szparagi - 5593 przepisów (strona:58/373)

Co jeść w maju? Sezonowe warzywa i owoce 171

niskokaloryczne. Stanowią środek wspomagający usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Pomagają w zwalczaniu obrzęków, w wielu chorobach układu moczowego i w chorobie reumatycznej. Ogórki przyspieszają także pasaż jelitowy, zapobiegając zaparciom. Szparagi białe Szparagi białe są grubsze i nieco łagodniejsze w smaku od szparagów zielonych. Ich kolor wynika ze sposobu uprawy – białe szparagi rosną pod ziemią i nie dociera do nich światło(...)skóry, włosów i paznokci. Są to warzywa lekkostrawne, o niskiej wartości energetycznej – 100 g dostarcza organizmowi jedynie 18 kalorii, dużej zawartości wody (95%) i witamin oraz składników mineralnych. Szparagi zielone Są jednocześnie niskokaloryczne i pożywne.Zielone szparagi mają dość ostry, wyrazisty smak. Są miękkie i nie trzeba ich obierać przed gotowaniem, dzięki czemu posiadają najwięcej prozdrowotnych właściwości

365 dni dookoła kuchni
Wieża z pomidorów i mozzarelli ze szparagami 195

sole i pieprzem i jem z majonezem lub zielonym pesto, lub drobno posiekana cebulka ;) Uwielbiam to! Dziś jednak z pomidorów przygotowałam fantastyczna przystawkę - wieże z pomidorów i mozzarelli ze szparagami . Połączenie pomidorów z mozzarella jest oczywiście idealne, a dodatek szparagów i oliwy aromatyzowanej bazylia sprawia tylko ze połączenie wchodzi na wyższy poziom i jest po prostu rewelacyjne!  Gorąco(...)polecam! Wieża z pomidorów i mozzarelli ze szparagami Składniki:  2 duże pomidory  2 kulki mozzarelli mały pęczek cienkich szparagów 2 garście bazylii 1-2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz sos balsamiczny (opcjonalnie) Przygotowanie:  Szparagi umyć, poobłamywać stwardniałe końcówki i ugotować na parze al dente. Listki bazylii posiekać i przełożyć do miseczki, czosnek rozgnieść i posiekać, dodać

Codzienne Gotowanie
Omlet francuski ze szparagami i szynką parmeńską 159

Omlet francuski ze szparagami i szynką parmeńską 2018-06-25 16:31:01 Porcje 1 To od śniadania zależy, jak będzie wyglądał twój dzień. Ten pierwszy posiłek jest na prawdę ważny i zapewnia dawkę pozytywnej energii do pracy. Dobrze zatem go skomponuj! Omlet to świetny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Dziś podrzucam Wam kolejny, prosty przepis na to jedno(...)najpopularniejszych dań serwowanych na śniadanie. Świeże jajka prosto z fermy, wspaniała szynka parmeńska o subtelnym i bogatym smaku i chrupiące zielone szparagi. Śniadanie mistrzów, spróbuj koniecznie! Drukuj Czas przygotowania 55 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 10 min Czas przygotowania 55 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 10 min Ingredients 2 jajka 6-8 sztuk zielonych szparagów

Wędrówki po kuchni
Tarta z krewetkami i szparagami 248

Sezon na szparagi powoli dobiega końca, dlatego dzisiaj prezentuję kolejny przepis na tartę ze szparagami Smacznego ! Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – ok. 250 g krewetek ( ok. 15 sztuk) – 300 g szparagów – 1 szklanka gęstej śmietany 18% – 3/4 szklanki parmezanu – 250 g serka ricotta(...)sól i pieprz – 1/2 ząbku czosnku     Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Szparagi myjemy, odrywamy starą końcówkę i kroimy na mniejsze kawałki.Kilka zostawiamy do dekoracji. Krewetki obieramy . W misce wymieszaj jajka, serek ricotta i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem dodaj wyciśnięty

I LOVE LIFE
Łosoś smażony ze szparagami i suszonymi pomidorami 195

SKŁADNIKI:                            ok 7 szt. zielonych szparagów  3 suszone pomidory ząbek czosnku 150 g świeżego łososia łyżka oleju rzepakowego sól i pieprz WYKONANIE: 1.  Szparagi umyć i osuszyć. 2.  Szparaga wsiąść do ręki i złamać na wysokości ok 2-3 cm od końca(...)przy wyginaniu szparag powinien złamać się dokładnie na granicy zdrewniałej końcówki. 3.  Szparagi pokroić na 2 cm paski. 4.  Suszone pomidory i czosnek drobno pokroić. 5.  Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać czosnek i chwilkę podsmażyć ( nie rumienić ). 6 . Dodać szparagi i suszone pomidory, podsmażyć ok 2 minut. 7. Łososia umyć i osuszyć. Doprawić sola i pieprzem

Atlas Smaków
Zupa krem z białych szparagów 129

Kremowa zupa szparagowa Delikatna i aromatyczna zupa krem z białych szparagów. Coś pysznego!     Składniki: 1 pęczek białych szparagów 2 niewielkie ziemniaki 3 szklanki bulionu warzywnego 1 żółtko 2 łyżki śmietanki 30% lub 36% Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier Koperek do dekoracji   *** Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki, myjemy i kroimy w ok 2- centymetrowe kawałki *** *** Szparagi przekładamy(...)garnka, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i całość zalewamy bulionem *** *** Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie – nie rozgotowane *** *** Główki szparagów wyławiamy i odkładamy. Całą resztę miksujemy na gładki krem *** *** Zupę zagotowujemy. Żółtko wbijamy do miseczki, dodajemy śmietankę i mieszamy widelcem. Niewielką ilość zupy wlewamy do miseczki z żółtkiem i mieszamy. Garnek zestawiamy z ognia

Blog z Apetytem
Domowy makaron tagiatelle w sosie śmietanowym z tuńczykiem i szparagami 232

się kończy, to ubolewam nad tym, że trwał zdecydowanie za krótko :/ Ale nie ma co rozpaczać, trzeba korzystać z tego dobrodziejstwa, puki na to czas Dzisiaj w roli głównej szparagi zielone, a u ich boku tuńczyk w sosie śmietanowym. Całość podana na domowej roboty, delikatnym makaronie tagiatelle, z domieszką mąki żytniej. Dodatek aromatycznego lubczyku sprawia, że w tym daniu jeszcze(...)bardziej czuć wiosnę na widelcu. Jeśli nie próbowaliście jeszcze połączenia tuńczyka ze szparagami to koniecznie polecam! Jest to smaczne sezonowe danie, do tego pożywne i zdrowe Składniki na makaron tagiatelle (około 4 porcje): 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka maki pszennej 1 żółtko 1/3 szklanki gotującej wody 1/3 szklanki zimnej wody 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli Składniki

Kierunekuchnia
Szparagi w boczku 122

Szparagi w boczku Pyszna, szybka i łatwa przekąska, którą można przygotować zarówno na grillu jak i na patelni, a nawet w piekarniku   Składniki: pęczek zielonych szparagów plastry wędzonego boczku – jeden plaster na jeden szparag   *** Szparagi myjemy i odcinamy końcówki *** *** Szparagi gotujemy około 5 minut w lekko osolonej wodzie, odsączamy i studzimy. Zawijamy każdy szparag w plasterek wędzonego(...)MUSZTARDOWEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Szparagi w boczku pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Risotto z zielonymi szparagami 167

Risotto z zielonymi szparagami Zakończenie sezonu na szparagi w stylu włoskim. Zapraszam.    Proporcje na 4 osoby Składniki: 340 g świeżych zielonych szparagów 2 szalotki 2 ząbki czosnku  200 g ryżu Arborio  1 lampka białego wytrawnego wina  około 1 litr wywaru warzywnego albo drobiowego  50 g masła  1 łyżka oliwy sól morska do smaku(...)oraz świeżo zmielony pieprz 3 garści startego parmezanu  Wykonanie:  Szparagi opłukać, odciąć drewniane końcówki, podzielić na mniejsze kawałki. Na maśle podsmażyć szparagi, główki odłożyć na bok , całość zalać przygotowanym wywarem, chwilę podgotować.    W przygotowanej patelni rozpuścić 1 łyżkę oliwy i masła, dodać posiekaną szalotkę oraz czosnek, zrumienić, wsypać ryż Arborio, przyprawić solą i pieprzem. Całość zeszklić

Wino Francja Kuchnia
Zupa ze szparagami i jajkiem 219

Zupa ze szparagami i jajkiem Thermomix Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1000 g bulionu warzywnego 500 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w grubą kostkę) pęczek zielonych szparagów 2 miarki śmietany 18% do zup i sosów (miarka jest załączona do TM – przykrywamy nia pokrywę) koperek 4 jajka ugotowane sól, pieprz Przepisy Thermomix. Zupa ze szparagami(...)Wlewamy bulion – podgrzewamy czas 3 min/temp.100/obr.1 Do naczynia Thermomix wrzucamy ziemniaki i gotujemy czas 10 min/temp.100/obr. wsteczne Soft (czas możemy skrócić lub wydłużyć w zależności od miękkości ziemniaków). Ze szparagów odrywamy zgrubiałe końce (powinny same się złamać). Szparagi kroimy w 2-3 cm kawałki. Wrzucamy do naczynia Thermomix i gotujemy czas 1 min/obr. wsteczne Soft . Ściągamy pokrywę. Dolewamy śmietanę, sól

Themo przepisy
Ekspresowe Fettuccine Alfredo ze szparagami i nutą cytryny 144

wielu wariantach. Amerykanie oczywiście dodali od siebie śmietanę, sporo różnych serów i kurczaka. Moja wersja jest trochę lżejsza, wzbogacona o  świetnie czujące się w maślano-serowym towarzystwie szparagi i nutę cierpkiej cytryny. Makaron jaki lubię - ekspresowy, gotowy w 15 minut i do zrobienia w jednym garnku :) Ekspresowe Fettuccine Alfredo (z sosem śmietanowo-serowym) ze szparagami Składniki / na 4 porcje(...)pęczek zielonych szparagów 400 g makaronu fettuccine (lub innych wstążek) 4 łyżki masła 200 g śmietany (powinna być 30%, ja dałam 22% tłuszczu) szczypta gałki muszkatołowej skórka z 1/2-1 umytej i spażonej cytryny ekologicznej (zależnie od gustu) sól i czarny pieprz ok. 50 g świeżo startego parmezanu Przygotowanie Fettuccine Alfredo ze szparagami: Odłam zdrewniałe końce od szparagów (same powinny złamać

Chilli Czosnek i Oliwa
Tort szparagowo ogórkowy 250

Tort naleśnikowy zielony ze szparagami, sałatą, ogórkiem małosolnym. Czyli tym wszystkim z czym kojarzy nam się wiosna.  Torcik możemy jeść i na ciepło i na zimno. Bardzo dobry na wynos, na piknik. Jak odkroimy kawałek to nie oderwiemy się od niego. \ ciasto na około 12 naleśników ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 2/3 szklanki wody(...)gazowanej 2 łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1/4 szklanki oliwy olej do smażenia pozostałe: 1 pęczek szparagów zielonych 1 kulka mozzarelli 8 pomidorków koktajlowych 5 ogórków małosolnych sos tatarski  natka pietruszki 1/2 główki sałaty masłowej Od zielonych szparagów odcinam końce. Szparagi kroję na cienkie paski na maszynce do chleba. W garnku zagotuję wodę z odrobiną soli

wesoła kuchnia
Szparagi zapiekane w sosie pietruszkowo cebulowym 212

wystartował szparagowy sezon. Jak Polska długa i szeroka, wszyscy zajadają się tym sezonowym warzywem. W większości preferujemy szparagi prosto z wody, polane masełkiem i bułką tartą. Czasem zapiekamy w sosie beszamelowym lub holenderskim. Ja odkąd spróbowałam szparag zapieczonych w sosie pietruszkowo cebulowym nie chcę próbować już innych. Jest to mój zdecydowanie najlepszy sposób podania szparag. Przepis pochodzi z jednej(...)poznańskich restauracji i został przeze mnie nieco zmodyfikowany.   Dla 2 osób 1 pęczek szparag 50 g masła ½ szklanki śmietany 30% 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko 1 średnia cebula 1 łyżeczka vegety mozarella – 1 kulka opcjonalnie żółty ser Sól pieprz   Szparagi obrać ze skórki i ugotować w osolonej wodzie przez 15 minut. Najlepiej na stojąco w wąskim długim

Jadło i czytadło
Tarta z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim 205

czosnek niedźwiedzi jest jeszcze dostępny - więc pieczcie, bo jest pyszna! Polecam. składniki (foremka do tarty o średnicy 20 cm) ok 200 g kruchego ciasta nadzienie 6- 7 szt zielonych szparagów (ok 1/2 pęczka) 4 liście czosnku niedźwiedziego  1  łyżka śmietany - opcjonalnie 2 jaja 30 g tartego parmezanu sól pieprz kilka pomidorków koktajlowych - opcjonalnie do podania kwiaty czosnku(...)opcjonalnie przygotowanie Jeżeli nie używamy gotowego ciasta, przygotować kruche ciasto wg ulubionego przepisu. Przed pieczeniem schłodzić w lodówce przez ok 30 minut.  Szparagi umyć, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub ułamać. Zielonych szparagów nie obieramy.  Położyć na papierze do pieczenia, lekko polać oliwą,  równomiernie ją rozsmarować , posolić i popieprzyć.   Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować

Stare Gary
Tagliatelle ze szparagami i jajkiem w koszulce 188

Sezon na szparagi uważam za rozpoczęty - są już prawie w każdym sklepie w bardzo dostępnych cenach :)  Piątkowy przepis na tartę ze szparagami bardzo przypadł Wam do gustu (dziękuję za zdjęcia na FB :)) Mam nadzieję, że makaron w takim wydaniu też polubicie :) SKŁADNIKI (dla 2 osób - 1 porcja 530 kcal) 200 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle 1/2 pęczka zielonych szparagów(...)białej cebuli 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 łyżka parmezanu sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Szparagi kroimy na małe kawałki (po oderwaniu zdrewniałych końców) - główki odkładamy. Na patelni na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy szparagi i 2 łyżki wody i dusimy razem kilka minut. Dodajemy przekrojone

Moje Kuchenne Rewelacje