szparagi - 5593 przepisów (strona:55/373)

ZUPA KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 200

Krem ze białych szparagów to jedna z najlepszych i najdelikatniejszych zup w sezonie wiosenno-letnim. Prosty do zrobienia, zachwyca smakiem i aksamitną konsystencją. Zwykle składniki dają niezwykły smakowy efekt i naprawdę warto pokusić się o przygotowanie tej zupy w sezonie choć raz :)  Do podania proponuję proste grzanki na maśle, smażone chrupiące kawałki szynki szwarcwaldzkiej lub bekonu albo groszek ptysiowy(...)Warto również zostawić podczas gotowania główki szparagów, aby moc później udekorować nimi zupę. Polecam!  SKŁADNIKI: 1 pęczek białych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 0,8 l bulionu (warzywnego lub drobiowego) 3/4 łyżeczki masła kilka łyżek śmietany kremówki odrobina tartej gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz WYKONANIE: Umyte i obrane

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta ze szparagami, serkiem w masie szpinakowo jajecznej 162

Szparagi w tarcie pięknie wyglądają, bo cudowny kolor zielony maja, z serkiem białym kontrastują, a razem idealnie smakują.  Masa jest z jajek, śmietany, do której szpinak został dodany.  Tarta wyszła chrupiąca w smaku zaskakująca. Składniki: ciasto na tarte o średnicy 30 cm: 1 jajko, 1 żółtko, szczypta cukru, 1 płaska łyżeczka soli, 100 g zimnego masła(...)mąki pszennej, opcjonalnie 1 – 2 łyżki wody, mąka do podsypania, ponadto: 1 opakowanie serka miękkiego solankowego 180 g, garść zielonych szparagów (ok. 300 g jak najcieńszych), garść świeżego szpinaku, 3 jaja, 2 kopiaste łyżki śmietany 18%, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeży tymianek. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania

Moniki Smakołyki
Sałatka z pieczonych szparagów 150

myśl o śląskiej kiełbasie z ketchupem dostajemy drgawek albo najzwyczajniej w świecie chcemy inaczej. Co wtedy? Możemy objawić się na grillu z sałatką. Inną niż wszystkie. Sałatką z pieczonych szparagów i ziemniaków. Na sałatkę z pieczonych szparagów i ziemniaków potrzebujemy: pęczek zielonych szparagów 8 młodych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki i obgotowanych kilka suszonych pomidorów garść oliwek zielonych garść oliwek czarnych(...)szklanki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku łyżeczkę musztardy ½ łyżeczki cukru łyżeczkę soku z cytryny sporą garść liści bazylii szczyptę soli i pieprzu. O tym, jak przygotować szparagi możecie przeczytać tutaj . Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i wraz z podgotowanymi ziemniakami umieszczamy na blasze. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Blachę wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy, aż warzywa

ladykitchen
Grillowane szparagi 190

Sezon szparagowy w pełni –a że nie trwa nie wiadomo jak długo – trzeba go wykorzystać! Szparagi zgrillowane na patelni z kilkoma dodatkami, które podbijają i podkręcają smak. Na lunch lub przystawkę, jako dodatek do ryby czy delikatnego białego mięsa. Tak podane grillowane szparagi dla mnie samej są pełnowartościowym obiadem. Szparagi myjemy, odcinamy im zdrewniałe końce. Skrapiamy szparagi oliwą z oliwek(...)olejem ryżowym, który świetnie nadaje się do smażenia i grillowania. Posypujemy solą, pieprzem, ścieramy na nie łyżeczkę skórki z cytryny – taką mieszanką szparagi masujemy, żeby pokryły się całe równomiernie olejem z przyprawami. Parmezan ścieramy na płatki, dzielimy go na 4 części. Po jednej części rozkładamy na talerzu, resztę zostawiamy do posypania. Rozgrzewamy na ogniu patelnię grillową. Na piekielnie gorącej rozkładamy

Karo in the Kitchen
Tarta ze szparagami i chorizo 156

Sezon na szparagi trwa w pełni. Są już trochę tańsze niż pod koniec kwietnia, więc osoby takie jak ja - czyli te, które wśród domowników nie znajdują zrozumienia jeśli chodzi o miłość do szparagów, są w ekonomicznym raju. Jeden pęczek szparagów wystarcza bowiem na 2-3 nietuzinkowe obiady :) Czar jednak szybko pryska, bo pozostałe gęby mniejsze i większe też trzeba nakarmić(...)masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy sam spód w piekarniku ok. 15 min. w temperaturze 180 st. Składniki na ciasto: 1/2 pęczka zielonych szparagów 200 g śmietany 18 % 2 jajka 10-15 plasterków chorizo 2 łyżki startego parmezanu gałka muszkatołowa sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Szparagi myjemy i przycinamy twarde końcówki. Gotujemy przez kilka

bistro mama
Kremowe risotto ze szparagami 191

Przepyszny przepis na risotto ze szparagami - kremowe, maślane, mmmm......... dla mnie, miłośniczki zielonych szparagów - REWELACJA :) Jeśli lubicie takie smaki KONIECZNIE wypróbujcie :)  I kibicujcie przepisowi w konkursie! Inspiracja na risotto zrodziła się bowiem po tym, jak zgłosiłam kilka moich ryżowych przepisów do konkursu dla bloggerów kulinarnych na stronie  http://www.zostanszefemkuchni.pl/.  W zeszłym tygodniu kurier przyniósł ogromną pakę(...)Uncle Ben's i zaproszenie od JÓZKA Josepha Seelesto do udziału w dalszym ryżowym wyzwaniu. Kiedy zobaczyłam ryż do risotto wiedziałam od razu, że zrobię je z moimi ukochanymi szparagami. ZaRYŻykowałam i wyszedł duet idealny! SKŁADNIKI 4 łyżki masła 300 g zielonych szparagów 1 mała biała cebula 100 ml białego wytrawnego wina 2 szklanki ryżu do risotto (u mnie Uncle

Moje Kuchenne Rewelacje
Tarta ze szparagami i szynką szwarcwaldzką 202

Korzystam ze szparagów póki są jeszcze dostępne i kombinuję coraz to nowe dania - dziś kolejna tarta. Tarty to dania idealne: szybkie, proste i pyszne! Uwielbiam smak i aromat suszonych wędlin a szynka szwarcwaldzka jest jedną z moich ulubionych. Idealnie pasuje do tarty ze szparagami gdyż nadaje szparagom specyficznego, lekko słonawego smaku - pychota! Polecam - tarta ładnie się prezentuje i można(...)jeść zarówno na ciepło jak i zimno. W wersji mini idealnie się sprawdzi jako oryginalna przystawka. Tarta ze szparagami i szynką szwarcwaldzką Składniki: Ciasto: 1 żółtko 100 g mąki 65g zimnego masła 1 łyżeczka kwaśniej śmietany szczypta soli Nadzienie: klika szparagów obranych i blanszowanych (patrz poprzedni przepis) tyle samo plastrów szynki co szparagów 5 łyżek śmietany żółtko łyżeczka startego parmezanu

sierotka maRysia w kuchni
Steki wołowe, szparagi na maśle i sałata z miętowym dressingiem – obiad w 20 minut 213

Jeden z tych obiadów na szybko. Na usmażenie dwóch steków, naszykowanie sałaty i szparagów nie potrzebujecie więcej niż 20 minut. Wróciliśmy z rowerów. Zmęczeni. To była najszybsza obiadowa opcja. I najsmaczniejsza! Steki oczyśćcie, osuszcie mięso papierowym ręcznikiem, posmarujcie je oliwą wymieszaną z sosem sojowym, mocno popieprzcie z obu stron. Szparagi trzeba umyć i odciąć ich zdrewniałe końce. Łodyżki szparagów pokroić(...)wiecie, jaki to sposób albo nie pamiętacie, ile minut Wam potrzeba, zerknijcie TUTAJ . Na drugiej małej patelni rozpuszczamy masło i na średnim ogniu smażymy, co jakiś czas mieszając, pokrojone szparagi. Nie będą potrzebowały więcej niż 6-7 minut. Steki zdejmujemy na deskę, dajemy im chwilę odpocząć. Przekładamy na talerze, ozdabiamy szparagami. Delikatnie z wierzchu solimy warzywa. Sałata jest bardzo chrupka

Karo in the Kitchen
Zielone szparagi w bekonie. 197

Czasami jest tak, że mamy ochotę na coś innego. Dobre są wtedy szparagi, których na co dzień raczej się u mnie w domu nie je. Szparagi w boczku bądź w bekonie możemy przygotować jako przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Składniki: zielone szparagi, cienkie plastry boczku bądź bekonu, masło, bułka tarta. Szparagi umyć, osuszyć. Obciąć zdrewniałe końcówki. Następnie należy szparagi(...)związać nitką, ale nie za mocno. Gotować w osolonej wodzie, szczyptą cukru i łyżeczką masła. Szparagi najlepiej gotować w wysokim i wąskim garnku, tak by końcówki wystawały, ale nie jest to konieczne - można gotować je na leżąco. Gotować ok.10 min., ale sprawdzać ich miękkość np.wykałaczką by ich nie rozgotować. Ugotowane szparagi pojedynczo zawijać w plastry boczku. Włożyć do piekarnika

W kuchni u Moniki
Sajgonki ze szparagami i pomarańczową kaszą jaglaną 220

przepis, wiedziałam, że to jest odpowiednia droga :) Sajgonki są lekkie, wiosenne idealne na lunch. Można je jeść na ciepło i na zimno, są pyszne. Połączenie kaszy jaglanej z zielonymi szparagami i orientalnymi przyprawami daje wspaniały efekt smakowy. Pobawcie się i stwórzcie własne spring rolls'y, ja na tych na pewno nie poprzestanę :) SKŁADNIKI 4 płaty papieru ryżowego 4 szparagi czerwona(...)gałązek pietruszki oliwa z oliwek masło łyżka soku z cytryny pieprz sól SPOSÓB WYKONANIA Wstawić wodę na kaszę i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. ( około 15 min) Szparagi umyć. Pozbyć się twardych końcówek, najłatwiej jest to zrobić chwytając warzywo za oba końce i odłamać twardą część. Szparagi są tak sprytnie skonstruowane, że pękają dokładnie w punkcie, który dzieli szparaga

DefinicjaSmaku
Kaszotto szparagowe 175

Sezon na szparagi powoli dobiega końca, nad czym ubolewam, bo sie w tym roku bardzo polubiliśmy. Trzeba się więc nimi nacieszyć na zapas, na cały rok...Była już sałatka ze szparagami , było sushi ze szparagami , w planach mam jeszcze pizzę. A dziś szparagowe kaszotto-moje danie konkursowe, które przygotowałam na warsztatach "Lubię kaszę". Całe danie jest raczej lekkie, bardzo wiosenne(...)Składniki na 2 porcje : 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 20 g sera Lazur z niebieską pleśnią bulion warzywny szklanka wody + sok z połowy cytryny pół cebuli ząbek czosnku pęczek szparagów masło mały kawałek sera Bursztyn świeża natka pietruszki lubczyk sól i pieprz Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki oraz główki. Końcówki wrzucamy do bulionu i gotujemy, aby uzyskać szparagowy wywar

Zawsze głodna!
Tarta z ciasta francuskiego z grillowanymi szparagami, suszonymi pomidorami w oliwie i serem camembert 164

Sezon na szparagi dobiega końca. Trochę się zagapiłam i nie zagościły one na blogu tak, jak gościły na naszym stole. W przyszłym roku się poprawię, obiecuję ;)  Szparagi bardzo lubimy i najczęściej zjadamy je ugotowane i polane bułką tartą z masłem. Czasem jednak chce się coś zmienić, zrobić inaczej. Tak własnie powstała tarta z grillowanymi szparagami. Jako dodatek, dla zaostrzenia(...)smaku, szparagom towarzyszą suszone pomidory marynowane w oliwie z ziołami oraz ser camembert. Przygotowanie takiej tarty zajmuje niewiele czasu, więc jest do idealne danie z gatunku "na szybko". Składniki: gotowe ciasto francuskie , zielone szparagi , suszone pomidory w ziołowej zalewie z oliwy , ser camembert , odrobina oliwy , grubo mielony pieprz . Szparagi oczyścić, usuwając zdrewniałe końcówki, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przesmarować

Codzienna kuchnia niecodzienna
ZUPA KREM SZPARAGOWY, BEZGLUTENOWY 187

pewnością jeszcze do tej wersji powrócimy. Zupka dzięki dużej ilości kremówki ma bardzo kremowy i delikatny smak. Z podanych składników wychodzi ok.6-8 porcji. Składniki: - 2 pęczki szparag (1kg) - 200-250ml słodkiej kremówki 30% - 750ml bulionu (lub wody) - 2 żółtka - sól do smaku - koperek - ksylitol lub cukier (gdyby szparagi miały gorzkawy posmak) Szparagi obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki(...)ugotować w bulionie (ja dałam 250ml bulionu i 500ml wody), do miękkości, ja gotowałam swoje ok.15 minut. Następnie garnek zdjąć z ognia. Odłożyć kilka kawałków szparag w całości (najlepiej łebki), a pozostałe szparagi zblendować na gładką masę. Zblendowane szparagi wstawiamy w garnku na palnik, dodajemy kremówkę, doprawiamy solą i całość zagotowujemy. Gdyby zupa miała lekką goryczkę doprawiamy ją także ksylitolem

Smaczne Zdrowe
Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i szparagami 207

nietrudna w przygotowaniu sałatka może znaleźć zastosowanie zarówno jako przystawka jak i samodzielna przekąska na śniadanie czy kolację. Lekka, ale zarazem dość pożywna, łączy zarówno łagodne w smaku szparagi czy mięso z kurczaka z bardziej wyrazistą szalotką i wprost ostrym chili. Zwłaszcza ilość tego ostatniego powinniśmy dobrać z niejaką ostrożnością. Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i szparagami(...)zastosowanie zarówno jako przystawka jak i samodzielna przekąska na śniadanie, kolację czy np. sylwestra. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 porcje) 1 duży filet z kurczaka (250g) 100g białych szparagów z zalewy 100g zielonych szparagów z zalewy 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 garść zielonych oliwek 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 2 lub 3 szalotki 1 mała

Kulinarna Pokusa
Risotto ze szparagami! 124

Risotto ze szparagami! Pysznie! Zapraszam! Sezon na szparagi w pełni, ulubionym daniem ze szparagami jest risotto, robię je w różnych wersjach, cześć przepisów jest już na blogu. Dzisiaj proponuję risotto na mleku kokosowym z dodatkiem chili i szparagów. Kremowe i subtelne w smaku. Polecam gorąco! Wiosna na talerzu! SKŁADNIKI: - pęczek szparagów - puszka mleka kokosowego - 3 łyżki masła - 3 łyżki oliwy(...)oliwek - 2 ząbki czosnku - chili świeże - woda -sól - ryż jaśminowy Szparagi obieramy, odcinamy twarde końcówki. W rondlu roztapiamy masło i oliwę, dodajemy posiekane chili, i przeciśnięty czosnek, jak i pokrojone szparagi (same główki odłóż na bok dodamy je pod koniec gotowania). Smażymy 2 minuty, dodajemy ryż i wlewamy po 100 ml mleka kokosowego. Mieszamy ciągle, czekamy aż ryż wchłonie mleko

SMYKWKUCHNI