szparagi - 5593 przepisów (strona:70/373)

Sałatka z grillowanymi szparagami i jajkiem w koszulce 142

złościć, bo ubierać się nie chcą), posprzątam, książkę wieczorem poczytam, kwiatów świeżych do domu przyniosę, w korkach nie stoję, a po drodze z pracy kupię pierwsze w tym roku szparagi, o! Takie to moje małe szczęścia. A szczęściem gratis jest w tym wszystkim, że nikt oprócz mnie w domu szparagów nie je. Taki pęczek to mam więc na dwa albo(...)nawet i trzy obiady :) Składniki: na dwie niewielkie porcje sałata masłowa/lodowa lub mix ulubionych sałat  100 g wędzonego pstrąga (kupuję filet i podgrzewam w 1/2 pęczka zielonych szparagów prażone pestki dyni i sezam do posypania 2 łyżki oliwy  sól  2 jajka (przepis poniżej)   ew. sos winegret ale żółtko jajka zastępuje w tej sałatce najlepszy

bistro mama
Frittata ze szparagami 155

szybkie w przygotowaniu, z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi jajka. Dodatkową zaletą  frittaty jest możliwość przygotowania jej z dowolnymi, ulubionymi dodatkami, -ja dziś przygotowałam frittatę ze szparagami , ale możecie do niej dodać pieczarki , pomidorki koktajlowe, zioła, wędzonego łososia , czy cokolwiek jeszcze przyjdzie Wam do głowy. Takie śniadanie jest bardzo smaczne i sycące, z pewnością je polubicie! Polecam(...)Składniki :  2 szalotki 1 ząbek czosnku pęczek zielonych szparagów 3-4 jajka sól, pieprz masło do smażenia Przygotowanie :  Na żeliwnej patelni (lub innej którą  można wstawić do piekarnika, roztopić masło i przesmażyć drobniutko posiekaną szalotkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do czasu aż cebula się zeszkli. Dodać łodygi szparagów pokrojone na krótsze odcinki, po chwili dodać

Codzienne Gotowanie
Omlet ze szparagami i pomidorami 146

Sezon na szparagi uważam za rozpoczęty - w tym roku pokazały się wcześniej niż zwykle :) Uwielbiam - szczególnie zielone :) Często wykorzystuję szparagi do dań śniadaniowych, ponieważ świetnie smakują w towarzystwie jajek.  Szparagi są szczególnie polecane dla osób, które chcą schudnąć - w 100 g mają jedynie 18 kcal, są bogate w błonnik, witaminy A,C,K i E oraz kwas foliowy, żelazo(...)potas fosfor. Wspomagaj pamięć i koncentrację, mają działanie pobudzające, odprężające oraz odmładzające. Oczyszczają organizm, pozytywnie wpływają na wątrobę oraz nerki. Połączenie szparagów z jajkami daje nam bardzo sycące , bogate w białko i składniki mineralne śniadanie :) ( i po raz enty przypominam, że jajka na śniadanie powodują znaczne przyspieszenie metabolizmu :))  SKŁADNIKI  (dla 1 osoby - 195 kcal) 2-3 jajka

Moje Kuchenne Rewelacje
To może szparagi??? 201

Sezon na szparagi się kończy a ja je jadłam tylko 2 razy... zaniedbanie. Poważne, zaniedbanie... chodź tak szczerze powiedziawszy nie przepadam za nimi. Jakoś nie jest to moje ulubione warzywo. Może dlatego, że towarzyszy mi bardzo krótko - pierwszy raz je jadłam jakieś 2 lata temu. Jednak wyznając zasadę, że jak jest sezon to trzeba korzystać kupiłam pęczek zielonych cudeniek(...)dodałam to do zupy, to z jajecznicą i jakoś prawie poszły JAJKO NA SZPARAGACH  15 minut dla 2 osób składniki ok 10 zielonych szparagów 2 jajka kilka plastrów boczku 2 garści frytek (taka mała fanaberia :-)) sól pieprz Do dzieła!!! Szparagom obcinamy dolne części i przekrajemy na pół w poprzek. Główki odkładamy na bok. Do wrzącej wody wrzucamy  dolne

sierotka maRysia w kuchni
Krem z zielonych szparagów 142

Płynne czwartki Sezon na szparagi w pełni, w związku z czym postanowiłam przygotować zupę - krem z tych warzyw, którą miałam w planach już od bardzo dawna. W końcu nadarzyła się okazja i szybciutko, po pracy zrobiłam te pyszną i jednocześnie błyskawiczną zupę ;) Zupa smakowała nawet K., który, jak to już kiedyś pisałam, jest dość wybredny i jednocześnie jest moim największym(...)delikatny, lekko kwaskowy i tak jak wspomniałam prosty i szybki w przygotowaniu. Składniki : łyżka masła łyżka oliwy 1-2 szalotki 1-2 ząbki czosnku 500ml bulionu warzywnego 500g zielonych szparagów sól, pieprz sok z polowy cytryny Przygotowanie : W garnku z grubym dnem roztopić masło z oliwą, przesmażyć na nim drobno posiekaną szalotkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się

Codzienne Gotowanie
Szparagowe paluszki. 98

jakimś czasopiśmie, wyglądał bardzo zachęcająco wiec postanowiłam go wypróbować. Jak zwykle przepis zmodyfikowałam na swoje potrzeby i oto powstały te smaczne i szybkie paluszki. Składniki;   1 pęczek szparagów około pół szklanki bułki tartej około pół szklanki utłuczonych płatków kukurydzianych (śniadaniowych) 3 łyzki startego parmezanu sól, pieprz, 1 łyzeczka przyprawy z suszonymi pomidorami 2 jajka 4 łyzki mąki olej(...)foremki     Szparagi myjemy, obieramy z włókien i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Bułke tarta mieszamy z płatkami, serem i przyprawami, wysypujemy do płaskiego naczynia. Szparagi najpierw obtaczamy w mące następnie w jajku a na samym końcu w mieszance z bułki tartej. Blache wykładamy papierem, spryskujemy olejem i układamy szparagi aby na siebie nie nachodziły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Radość kipiąca uśmiechem.
Szparagi na parze i szybki sos holenderski – z blendera 214

Zdrowy obiad. Pierwsze zielone szparagi i młody kalafior – delikatne i smaczne same w sobie. Sos holenderski to kapryśny zawodnik. Ale nie wtedy, gdy weźmie się go znienacka i za łeb – blenderem! Dzisiaj na talerzu dietetyczne warzywa – 100g ugotowanych szparagów to tylko 18 kalorii, 100g kalafiora – 25 kalorii. Malutko! Szparagi to przede wszystkim potas, magnez, fosfor i wapń. W kalafiorze znajdziemy(...)masło (powinno mieć ok.50-60⁰C) wlewamy bardzo powoli, cieniutkim strumieniem do żółtek, cały czas miksując. Sos zacznie robić się gęstszy z każdą dodaną kroplą masła, ubijajcie. Powoli i dokładnie. Szparagi i kalafiora ugotowałam na parze, żeby nie tracić cennych witamin. Nie mam elektrycznego parowaru, wolę miejsce na inne gadżety w kuchni. Tutaj swoją rolę świetnie spełnia wkładka do gotowania

Karo in the Kitchen
Szparagi w bułce tartej. 183

Najprostszy i najlepszy przepis na szparagi, nasz ulubiony! Polecam!!! Składniki na szparagi w bułce tartej 500 g szparagów 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła sól cukier      W garnku do gotowania szparagów (wąski, wysoki garnek, bo szparagi gotujemy na sztorc) zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Do wrzątku wkładamy szparagi i gotujemy około(...)minut (pod koniec sprawdzamy widelcem czy się ugotowały). W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło, a następnie rumienimy na nim bułkę tartą. Ugotowane szparagi posypujemy bułką tartą i gotowe

Rozpustne gotowanie
Risotto ze szparagami 167

Sezon na szparagi dobiegł już końca, ale tak trudno mi się z nimi rozstać, że jeszcze na pożegnanie podrzucam Wam przepis na doskonałe risotto. Może Wam też uda się jeszcze dorwać zielony pęczek. A ja uciekam szykować w końcu coś truskawkowego, zanim i one zaczną znikać... Składniki 3-4 porcje: 1 pęczek zielonych szparagów 1 cebula 1 szklanka ryżu(...)tartego sera pecorino , parmezanu lub grana padano sól i pieprz świeże zioła do podania (u mnie trybula, ale może być także tymianek, oregano, mięta lub natka pietruszki) Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na 3-4 cm kawałki, główki odłożyć osobno. Na patelni podgrzać oliwę, włożyć czubki i podsmażyć przez 2-3 minuty. Zdjąć z patelni i odstawić

Pełny talerz
Makaron ze szparagami, cukinią i parmezanem 150

wodę na makaron, otwieram lodówkę wyciągam co mi wpadnie w ręce i wrzucam na patelnię, potem mieszam z makaronem i obiad gotowy. Tym razem w ręce wpadły mi zielone szparagi, cukinia i parmezan i wyszło z tego coś tak pysznego, że stwierdziłam, że musze się z Wami podzielić tym przepisem :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1 pęczek zielonych szparagów 1 cukinia(...)pomidorków koktajlowych 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki oliwy truflowej sól morska świeżo zmielony pieprz 1/2 opakowania ulubionego makaronu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Szparagi dokładnie myjemy. Chwytamy szparaga za dwa końce i łamiemy - szparag pęknie dokładnie w tym miejscu gdzie zaczyna się zdrewniała część, którą wyrzucamy. Pozostałą część kroimy w mniejsze kawałki. To samo

DefinicjaSmaku
Roladki ze szparagami i sosem szparagowym 153

Proste wiosenne danie do którego przygotowania wystarczy 25 minut. Przygotowane na parze mięso z dodatkiem sezonowych szparagów jest niskokaloryczne i lekkie ale bardzo smaczne . Składniki: 500g schabu ½ pęczka zielonych szparagów ½ pęczka białych szparagów sól czarny pieprz, zioła prowansalskie łyżka masła łyżka mąki sok i skórka z cytryny gałka muszkatołowa olej do posmarowania naczynia Sposób przygotowania: Szparagi myjemy, Białe obieramy. Gotujemy(...)wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez około 5-6 minut. Odcedzamy.  Do wody z gotowania szparagów wkładamy obierki z tych warzyw i gotujemy około 10 minut. Odcedzamy i odparowujemy tak aby pozostały około 1,5-2 szklanki płynu. Schab myjemy i kroimy na porcje. Każdą cienko rozbijamy (uwaga żeby nie zrobić dziur). Doprawiamy z obu stron solą

Pyry na Gaz
Krem z białych szparagów 145

Kolejną szparagową propozycją jaką przygotowaliśmy dla Was jest krem z białych szparagów Składniki: - 1 pęczek białych szparagów - 1 cebula - 1 łyżka masła - pieprz, sól - gałka muszkatołowa (do smaku) - 500 ml bulionu - 50 ml śmietanki 18% - kilka gałązek natki pietruszki - 1 łyżka cytryny Składniki na 2 porcje. Najpierw rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Następnie obieramy szparagi i dodajemy(...)cebuli ale bez główek. Szparagi chwilę dusimy, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy główki szparagów, śmietankę oraz przyprawy. Gotową zupę miksujemy na gładki krem. Zostawiamy kilka główek do dekoracji. Po nałożeniu kremu do miseczki dekorujemy główkami szparagów oraz posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Kuchenne Wariacje
szparagi z ciecierzycą i wędzonym tofu (lubelski kociołek XI) 214

Sezon na szparagi jest krótki...Za krótki! Uwielbiam to warzywo! Gdy tylko pojawia się w sklepach z niecierpliwością wypatruję promocji, aby kupić od razu kilka pęczków :) Szparagi mogę jeść solo, nie potrzebują dla mnie żadnych dodatków! Jednak komponują się idealnie z wieloma innymi składnikami i trzeba z tego korzystać :) Dzisiaj mam Was przepis na bardzo szybki, a zarazem smaczny, pożywny(...)lunch. Przepis przygotowałam w ramach XI edycji Lubelskiego Kociołka wraz z: Edytą - www.pasjasmaku.com Martą - www.kolorowo-torcikowo.blogspot.com Małgośką- www.jedzismakuj.blogspot.com Angeliką - www.pieceofdelicioustime.blogspot.com Karoliną - www.stokolorowkuchni.blox.pl Zapraszam na ich blogi po inne szparagowe inspiracje :) SZPARAGI Z CIECIERZYCĄ I WĘDZONYM TOFU przepis autorski // 1-2 porcje ~300g zielonych szparagów ~110g wędzonego tofu ~100g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) ~sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany - do smaku

chili & sugar
Szparagi na masle z jajkiem i chipsami z szynki 127

sezonie szparagowym niewiele do tej pory szparagów zjadłam. Cały czas nie mogę uwierzyć, że już środek czerwca, tak ten czas leci szybko... Przyszła jednak pora na kulinarne ekscesy pod znakiem tegoż warzywa i zapraszam dzisiaj na szybki, lekki obiad  lub troszkę cięższe śniadanie w sam raz na taki upalny dzień. Szparagi na masle z jajkiem(...)chipsami z szynki 5 zielonych szparagów jajko plasterek szynki parmeńskiej 2 łyżeczki masła sól pieprz ew. parmezan do posypania Szparagi myjemy i pozbawiamy stwardniałych końców (odłamujemy je) i łusek (zdejmujemy nożykiem). Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Wbijamy jajko. Smażymy je tak jak lubimy (ja wolę całkowicie ścięte). Na tej samej lub na drugiej patelni rozpuszczamy kolejną łyżeczkę masła. Układamy szparagi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szparagi wg przepisu Andrzeja Polana 141

Dziś zapraszam na pyszne, smażone szparagi, obtoczone w serze bursztyn, podane z jajkiem w koszulce i aioli cytrynowym. Przepis pochodzi czerwcowego wydania magazynu 'Kuchnia'. Zapraszam do przygotowań! Szparagi (dla dwóch osób): 1/2 pęczka zielonych szparagów sól i cukier do smaku 2 jajka, rozbełtane 100 g sera bursztyn, startego 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia Aioli cytrynowe: 1 białko(...)jajka 3 łyżki octu sól do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy szparagi i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy, przekładamy do miski z zimną wodą i kilkoma kostkami lodu, aby przerwać proces gotowania. Odsączamy na ręczniku papierowym, odstawiamy na bok. 2. Białko ubijamy

My Culinary Art