masłem szałwiowym na pewno szybko wpadnie na listę waszych ulubieńców. Głęboki, orzechowy aromat szałwii i palonego masła natychmiast wprowadzi was w dobry humor. A do tego jeszcze spora porcja szpinaku oraz pomidorów i jesteście w niebie. Gwarantuję, że nie pożałujecie, gdy zrobicie to danie. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute(...)makaron z masłem szałwiowym 300 g makaronu świderki 80 g orzechów włoskich 80 g masła garść świeżych listków szałwii (ewentualnie rozmarynu) 10 suszonych pomidorów 2-3 garści świeżego szpinaku sól, świeżo mielony pieprz Jak zrobić makaron z masłem szałwiowym Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Orzechy posiekaj grubo, a następnie upraż na suchej patelni. Przesyp
okolicepalnika.plnajlepiej kupowanych po znajomościach na wsi. Są pyszne i odżywcze. Polecam taki ekspresowy pomysł na śniadanie! JAJKA W KOSZULCE Z PIECZARKAMI - 1 łyżka masła - 150 g pieczarek - 3 garście szpinaku - ząbek czosnku - sól morska - szczypiorek - pieprz - jajka Jajka przygotowujemy, jako jajka w koszulce. Jeśli nie potrafisz takich zrobić to w tym poście znajdziesz instrukcję - JAK ZROBIĆ JAJKO(...)KOSZULCE? Pieczarki umyj dokładnie, potnij na plasterki, podsmaż na zloty kolor, dodaj szpinak i posiekany czosnek, smaż aż szpinak się usmaży. Całość oprósz solą morską i pieprzem. Dodaj gorące jajka w koszulce, posiekany szczypiorek i sól morską. Podawaj najlepiej z domowym pieczywem! Wypróbuj również pomysł na: 1. JAK ZROBIĆ JAJKA PO TURECKU? ŚNIADANIE IDEALNE ! 2. OMLET
SMYKWKUCHNIniezbyt ostry. Można oczywiście dodać więcej ostrego chili. Wołowinę watro podać z ryżem i zielonym dodatkiem, na przykład ugotowaną na parze kapustą pak choi . Miałam w domu szpinak, więc tym razem wołowina podana była ze szpinakiem. Następnym razem na pewno zrobię pak choi, ale szpinak też wypadł dobrze. W oryginale mięso dusimy w garnku. Ja użyłam wolnowaru(...)cynamonem. Zagotować. Tak przygotowanym mlekiem zalać wołowinę w wolnowarze, dodać trawę cytrynową ( jeżeli używamy). Przykryć, gotować w ustawieniu low 8 h a high 4 h. Podawać z ryżem, szpinakiem lub pak choi. Smacznego
Stare GaryMango, borówki i …szpinak, do tego aksamitny serek w wiaderku z mascarpone i mamy pyszny i kolorowy deser. Taki sernik na zimno, przekładany szpinakowym ciastem to fajny pomysł na weekedowe ciasto. Tak było u mnie, ciasto upiekłam wieczorem w piątek, przez noc przestygło i w sobotę dokończyłam dzieła. Aby ułatwić sobie zadanie do sernika wykorzystałam twaróg sernikowy z mascarpone(...)President. Jest idealny do deserów jak i serników, na zimno lub na ciepło. Składniki na foremkę o średnicy 18 cm CIASTO 100 g szpinaku 2 jaja 100 g cukru 80 ml oleju 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 150 g mąki tortowej 50 g mąki krupczatki PONCZ 80 ml gorącej wody
Tajemnice Smakubyły w mojej diecie i do dziś je uwielbiam. Jedną z moich ulubionych jest łosoś. Przygotowuję go na wiele sposobów, a to mój ulubiony. Smażony filet z łososia na szpinaku baby w kremowym sosie. Minimalna ilość składników potrafi zdziałać cuda, kocham to połączenie smakowe. Do przygotowania perfekcyjnie usmażonej ryby, potrzebujecie nieprzywierającej patelni i dobrze rozgrzanego oleju. SKŁADNIKI(...)porcje: 2 filety z łososia (po 200g) ze skórą 500g świeżego szpinaku baby 1 czerwona cebula 100 ml śmietanki 30% cytryna sól, pieprz masło, olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ze skóry łososia usuwamy łuski. Filety myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Rybę smażymy na rozgrzanym oleju, skórą do dołu. Na 15 sec. dociskamy rybę
kulinarnyJaZapraszam na nowy przepis na makaron florentine jak i również kolejny przepis na florentine . Uwielbiam szpinak z makaronem , więc często go przyrządzam dodając do różnych sosów w tym florentine. Makaron florentine to makaron ze szpinakiem, który tylko lekko więdnie w aromatycznym sosie serowym. Smak sosu podkreśliłam winem marsala. Uwielbiam białe wino w sosie. Białe wino idealnie pasuje do kurczaka. Uwielbiam(...)serka łaciate lub philadelphia 100 ml utartego parmezanu 400 g odfiletowanych udek lub piersi kurczaka 100 g prosciutto 1 opakowanie sera mozzarella sałatkowego, małe kulki 100 g szpinaku 500 g pomidorów koktajlowych 2 łyżki oliwy sól do smaku 2 łyżki natki pietruszki Pokrój cebulę w kostkę. Zeszklij na maśle. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wino. Smaż aż wino częściowo
codojedzeniaDzień dobry :-) Mam dla Was dziś przepis na pyszną sałatkę z dużą ilością zielonego. Jest szpinak, seler naciowy, duża ilość szczypiorku, do tego podsmażony boczek, uprażone pestki słonecznika, suszone pomidory, ser feta i pyszny sos. Powiem Wam, że sałatka jest rewelacyjna. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 1/2 opakowania szpinaku baby 2-3 czerwone cebule 4 łodyżki selera naciowego(...)babuni 5-6 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz 1. Boczek kroimy w paseczki lub kostkę i podsmażamy na patelni. Odkładamy do wystudzenia. Szpinak myjemy, selera naciowego kroimy w kostkę, tak samo fetę. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Pomidory suszone kroimy w paseczki. 2. Przygotowujemy sos: Do miseczki dajemy majonez, miód, jogurt, przeciśnięty przez
kruche babeczkiwbrew temu co może się wydawać, są bardzo sycące.Kotlety z kalafiora to idealny pomysł na obiad. Przepis na kotlety z kalafiora 3. Pęczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem Pomysł na lekki, zdrowy i szybki obiad z wykorzystaniem kaszy pęczak. Kasza pęczak smażona z przyprawami, z dodatkiem suszonych pomidorów, sera feta i świeżych liści szpinaku. Czytaj przepis… 4. Soczysta(...)dyni mrożonej, którą można dostać w sklepach. Zupa z dyni jesienią i zimą będzie świetnym rozgrzewającym posiłkiem, a wiosną i latem, lekkim i sycącym obiadem. 8. Makaron ze szpinakiem i twarogiem Makaron ze szpinakiem i twarogiem to pomysł na szybki, lekki obiad, uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Błyskawiczny w przygotowaniu, tak samo błyskawicznie znika z talerza. 9. Zupa
NiePieprz.plCześć! Świetny pomysł na spotkania rodzinne, biesiadowanie świąteczne oraz Sylwestra. Wymaga tylko odrobinę skupienia przy rolowaniu, ale kochającym smak szpinaku w połączeniu z wędzonym łososiem polecam! Taką przekąskę zrobiłam na tegorocznego Sylwestra Składniki: * 450 g szpinaku (miałam mrożony) * 3 jajka * do 300 g skrawków z wędzonego łososia * 2-3 opakowania po 150 g serka śmietankowego * odrobina gałki muszkatołowej * sól, pieprz(...)ząbki czosnku * cebula Szpinak po rozmrożeniu posiekałam i wrzuciłam na patelnię, by nadmiar wody odparował. Dodałam odrobinę posiekanej cebulki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Posoliłam i dodałam odrobinę gałki muszkatołowej i pieprzu. Odstawiłam do ostygnięcia. Następnie zblendowałam tę masę. Jeśli mamy szpinak rozdrobniony nie trzeba blendować. Dodałam trzy żółtka. Ubiłam na sztywno białka i delikatnie wymieszałam z masą szpinakową
Pieprzyć z FantazjąCześć! Kupiłam makaron pełnoziarnisty. Lubimy ten smak, ale jednak częściej jadamy pszenny. Do makaronu pełnoziarnistego pasuje jakiś sosik warzywny, coś lżejszego. Tym razem to był szpinak. Niestety moje zapasy mrożonego już się skończyły i byłam zmuszona kupić. Do wyboru miałam rozdrobniony i rozdrobniony, to wybrałam rozdrobniony Składniki: * 30 dkg makaronu pełnoziarnistego * 30 dkg mrożonego szpinaku rozdrobnionego * pół opakowania serka śmietankowego(...)ząbki czosnku * mała cebulka * łyżeczka masła * sól, pieprz Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulkę pokroiłam drobno i zeszkliłam na roztopionym maśle. Dodałam rozmrożony i w miarę odsączony szpinak. Jak już zaczął się podgrzewać wcisnęłam czosnek. Jak już wszystko chwilkę się poddusiło dodałam serek śmietankowy a na koniec śmietanę. Gdy sos już był gotowy przyprawiłam solą i pieprzem. Akurat
Pieprzyć z FantazjąCześć! Pewnego dnia w odwiedziny do córki przyszły przyjaciółki. Jedna z nich przyniosła sałatkę ze szpinaku z fetą i boczkiem. Poczęstowały mnie tym przysmakiem i podkreślę raz jeszcze, że był to przysmak! Całe szczęście nie musiałam długo prosić o przepis. Tu muszę podziękować za pomysł: Olu dziękuję bardzo Długo nie zwlekałam aby przyrządzić taką sałatkę. Składniki: * 15 dkg szpinaku świeżego(...)kosteczkę i podsmażyłam na patelni. Pomidory pokroiłam na drobniejsze części a ser typu feta pokroiłam w kosteczkę do 1 cm. Sałatkę układałam warstwami w salaterce: mała garść liści szpinaku, kilka kawałków suszonych pomidorów, kilka kawałków boczku, ser feta. Wszytko delikatnie polałam sosem i przykryłam następną porcją liści. Robiłam tak dopóki nie skończyły mi się przygotowane produkty. Fajnie jest również
Pieprzyć z Fantazjąrównież jako przekąskę na spotkania ze znajomymi. Składniki: ( na dwie kanapki) * 4 kromki chleba tostowego * 3 dkg łososia wędzonego w kawałkach lub plastrach * 2 jajka * świeże liście szpinaku * kiełki np. z rzodkiewki czy z pora * masło czosnkowe Pieczywo zarumieniłam w tosterze. Cienko smarowałam masłem czosnkowym i na to wykładałam świeże liście szpinaku, tak po ok. 6 sztuk na kromkę(...)szpinak wykładałam plastry wędzonego łososia a na to pokrojone jajko. Całość przykryłam kiełkami a następnie drugą kromką tosta. Polecam posmarować tosty masłem czosnkowym. Komponuje z całością i wtapia się w pieczywo. Można również jedną kromkę posmarować delikatnie przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jak kto lubi Zniknęły tosty szybko z talerza. Smacznego! Lidka Artykuł Tosty ze szpinakiem i łososiem pochodzi z serwisu
Pieprzyć z FantazjąCześć! W sezonie na dynię przyrządzam ją na różnorakie sposoby. Tym razem zrobiłam placuszki z dyni. Pycha! Składniki: * 50 dkg dyni * 10 dkg szpinaku * 1 jajko * 2 łyżki mąki pszennej * sól * papryka ostra * 2 ząbki czosnku * papryka słodka w płatkach Szpinak zblanszowałam, odcisnęłam z nadmiaru wody i posiekałam drobno. Dynię starłam na tarce o drobnych oczkach i połączyłam(...)szpinakiem. Wbiłam jajko i dodałam mąkę. Czosnek przecisnęłam przez praskę i połączyłam z masą. Przyprawiłam do smaku solą, papryką i dosypałam paprykę słodką w płatkach. Wykładałam masę po 2-3 łyżki (1placuszek) i smażyłam placuszki na rozgrzanym oleju na średnim ogniu na złoto brązowy kolor. Notatki: * można je jeść z sosem jogurtowym bądź czosnkowym Smacznego! Lidka Artykuł
Pieprzyć z Fantazją