Naleśniki ze szparagami i jakiem w koszulce! Trochę taki klasyk dzisiaj, bo jak szparagi to najlepiej z wiejskim jajem. A jak jajo to musi być płynne żółtko, bo takie najlepsze. Danie bardzo proste a jednak z charakterem i możecie nim zaskoczyć gości. Cała sztuka to dobrze przygotowane naleśniki, ale to już potraficie, bo przepisem na nie dzieliłam się TUTAJ(...)klucz sprawy szparagi, zazwyczaj wiele osób ma z tym problem. Albo totalnie je masakruje, rozgotowując je i smakują jak mamałyga z mydłem heheheh, albo zbyt krótka obróbka powoduje, że są za twarde i czasami gorzkie. No to już Wam Smykowa wszystko pisze! PRZEPIS NA NALEŚNIKI ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM - naleśniki z dodatkiem soli przepis tutaj - pęczek szparagów - kilka plastrów kiełbasy
SMYKWKUCHNIkarmelizuje się i tworzy brązową skórkę. Moje są bledsze, ale chrupiące i wypieczone, także stosujcie standardowy czas oczekiwania, nie sugerując się kolorem :) Królem w tej kanapce są długie zielone szparagi przygotowane w moim nowym wysokim garnku. Jak ja mogłam bez niego żyć? Nie umiem teraz tego wyjaśnić :) Potrzebujemy: Gofry: 425 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 duże(...)jaja (żółtka i białka osobno) 125 ml oleju rzepakowego 415 ml wody 1/2 łyżeczki soli Do kanapki: majonez sałata zielone szparagi pomidor gotowany kurczak jajko sadzone Na początek warto przygotować sobie ciasto na gofry, które musi odpocząć około 15 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę sól i proszek do pieczenia. Mieszamy je, aby się ze sobą połączyły. Do dwóch pozostałych
MamaOskarkaOstatnio nie wyrabiam. Tyle dzieje się wokół nas. I już myślałam, że nie zdążę i że sezon na szparagi przeminie, jak zeszłoroczny śnieg. Ale dziś w sklepie zupełnie przypadkiem odwróciłam wzrok w kierunku półki z warzywami i zobaczyłam je. Jędrne, świeże szparagi. I również zupełnie przypadkiem wśród grubszych pędów dostrzegłam pęczek cienkich łodyg. Takie są najsmaczniejsze. Na razie mam inny(...)pomysł na ich wykorzystanie, ale jeśli trochę zostanie, będzie pizza ze szparagami i salami. Jak ta z przepisu poniżej. Niezawodne ciasto , minimum składników. Tak lubię:) Składniki (na 2 pizze): 300g mąki typ 00 (lub innej mąki pszennej) 180ml wody mineralnej 15g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy dodatki: 1 pęczek cienkich zielonych szparagów 100g
Obiad gotowyTarta ze szparagami , z ciasta krucho - drożdżowego, może być ze szparagami białymi, zielonymi lub jednymi i drugimi. Tarty przygotowałam z ciasta krucho drożdżowego, ale można użyć ciasto kruche . ciasto: 250 g mąki pszennej*, 10 g drożdży, 100 g masła, 2 żółtka, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżka gestej 18% śmietany, 1 łyżka mleka, nadzienie: 500 g szparagów**, beszamel: 40 g masła(...)minut. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Zielonym szparagom odłamać końce. Pokroić. Nie trzeba ich gotować. Białe szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówki odłamać a nie odcinać !!! Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko
królestwo garówSzparagi są teraz wszędzie, a ponadto w całkiem niezłych cenach Aż żal byłoby ich nie wykorzystać w codziennym menu. Dziś proponuję szparagi zapiekane pod serem z chrupiącym boczkiem. Pyszne i szybkie w wykonaniu, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Szparagi zapiekane z serem i boczkiem (4 porcje) Składniki: 350 g szparagów, przyciętych 1 szklanka startego sera żółtego(...)gruby plaster wędzonego boczku, pokrojony w kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 oC. Szparagi ugotuj we wrzątku lub na parze przez 10-15 minut. Jeśli jesteś dumnym właścicielem Tefal Companion, włóż szparagi do koszyka, napełnij misę 0,7 l wody i uruchom program P1 Steam
karmelowySkładniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 jajka 2 duży ząbek czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki masła sól koperek Sposób wykonania: Szparagi myjemy i odłamujemy ich stwardniałe końcówki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szparagi i poszatkowany czosnek. Solimy. Smażymy około 3 minut od czasu do czasu przekładając szparagi na drugą stronę. Po tym czasie dodajemy wodę, tak aby przykryła(...)patelni. Dusimy około 5 minut,do momentu aż woda wyparuje. Pod koniec duszenia dodajemy masło i smażymy w nim szparagi jeszcze przez 1 minutę przewracając je na wszystkie strony. Szparagi wykładamy na talerze (2 porcje). Na patelnię po szparagach wybijamy jajka, solimy je i smażymy. Jajka sadzone wykładamy na szparagi i posypujemy koperkiem
Qchnia po prostuZupa z białych szparagów jest wyjątkowo delikatna i smaczna. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i zawiera niewielką ilość składników. Mimo tej prostoty jest to bardzo wykwintna zupa, często podawana na letnich, eleganckich przyjęciach. Zupę krem z białych szparagów można podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Składniki: pęczek białych szparagów (ok. 40 dkg) 1 biała cebula 1 litr bulionu warzywnego(...)śmietany do zup (18%) sól do smaku do podania zupy: oliwa truflowa lub oliwa z oliwek, koperek Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę. Szparagi umyć, obrać, odkroić główki (będą gotowane później), a pozostałe drobno pokroić. Szparagi dodać do cebuli, wlać bulion, dodać cukier, gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez ok. 15 minut. Następnie
Codziennik KuchennyKiedy byłam teraz 2 tygodnie w Niemczech moim ulubionym jedzeniem były albo szparagi, albo dania z lokalnym zielonym sosem ziołowym. Szparagi dlatego, że akurat był sezon i można je było zjeść w każdej restauracji. W wielu miejscach są też budki ze szparagami, gdzie od razu można kupić sobie obieraczkę i sos, bardzo wygodna sprawa. Zielony sos to słynny sos ziołowy(...)ziół + 250 g serka twarogowego + 250 g śmietany+przyprawy. Wychodzi micha jak dla pułku wojska. U mnie będzie trochę mniej i lżej, bo sos będzie dodatkiem do szparagów. Składniki: pęczek ugotowanych szparagów (końcówki obcinamy, zielonych nie trzeba obierać) 200 g mieszanych ziół i zieleniny np. natka pietruszki, szczypiorek, szczaw, kiełki rzeżuchy, ogórecznik i trybula (jeśli uda nam się
Ugotowane pozamiatanePierwszy raz jadłam dzisiaj szparagi. Z zachwytu nie zapiałam ale dało się zjeść. Przyrządziłam potem sama i też mnie nie powaliły z nóg. Zrobiłam więc risotto ze szparagami i to dopiero strzał w dziesiątkę. Przepyszne :-) Z tym dziwnym warzywem trochę się namęczyłam, co by usunąć te nieznośne włókna ale znalazłam na nie sposób.Obierając obieraczką do warzyw, trzeba mocniej(...)przycisnąć i pięknie schodzi to paskudztwo.Sezon jeszcze chwilę trwa, także zachęcam do gotowania. Same szparagi są ponoć skarbnicą witam. Doskonałe na drogi moczowe, nerki, nadciśnienie i wszystkie aktualne choroby cywilizacyjne, czyli są przeciw nowotworowe, wspomagają wzrok dzięki beta-karotenu, obniżają ciśnienie, wspomagają serce, mało tego drogie Panie odchudzają i uwaga zawierają fitoestrogeny, które w organizmie płci pięknej działają jak estrogen
pieprzny smaczekSzparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim to dość szybkie, jednak wymagające nieco precyzji i skupienia danie. Szparagi można przegotować, sos z ważyć, a jajko w koszulce zepsuć, jednak jak mi się udało to uda się i Wam! Zapraszam po przepis, który może być popisowym w Waszym menu! Tu znajdziecie przepis na sos holenderski Przepis na szparagi z jajkiem(...)koszulce i sosem holenderskim Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut Składniki pęczek szparagów 2 jajka w temperaturze pokojowej 2 łyżki octu sól oraz pieprz sos holenderski - link do przepisu na górze wpisu Przepis 1 Szparagi myjemy i odrywamy od nich zdrewniałe końce. Powinny swobodnie dać się złamać. 2 Gotujemy w garnku wodę na szparagi, gdy zacznie bulgotać wkładamy
Kuchnia BazyliiSezon na szparagi w końcu się rozpoczął! Cały rok czekam na ten moment. Uwielbiam zielone szparagi w każdej postaci. Tym razem postawiłam na risotto. Danie jest delikatne, kremowe i sycące. Jest po prostu idealne! Risotto z zielonymi szparagami Składniki: 350 g ryżu arborio lub canaroli około 125 g zimnego masła 2 łyżki oliwy z oliwek 100 ml białego wina około(...)bulionu 2 ząbki czosnku 1 pęczek zielonych szparagów (około 12 sztuk) około 100 g twardego sera Parmezan czy Gran Padano + trochę do posypania Bulion musi być ciepły, wiec go podgrzewamy i trzymamy cały czas na małym ogniu. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe, białe i jasnozielone końce (szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu). Odcinamy główki, które pozostawiamy w całość, a resztę
PatiGotujeKolejny, szybki, prosty i pyszny pomysł na szparagi. Wystarczy owinąć je plastrami boczku, posypać parmezanem i tymiankiem i reszta robi się sama! Tak przygotowane szparagi wraz z jajkiej w koszulce stanowią świetną propozycję śniadaniową. Idealnie komponują się z młodymi ziemniakami i pomidorkami w wersji obiadowej, a ułożone na listkach rukoli i skropione octem balsamicznym będą przepyszną kolacją. Brzmi świetnie(...)tego do ich przygotowania wystarcza jedyne 15 min! :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 30 szparagów 10 plasterków boczku 2 łyżki parmezanu 3 ząbki czosnku kilka gałązek tymianku (użyłam tymianku cytrynowego) oliwa z oliwek sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Szparagi dokładnie myjemy, osuszamy i odłamujemy zdrewniałe końce. Chwytamy po trzy szparagi i owijamy je jednym plasterkiem boczku. To samo robimy z resztą szparagów
DefinicjaSmakuSezon szparagowy w pełni. Następny pęczek szparagów jaki kupisz koniecznie przygotuj z zielonym groszkiem. Świetne połączenie smakowe, jednocześnie z kawałkiem ryby lub mięsiwa kompletny obiad i to jaki pyszny! Dodatkowo pięknie się prezentuje! Zdrowo, pięknie, pysznie i expresowo, bo potrzebujesz nie więcej niż 10 minut. Za to właśnie uwielbiam zielone szparagi! Idealna majowa sałatka. Zapraszam do przepisu! Składniki(...)porcje: 500 g zielonych szparagów 200 g mrożonego groszku garstka orzechów włoskich 1 łyżka oleju 2 łyżki masła sól, pieprz Wykonanie: szparagi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odłamać zdrewniałe końcówki na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wyłóż szparagi. Smaż przez kilka minut. Dołóż zielony, zarożony groszek groszek i podlej zawartość patelni 2-3 łyżkami gorącej wody lub białym winem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szparagach jestem zakochana bez pamięci wiecie, trąbię o tym wszem i wobec, a w sezonie trudno mi się powstrzymać, aby w ciągu tygodnia nie kupić minimum trzech pęczków mojego ulubionego bukietu. Tak, wiosną tylko takie bukiety mogę dostawać! Na szparagi mam sposobów milion, lubię je proste z chipsem z szynki parmeńskiej i jajkiem w koszulce ale niesamowicie smakują(...)risotto, doskonale z makaronem i idealnie prezentują się w tarcie. Korzystam z sezonu i na pewno jeszcze nie jeden przepis ze szparagami ujrzycie w tym roku na blogu, dopóki będą dostępne. Banalnie prosta pizza, doskonałe, cienkie ciasto i chrupiący spód a do tego lekki sos, żółty ser, szparagi, feta, szynka parmeńska i świeża bazylia. To są smaki, które uwielbiam
Mango PapajaZawsze przygotowując szparagi, mam odruch zostawiania stwardniałych końcówek do późniejszego wykorzystania, bo szkoda ich wyrzucać. Zalegają w lodówce, aż sumienie podpowiada, że czas najwyższy coś z nimi zrobić. Tak było i tym razem. W rezultacie powstała pyszna i szybka zupa, a końcówki szparagów się nie zmarnowały. Składniki (na 3 porcje): stwardniałe końcówki szparagów (z całego pęczka) kilka główek szparagów(...)chorizo lub boczek łyżeczka suszonego lubczyku (lub gałązka świeżego) pół łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz łyżka oleju do smażenia Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Szparagi obrać ze stwardniałej skórki. Dodać do ziemniaków. Do warzyw dolać tyle wody, by zakryła ona warzywa. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Po zagotowaniu wody ze szparagami dodać pora pokrojonego w grube talarki
Weekendy w domu i ogrodzie