szparagi - 5593 przepisów (strona:59/373)

Risotto z zielonymi szparagami 151

Risotto z zielonymi szparagami Zakończenie sezonu na szparagi w stylu włoskim. Zapraszam.    Proporcje na 4 osoby Składniki: 340 g świeżych zielonych szparagów 2 szalotki 2 ząbki czosnku  200 g ryżu Arborio  1 lampka białego wytrawnego wina  około 1 litr wywaru warzywnego albo drobiowego  50 g masła  1 łyżka oliwy sól morska do smaku(...)oraz świeżo zmielony pieprz 3 garści startego parmezanu  Wykonanie:  Szparagi opłukać, odciąć drewniane końcówki, podzielić na mniejsze kawałki. Na maśle podsmażyć szparagi, główki odłożyć na bok , całość zalać przygotowanym wywarem, chwilę podgotować.    W przygotowanej patelni rozpuścić 1 łyżkę oliwy i masła, dodać posiekaną szalotkę oraz czosnek, zrumienić, wsypać ryż Arborio, przyprawić solą i pieprzem. Całość zeszklić

Wino Francja Kuchnia
Zupa ze szparagami i jajkiem 194

Zupa ze szparagami i jajkiem Thermomix Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1000 g bulionu warzywnego 500 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w grubą kostkę) pęczek zielonych szparagów 2 miarki śmietany 18% do zup i sosów (miarka jest załączona do TM – przykrywamy nia pokrywę) koperek 4 jajka ugotowane sól, pieprz Przepisy Thermomix. Zupa ze szparagami(...)Wlewamy bulion – podgrzewamy czas 3 min/temp.100/obr.1 Do naczynia Thermomix wrzucamy ziemniaki i gotujemy czas 10 min/temp.100/obr. wsteczne Soft (czas możemy skrócić lub wydłużyć w zależności od miękkości ziemniaków). Ze szparagów odrywamy zgrubiałe końce (powinny same się złamać). Szparagi kroimy w 2-3 cm kawałki. Wrzucamy do naczynia Thermomix i gotujemy czas 1 min/obr. wsteczne Soft . Ściągamy pokrywę. Dolewamy śmietanę, sól

Themo przepisy
Ekspresowe Fettuccine Alfredo ze szparagami i nutą cytryny 127

wielu wariantach. Amerykanie oczywiście dodali od siebie śmietanę, sporo różnych serów i kurczaka. Moja wersja jest trochę lżejsza, wzbogacona o  świetnie czujące się w maślano-serowym towarzystwie szparagi i nutę cierpkiej cytryny. Makaron jaki lubię - ekspresowy, gotowy w 15 minut i do zrobienia w jednym garnku :) Ekspresowe Fettuccine Alfredo (z sosem śmietanowo-serowym) ze szparagami Składniki / na 4 porcje(...)pęczek zielonych szparagów 400 g makaronu fettuccine (lub innych wstążek) 4 łyżki masła 200 g śmietany (powinna być 30%, ja dałam 22% tłuszczu) szczypta gałki muszkatołowej skórka z 1/2-1 umytej i spażonej cytryny ekologicznej (zależnie od gustu) sól i czarny pieprz ok. 50 g świeżo startego parmezanu Przygotowanie Fettuccine Alfredo ze szparagami: Odłam zdrewniałe końce od szparagów (same powinny złamać

Chilli Czosnek i Oliwa
Tort szparagowo ogórkowy 236

Tort naleśnikowy zielony ze szparagami, sałatą, ogórkiem małosolnym. Czyli tym wszystkim z czym kojarzy nam się wiosna.  Torcik możemy jeść i na ciepło i na zimno. Bardzo dobry na wynos, na piknik. Jak odkroimy kawałek to nie oderwiemy się od niego. \ ciasto na około 12 naleśników ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 2/3 szklanki wody(...)gazowanej 2 łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1/4 szklanki oliwy olej do smażenia pozostałe: 1 pęczek szparagów zielonych 1 kulka mozzarelli 8 pomidorków koktajlowych 5 ogórków małosolnych sos tatarski  natka pietruszki 1/2 główki sałaty masłowej Od zielonych szparagów odcinam końce. Szparagi kroję na cienkie paski na maszynce do chleba. W garnku zagotuję wodę z odrobiną soli

wesoła kuchnia
Szparagi zapiekane w sosie pietruszkowo cebulowym 194

wystartował szparagowy sezon. Jak Polska długa i szeroka, wszyscy zajadają się tym sezonowym warzywem. W większości preferujemy szparagi prosto z wody, polane masełkiem i bułką tartą. Czasem zapiekamy w sosie beszamelowym lub holenderskim. Ja odkąd spróbowałam szparag zapieczonych w sosie pietruszkowo cebulowym nie chcę próbować już innych. Jest to mój zdecydowanie najlepszy sposób podania szparag. Przepis pochodzi z jednej(...)poznańskich restauracji i został przeze mnie nieco zmodyfikowany.   Dla 2 osób 1 pęczek szparag 50 g masła ½ szklanki śmietany 30% 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko 1 średnia cebula 1 łyżeczka vegety mozarella – 1 kulka opcjonalnie żółty ser Sól pieprz   Szparagi obrać ze skórki i ugotować w osolonej wodzie przez 15 minut. Najlepiej na stojąco w wąskim długim

Jadło i czytadło
Tarta z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim 188

czosnek niedźwiedzi jest jeszcze dostępny - więc pieczcie, bo jest pyszna! Polecam. składniki (foremka do tarty o średnicy 20 cm) ok 200 g kruchego ciasta nadzienie 6- 7 szt zielonych szparagów (ok 1/2 pęczka) 4 liście czosnku niedźwiedziego  1  łyżka śmietany - opcjonalnie 2 jaja 30 g tartego parmezanu sól pieprz kilka pomidorków koktajlowych - opcjonalnie do podania kwiaty czosnku(...)opcjonalnie przygotowanie Jeżeli nie używamy gotowego ciasta, przygotować kruche ciasto wg ulubionego przepisu. Przed pieczeniem schłodzić w lodówce przez ok 30 minut.  Szparagi umyć, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub ułamać. Zielonych szparagów nie obieramy.  Położyć na papierze do pieczenia, lekko polać oliwą,  równomiernie ją rozsmarować , posolić i popieprzyć.   Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować

Stare Gary
Tagliatelle ze szparagami i jajkiem w koszulce 168

Sezon na szparagi uważam za rozpoczęty - są już prawie w każdym sklepie w bardzo dostępnych cenach :)  Piątkowy przepis na tartę ze szparagami bardzo przypadł Wam do gustu (dziękuję za zdjęcia na FB :)) Mam nadzieję, że makaron w takim wydaniu też polubicie :) SKŁADNIKI (dla 2 osób - 1 porcja 530 kcal) 200 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle 1/2 pęczka zielonych szparagów(...)białej cebuli 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 łyżka parmezanu sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Szparagi kroimy na małe kawałki (po oderwaniu zdrewniałych końców) - główki odkładamy. Na patelni na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy szparagi i 2 łyżki wody i dusimy razem kilka minut. Dodajemy przekrojone

Moje Kuchenne Rewelacje
Potrawka z kaszą jaglaną, szparagami, suszonymi pomidorami i fetą 129

albo tłumi się swoje potrzeby i tęsknoty i rani się siebie”.  Bardzo mądra i wartościowa książka! Bardzo polecam! A do dobrej książki, coś sezonowego! Potrawka z kaszą jaglaną, szparagami, suszonymi pomidorami i fetą Potrawka z kaszą jaglaną, szparagami, suszonymi pomidorami i fetą   Składniki: pęczek zielonych szparagów 5-6 kawałów suszonych pomidorów w oleju 3 łyżki oliwy (może być(...)dyni lub słonecznika 2 łyżeczki soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól i pieprz 150 g sera typu feta lub roladki koziej twarogowej z ziołami i czosnkiem. Przygotowanie:  Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce (tyle, ile się odłamie, jeśli naciśniemy na łodygę, około 1/3 od dołu, nie ma co żałować odłamanych części, bo są łykowate), kroimy na kawałki.  Bulion

Moja Mama Gotuje
Pstrąg wędzony podany ze szparagami i galaretką z wasabi 142

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pstrąg wędzony podany ze szparagami i galaretką z wasabi Składniki – 2 porcje: Pstrąg wędzony – 2 filety Składniki – szparagi w maślanej emulsji: Szparagi zielone – ½ pęczka Wywar jarzynowy – 1 chochelka Masło – 50g Składniki – warzywa w gastriku: Ogórek(...)smaku (musi być orzeźwiające z wyczuwalnym smakiem wasabi). Następnie rozpuszczamy żelatynę lub agar i dokładnie mieszamy z jogurtem. Przelewamy do foremki (miseczki) i odstawiamy do lodówki, aż stężeje. Wykonanie – szparagi: Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy 2-3 cm końcówek. W garnku gotujemy wodę, którą solimy, a następnie blanszujemy w niej przez 1-2 minuty szparagi. Po tym czasie szybko

Kuchnia Bon Appetit
Pieczony omlet ze szparagami i warzywami 134

Pieczony omlet ze szparagami i warzywami Pieczony omlet ze szparagami, to pyszny pomysł na rodzinne niedzielne śniadanie.    Pieczony omlet przyznam szczere powstał w ciągu chwili, a rodzina była zauroczona smakiem. Tak, więc przepis zapisuje na kartach naszego rodzinnego bloga.  Pieczony omlet ze szparagami  8 jajek od naszych kur 10 szparagów 1 papryka czerwona  1 cebula(...)ząbki czosnku  1 łyżeczka proszku do pieczenia  sól, pieprz do smaku Paprykę myjemy, kroimy w kosteczkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Szparagi płuczemy w zimnej wodzie, odrywamy zdrewniałe końcówki, pozostałe szparagi kroimy w kawałki 3-4 cm.  Jajka mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera, tak żeby nabrały puszystości, dodajemy do nich warzywa i proszek

Kuchnia na wzgórzu
Tartaletki ze szparagami 128

Podrzucam Wam dziś jeszcze jeden bardzo prosty przepis na szparagi w roli głównej. Tartaletki ze szparagami z odrobiną chili d oskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Do ich przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto francuskie. Tartaletki będą elegancką przekąską lub przystawką na uroczysty obiad. Tartaletki ze szparagami Czas przygotowania: 50 minut Proporcje(...)Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 szklanki jogurtu greckiego 2 jajka sól pieprz pieprz cayenne płatki chili pomidorki koktajlowe 1/2 pęczka zielonych szparagów oliwa do smażenia. Wykonanie: Szparagi płuczemy, odłamujemy końcówki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, układamy szparagi, solimy je. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i smażymy przez 5 minut. Odstawiamy szparagi do przestygnięcia, kroimy je na mniejsze kawałki. Pomidorki

Kulinarne przygody Gatity
Makaron ze szparagami w sosie ziołowo-serowym 174

Skoro sezon na szparagi trwa w najlepsze, zapraszam na makaron z pysznymi, zielonymi szparagami w roli głównej W tym przepisie nie użyłam czosnku, ale jestem pewna, że jeżeli go dodacie, sos będzie jeszcze lepszy! Składniki na sos dla 2/3 osób: śmietanka 30% kilka sztuk zielonych szparagów pół garści świeżej bazylii pół garści świeżego oregano garść orzechów nerkowca około(...)sera z niebieską pleśnią sól i pieprz do smaku świeża bazylia i oregano do ozdoby makaron listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='śmietanka 30% kilka sztuk zielonych szparagów pół garści świeżej bazylii pół garści świeżego oregano garść orzechów nerkowca około 100 g sera z niebieską pleśnią sól i pieprz do smaku świeża bazylia i oregano do ozdoby makaron

Kuchnia Bazylii
Risotto z pieczarkami i szparagami 158

słodko więc czas na coś wytrawnego i słonego, w związku, iż młode warzywa zasypują stragany i sklepowe półki dzisiaj postawiłem  na młode, pachnące i kuszące pod każdym względem szparagi, a jako dodatek niezawodne risotto, dzisiaj z pieczarkami i czosnkiem, odrobiną estragonu i koprem, a to wszystko na naparze z zielonej herbaty w towarzystwie szparagów. Do przygotowania całego dania potrzebne(...)będą nam: pęczek młodych szparagów 5-6 średniej wielkości pieczarek 4-5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka śmietany 18%  garść drobno posiekanego świeżego kopru odrobina świeżego lub suszonego estragonu 200g ryżu arborio 500 ml naparu z zielonej herbaty 2 łyżki masła 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Na początku zalejcie zieloną herbatę wrzątkiem, przykryjcie

Kuba Gotuje
Makaron z zielonymi szparagami i jajkiem w koszulce. 188

fejsbukowej sondzie wygrał przepis  na makaron ze szparagami więc to on pojawi się pierwszy. Uwielbiam ten moment kiedy pod naciskiem widelca  białko pęka i wypływa z niego płynne żółtko.  Otula makaron i szparagi.  Najprostsze jest najlepsze! Życzę Wam smacznej wiosny :) Makaron ze szparagami i jajkiem Składniki na 3 porcje: 250 g makaronu spaghetti 12 sztuk szparagów(...)ocet sól, świeżo mielony pieprz parmezan Do trzech sporych garnków wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Gdy woda zacznie wrzeć do jednego z garnków wrzucamy makaron. Wodę oczywiście solimy. Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki, Kroimy na 3 - 4 cm kawałki. Na 4 minuty przed końcem gotowania makaronu do drugiego garnka wrzucamy przygotowane szparagi i trochę soli. W trzecim garnku przygotowujemy

Miksturownik
Zupa krem ze szparagów 158

Cudowne szparagi, teraz są młode, mięciutkie i pyszne. W domu pachnie latem Do garnka wlać wodę, wrzucić kostkę rosołową, obrane i okrojone w plasterki marchewki i korzeń pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli macie wywar warzywny, to nie dodawać już kostki rosołowej. Ja czasami sobie ułatwiam i dodaje kostkę rosołową. Nie zawsze mam wywar w domu i czasu na jego(...)przygotowanie. Szparagi umyć, odciąć łebki i zostawić na później. Nóżki jak są młode i miękkie można pokroić i wrzucić do garnka. Jeśli są twardsze to odłamać końcówkę, a łodyżkę oskrobać. Gotować zupę od 15-20 minut, wszystkie warzywa muszą być miękkie. Dodać serek, gałkę muszkatołową i zmiksować na gładką masę. Jeśli szparagi były trochę włókniste, przetrzeć zupę przez sitko

Kuchnia Pokoleń