrozpada się , nie rozgotowuje, jest jędrny i bardzo smaczny ! Do ciasta makaronowego można dodawać naturalne soki z warzyw, które zmienią kolor makaronu. Do dzisiejszego przepisu użyłam soku wyciśniętego ze szpinaku , który przygotowałam w wyciskarce ślimakowej. Można wycisnąć sok w sokowirówce, czy po prostu zmiksować listki szpinaku w blenderze. Print Makaron jajeczny .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill(...)pszennej typ 500 + do podsypania 5 żółtek 5 dużych jajek Wariant zielony 400 g mąki pszennej typ 500 + do podsypania 2 duże jajka 3 żółtka 150 g soku ze szpinaku Instructions Odmierzoną ilość mąki wsypać do miksera lub na stolnicę, zrobić wgłębienie w mące dodać jajka i żółtka (w przypadku makaronu zielonego dodać również wcześniej wyciśnięty sok ze szpinaku) zagnieść
SprawdzonaKuchnia.plOlek, choć on jest jeszcze mniej wymagający niż ja... Jemu wystarczy sam makaron, byleby go dużo było, a ja do szczęścia potrzebuję jeszcze odrobiny sosu... Nic wymyślnego, wystarczy trochę szpinaku, czosnku i oliwy lub słoiczek bazyliowego pesto, by najeść się do syta! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na dwie porcje: 300g dowolnego makaronu(...)mnie włoski Orecchiette) 3 łyżki oliwy czosnkowej Pół pęczka zielonych szparag 50g świeżego szpinaku 1 słoiczek Pesto Genoveso marki Ponti Szczypta soli (można pominąć) Parmezan Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg wskazówek podanych na opakowaniu. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak pozostawiamy w listkach lub drobniej siekamy. Oliwę rozgrzewamy. Na gorący tłuszcz wrzucamy
Kuchnia w czekoladzieWiadomo, jajecznica nie jedno ma imię. Jajka mogą występować solo, z cebulą, boczkiem, kiełbasą oraz różnymi innymi dodatkami. Dzisiaj jajecznica z pieczarkami i szpinakiem, a jak szpinak to koniecznie musi być dodatek czosnku. Polecam. Składniki: kilka pieczarek kilka liści szpinaku 3 jajka 1/2 minikostki Knorr Czosnek 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) sól, pieprz Pieczarki obrać(...)pokroić, poddusić kilka minut na maśle, dodać posiekany szpinak, połowę minikostki czosnkowej, odrobinę soli i pieprzu. Poddusić jeszcze kilka minut. wbić trzy jajka i mieszając podgrzewać do uzyskania pożądanej konsystencji jajecznicy
Praktyczna plrazem staramy się by różniły się od poprzednich. Na blogu mogliście już znaleźć przepis na zupę krem z zielonego groszku, dyni, cukinii czy pieczarek. Tym razem przyszedł czas na szpinak. Kremowa zupa ze szpinakiem i serem feta SKŁADNIKI: - 900g mrożonego szpinaku - 1,5l bulionu warzywnego - 4 ząbki czosnku - 1 duża cebula - garść szczypiorku - 1 łyżka oleju - 270g sera feta(...)łyżki śmietany 18% - przyprawy (gałka muszkatołowa, ostra papryka, 1 suszona papryczka piri-piri). Cebulę kroimy w piórka, szczypiorek drobno siekamy i razem z odmrożonym szpinakiem oraz obranym czosnkiem smażymy na rozgrzanej patelni polanej wcześniej olejem. Gdy warzywa puszczą wodę i delikatnie się podsmażoną wrzucamy je do gotującego się garnka z bulionem. Przyprawiamy. Całość doprowadzamy do wrzenia i dosypujemy połowę sera
Związek na patelniChętnie wypielę Wam działkę za darmo ale pod warunkiem, że będzie tam rosła komosa! Przygotowałam ją po tylu latach, tak jak robiła moja mama. Jest o wiele lepsza od szpinaku, zdecydowanie lepsza, bardziej konkretna w smaku. Bardzo polecam tym, którzy mają działki, ogródki czy inne poletka. Często rośnie za płotem. Na pewno ją tam znajdziecie. Nie wyrzucajcie jej, jak jest(...)mało można połączyć ze szpinakiem. Najpierw jednak spróbujcie jeść ją samą. Zobaczycie różnicę! Propozycja oczywiście dla tych, którzy lubią szpinak. Przepis nie jest dokładny! Taki na oko. Możecie zrobić ją tak, jak przygotowujecie szpinak. Komosa biała dużo komosy białej, młodej same czubki i listki, masło, śmietana, jajko, czosnek, ja dodałam listki niedźwiedziego, sól, pieprz, Komosę płuczemy i parzymy we wrzątku
Leśny Zakątek