posiekanym koperkiem. Nagrzać piekarnik do 020 C i piec 20 minut. Naczynie musi być odkryte. Pieczenie zależy od grubości ryby. Jeśli macie cieńszy płat ryby to piec krócej. Przygotowanie szpinaku – na patelni rozgrzać masło, roztopić. Dodać posiekany czosnek i smażyć kilka sekund. Wrzucić szpinak, smażyć mieszając aż szpinak zmięknie. Podanie – na talerzu rozłożyć kleksik szpinaku, położyć
Kuchnia PokoleńNaleśniki z kaszą gryczaną, twarogiem i szpinakiem można przygotować ze zwykłych naleśników , ja przygotowałam z naleśników z mąki gryczanej . Proporcje farszu na 6 naleśników. 100 ml kaszy gryczanej palonej, 200 g oczyszczonego i umytego szpinaku, 3 ząbki czosnku, 300 g sera białego półtłustego, sól, pieprz świeżo zmielony, gałka muszkatołowa, masło, olej rzepakowy, Na głębokiej patelni (może być w garnku(...)grubym dnem) roztopić masło, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową, wrzucić liście szpinaku. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały” masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać. Kaszę wsypać do garnka, wlać 150 ml wody, lekko osolić, dodać 1/2 łyżki masła, przykryć. Garnek postawić na dużym ogniu. Gdy się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować 20 minut. Ser rozdrobnić. Wymieszać
królestwo garówugotowanych ziemniaków (czyli około 550-600 g surowych) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajko 1/2 łyżeczki soli Mąka pszenna do podsypania blatu Sos 250 g boczniaków 200 g szpinaku 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka masła Sól Pieprz ½ szklanki tartego parmezanu do posypania Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki dokładnie umyj, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź(...)wielkości klusek). Wyjmuj kluski łyżką cedzakową i przekładaj na szeroki talerz. Krok 5 Przygotuj sos. Boczniaki pokrój lub porwij rękami na paski. Szalotki i ząbek czosnku drobno posiekaj, szpinak umyj. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, dodaj łyżkę masła, a gdy się rozpuści wsyp szalotki i czosnek. Smaż na wolnym ogniu, mieszając, przez 3 minuty. Dodaj boczniaki, zwiększ temperaturę
Niedzielny kucharzBardzo aromatyczne i rozgrzewające curry z ciecierzycą i szpinakiem to propozycja, którą będą zachwyceni nie tylko wegetarianie. Pełno w nim przypraw - curry, kolendra, garam masla, cynamon, kardamon - sprawia, że ma niesamowity głęboki smak. Natomiast jak nie macie w domu, którejś z wymienionych w przepisie przypraw to zupełnie się tym nie przejmujcie, można ją pominąć, dać inną - to nie równanie(...)potraktować jako bazę i dodać mięso ( kurczaka lub indyka). Tofu też będzie pasowało. Curry to świetna potrawa, doskonale zniesie każdą zmianę w przepisie. Wegetariańskie curry z ciecierzycą i szpinakiem 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
Smaczny zeszytCześć! Obiad należący do ekspresowych. Świetny pomysł na obiad po powrocie z pracy. Robi się naprawdę szybko! Składniki: * podwójna pierś z kurczaka ok. 40 dkg * 25 dkg szpinaku * 50 dkg ulubionego makaronu * 300 ml śmietany 30% * 2-3 ząbki czosnku * ok. 5 dkg masła * sól, pieprz * do posypania parmezan albo inny ulubiony ser * opcjonalnie kawałek sera czosnkowego typu brie Szpinak(...)zblanszowałam i odsączyłam wodę. Posiekałam. Na patelni rozpuściłam masło i dodałam pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Obsmażyłam z każdej strony. Dodałam posiekany szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Delikatnie oprószyłam solą. Kiedy pierś już się usmażyła zalałam wszystko śmietaną i chwilę jeszcze podgrzewałam żeby sos się zredukował. Dorzuciłam do gorącego pokrojony w kawałeczki ser typu brie
Pieprzyć z FantazjąMuffiny śniadaniowe z kiełbasą, szpinakiem i papryką to świetny pomysł na smaczne rozpoczęcie dnia. Takie muffiny robi się bardzo szybko. Są świetne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można zapakować je np. do pracy. *Wpis powstał w ramach współpracy z marką Balcerzak . Składniki /8-9 muffinek/: 1/2 opakowania Kiełbasy krakowskiej podsuszanej marki Balcerzak 1/2 czerwonej papryki garść świeżego szpinaku(...)żółtego sera 6 jajek sól, pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki zioła prowansalskie olej Wykonanie: Paprykę i kiełbasę krakowską pokroić w kostkę, szpinak drobniej posiekać, ser zetrzeć na tarce, a jajka z dodatkiem przypraw rozmieszać widelcem. Następnie jajka połączyć z pokrojonymi składnikami. Otwory w formie do muffinek wysmarować olejem i nakładać porcje masy jajecznej do 3/4 wysokości. Muffinki podczas pieczenia
Pasja SmakuInne niż zwykle naleśniki na wytrawnie. Przygotowałam farsz z szpinaku i twarogu. Palce lizać! Składniki: Naleśniki: 3 sztuki 2 jaja 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/4 szklanki wody Farsz: 250g (1 opakowanie) twarogu np. klinek 220g (1/2 opakowania) szpinaku mrożonego + 1/2 szklanki wody cebula przyprawy: pieprz, sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki: Do miski wbijamy jaja, dodajemy mąkę(...)wodę. Dokładnie miksujemy. Odstawiamy na ok. 5 minut. Farsz: Szpinak wrzucamy na patelnie i zalewamy wodą. Jeśli się rozmrozi to wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy łyżkę oleju. W misce umieszczamy twaróg. Dodajemy szpinak z cebulą i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Farsz przekładamy na naleśniki. Smacznego
Truskawkowa FiestaZupa szpinakowa zrobiona na bazie pieczonego kalafiora i brokuła, dodatkowo zagęszczona mielonymi migdałami. Witaminowa bomba. Czas: 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2-3 Szpinak to jedno z tych warzyw o fatalnej prasie. A już hasło “zupa szpinakowa” wielu kojarzy się wcale nie lepiej niż tradycyjny straszak dzieci – tran. Jakże krzywdząca jest to opinia! Szpinak(...)jest prawdziwą witaminową bombą!. Idealne danie na jesienne chłody, dawka zdrowia w czystej postaci! Składniki: 1 mała główka kalafiora lub połowa 1 mała główka brokuła lub połowa 300 g szpinaku 1 szklanka migdałów 1 szklanka mleka 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka cebuli w proszku 2 łyżki oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnika na 200 stopni
Niedzielny kucharzKolejny pyszny sposób na krewetki z czosnkiem, pietruszką, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi a wszystko to w towarzystwie makaronu. Danie aromatyczne, bardzo smaczne i ekspresowe. W czasie gdy się gotuje makaron przygotowujemy sos, więc całość zajmuje niewiele czasu. Polecam serdecznie :) Składniki (2 porcje): 200 g ulubionego makaronu 200 g krewetek (świeżych lub mrożonych) 40 g masła klarowanego 1 mała cebulka(...)ząbki czosnku 50 ml białego wytrawnego wina 100 g świeżych liści szpinaku 100 g pomidorków koktajlowych posiekana natka pietruszki sól i pieprz Przygotowanie: Przygotować krewetki, jeśli są mrożone to włożyć do miski z letnią wodą aż się rozmrożą - rozmrażają się bardzo szybko, w ciągu niecałych 10 min. Z krewetek ściągnąć pancerz, oderwać odnóża i główki, można oderwać też ogonki
Kocham..lubię..gotuję..Ogólnie kaszę jaglaną ze szpinakiem i suszonymi pomidorami lubię bardzo tak, jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs. Ostatnio mięso nie bardzo mi smakuje, więc jem go znacznie mniej. Przygotowaną wcześniej kaszę wykorzystałam do placków, co okazało się bardzo dobrym pomysłem. 2 porcje: 100 g kaszy jaglanej 75 g szpinaku świeżego lub mrożonego w liściach 5-6 pomidorów suszonych(...)nich właśnie 1 jajko olej do smażenia Kaszę gotujemy w proporcji 1 część kaszy na 2 części wody. Pozostawiamy do ostudzenia. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy umyty i osuszony szpinak. Gdy liście zwiędną dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz pokrojone w paski pomidory. Całość dusimy krótko. Doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do ostygnięcia. Kaszę mieszamy z jajkiem oraz szpinakiem
Kucharzycaposiedzieć nawet ze dwa tygodnie. Przepis pochodzi z bloga sallysbakingaddiction.com Polecamy Wam przepis na chłodnik z truskawek, porzeczek w sosie pomarańczowym Sałatka z truskawek, pieczonego prosciutto, koziego sera i szpinaku Składniki: ½ kg truskawek 2 duże garści szpinaku 5-6 plastrów wędzonego boczku lub prosciutto 50 g sera koziego, fety, sera pleśniowego (według uznania) ½ szklanki nasion dyni Pieprz do smaku Dresing(...)wytopisz cały tłuszcz. Krok 2 Wysyp nasiona dyni na suchą patelnię, wstaw na kuchenkę, praż do momentu aż nasionka staną się lekko brązowe. Zdejmij z patelni. Krok 3 Umyj szpinak i truskawki. Osusz. Truskawki przekrój na mniejsze kawałki. Wyłóż na talerz lub do misy szpinak, układaj na nim truskawki i awokado. Posyp pokruszonym prosciutto, serem i pestkami dyni. Krok
Niedzielny kucharzZielone naleśniki , naleśniki z dodatkiem szpinaku. 300 g szpinaku, 400 g mąki pszennej, 4 jajka, sól, świeżo zmielona gałka muszkatołowa do smaku (u mnie 1/3 łyżeczki), 50 g masła, 600 ml mleka, olej Starannie przebrane liście szpinaku wrzucić na osolony wrzątek, zagotować, odcedzić na durszlaku, przelać zimną wodą i przepuścić przez maszynkę, lub przetrzeć przez sito. Do miski wsypać mąkę(...)wbić jajka, dodać szpinak, wlać około 600 ml mleka, szczyptę soli, następnie dodać roztopione masło i wszystko wymieszać mikserem. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać więcej mleka. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny. Smażyć naleśniki. Patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką wazową nalewać porcje rozlewając je na całej powierzchni patelni
królestwo garówmozzarellą. Polecam spróbować! Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli 100g szpinaku (świeży lub mrożony) + olej do smażenia FARSZ: ok 200g mozzarelli w kulce (w zalewie) pół czerwonej papryki pół młodej cukinii ok 10dkg podsmażonych na maśle pieczarek – w plasterkach DODATKOWO(...)łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki startego żółtego sera 1 łyżka posiekanego szczypiorku sos czosnkowy – do podania PRZEPIS TUTAJ *** Szpinak myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Jeżeli używamy mrożonego szpinaku to wcześniej go rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody *** *** Wszystkie pozostałe składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Do ciasta dodajemy drobno pokrojony szpinak
Blog z Apetytemzdrową potrawą. Bowiem cytryna i pietruszka nie tylko dostarczają dużo witaminy C, ale też hamują wytwarzanie nitrozoaminy, substancji, która wydziela się w trakcie gotowania zawierających związki azotu warzyw, np. szpinaku. Składniki: 200 g pietruszki 800 g marchewki 200 g szpinaku 400 g pieczarek 4 dymki ze szczypiorem 2 szalotki 4 łyżki oliwy z oliwek 1 liść laurowy(...)bulionu warzywnego (gorącego) 4 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Korzenie pietruszki, marchew, szpinak oraz młodą cebulę umyłem, oczyściłem. Pietruszkę i marchewkę obrałem, pokroiłem na 4-centymetrowe słupki. Szalotki i cebule drobno pokroiłem. W garnku rozgrzałem oliwę, dodałem cebulę i rozdrobnione warzywa. Dusiłem wszystko na średnim ogniu przez
R'n'G Kitchen