Dziś zapraszam na pyszne, smażone szparagi, obtoczone w serze bursztyn, podane z jajkiem w koszulce i aioli cytrynowym. Przepis pochodzi czerwcowego wydania magazynu 'Kuchnia'. Zapraszam do przygotowań! Szparagi (dla dwóch osób): 1/2 pęczka zielonych szparagów sól i cukier do smaku 2 jajka, rozbełtane 100 g sera bursztyn, startego 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia Aioli cytrynowe: 1 białko(...)jajka 3 łyżki octu sól do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy szparagi i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy, przekładamy do miski z zimną wodą i kilkoma kostkami lodu, aby przerwać proces gotowania. Odsączamy na ręczniku papierowym, odstawiamy na bok. 2. Białko ubijamy
My Culinary ArtSzparagów ciąg dalszy :) Tym razem przedstawiam przepis na danie główne - stek z polędwicy wołowej podany na podsmażanych szparagach w delikatnym sosie. Potrawa inspirowana jest przepisem z czerwcowego wydania magazynu 'Moje Gotowanie'. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: odrobina oliwy z oliwek 1/2 pęczka szparagów 2 steki z polędwicy wołowej 1 łyżka masła sól gruboziarnista pieprz świeżo mielony Składniki(...)bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na 20-30 minut w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą, odstawiamy na bok. 2. Ze szparagów odłamujemy twardą końcówkę, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Patelnię na której będziemy smażyć, cienko smarujemy oliwą z oliwek; rozgrzewamy. Szparagi smażymy ok. 10-15 minut do miękkości, często obracając. Zdejmujemy
My Culinary ArtPizza ze szparagami i sadzonym jajkiem to pomysł na weekendowy obiad. Idealnie zgrane składniki: niezbyt grube ciasto na pizzę, lekko słodki sos pomidorowy, szparagi i rozlewające się żółtko. Naprawdę smaczne połączenie! Jeżeli lubicie miękkie jajka i szparagi to ta pizza będzie dla was idealna :) Z poniższych składników przygotowałam 2 średniej wielkości pizze. Składniki dla 3-4 osób: spód(...)pizzę (przepis tutaj ) 1/2 pęczka zielonych szparagów 4 małe pomidory malinowe 100 g startego żółtego sera 50 g koziej rolady (lub sera pleśniowego) 2 surowe jajka zioła prowansalskie sól opcjonalnie sos czosnkowy Na samym początku przygotować spód na pizzę. Przepis znajdziecie tutaj . Następnie pomidory umyć, zalać wrzątkiem, pozbawić skórek i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni podgrzać
UgotowaćSałatka ze szparagami, pomidorem, cebulą i grzankami. Sałatka idealna do obiadu jak i do grilla. Uwielbiam szparagi, więc połączenie je pomidorami i cebulką to strzał w dziesiątkę. Do poniższej sałatki warto dodać domowe grzanki, ponieważ dzięki nim danie jest lekko chrupiące. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów (500 g) 1 czerwona cebula 250 g małych pomidorów domowe grzanki (ilość wg gustu(...)sól, pieprz sok z ½ cytryny 3 łyżki oleju/lub oliwy z oliwek 2 łyżki przegotowanej wody Szparagi obrać, umyć i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy szparagi będą lekko miękkie – wyjąć je z wody i ostudzić. Pomidorki umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki. Szparagi pokroić na 4 części. Do miski wsypać pomidorki, dodać
UgotowaćSzynka w galarecie to atrakcyjna w wyglądzie i smaku przystawka, zaś dla entuzjastów tej potrawy – nawet samodzielne danie. Poniżej przepis na roladki z szynki wypełnione jajkiem, szparagami i papryką. Szynka w galarecie ze szparagami 2014-12-04 21:28:55 Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 16 roladek) 16 lub 8 (zależnie do wielkości) plastrów dobrej jakości szynki, może być również(...)konserwowa 4 duże jajka 16 niezbyt długich szparagów w zalewie – lub 8 dużych 1 mała czerwona papryka 1 pęczek szczypiorku (nie mylić ze szczypiorem!) Galaretka 1 litr klarownego bulionu wołowego (można wykorzystać nasz przepis na bulion mięsno-warzywny ) – w tym przypadku kostce rosołowej mówimy stanowcze „nie”! odpowiednia do objętości płynu ilość żelatyny – stosownie do zaleceń producenta Dodatkowo majonez do podania
Kulinarna PokusaZapiekanki wszelkiego rodzaju są moją słabością, szczególnie te z dużą ilością sosu. Dziś proponuję wersję wiosenną bo ze szparagami, cukinią i młodymi ziemniakami, zapieczonymi w szybkim beszamelu z parmezanem. Zapiekanka może być daniem głównym, chociaż ja robiąc z połowy porcji podaję je jako dodatek do mięsa. Polecam! Scroll down for recipe in English Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami(...)porcje) Składniki: 600 g młodych ziemniaków, wyszorowanych 500 g białych szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami 250 g zielonych szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami 1 cukinia, pokrojona w plastry olej lub oliwa do smażenia sól, pieprz 50 g masła 50 g mąki 100 ml mleka 350 ml śmietanki 18% 1 szczypta gałki muszkatołowej 40 g parmezanu, startego na tarce Przygotowanie: Włącz
karmelowyzielonych szparagów, 100 g wędzonego bundza*, 10 plasterków szynki dojrzewającej, Szparagi obrać, odłamać końcówki. Ser pokroić w cienkie plasterki, krótsze niż szerokość plasterka szynki. Na plasterku szynki ułożyć ser, na nim szparaga i zawinąć. Tak przygotowane szparagi kłaść na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą. Smażyć z jednej strony na rumiano, odwrócić na drugą stronę i przykryć pokrywką. Pokrywką przykrywam(...)szparagi się ugotowały. Smażyć pod pokrywką 3 - 4 minuty (zależy od grubości szparagów). Zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze 2 minuty. Jeżeli szparagi chcielibyśmy przygotować na grillu, proponuję zblanszować je wcześniej. * może być oscypek lub inny ser wędzony zastawa
królestwo garówMiesiąc maj to sezon na szparagi, niestety trwa on bardzo krótko, dlatego należy spieszyć się z zakupem :-) Ja wzięłam ostatnie dwa pęczki, co oznacza, że dużo ludzi chętnie je kupuje. Szparagi zielone to bomba witaminowa, polecana głównie osobom na diecie oraz kobietom w ciąży ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego. Ponad(...)natomiast są delikatne i wystarczy jak będą gotowane za pomocą pary. Można je również umieścić w piekarniku na 20 minut w temperaturze 180 stopni. Sałatka makaronowa z zielonymi szparagami Składniki: 300 g szparagów zielonych; 200 g makaronu razowego (suchego); 15 g pasty z suszonych pomidorów; 10 g pestek dyni; 50 g sera pleśniowego koziego; 10 g szczypiorku; szczypta papryki
Życie na widelcujeszcze ok 20 - 30 min. Można plasterki cukinii wrzucić na patelnię grillową - też będzie ładnie i smacznie. Polecam! składniki ( 4 porcje) 500 g zielonych szparagów, zdrewniałe końce usunięte 1 średnia białe cebule, obrane i posiekane 1 cukinia ze skórką 2 ząbki czosnku 1000 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego ( użyłam domowego(...)rosołu ) sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa z oliwek parmezan do podania przygotowanie Przygotować szparagi. Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub odłamać. Zielonych szparagów nie obieramy. Odciąć główki odłożyć na bok, łodygi szparagów pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię pokroić w kostkę. W dużym, głębokim rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę
Stare Garytradycyjnie serwowane jest w kuchni włoskiej i które, podobnie jak makaron, można przygotować go na wiele sposobów. Poniżej podaję bardzo delikatną i wiosenną wersję, gdzie główną rolę grają młode szparagi, a towarzyszy im dość mocno wyczuwalny i słodki aromat prażonego czosnku. Składniki: 200 g zielonych szparagów 1 cebula 8 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy 350 g odmiany ryżu przeznaczonej(...)risotto ( np. Arborio, Carnaroli) 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 800 ml gorącego bulionu sól 1 łyżka posiekanego tymianku ¼ łyżeczki nitek szafranu 2 łyżki wegańskiej margaryny świeżo mielony pieprz Szparagi opłucz i pozbądź się zdrewniałych dolnych końcówek (powinny ułamać się we właściwym miejscu). Główki szparagów odetnij i odłóż na bok. Pozostałą środkową część łodygi pokrój w 1 cm kawałki
Roślinna - blog wegańskipęczki szparagów, sól, cukier, 1 żółtko, 1,5 łyżki wina białego półwytrawnego, 125 masła, sok z cytryny, sól, pieprz Sos holenderski jest ciepłym sosem o konsystencji majonezu. Przyrządza się go z żółtek, wody/wina i masła. Sos holenderski jest sosem podstawowym. Przez dodanie do niego poszczególnych składników otrzymujemy sos Choron - koncentrat pomidorowy, sos bearneński (berneński) – wino i estragon(...)maltański – sok pomarańczowy sos musztardowy – musztarda sos muślinowy – bita śmietana Szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać a nie odcinać !!! Obrane wkładać do zimnej wody, aby nie ciemniały. Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki. Szparagi włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej
królestwo garówBłyskawiczny w przygotowaniu, tani i bardzo aromatyczny - krem z zielonych szparagów podany z serowymi grzankami. Składniki: 1/2 kg zielonych szparagów 2 obrane marchewki lub kilka sztuk mini marchewek sól, pieprz 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej grzanki serowe (chleb, starty ser) Szparagi umyć i pozbawić końcówek (uciąć tak ok. 1 cm). Następnie każdą sztukę pokroić(...)kawałki w taki sposób, aby łebki były w całości. Do garnka dodać pokrojone szparagi (bez główek!), obraną i pokrojoną marchewkę. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodać główki szparagów i jeszcze chwilę gotować. W międzyczasie przygotować grzanki serowe - chleb posypać serem i wstawić na 10 minut do rozgrzanego piekarnika
UgotowaćDawno kurczaka nie robiłam. Kupiłam białe szparagi i stwierdziłam, że połączę je z kurczakiem i sosem śmietanowym. Do tego sałatka i obiad "jak się masz"! :) Szparagi są bardzo zdrowe - zawierają witaminę C, witaminę E, β-karoten, które korzystnie wpływają na skórę. Poza tym są źródłem m.in. magnezu, dzięki któremu nauka lepiej wchodzi do głowy :D Składniki: 1 pęczek białych(...)szparagów 1 marchewka kawałek pora 3 pałki kurczaka 2 łyżki śmietany 12% 2 łyżki mąki pszennej 300 ml wywaru drobiowego pieprz sól Najpierw szparagi: umyć i oderwać zdrewniałe końce (łapiemy szparaga "w pół" i delikatnie zginamy. Złamie się dokładnie w miejscu, w którym jest zdrewniały) Gotujemy szparagi na parze przez 8 minut po przykryciem Marchewkę myjemy i kroimy w plasterki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSzparagi budzą we mnie wielkie kulinarne emocje. Czekam na nie tak długo, a potem gdy już są, chciałabym przygotowywać je na wszystkie możliwe sposoby. Ten, który przedstawię w tym poście jest jednym z najłatwiejszych i najsmaczniejszych. Zazwyczaj od gotowanych wolę szparagi grillowane,a nawet surowe. Jednak tym razem kupiłam grube zielone szparagi, więc postanowiłam je ugotować. Aby szparagi zachowały(...)najwięcej smaku, gotuję je w dużym garnku w małej ilości wody (tylko tyle by je przykryła). Gotuję szparagi w wodzie z niewielkim dodatkiem cukru i soli. Później zamiast soli używam parmezanu, oliwy z oliwek, sezamu – tego na co mam ochotę. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) pęczek zielonych szparagów 3 jajka kilkanaście małych młodych ziemniaków 2 małe garście startego parmezanu
OstryKęs