Pyszna i prosta tarta ze szparagami na wytrawnie. Tego typu tarty często zamiennie nazywane quiche, to moje takie zawsze czyszczenie lodówki ;-), do tego typu tarty można dodać wiele dodatków, końcówek warzyw itd. Tarta smakuje wybornie na ciepło, jak i na zimno. Jest super pomysłem na obiad dla całej rodziny, może być świetnym daniem na kolację, na imprezę ze znajomymi(...)też jako przystawka przed grillem. Lubię robić ją na różne sposoby, a dzisiaj mój ostatni pomysł na to danie. Postanowiłam przygotować tartę ze szparagami na mące orkiszowej typ 1850, tzw. orkiszowej grahamce. To mąką idealna dla osób, które zmagają się z insulinoopornością i nie mogą jeść "białych" mąk. Jest prosta, pyszna i szybko się ją robi. Polecam! PRZEPIS NA : ORKISZOWA
SMYKWKUCHNIkolejny pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny, który zrobisz w czasie gotowania się makaronu. Proste składniki, dobre połączenia smaków i ulubiony kolor zielony na talerzu. Lubię łączyć szparagi z dobrej jakości makaronem, oliwą z oliwek i masłem. W gruncie rzeczy do tej bazy możemy dodawać różne składniki, które wypełnią nam danie, podbiją smak lub wręcz przeciwnie jeszcze bardziej będzie(...)tarce to moje wyobrażenie o tej przyprawie zmieniło się całkowicie. I niewielki dodatek do dań z makaronu i zielonych warzyw robi fajną robotę. Polecam! MAKARON ZE SZPARAGAMI I CUKINIĄ - 2 porcje makaronu (u mnie z mąki durum) - 2 ząbki czosnku - 1 mała cukinia - 10 -12 szparagów - parmezan wedle uznania - łyżka masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól morska
SMYKWKUCHNIdodatkami, to danie idealne na tzw. czyszczenie lodówki. Jajka łączą się super z wieloma składnikami i tutaj możecie wykorzystać, wiele warzyw i swoich ulubionych smaków. U mnie sezon na szparagi ruszył pełną parą co oznacza jedno: jem je co najmniej dwa razy dziennie ;-), czekam na ten czas cały rok. Kocham szparagi! Większość osób teraz zadowala się rabarbarem lub truskawkami(...)czekam wciąż na te nasze polskie z gruntu, a zachwycam się szparagami. Moje ukochane to zielone, jakoś z białymi tak średnio mi po drodze ;-). PRZEPIS NA SZAKSZUKĘ ZE SZPARAGAMI: - 1 duży pomidor malinowy - dymka z cebulką - około 8-10 szparagów zielonych - 4 jajka - 1 czubata łyżka pasta pomidorowa (może być passatta lub koncentrat pomidorowy) - przyprawy np. czosnek
SMYKWKUCHNIMatka natura podpowiada nam jakie składniki łączyć ze sobą. Na ryneczku pojawiły się szparagi i truskawki oraz sałata masłowa. Jest taka prosta sałatka, którą robię raz w roku. I ona właśnie łączy te składniki. Potrzebujemy: 300 g zielonych cienkich szparagów 0,5 główki sałaty masłowej 8 truskawek 1 garstka orzechów włoskich 2 łyżki cukru + 1 łyżeczka do gotowania szparagów(...)łyżki wody 4 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oleju kokosowego sól i pieprz Szparagi gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie przez 8-10 minut. Czubeczki szparagów nie powinny być zanurzone w wodzie. Odcedzamy szparagi i odstawiamy do wystygnięcia. Sałatę rwiemy na drobniejsze części i wrzucamy do miski, dodajemy szparagi oraz pokrojone na ćwiartki truskawki. Posypujemy całość orzechami włoskimi
Emskie SmakiWiosna w pełni, także i sezon na szparagi w pełni ;) Dlatego też dziś na naszym stole pojawiła się pyszna i kolorowa frittata ze szparagami i papryką . Frittata to proste, a niezwykle efektowne danie, które idealnie sprawdzi się na późne śniadanie, ale można także spakować ją do pudełka do pracy lub na piknik*. Gorąco polecam! Frittata ze szparagami i papryką Składniki(...)szalotki 1 mały ząbek czosnku pół czerwonej papryki kilka szparagów (6-8 sztuk) 5 jajek (większych, u mnie rozmiar "L") sól, pieprz masło do smażenia Jak zrobić frittatę ze szparagami i papryką? Na żeliwnej patelni (lub takiej którą można wstawić do piekarnika) rozgrzać masło i przesmażyć na nim pokrojoną w drobniutką kostkę szalotkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć
Codzienne GotowanieNasz patent na brak szparagów poza sezonem szparagowym jest taki, że w sezonie jemy szparagi tak często, że gdy sezon się kończy mamy ich totalnie dość. Dzisiaj prezentujemy przepis na nasze szparagi w sosie migdałowym z czosnkiem i pomidorem. Ten sos jest po prostu genialny - kremowy i lekko majonezowy, mimo że jest całkowicie wegański! Składniki (2 porcje): - 3 ząbki czosnku(...)podania - 1/2 łyżki octu winnego - sól, pieprz - 3 łyżki wody* - 4-5 łyżek oliwy* * Mniej więcej - trudno podać dokładne proporcje, wszystko zależy od konsystencji - 2 łyżki oliwy - 400 g szparagów Przygotowanie: 1) Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blaszkę kładziemy nieobrane ząbki czosnku i pół pomidora. Pieczemy przez około 8-10 minut, aż czosnek zmięknie. 2) W międzyczasie
Roślinożerni urlopowiczedodana. NATUR z koperkiem, ta zielona mnie zainspirowała i tak wiosenna tarta powstała. Ciasto zielone, masa serowa, ale wyjątkowa, bo rukola i awokado też się w niej znajdują, a szparagi i jajka przepiórcze całość smakami czarują. Tarta kolorowa, słoneczna, radosna, jak najpiękniejsza wiosna. Smakuje na ciepło znakomicie, na zimno wyśmienicie, ciasto kruche koperkowe, doprawione naturalnie, w połączeniu z masą(...)szparagami i jajkami smakuje genialnie. Składniki forma do tarty o średnicy ok. 30 cm: ciasto: 100 g schłodzonego masła, 200 g mąki pszennej, 50 g mąki krupczatki, 2 żółtka, 1 kopiata łyżka śmietany 18%, 1 duża płaska łyżka Vegety NATUR z koperkiem www.vegeta , nadzienie: 150 g jogurtu naturalnego gęstego, 1 małe dojrzałe awokado, 270 g sera śmietankowo kanapkowego
Moniki Smakołykipyszny), ale została mi łodyga od brokuła, której nie wykorzystałam do tego dania, ale także nie wyrzuciłam. Postanowiłam ją jakoś wykorzystać. Następnego dnia na śniadanie miałam jajko zapiekane na szparagach i ponownie zostały mi końcówki szparagów. Dorzuciłam je do łodygi brokuła, aby czekały na swoją kolej. Dziś nastąpił ten dzień, w którym postanowiłam wykorzystać te resztki, a najprostszą(...)prostu czyszczenie lodówki. Głównym składnikiem zupy była łodyga brokuła, ale do jej przygotowania wykorzystałam także inne warzywa - cebulę, pora, marchewkę, kawałek pietruszki oraz wspomniane już wcześniej końcówki szparagów. Ugotowaną zupę zmiksowałam i podałam ją z domowymi grzankami przygotowanymi z nie-najświeższego już pieczywa i oprószoną płatkami chilli. Zupa okazała się pyszna, a domowe grzanki sprawiły, że przypomniały mi się zupy
Codzienne Gotowanietemu powoli szykowaliśmy się na wyjazd na Bałkany. Wiosna to idealna pora na odwiedziny tych stron dla wegetarian, ponieważ wtedy tylko dostępne będą tu sezonowe dania ze szparagami i dzikimi szparagami. Wiele restauracji proponuje wtedy dodatkowe szparagowe menu, w którym można znaleźć między innymi risotta, makarony czy sałatki ze szparagami w roli głównej. Jednym z najlepszych miejsc na szparagową ucztę(...)Konoba Ćatovića Mlini , o której już pisaliśmy w naszym wegetariańskim przewodniku kulinarnym po Boce Kotorskiej cz. III - Kotor, Perast, Risan . Tam właśnie zaserwowano nam przepyszne spaghetti z dzikimi szparagami. Niestety po dzikie szparagi trzeba udać się na Bałkany osobiście, a obecna sytuacja uniemożliwia takie eskapady, wiec trzeba sobie radzić inaczej... Składniki (2 porcje): - 120-150 g spaghetti
Roślinożerni urlopowiczeSzybka przekąska lub dodatek do obiadu. Przygotujesz to w chwilę, a efekt gwarantowany! Szparagi Ciasto francuskiego Mięta Miód Suszone lub świeże pomidory z czosnkiem Cytryna lub trawa cytrynowa Sól i pieprz do smaku Szparagi myjemy, suszymy i odcinamy dolne zdrewniałe końce, tak, by nasze szparagi miały jednakową długość. Ciasto francuskie kroimy w paski o szerokości(...)szersze niż pięć szparagów i dłuższe od nich. Na ciasto układamy listki świeżej mięty, na nią szparagi, by ich górna część stykała się z górną krawędzią pasków z ciasta francuskiego. Tak przygotowane szparagi polewamy miodem i przyprawiamy. Ja użyłem suszonych pomidorów z czosnkiem, ale z powodzeniem możecie użyć i świeżego czosnku i świeżych małych pomidorków. Na koniec trochę trawy cytrynowej
MarcinChefSzparagi to jedno z tych warzyw, dzięki którym naprawdę wiemy, że nadeszła wiosna. W tym roku w pełni wykorzystujemy sezon szparagowy, który hucznie rozpoczęliśmy na Bałkanach, gdzie szparagi bardzo często gościły na naszym talerzu! Wciąż staramy się korzystać, póki jest na to czas... Szczególnie spodobało nam się połączenie szparagów z halloumi, które przetestowaliśmy już wcześniej w sałatce (przepis kiedyś się(...)pojawi - póki co nie udało się zrobić żadnego sensownego zdjęcia). Na pierwszy rzut idzie więc krem ze szparagów! Składniki (3-4 porcje): - 50 g masła - 2 ząbki czosnku - 500 g zielonych szparagów - garść szpinaku - 3-4 łyżki szczypiorku - 250 ml śmietany 18% - 2 szklanki wody - sól, pieprz - pół kostki halloumi (100-120 g) - olej - pestki dyni - jakieś zielsko
Roślinożerni urlopowiczepójść na bazar. Czekałam na takie wyjście, kiedy można będzie zobaczyć pierwsze polskie zbiory. Stosy rzodkiewek, natki pietruszki i pęki kopru. Kupując "zielone" dostałam od gospodarza w prezencie paczuszkę szparagów (SUPER!). Nigdy wcześniej ich nie jadłam... więc postanowiłam zrobić z nich dzisiejszy obiad :) Skąd wziąć pomysł? Nie znałam żadnego przepisu. Poszperałam w internecie, żeby znaleźć sposób na zupę krem. Dlaczego(...)podstawowych zasad i mądrych wskazówek. Wszystko przeszło przed ważny filtr mojego podejścia do jedzenia: Geniusz tkwi w prostocie i rozpoczęłam gotowanie... Tak powstała... ta dammm... Zupa krem z białych szparagów z sokiem z cytryny Składniki: 500 g białych szparagów 2 duże ziemniaki kawałek selera średnia cebula łyżka masła litr bulionu warzywnego świeżo mielony pieprz gałka muszkatołowa sól morska do smaku
Gary Bez dnaprzepis jest potwierdzeniem, że inspiracja przychodzi z... głodu! :) Kupiłam pęczek szparagów, ale nie miałam na nie szczególnego pomysłu. Pomysł pojawił się, kiedy wróciłam (głodna) do domu po pracy. Zabrałam się do gotowania korzystając z zasobów lodówki i kuchennych szafek, a efekt zaskoczył mnie samą. Powstało pyszne danie o świeżym smaku, w apetycznych kolorach i z różnorodnością struktur. Szparagi i seler(...)lekko chrupią, kurczak jest doskonale miękki, a sos rozpływa się po całym daniu... Serdecznie polecam do wypróbowania! :) Kurczak ze szparagami w sosie śmietanowym z Żubrówką Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki masła 2-3 kieliszki Żubrówki 200g śmietany 22% 50g startego dojrzałego, twardego sera (np. Grana Padano) 3-4 łodygi selera naciowego 1 pęczek zielonych
Gary Bez dnapół łyżeczki kurkumy sól i pieprz do smaku 3 łyżki orzechów włoskich – ok. 30 g 120 g suchej kaszy jęczmiennej pęczak (po ugotowaniu ok. 288 g) 240 g szparagów 2 garści czarnych oliwek – ok. 90 g Dodatkowo do picia: 200 g kefiru Łosoś pieczony – Ile kcal? Ile WW? – propozycja obiad na diecie cukrzycowej Poszczególne wyliczenia mogą(...)umyć, osuszyć, podzielić na 2 podłużne filety. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, pokroić na połówki. Czarne oliwki odsączyć z zalewy, również pokroić na połówki. Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki. Szparagi umyć, a następnie jeśli mają twarde łyka to je obrać – jednak z reguły zielone szparagi nie wymagają obierania, zwłaszcza, gdy są cienkie. Następnie pozbawić je zdrewniałych końcówek – w tym celu
Kulinarne Przeboje