szparagi - 5593 przepisów (strona:67/373)

Szparagi z boczkiem i gorgonzolą / Bacon gorgonzola asparagus 293

Szparagi są teraz najsmaczniejsze i w najlepszej cenie, trzeba korzystać z tego dobrodziejstwa! Dziś prezentuję doskonały dodatek do każdego dania głównego, podsmażone szparagi podane z chrupiącym boczkiem i gorgonzolą z pewnością zachwycą każdego. Także osobę wykonującą danie, gdyż są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Szparagi z boczkiem i gorgonzolą (4 porcje(...)Składniki: 150 g boczku, pokrojonego w kostkę 500 g szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcami sól i pieprz do smaku ¼ szklanki gorgonzoli, pokruszonego lub pokrojonego w kosteczkę (można użyć innego sera pleśniowego) Przygotowanie: Umieść dużą patelnię na średnim ogniu, włóż boczek i podsmaż do chrupkości, po czym przełóż na papierowe ręczniki. Umieść tą samą patelnię na średnim ogniu, włóż szparagi

karmelowy
Zupa krem z zielonymi szparagami 148

Kiedyś ich nie lubiłam, dziś uwielbiam ! To taka moja zielona miłość, do której tęsknię i czekam, aż jak co roku o tej samej porze zawita do mojej kuchni. Szparagi , bo o nich mowa, coraz częściej goszczą w naszych domach. To w brew pozorom proste warzywo, daje szereg możliwości kulinarnych. Od dań prostych, poprzez nieco bardziej skomplikowane, do wyrafinowanych kreacji. Polecam(...)ciut za dużo dodane do zupy, zepsuje jej smak. A jeśli nie zupa, to co ? Może tarta, risotto, makaron ? PRZEPISY oczywiście na blogu. PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z ZIELONYMI SZPARAGAMI Składniki na zupę krem z zielonymi szparagami: 350 g zielonych szparagów 1 korzeń pietruszki ( średniej wielkości ) 1 mała cukinia 1 średnia cebula 500 ml wody 100 ml śmietanki 30 % sól

kolorowotorcikowo
Zupa krem z zielonych szparagów z pokrzywą 193

Kupiłam piękne szparagi w dobrej cenie więc zrobiłam swoją pierwszą zupkę szparagową. Do tej pory jeszcze takiej nie robiłam. Zupę wzbogaciłam niewielkim dodatkiem młodej pokrzywy.  składniki: 1 pęczek zielonych szparagów (500 g) 1 łyżka masła 100 g listków lub czubków z młodej pokrzywy ok 750 ml bulionu drobiowego sól do smaku Szparagi dokładnie umyć, odkroić zdrewniałe końcówki i pokroić(...)małe kawałki. Pokrzywę również dokładnie umyć i posiekać. W garnku rozgrzać masło i wrzucić pokrojone szparagi. Smażyć aż szparagi lekko się przyrumienią. Następnie dodać posiekaną pokrzywę. Smażyć chwilę aż pokrzywa zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Następnie całość zalać bulionem i gotować aż szparagi całkowicie zmiękną. Do smaku jeśli potrzeba doprawić odrobina soli. Gdy szparagi się już ugotują garnek zestawić

Monia miesza i gotuje
OMLET ZE SZPARAGAMI I PSTRĄGIEM 136

OMLET ZE SZPARAGAMI, PSTRĄGIEM I MOZZARELLĄ! Przepyszny pomysł na śniadanie bądź lunch. Uwielbiam omlety, uwielbiam szparagi! Przepyszne danie, które trzeba koniecznie zjeść o tej porze roku. Jak dobrze wiecie jestem fanką śniadań i lunchy, lubię je celebrować, jak tylko mam taką możliwość. To danie było naszym późnym śniadaniem i za razem obiadem. Robi się je dosłownie w kilka minut. SKŁADNIKI(...)pęczek szparagów - 2-3 plastry pstrąga wędzonego - kulka mozzarelli - kilka oliwek - oliwa z oliwek - masło - świeży tymianek - jajka ekologiczne (4 do 5 sztuk na dwie sztuki omletów) - 2-3 łyżki mąki pszennej Szparagi, odcinamy zdrewniałe końcówki i obieramy ze skórki. Mozzarellę porwij na mniejsze kawałki, oliwki na cienkie plasterki. Żółtka oddziel od białek. Na rozgrzanej patelni połącz masło i oliwę

SMYKWKUCHNI
Jajecznica ze szparagami 143

racji tego,że trwa sezon na szparagi na majowe niedzielne  śniadanie zrobiłam pyszną jajecznicę.  Szparagi to skarbnica witamin i minerałów. Zawierają mnóstwo kwasu foliowego,witaminy C,E,wapń,fosfor,błonnik,inulinę,beta-karoten i do tego są nisko kaloryczne,100 g zawiera tyko 20 kalorii. Teraz szparagi kupimy  praktycznie wszędzie,w każdym markecie i warzywniaku(...)naprawdę w przystępnej cenie. Korzystajmy więc,bo sezon na nie trwa krótko. porcja na 2 osoby: 4- 5 jajek 6 zielonych szparagów 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz Szparagi umyć,odłamać twarde końce i wrzucić na 2 minuty do wrzątku. Wyjąć,przelać zimną wodą,odcedzić i pokroić na kawałki. Szparagi powinny być jędrne

Kolorowa kuchnia Elki
Szparagi w cieście francuskim 211

Moją kuchnię opanowały szparagi a ja eksperymentuję  by poznać ich kulinarne zalety. Muszę przyznać,że specjalnie nie przepadałam za nimi,ale to już przeszłość.  Owinęłam szparagi wędzonym boczkiem,serem i ciastem francuskim. Wyszła z tego bardzo smaczna przekąska,idealna na majówkę. Szparagi mięciutkie,ciasto chrupiące,można zabrać je ze sobą na piknik lub do pracy(...)ciasta francuskiego 10 szt zielonych szparagów 10 plastrów wędzonego boczku (bardzo cienkich) 10 pasków żółtego sera pieprz 1 jajko 1 łyżeczka  sezamu (biały i czarny) Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki i oprószyć pieprzem. Można też posolić lecz ja tego nie robiłam ponieważ boczek wędzony jest wystarczająco słony. Ciasto rozwinąć i pociąć na wąskie paski. Na plastry boczku nałożyć paski

Kolorowa kuchnia Elki
Szparagowa zupa do picia 168

tylko miesiąc moich urodzin, ale też czas kiedy świętujemy niemal całą rodziną (mąż i starsza córka). A do tego, co jest najfajniejsze, to czas kiedy na stole królują szparagi, pojawiają się pierwsze krajowe truskawki, młoda kapusta itd. Dobrodziejstw przyrody jest o wiele więcej. Zakwitają moje ukochane szafirki, konwalie, bzy, piwonie. No jak nie kochać tego miesiąca? Niestety jak wszystko(...)szybko przemija. Pragnę zawsze nacieszyć się nim ile to tyko możliwe, również pod względem kulinarnym. Właśnie dlatego teraz szparagi czy inne rarytasy opanowują moją kuchnię. Dzisiejsza propozycja to szparagi w kolejnej odsłonie. Ponieważ krem ze szparagów to ulubione danie moich dzieci to staram się zaspokajać ich oczekiwania, ale żeby nie było, że z tego powodu jest nudno, to wprowadzam nieco

Przysmaki Karolki
Spaghetti ze szparagami 187

Uwielbiam szparagi za ich delikatny smak i za to, ze w krótkim czasie można przygotować pyszny i bardzo efektowny posiłek. Spaghetti ze szparagami smakuje doskonale. Polecam :) makaron spaghetti ok 20 dag pęczek szparagów (10szt) 1-2 ząbki czosnku 10 dag parmezanu/ grana padano oliwa sól morska prowansalska świeżo zmielony pieprz kolorowy pieprz świeżo zmielony W dużym garnku zagotować wodę(...)odrobiną soli i 2 łyżkami oliwy. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. W międzyczasie umyć i osuszyć szparagi. Odciąć główki a łodygi pociąć w cieniutkie paski za pomocą obieraczki do jarzyn. Główki szparagów gotować kilka minut w lekko osolonej wodzie aby pozostały lekko chrupiące. Na 3 łyżkach oliwy zeszklić posiekany czosnek, dodać wstążki szparagów i smażyć ok 10 minut

Smakołyki Asi
Szparagi i jajko w koszulce na grzance 184

Piękna pogoda, szparagi, wiosna.... Tak to widzę:) Powracamy po dłuuuugiej zimie do ulubionych smaków nowalijek. W moim wiosennym menu, jak co roku królują szparagi. Sezon na nie już się rozpoczął, więc będę je jadła do oporu, od śniadania do kolacji, tak aby najeść się ich na zapas. A ponieważ nie lubię nudy i monotonii w kuchni, to obiecuję wiele szparagowych(...)wariacji. Zaczynam od szparagowej propozycji śniadaniowej. Szparagi nie lubią skomplikowanych receptur i najlepiej smakują w prostych połączeniach. Masło i jajko najbardziej mi do nich pasuje. Grzanka z razowego chleba na zakwasie, ze szparagami usmażonymi na maśle i jajko w koszulce ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem to prawdziwe śniadanie mistrzów. Skusicie się? Składniki: zielone szparagi masło sól pieprz jajko ocet

Smakowity Blog Kulinarny
Szparagi z jajem sadzonym i chipsami z boczku 194

póżniej robić nic. Aż do obiadu. Więc postanowiłam właśnie przerwać robienie niczego i podzielić się z Wami przepisem na śniadanie mistrzów. Nie musicie dziękować :) Śpieszcie się, bo sezon na szparagi nie trwa wiecznie! Składniki: - pęczek szparagów - jajko (tyle, na ile macie ochotę) - plasterki boczku dojrzewającego (tyle na ile macie ochotę) - sól morska, grubomielony pieprz - masło klarowane - bagietka do podania Szparagi(...)myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki (wystarczy wygiąć szparaga, a złamie się w odpowiednim miejscu). Do wysokiego garnka wlewamy wodę, delikatnie ją solimy i wkładamy na stojąco, tak aby górne końcówki nie były pokryte wodą (są bardzo delikatne, więc ugotują się na parze). Szparagi gotujemy al dente ok 5 minut od zagotowania, następnie wyjmujemy z wody i przelewamy bardzo zimną wodą

Cook&Love
Szparag w cieście 138

sezonie szparagowym, który trwa już od połowy kwietnia, możemy kupić zielone, białe i fioletowe szparagi. Fioletowe bywają rzadko, bo są trudne w uprawie. Białe o delikatnym miąższu są włókniste i trudne w obróbce, bo trzeba je obierać dość grubo. Ja uwielbiam te zielone, bo są sprężyste, chrupiące, twarde, i mają konkretny smak(...)Składniki: • pęczek zielonych szparagów • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka cukru • 1 żółtko • 3 łyżki mleka Wykonanie: • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec, a drugą w środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie ma już twardych włókien. • Zagotować ok. 1 litra wody z solą i cukrem, wrzucić

To co kocham
Szparagi w szynce, z sosem musztardowym 227

Składniki: po 2 lub 3 szparagi na jeden plasterek hiszpańskiej szynki serrano lub prosciutto, 2-4 łyżeczki ostrej musztardy, 60ml słodkiej śmietanki 30%, szczypiorek. Przygotowanie: Szparagi ugotować w wodzie ( wody nie solić i uważać by nie rozgotować szparagów ). Po ugotowaniu szparagi przestudzić. Po przestudzeniu szparagi zwinąć w plasterki szynki - po 2-3 szparagi w jeden plaster. Przesmażyć chwilkę na patelni(...)tłuszczu. Przygotować sos: śmietankę i musztardę wymieszać i razem zagotować - cały czas mieszać. Chwilkę po zagotowaniu zdjąć z ognia i można polać po szparagach - należy pamiętać, że czym więcej musztardy tym danie będzie bardziej słone. Posypać pokrojonym szczypiorkiem.   Smacznego

W kuchni u Moniki
Do chleba, panie szparag! 164

delikatne, smukłe warzywa. Ja wolę te zielone, są jędrniejsze, w moim ulubionym kolorze i mają przepiękne końcówki! ;) W smaku też zyskały więcej aprobaty mojego podniebienia. Niezależnie od koloru szparagi znane są również ( przynajmniej powinny być) ze swoich super właściwości! I tu pozwolę sobie zacytować: " Szparagi  są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów,  odpowiadają za prawidłowy rozwój(...)płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzają,  ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kcal. Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych  afrodyzjaków. " http://www.poradnikzdrowie.pl Bardzo kobiece to warzywko! :D Sezon na smukłe piękności króciutki. Przeważnie znane z półmisków jako szanowne warzywa pod sosem holenderskim, lub w innym wykwintnym wydaniu. Ja postanowiłam przerobić nieco, wyszperany gdzieś w magazynach, przepis

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem 197

Poniższy przepis może być gratką dla miłośników kruchego ciasta, rozmaitych potraw zapiekanych, a także wędzonego boczku czy szparagów. Ponieważ te ostatnie można obecnie kupić właściwie przez cały rok, więc z prostych składników „wyczarujemy” takie sycące danie niezależnie od sezonu. Technicznie, to dość typowa quiche, a więc składniki zapiekamy w masie jajecznej wypełniającej kruche ciasto w formie do tarty. Aczkolwiek proporcje(...)tacy, którzy nie pogardzą nim także na zimno. Jest bardzo sycące, więc korzystając z jednej typowej, ok. 30cm formy do tarty możemy nakarmić nawet 4 osoby Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem 2016-08-31 23:18:12 Kolorowa i sycąca tarta ze szparagami, wędzonym boczkiem i suszonymi pomidorami. Doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno jako dowolny posiłek

Kulinarna Pokusa
Mus szparagowy z krewetkami 177

kulinarnej Skandynawskie Lato 2016 . Mus szparagowy z koperkiem i krewetkami okazał się przepyszny, bardzo ładnie się prezentuje i myślę, że może stanowić wspaniałą przystawkę na wytworne przyjęcie. Mus ze szparagów jest nieco czasochłonny w przygotowaniu ze względu na konieczność schłodzenia, jednocześnie jednak jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Bardzo go polecam, idealnie sprawdzi się jako zimna przekąska na letnie party(...)goście będą nim zachwyceni! Składniki :  300g zielonych szparagów 1 łyżka żelatyny 250g ugotowanych krewetek 4 łyżki śmietany 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Przygotowanie :  Szparagom poobłamywać zdrewniałe końcówki i krótko gotować w lekko posolonej wodzie, do czasu aż szparagi lekko zmiękną.  Odlać 1-2 łyżki wody z gotowania i rozpuścić w niej żelatynę. Szparagi odcedzić i przelać

Codzienne Gotowanie

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję