razem staramy się by różniły się od poprzednich. Na blogu mogliście już znaleźć przepis na zupę krem z zielonego groszku, dyni, cukinii czy pieczarek. Tym razem przyszedł czas na szpinak. Kremowa zupa ze szpinakiem i serem feta SKŁADNIKI: - 900g mrożonego szpinaku - 1,5l bulionu warzywnego - 4 ząbki czosnku - 1 duża cebula - garść szczypiorku - 1 łyżka oleju - 270g sera feta(...)łyżki śmietany 18% - przyprawy (gałka muszkatołowa, ostra papryka, 1 suszona papryczka piri-piri). Cebulę kroimy w piórka, szczypiorek drobno siekamy i razem z odmrożonym szpinakiem oraz obranym czosnkiem smażymy na rozgrzanej patelni polanej wcześniej olejem. Gdy warzywa puszczą wodę i delikatnie się podsmażoną wrzucamy je do gotującego się garnka z bulionem. Przyprawiamy. Całość doprowadzamy do wrzenia i dosypujemy połowę sera
Związek na patelniChętnie wypielę Wam działkę za darmo ale pod warunkiem, że będzie tam rosła komosa! Przygotowałam ją po tylu latach, tak jak robiła moja mama. Jest o wiele lepsza od szpinaku, zdecydowanie lepsza, bardziej konkretna w smaku. Bardzo polecam tym, którzy mają działki, ogródki czy inne poletka. Często rośnie za płotem. Na pewno ją tam znajdziecie. Nie wyrzucajcie jej, jak jest(...)mało można połączyć ze szpinakiem. Najpierw jednak spróbujcie jeść ją samą. Zobaczycie różnicę! Propozycja oczywiście dla tych, którzy lubią szpinak. Przepis nie jest dokładny! Taki na oko. Możecie zrobić ją tak, jak przygotowujecie szpinak. Komosa biała dużo komosy białej, młodej same czubki i listki, masło, śmietana, jajko, czosnek, ja dodałam listki niedźwiedziego, sól, pieprz, Komosę płuczemy i parzymy we wrzątku
Leśny Zakątekwyjdzie z menu. A nawet rzekłbym, że w temacie pieczywa asortyment chlebów się powiększy... Link do filmu z przepisem: 042 Pieczywo - Zielony chleb orkiszowo szpinakowy - Unikalny przepis Składniki: 180g szpinaku (ja użyłam mrożonego, jeśli będzie świeży to 150g wystarczy) 180ml mleka roślinnego (każde oprócz sojowego) 350g mąki (ja użyłam orkiszowej jasnej typ 700) 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli ziarna czarnuszki do posypania Przygotowanie: Jeśli używamy świeżego szpinaku to należy go zblendować. Mrożony szpinak trzeba odmrozić i zostawić w pomieszczeniu aby uzyskał temperaturę pokojową. Mokre składniki mieszamy razem (szpinak, mleko roślinne i ocet), dodajemy do nich suche składniki (mąkę, proszek, sodę i sól wymieszać) i wszystko razem mieszamy. Ciasto będzie
Dieta Rozdzielna i ZdrowieKolorowe babeczki z kremem i owocami Składniki: Ciasto na zielone babeczki: 100g świeżego szpinaku (najlepiej szpinak Baby) 2 jajka 3/4 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju Składniki na kakaowe babeczki: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 jajko 1/2 szklanki mleka 2 łyżki kakao(...)pieczenia Krem: 500ml śmietanki 30% 1 galaretka bezbarwna lub cytrynowa Dodatkowo: 3 banany 200g malin 1 łyżka soku z cytryny *** Przygotowujemy ciasto na zielone babeczki: szpinak blendujemy z olejem na gładką papkę *** *** Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy zblendowany szpinak
Blog z ApetytemSkadniki na 4 porcje (podane z chlebkami naan np. z tego przepisu ): Kubek fasolki mung (200-250 g) użyłam dokładnie tej: https://etnobazar.pl/product-pol-20636-FASOLA-MUNG-TRS-500G-BIRMA-MJANMA.html 3 średniej wielkości marchewki opakowanie szpinaku (około 200 g) puszka mleka kokosowego (u mnie to było 3/4 puszki, potrzebowałam trochę do chlebków Naan ) 2-3 ząbki czosnku łyżka ulubionej łagodnej mieszanki przypraw (kolendra, kumin, słodka papryka(...)kubki wody (porcje wody odbierz tym kubkiem, którym odmierzona była fasolka). Przykryj całość pokrywą i gotuj na małym ogniu około 20 minut. Następnie dodaj mleko kokosowe, sól oraz szpinak. Przemieszaj całość, sprawdź czy fasolka jest dostatecznie miękka (w razie potrzeby gotuj jeszcze 5-10 minut). Wybornie smakuje ze świeżą kolendrą! Smacznego! OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Delikatny dhal z fasoli mung
greenscarfWiosenne kopytka ze szpinakiem który najlepszy jest o tej porze roku świeży, kiełkami które można samemu wyhodować, i oliwą pietruszkową którą samemu zrobicie. Czy może być coś lepszego mega zielonego i dobrego. Nawet osoby które nie lubią szpinaku zjedzą kluski bo jest niewyczuwalny. kopytka: 500 g ziemniaków 1 jajko 100 g szpinaku świeżego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka(...)gałązek natki pietruszki 1 garść kiełków z rzodkiewki Kopytka: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam i jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę. Zostawiam do ostygnięcia. Jajko miksuje z liśćmi szpinaku w misie blendującej. Dodaję do zimnych ziemniaków. Wsypuję mąkę migdałową i ziemniaczaną. Mieszam i nie podsypuję za bardzo już mąką, bo im więcej mąki tym bardziej będą twarde. Chyba że mocno
wesoła kuchniaPóźniej przyszła obawa, że to może tylko chwilowe zauroczenie, ale kiedy nie tak dawno dopytał, kiedy będzie "zielone", postanowiłam nie protestować tylko skorzystać z tej propozycji. Tym bardziej, że szpinak rośnie jak szalony pod folią i grzechem byłoby go zmarnować. Składniki dla 3-4 osób: 1 opakowanie makaronu spaghetti (400g) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 200g świeżego(...)rozdrobnionego szpinaku 250ml słodkiej 30% śmietanki 3 łyżki startego parmezanu Pieprz, szczypta soli do smaku Uprażone na suchej patelni orzechy włoskie Sposób przygotowania: Makaron spaghetti gotujemy al’dente wg przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie. Odcedzamy, pozostawiając ok 100ml wody z gotowania makaronu. Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy by się nie przypalił. Wrzucamy szpinak
Kuchnia w czekoladzieFrittatę możecie jeść na ciepło ale też na zimno. Pokrojoną spakować do pudełka i do pracy. Pychota zapewniam was. Jest lekka, zdrowa pełna warzyw. Moja ze szpinakiem i cukinią bo bardzo lubię zielone warzywa. Do tego kiełki i moc witamin na talerzu. 4 duże jajka 200 g szpinaku świeżego 2 ząbki czosnku 5 pomidorków koktajlowych 1/2 cukinii sól, pieprz natka(...)pietruszki 1 garść kiełków 1 łyżka masła klarowanego Jajka wbijam do miski, dodaję sól, pieprz i roztrzepuję. Cukinię kroję w cienkie plastry. Szpinak dokładnie myję, osuszam. Czosnek drobno kroję i przesmażam ze szpinakiem na maśle. Jak zwiędnie wlewam masę jajeczną i mieszam. Dodaję plastry cukinii, przesmażam minutę nie mieszając. Na wierzchu układam pokrojone pomidorki. Piekarnik nagrzewam wcześniej do temp
wesoła kuchniaPrzedstawiam tradycyjne kluski śląskie w zupełnie nowej odsłonie. Swój apetyczny zielony odcień, kluseczki zawdzięczają zawartości liści szpinaku. Nie zmienia to znacząco ich smaku, ale czyni danie wizualnie wyjątkowym. Niezwykły pomysł na urozmaicenie klasycznej, niekiedy już nudnej kuchni. Artykuł Zielone ziemniaczane kluski śląskie ze szpinakiem pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.plUwielbiam szparagi w każdym wydaniu, a wiosenne quinotto z nimi, dużą ilością koperku, szczypiorku, młodym szpinakiem i pysznym owczym serem to po prostu poezja. W dodatku z Vegetą Natur jest ono bardzo szybkie do przygotowania, bo nie trzeba dodatkowo gotować bulionu, wystarczy doprawić przyprawą warzywną. Idealne danie inspirowane naturą na wiosenny obiad. Składniki: 1 szklanka białej quinoy 1 pęczek białych(...)szparagów 80 gram owczego sera półtwardego mały pęczek koperku garść siekanego szczypiorku 1 szklanka liści młodego szpinaku Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw 3 łyżki masła jadalne kwiaty, listki rukoli, zioła (dowolnie) do ozdoby pieprz sól Wykonanie: Szparagi obieramy, zdrewniałe końcówki odcinamy, resztę kroimy na plasterki i obgotowujemy w osolonej wodzie. Koperek siekamy, szpinak obieramy z ogonów, a ser ścieramy
Quinoa Raz!Może być na śniadanie, na obiad jak kto woli. Świeży szpinak z jajkiem czy może być coś lepszego. Do tego kiełki i kabanosy. Wiosna pełną parą. Uwielbiam takie potrawy z patelni które bardzo szybko się robi. 500 g szpinaku świeżego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 garść kiełków z rzodkiewki sól, pieprz czarny i czerwony 50 g kabanosów(...)jajka olej rzepakowy natka pietruszki Szpinak dokładnie myję i osuszam. Cebulę i czosnek drobno kroję i przesmażam na oleju. Dodaję szpinak i dalej przesmażam aż zwiędnie a woda odparuje. Doprawiam solą, pieprzem. Wbijam jajka, dodaję pokrojone kabanosy i wstawiam do nagrzanego piekarnika z patelnią temp 180 stopni na 10 minut aż białko zetnie się. Jeżeli wasza patelnia
wesoła kuchniaSzparagi już pojawiły się na targu więc można przygotowywać pyszne dania z ich udziałem. Dziś zapraszam na pyszne śniadanie. Omlet ze szpinakiem i oczywiście szparagami, ja wybrałam zielone. Szybko i smacznie, a tak lubimy najbardziej! Składniki; pół pęczka zielonych szparagów pół pęczka świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula sól, pieprz do smaku 6 jajek 2 łyżki oleju(...)zimną wodą. Cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju, dodajemy starty czosnek. Chwilę smażymy. Do miski wbijam jajka, rozmącamy. Doprawiam solą i pieprzem. Dodajemy szparagi, zeszkloną cebulę z czosnkiem. Szpinak myjemy, drobno siekamy i chwilę smażymy na oleju aż się skurczy. Dodajemy do masy jajecznej. Wylewamy wszystko na patelnię, na tę samą na której smażył się szpinak i cebula. Przykrywamy
Radość kipiąca uśmiechem.Masło orzechowe to wspaniały dodatek do smoothie. Wspaniale smakuje w połączeniu z bananem i szpinakiem. Składniki: 2 szklanki świeżego szpinaku 2 dojrzałe banany 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka miodu (opcjonalnie) 1 szklanka wody Przygotowanie: Banany obieram, kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do kielicha blendera. Dodaję umyte liście szpinaku, 1 łyżkę masła orzechowego, 1 łyżkę miodu oraz szklankę wody
Kukuleczkikoperkiem 400 g puree ziemniaczanego najlepiej wczorajszego 1/3 szkl śmietanki 30 % sól, pieprz, czosnek granulowany 1 garść tartego drobno sera żółtego 1 mała marchewka 1 bryłka mrożonego szpinaku lub garść liści świeżego szpinaku kilka łodyżek botwinki bez liści dodatkowo: naczynie do zapiekania 4 woreczki cukiernicze 4 tylki cukiernicze 1. Ziemniaki wraz z marchewką dokładnie myjemy i gotujemy w skórkach(...)Vegetę Natur z koperkiem i doprawiamy solą i pieprzem dość mocno żeby puree nie było mdłe. 3. W tym czasie na patelni przesmażamy boczek pokrojony w kostkę. 4. Szpinak (jeśli jest mrożony to rozmrażamy) blendujemy na gładko, tak samo postępujemy z botwinką oraz ugotowaną marchewką. Puree dzielimy na 4 części. Do pierwszej dodajemy szpinak, szczyptę czosnku granulowanego i dokładnie mieszamy
Gotowanie...to proste !więc takie danie i powiem Wam, że farsz wyszedł tak smaczny , że prawie cały zjadłam :D Muszę częściej robić takie zestawienia...a tymczasem zapraszam na pyszną szyneczkę nadziewaną, ziemniakami, szpinakiem i suszonymi pomidorkami. Szynka ze szpinakiem - ok.1 kg szynki wieprzowej - 100g ugotowanych ziemniaków ( mogą być z poprzedniego dnia) - 4 całe suszone pomidory - 2- 3 ząbki czosnku - 200g świeżego szpinaku(...)solidna łyżka masła - sól, pieprz, dużo gałki muszkatołowej - 2 łyżki oleju aromatyzowanego pomidorami suszonymi Na patelni rozgrzewamy masło. SZpinak myjemy drzemy na kawałki ale nie za duże i wrzucamy na rozgrzane masełko. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ziemniaki i pokrojone w paseczki pomidroki. Wszystko podsmażamy chwilę po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sol, pieprz i dużą ilość gałki muszkatołowej
Kuchnia Pełna Emocji