szparagi - 5593 przepisów (strona:69/373)

Flan ze szparagów z pomarańczowym zabaione 130

Idealne dla gości.  Składniki 500 g białych szparagów 1 łyżeczka cukru sól 2 jajka 125 g śmietany słodkiej biały pieprz pomarańcza 2 żółtka 150 ml soku pomarańczowego 4 żaroodporne foremki ( 150 ml ) masło do foremek     Przygotowanie   Szparagi umyłem, odkroiłem zdrewniałe końcówki. Pędy obrałem, gotowałem w 2 l osolonej wody przez ok. 20 minut. Rozgrzałem piekarnik(...)temperatury 150 stopni C. Wyjąłem szparagi z wody. Czubki szparagów odkroiłem i odstawiłem je na bok w niewielkiej ilości wywaru. Szparagi drobno pokroiłem i zmiksowałem z 2 łyżkami wywaru. Piure szparagowe wymieszałem z jajkami i śmietaną. Mocno posoliłem i doprawiłem pieprzem. Żaroodporne foremki natłuściłem i napełniłem masą. Foremki ustawiłem na blasze, do której wlałem gorącą wodę na wysokość równą grubości

R'n'G Kitchen
Risotto ze szparagami (Risotto agli asparagi) 150

obiad proponuj ę  klasyczne danie kuchni włoskiej, risotto. Tym razem w wersji warzywnej, ze szparagami, z dodatkiem marchwi. Smacznego :) SKŁADNIKI 250 gr ry żu  do risotto   400 gr szparagów 50 gr masła 2 cebulki 750 ml - 1 litr wywaru warzywnego parmezan oliwa z oliwek s ó l, pieprz   PRZYGOTOWANIE Ze szparagów(...)usuwamy suche i twarde końcówki. Główki szparagów odkrajamy i blanszujemy ok. 1 minuty. Łodygi szparagów kroimy w kosteczkę (jak na zdjęciu poniżej). Cebulki i marchew kroimy w kosteczkę. Na roztopionym maśle (30 gram) z 2 łyżkami oliwy z oliwek podsmażamy

La grande e la piccola cuoca
Szparagi na maśle z jajkiem, pomidorem, świeżą kolendrą oraz aromatycznym tostem z pastą pomidorową, tymiankiem. 257

Szparagi sezon już rozpoczął się na dobre. Można podawać je w wielu odsłonach. Smażone na maśle są delikatne, aksamitne, lekko chrupiące. Połączone z jajkiem smakują wybornie. Kolejną ich cechą jest to, że czas przygotowania jest bardzo krótki. Zapraszam na historię śniadania z ich udziałem. SKŁADNIKI : (porcja na 2 osoby)   szparagi ilość wedle uznania  jajko(...)kolendra świeża  wedle uznania  sól, świeżo zmielony pieprz wedle uznania   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kawałki chleba smarujemy pastą pomidorową, posypujemy  świeżym tymiankiem. Pieczemy do chrupkości. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Rozgrzewamy patelnie z masłem, dodajemy pocięty na drobno czosnek, dodajemy szparagi, smażymy ok.  2-3 minuty, po czym dodajemy pomidorki. Całość smażymy ok. 5-7 minut

Basia w kuchni
Quiche ze szparagami w sosie z ricotty i fety (Quiche con asparagi, ricotta e feta) 139

Sezon szparagowy w pełni i mogłabym jeść szparagi 3 razy dziennie, począwszy od śniadania, na obiad a na kolacji skończywszy. Mimo mojej szparagowej obsesji,  oszczędzam moj ą  rodzinę i przygotowuj ę  je tylko raz dziennie ;)  Wczoraj na kolacj ę  przygotowałam  quiche w sosie jajeczno-serowym z ricott(...)parmezanem i fet ą a królem mojego dania były oczywiście szparagi.  Quiche nie jest pracochłonny, w godzinę mamy przygotowane pyszne danie.  Smacznego :) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 gr szparagów 200 gr ricotty 100 gr sera feta 50 gr startego parmezanu 2 jaja 100 ml mleka gałka muszkatałowa

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z grillowanymi szparagami i jajkiem w koszulce 156

złościć, bo ubierać się nie chcą), posprzątam, książkę wieczorem poczytam, kwiatów świeżych do domu przyniosę, w korkach nie stoję, a po drodze z pracy kupię pierwsze w tym roku szparagi, o! Takie to moje małe szczęścia. A szczęściem gratis jest w tym wszystkim, że nikt oprócz mnie w domu szparagów nie je. Taki pęczek to mam więc na dwa albo(...)nawet i trzy obiady :) Składniki: na dwie niewielkie porcje sałata masłowa/lodowa lub mix ulubionych sałat  100 g wędzonego pstrąga (kupuję filet i podgrzewam w 1/2 pęczka zielonych szparagów prażone pestki dyni i sezam do posypania 2 łyżki oliwy  sól  2 jajka (przepis poniżej)   ew. sos winegret ale żółtko jajka zastępuje w tej sałatce najlepszy

bistro mama
Frittata ze szparagami 170

szybkie w przygotowaniu, z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi jajka. Dodatkową zaletą  frittaty jest możliwość przygotowania jej z dowolnymi, ulubionymi dodatkami, -ja dziś przygotowałam frittatę ze szparagami , ale możecie do niej dodać pieczarki , pomidorki koktajlowe, zioła, wędzonego łososia , czy cokolwiek jeszcze przyjdzie Wam do głowy. Takie śniadanie jest bardzo smaczne i sycące, z pewnością je polubicie! Polecam(...)Składniki :  2 szalotki 1 ząbek czosnku pęczek zielonych szparagów 3-4 jajka sól, pieprz masło do smażenia Przygotowanie :  Na żeliwnej patelni (lub innej którą  można wstawić do piekarnika, roztopić masło i przesmażyć drobniutko posiekaną szalotkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do czasu aż cebula się zeszkli. Dodać łodygi szparagów pokrojone na krótsze odcinki, po chwili dodać

Codzienne Gotowanie
Omlet ze szparagami i pomidorami 166

Sezon na szparagi uważam za rozpoczęty - w tym roku pokazały się wcześniej niż zwykle :) Uwielbiam - szczególnie zielone :) Często wykorzystuję szparagi do dań śniadaniowych, ponieważ świetnie smakują w towarzystwie jajek.  Szparagi są szczególnie polecane dla osób, które chcą schudnąć - w 100 g mają jedynie 18 kcal, są bogate w błonnik, witaminy A,C,K i E oraz kwas foliowy, żelazo(...)potas fosfor. Wspomagaj pamięć i koncentrację, mają działanie pobudzające, odprężające oraz odmładzające. Oczyszczają organizm, pozytywnie wpływają na wątrobę oraz nerki. Połączenie szparagów z jajkami daje nam bardzo sycące , bogate w białko i składniki mineralne śniadanie :) ( i po raz enty przypominam, że jajka na śniadanie powodują znaczne przyspieszenie metabolizmu :))  SKŁADNIKI  (dla 1 osoby - 195 kcal) 2-3 jajka

Moje Kuchenne Rewelacje
To może szparagi??? 224

Sezon na szparagi się kończy a ja je jadłam tylko 2 razy... zaniedbanie. Poważne, zaniedbanie... chodź tak szczerze powiedziawszy nie przepadam za nimi. Jakoś nie jest to moje ulubione warzywo. Może dlatego, że towarzyszy mi bardzo krótko - pierwszy raz je jadłam jakieś 2 lata temu. Jednak wyznając zasadę, że jak jest sezon to trzeba korzystać kupiłam pęczek zielonych cudeniek(...)dodałam to do zupy, to z jajecznicą i jakoś prawie poszły JAJKO NA SZPARAGACH  15 minut dla 2 osób składniki ok 10 zielonych szparagów 2 jajka kilka plastrów boczku 2 garści frytek (taka mała fanaberia :-)) sól pieprz Do dzieła!!! Szparagom obcinamy dolne części i przekrajemy na pół w poprzek. Główki odkładamy na bok. Do wrzącej wody wrzucamy  dolne

sierotka maRysia w kuchni
Krem z zielonych szparagów 159

Płynne czwartki Sezon na szparagi w pełni, w związku z czym postanowiłam przygotować zupę - krem z tych warzyw, którą miałam w planach już od bardzo dawna. W końcu nadarzyła się okazja i szybciutko, po pracy zrobiłam te pyszną i jednocześnie błyskawiczną zupę ;) Zupa smakowała nawet K., który, jak to już kiedyś pisałam, jest dość wybredny i jednocześnie jest moim największym(...)delikatny, lekko kwaskowy i tak jak wspomniałam prosty i szybki w przygotowaniu. Składniki : łyżka masła łyżka oliwy 1-2 szalotki 1-2 ząbki czosnku 500ml bulionu warzywnego 500g zielonych szparagów sól, pieprz sok z polowy cytryny Przygotowanie : W garnku z grubym dnem roztopić masło z oliwą, przesmażyć na nim drobno posiekaną szalotkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się

Codzienne Gotowanie
Szparagowe paluszki. 118

jakimś czasopiśmie, wyglądał bardzo zachęcająco wiec postanowiłam go wypróbować. Jak zwykle przepis zmodyfikowałam na swoje potrzeby i oto powstały te smaczne i szybkie paluszki. Składniki;   1 pęczek szparagów około pół szklanki bułki tartej około pół szklanki utłuczonych płatków kukurydzianych (śniadaniowych) 3 łyzki startego parmezanu sól, pieprz, 1 łyzeczka przyprawy z suszonymi pomidorami 2 jajka 4 łyzki mąki olej(...)foremki     Szparagi myjemy, obieramy z włókien i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Bułke tarta mieszamy z płatkami, serem i przyprawami, wysypujemy do płaskiego naczynia. Szparagi najpierw obtaczamy w mące następnie w jajku a na samym końcu w mieszance z bułki tartej. Blache wykładamy papierem, spryskujemy olejem i układamy szparagi aby na siebie nie nachodziły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Radość kipiąca uśmiechem.
Szparagi na parze i szybki sos holenderski – z blendera 234

Zdrowy obiad. Pierwsze zielone szparagi i młody kalafior – delikatne i smaczne same w sobie. Sos holenderski to kapryśny zawodnik. Ale nie wtedy, gdy weźmie się go znienacka i za łeb – blenderem! Dzisiaj na talerzu dietetyczne warzywa – 100g ugotowanych szparagów to tylko 18 kalorii, 100g kalafiora – 25 kalorii. Malutko! Szparagi to przede wszystkim potas, magnez, fosfor i wapń. W kalafiorze znajdziemy(...)masło (powinno mieć ok.50-60⁰C) wlewamy bardzo powoli, cieniutkim strumieniem do żółtek, cały czas miksując. Sos zacznie robić się gęstszy z każdą dodaną kroplą masła, ubijajcie. Powoli i dokładnie. Szparagi i kalafiora ugotowałam na parze, żeby nie tracić cennych witamin. Nie mam elektrycznego parowaru, wolę miejsce na inne gadżety w kuchni. Tutaj swoją rolę świetnie spełnia wkładka do gotowania

Karo in the Kitchen
Szparagi w bułce tartej. 205

Najprostszy i najlepszy przepis na szparagi, nasz ulubiony! Polecam!!! Składniki na szparagi w bułce tartej 500 g szparagów 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła sól cukier      W garnku do gotowania szparagów (wąski, wysoki garnek, bo szparagi gotujemy na sztorc) zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Do wrzątku wkładamy szparagi i gotujemy około(...)minut (pod koniec sprawdzamy widelcem czy się ugotowały). W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło, a następnie rumienimy na nim bułkę tartą. Ugotowane szparagi posypujemy bułką tartą i gotowe

Rozpustne gotowanie
Risotto ze szparagami 182

Sezon na szparagi dobiegł już końca, ale tak trudno mi się z nimi rozstać, że jeszcze na pożegnanie podrzucam Wam przepis na doskonałe risotto. Może Wam też uda się jeszcze dorwać zielony pęczek. A ja uciekam szykować w końcu coś truskawkowego, zanim i one zaczną znikać... Składniki 3-4 porcje: 1 pęczek zielonych szparagów 1 cebula 1 szklanka ryżu(...)tartego sera pecorino , parmezanu lub grana padano sól i pieprz świeże zioła do podania (u mnie trybula, ale może być także tymianek, oregano, mięta lub natka pietruszki) Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na 3-4 cm kawałki, główki odłożyć osobno. Na patelni podgrzać oliwę, włożyć czubki i podsmażyć przez 2-3 minuty. Zdjąć z patelni i odstawić

Pełny talerz
Makaron ze szparagami, cukinią i parmezanem 168

wodę na makaron, otwieram lodówkę wyciągam co mi wpadnie w ręce i wrzucam na patelnię, potem mieszam z makaronem i obiad gotowy. Tym razem w ręce wpadły mi zielone szparagi, cukinia i parmezan i wyszło z tego coś tak pysznego, że stwierdziłam, że musze się z Wami podzielić tym przepisem :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1 pęczek zielonych szparagów 1 cukinia(...)pomidorków koktajlowych 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki oliwy truflowej sól morska świeżo zmielony pieprz 1/2 opakowania ulubionego makaronu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Szparagi dokładnie myjemy. Chwytamy szparaga za dwa końce i łamiemy - szparag pęknie dokładnie w tym miejscu gdzie zaczyna się zdrewniała część, którą wyrzucamy. Pozostałą część kroimy w mniejsze kawałki. To samo

DefinicjaSmaku
Roladki ze szparagami i sosem szparagowym 166

Proste wiosenne danie do którego przygotowania wystarczy 25 minut. Przygotowane na parze mięso z dodatkiem sezonowych szparagów jest niskokaloryczne i lekkie ale bardzo smaczne . Składniki: 500g schabu ½ pęczka zielonych szparagów ½ pęczka białych szparagów sól czarny pieprz, zioła prowansalskie łyżka masła łyżka mąki sok i skórka z cytryny gałka muszkatołowa olej do posmarowania naczynia Sposób przygotowania: Szparagi myjemy, Białe obieramy. Gotujemy(...)wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez około 5-6 minut. Odcedzamy.  Do wody z gotowania szparagów wkładamy obierki z tych warzyw i gotujemy około 10 minut. Odcedzamy i odparowujemy tak aby pozostały około 1,5-2 szklanki płynu. Schab myjemy i kroimy na porcje. Każdą cienko rozbijamy (uwaga żeby nie zrobić dziur). Doprawiamy z obu stron solą

Pyry na Gaz