Przedstawiam tradycyjne kluski śląskie w zupełnie nowej odsłonie. Swój apetyczny zielony odcień, kluseczki zawdzięczają zawartości liści szpinaku. Nie zmienia to znacząco ich smaku, ale czyni danie wizualnie wyjątkowym. Niezwykły pomysł na urozmaicenie klasycznej, niekiedy już nudnej kuchni. Artykuł Zielone ziemniaczane kluski śląskie ze szpinakiem pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.plUwielbiam szparagi w każdym wydaniu, a wiosenne quinotto z nimi, dużą ilością koperku, szczypiorku, młodym szpinakiem i pysznym owczym serem to po prostu poezja. W dodatku z Vegetą Natur jest ono bardzo szybkie do przygotowania, bo nie trzeba dodatkowo gotować bulionu, wystarczy doprawić przyprawą warzywną. Idealne danie inspirowane naturą na wiosenny obiad. Składniki: 1 szklanka białej quinoy 1 pęczek białych(...)szparagów 80 gram owczego sera półtwardego mały pęczek koperku garść siekanego szczypiorku 1 szklanka liści młodego szpinaku Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw 3 łyżki masła jadalne kwiaty, listki rukoli, zioła (dowolnie) do ozdoby pieprz sól Wykonanie: Szparagi obieramy, zdrewniałe końcówki odcinamy, resztę kroimy na plasterki i obgotowujemy w osolonej wodzie. Koperek siekamy, szpinak obieramy z ogonów, a ser ścieramy
Quinoa Raz!Może być na śniadanie, na obiad jak kto woli. Świeży szpinak z jajkiem czy może być coś lepszego. Do tego kiełki i kabanosy. Wiosna pełną parą. Uwielbiam takie potrawy z patelni które bardzo szybko się robi. 500 g szpinaku świeżego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 garść kiełków z rzodkiewki sól, pieprz czarny i czerwony 50 g kabanosów(...)jajka olej rzepakowy natka pietruszki Szpinak dokładnie myję i osuszam. Cebulę i czosnek drobno kroję i przesmażam na oleju. Dodaję szpinak i dalej przesmażam aż zwiędnie a woda odparuje. Doprawiam solą, pieprzem. Wbijam jajka, dodaję pokrojone kabanosy i wstawiam do nagrzanego piekarnika z patelnią temp 180 stopni na 10 minut aż białko zetnie się. Jeżeli wasza patelnia
wesoła kuchniaSzparagi już pojawiły się na targu więc można przygotowywać pyszne dania z ich udziałem. Dziś zapraszam na pyszne śniadanie. Omlet ze szpinakiem i oczywiście szparagami, ja wybrałam zielone. Szybko i smacznie, a tak lubimy najbardziej! Składniki; pół pęczka zielonych szparagów pół pęczka świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula sól, pieprz do smaku 6 jajek 2 łyżki oleju(...)zimną wodą. Cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju, dodajemy starty czosnek. Chwilę smażymy. Do miski wbijam jajka, rozmącamy. Doprawiam solą i pieprzem. Dodajemy szparagi, zeszkloną cebulę z czosnkiem. Szpinak myjemy, drobno siekamy i chwilę smażymy na oleju aż się skurczy. Dodajemy do masy jajecznej. Wylewamy wszystko na patelnię, na tę samą na której smażył się szpinak i cebula. Przykrywamy
Radość kipiąca uśmiechem.Masło orzechowe to wspaniały dodatek do smoothie. Wspaniale smakuje w połączeniu z bananem i szpinakiem. Składniki: 2 szklanki świeżego szpinaku 2 dojrzałe banany 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka miodu (opcjonalnie) 1 szklanka wody Przygotowanie: Banany obieram, kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do kielicha blendera. Dodaję umyte liście szpinaku, 1 łyżkę masła orzechowego, 1 łyżkę miodu oraz szklankę wody
Kukuleczkikoperkiem 400 g puree ziemniaczanego najlepiej wczorajszego 1/3 szkl śmietanki 30 % sól, pieprz, czosnek granulowany 1 garść tartego drobno sera żółtego 1 mała marchewka 1 bryłka mrożonego szpinaku lub garść liści świeżego szpinaku kilka łodyżek botwinki bez liści dodatkowo: naczynie do zapiekania 4 woreczki cukiernicze 4 tylki cukiernicze 1. Ziemniaki wraz z marchewką dokładnie myjemy i gotujemy w skórkach(...)Vegetę Natur z koperkiem i doprawiamy solą i pieprzem dość mocno żeby puree nie było mdłe. 3. W tym czasie na patelni przesmażamy boczek pokrojony w kostkę. 4. Szpinak (jeśli jest mrożony to rozmrażamy) blendujemy na gładko, tak samo postępujemy z botwinką oraz ugotowaną marchewką. Puree dzielimy na 4 części. Do pierwszej dodajemy szpinak, szczyptę czosnku granulowanego i dokładnie mieszamy
Gotowanie...to proste !więc takie danie i powiem Wam, że farsz wyszedł tak smaczny , że prawie cały zjadłam :D Muszę częściej robić takie zestawienia...a tymczasem zapraszam na pyszną szyneczkę nadziewaną, ziemniakami, szpinakiem i suszonymi pomidorkami. Szynka ze szpinakiem - ok.1 kg szynki wieprzowej - 100g ugotowanych ziemniaków ( mogą być z poprzedniego dnia) - 4 całe suszone pomidory - 2- 3 ząbki czosnku - 200g świeżego szpinaku(...)solidna łyżka masła - sól, pieprz, dużo gałki muszkatołowej - 2 łyżki oleju aromatyzowanego pomidorami suszonymi Na patelni rozgrzewamy masło. SZpinak myjemy drzemy na kawałki ale nie za duże i wrzucamy na rozgrzane masełko. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ziemniaki i pokrojone w paseczki pomidroki. Wszystko podsmażamy chwilę po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sol, pieprz i dużą ilość gałki muszkatołowej
Kuchnia Pełna EmocjiOstatnio na moim blogu królowały potrawy bezmięsne , dlatego już się poprawiam i będzie coś dla mięsożerców. Danie lekkie i dietetyczne: rozmaryn obniża poziom cukru we krwi, szpinak chroni przed miażdżycą, szczypiorek dla wzmocnienia kości, cebula dla młodości. Co tam z tego wychodzi? Przepis na pyszne i zdrowe pulpety😉 Przepis na 6 porcji Składniki : - 1 kg mięsa mielonego - najlepiej wieprzowo - wołowego(...)garść solidna szpinaku - mały pęczek szczypiorku - mały pęczek natki pietruszki - lub łyżka płaska suszonej - 1 łyżka posiekanego kopru - duża gałązka rozmarynu lub łyżka suszonego - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 2 jajka - bułka tarta do związania masy - 1/4 łyżeczki kurkumy - sól, pieprz do smaku - ziele angielskie ( 3-4 szt.), liść laurowy ( 2-3 listki), - łyżka oleju do podsmażenia cebuli
Kuchnia Pełna EmocjiOstatnio szpinak (klik do przepisów) rządzi w Krainie, zatem i tym razem nie będzie inaczej i serwuję dla Was j ogurtowe placki- w szpinakowej wariacji, oczywiście 😉 Nie są tak puchate jak amerykańskie pancakes, a bardziej 'zwarte' w konsystencji, ale przede wszystkim liczy się smak, a te są naprawdę wyśmienite! I tak jak pisałam przy naleśnikach czy kopytkach(...)smak szpinaku kompletnie nie jest wyczuwalny, a za to sprawia, że potrawy mają taki apetyczny, pastelowo-zielony kolor! Na leniwe śniadanie, podwieczorek czy kolację, jak również z dowolnymi dodatkami- wyśmienite! 😋 Około 30 szt. 400 g jogurtu naturalnego 250 g mąki pszennej 80 g świeżego szpinaku 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: jajka "M" 12 sztuk, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, masło 2 łyżki, szpinak odmrożony 1 opakowanie przyprawa do sałatek i dipów VEGETA NATUR "zobacz TUTAJ" 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, majonez 4 łyżki Jajka ugotować na twardo wystudzone jajka obrać ze skorupek (można dwa jajka zostawić do dekoracji), pokroić na cząstki, wsypać do pojemnika rozdrabniacza(...)maśle zeszklić pokrojoną cebulę, ząbki czosnku, dodać odmrożony na sitku szpinak, podsmażać mieszając do odparowania wody, dobrze wystudzić. Szpinak dodać do jajek w rozdrabniaczu, wsypać przyprawę do sałatek i dipów VEGETA NATUR , nadaje paście dobry smak - duży wybór tej marki "zobacz TUTAJ" , majonez, pieprz mielony i wszystko dokładnie zmiksować. Wyłożyć do talerza i schować do lodówki - dla smakoszy i amatorów
W Mojej Kuchni LubięAleż te naleśniki apetycznie wyglądają w tym zielonym kolorze! Najlepsze jest to, że te szpinakowe naleśniki wcale nie czuć szpinakiem- w sumie jest to bardziej istotne dla tych, którzy za szpinakiem nie przepadają, jak również dla tych, którzy obawiają się, że być może takie naleśniki można jeść tylko w wersji wytrawnej ;) Otóż, moi drodzy, te szpinakowe naleśniki super smakują(...)twarogiem, jak również można z nich wyczarować świetne dania wytrawne! około 15 dużych naleśników: 2 szklanki mąki pszennej 500 ml mleka 200 ml wody 1 jajko 70 g świeżego szpinaku 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki cukru z wanilią szczypta soli 1 łyżka oleju Wszystkie składniki, szczególnie szpinak dobrze zmiksować- jest to ważne, aby uzyskać jednolity, zielony kolor! Odstawić
Kraina Miodem PłynącaJednogarnowa propozycja na solidny, a jednocześnie wartościowy obiad- potrawka z kurczakiem, ryżem i warzywami: marchewką, żółtą fasolką szparagową oraz szpinakiem. Fasolkę i marchewkę wykorzystałam mrożoną, teraz- kiedy nie wszystkie warzywa świeże są dostępne jeszcze na ryneczku- zapewne większość z Was ma takie warzywa w zamrażalniku, a jak nie, to spokojnie można je kupić w każdym sklepie. Szpinak też może być(...)Zatem do dzieła i smacznego! 2-3 porcje: 600 ml wody 250 g piersi z kurczaka 100 g ryżu 100 g fasolki szparagowej 100 g mini marchewek 100 g szpinaku 1 mniejsza cebula 1/2 szklanki wody + 2 łyżki sosu sojowego + 1 łyżka mąki kukurydzianej sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, szczypta pieprzu cayenne, suszone oregano do przyprawienia mięsa 1 łyżka oliwy
Kraina Miodem PłynącaNaleśniki szpinakowe zachwycają kolorem. Szpinak nie jest wyczuwalny mocno więc można podać je na słodko i na słono. U mnie tym razem w wersji wytrawne, bardzo wiosennej. Naleśniki inspirowane naturą. Składniki: 200 ml mleka 2 jajka 200 ml wody gazowanej 200 g mąki 2 garście szpinaku 1 łyżka oleju do smażenia szczypta soli NADZIENIE: 250 g sera twarogowego(...)rzodkiewek 10 g zielonej cebulki 3 łyżki śmietany przyprawa Vegeta Natur do sałatki greckiej sól kiełki rzodkiewki Przygotowujemy naleśniki: Szpinak przelać wrzątek. Mleko, jajka, wodę gazowaną, mąkę, szpinak i sól zmiksować. Na rozgrzanym oleju smażyć naleśniki. Przygotowujemy nadzienie: Rzodkiewki zetrzeć na tarce. Zieloną cebulkę pokroić. Ser twarogowy, śmietanę, rzodkiewkę, cebulką, sól oraz przyprawę Vegeta Natur do sałatki greckiej wymieszać
Kuchnia w oparachpomysł na tradycyjnego polskiego kotleta. Z szpinakowo grzybową wkładką smakują wyśmienicie! Najlepiej smakują na ciepło, zaraz po podaniu! 500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki 6 kulek mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 7 pieczarek 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia Sól Pieprz Czosnek granulowany W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy kulki szpinaku(...)Dusimy na wolnym ogniu, aż szpinak zupełnie się rozmrozi. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Przesmażamy je na rozgrzanej patelni, studzimy. Do miski przekładamy mięso. Dodajemy szpinak oraz pieczarki z cebulą. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy małe kotleciki. Każdy obtaczamy
VioletoweKucharzenieSzybki, prosty i dietetyczny obiad. Jest bezglutenowy i bez laktozy. Do szpinaku dodałam zamiast śmietany domowe mleko migdałowe. Podałam go z makaronem z grochu ale może być inny bezglutenowy albo jaki lubicie. 450 g szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 ml mleka migdałowego sól, pieprz czarny i czerwony zioła włoskie 400 g filetów mintaja 200 g makaronu bezglutenowego(...)grochu olej rzepakowy koperek świeży Filety odmrażam, osuszam ręcznikom papierowym. Posypuję solą, pieprzem, ziołami i odstawiam na 30 minut. Czosnek i cebulę drobno kroję i przesmażam na oleju. Szpinak myję,osuszam i drobno kroję. Przesmażam z cebulą. Dodaję sól, pieprz czarny i czerwony, zioła. Wlewam mleko migdałowe i chwile gotuję. Układam na wierzchu kawałki ryby i pod przykryciem
wesoła kuchnia