Wyglądają obłędnie i tak samo smakują. Przepis na roladki z kurczaka faszerowane szparagami świetnie sprawdzi się na bardziej elegancji obiad, ale też oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by w sezonie cieszyć się nimi na co dzień. Przepis na roladki z kurczaka ze szparagami Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 12 zielonych szparagów, 8 plastrów boczku, gładka musztarda (najlepiej dijon(...)sól, pieprz. Opcjonalnie na sos – 1 cebula, ćwierć kostki masła, łyżka mąki, 2 szklanki mleka. Zrób tak: Każdą pierś przekrój wzdłuż, rozbij lekko tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Szparagi umyj i odłam twarde końcówki. Na każdy kawałek mięsa połóż po trzy szparagi, zwiń, następnie obwiń dwoma plasterkami boczku. Roladki przesmaż na patelni. Teraz możesz po prostu przełożyć
Kulinarna PolskaSkładniki /2 porcje: – 150 g makaronu penne – 6 szparag – ½ małej cukinii – 4 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy – 4 łyżki startego parmezanu – 1 mała cebula – 1 łyżka masła – sól i pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Warzywa myjemy. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odrywamy twarde końcówki szparag same pod wpływem zgięcia pękną(...)odpowiednim miejscu). Obieramy cebulę i drobno siekamy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i dodajemy umyte szparagi z oderwaną końcówką (jeśli szparagi są dosyć długie można je dodatkowo przekroić na pół). Smażymy kilka minut posypując je lekko solą. Następnie dodajemy przygotowaną cebulę i cukinię. Mieszamy ok. 3 minuty i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ściągamy z ognia
I LOVE LIFESkładniki /4 porcje: – 1 pierś z indyka (ok. 320 dag) – 8 cienkich plastrów szynki długo dojrzewającej (ok. 10 dag) – 1 pęczek szparagów (ok. 16 sztuk) – 1 łyżka oleju – sól – świeżo mielony czarny pieprz Sos musztardowy – 1 łyżka musztardy np. gruboziarnistej lub zwykłej stołowej – 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 1 łyżka(...)miodu Do podania:młode ziemniaczki lub kasza burgul. Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ze szparagów odłam twarde końcówki (zegnij szparaga w około 1/3 długości od grubszego końca i wtedy sama złamie się w odpowiednim miejscu). Indyka przekrój na 8 równych plastrów (tak jak na kotlety) połóż na desce i rozbij płaskim tłuczkiem na cienkie kotlety.Każdy kotlet dopraw
I LOVE LIFEFestiwal szparagów trwa na blogu w najlepsze! Mam nadzieję, że jeszcze się Wam nie znudziły te pyszne i zdrowe warzywa. Natomiast powodem dzisiejszego wpisu, to nie tylko sama pyszna i chrupiąca focaccia ze szparagami i przepis na nią, ale nowy domownik, który zamieszkał w mojej kuchni. Otóż chodzi o nowy piekarnik! Każda pani cz też pan domu doskonale wiedzą, jaka(...)radocha, jak w ich kuchni pojawia się nowy sprzęt. Od dziś w mojej rządzi piekarnik parowy SteamBake Electrolux. O szczegółach poczytacie pod przepisem, serdecznie zapraszam! Focaccia ze szparagami Czas przygotowania: 180 minut Składniki Ciasto: 350 g mąki typ 00 do pizzy 1 łyżeczka suszonych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy + 2 dodatkowo 2 łyżki do smarowania
Kulinarne przygody GatityŚliczne, pomarańczowe kluseczki, które można jeść bez wyrzutów sumienia, gdyż nie zawierają zbędnych węglowodanów. Zamiast zwykłych ziemniaków gnocchi zostały zrobione z ziemniaków słodkich. Dodatek szparagów dodaje im urody i smaku. Czas: 30 minut pieczenia batata plus 20 minut na przygotowanie Poziom trudności: Dość łatwe Liczba porcji : 4 Gniocchi pięknie komponują się kolorystycznie że szparagami i pomidorkami koktajlowymi Kiedy zobaczyliśmy przepis(...)słodkich ziemniaków na Tasty.co było oczywiste, że musimy go wypróbować. Kluseczki były takie piękne, pomarańczowe, że aż prosiło się, żeby je zjeść. No i zrobiliśmy je: batatowe gniocchi że szparagami. W przepisie piękne jest to, że ciasto robi się w dość łatwy sposób. Klasyczne, ziemniaczane gnocchi to danie wymagające, gdyż trzeba tak dobrać proporcje mąki i ziemniaków, żeby kluski
Niedzielny kucharzzimno, jak sałatkę, albo na ciepło jak zwykły makaron. Czas : 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 duże Wiosenny makaron primavera Podstawowym składnikiem makaronu primavera są szparagi. Inne składniki można dodawać dowolnie Primavera po łacinie oznacza wiosna. W 1975 r. w nowojorskiej restauracji Le Cirque powstało słynne dzisiaj danie o tej właśnie nazwie – spaghetti primavera. Działo się(...)klienci nie mogli doczekać się wiosny i jego smaków. Szef kuchni skomponował wtedy danie składające z się z nowalijek i składników jesiennych. Fundamentem potrawy z pogranicza pór oku były szparagi – świeże, soczyste, zielone. Do tego groszek, fasolka, cukinia. O zimie/ jesieni przypominały pieczarki. Makaron podawany jest w śmietanowym sosie na bazie bulionu. Dzisiaj wariacji na temat kultowej pasty jest nieograniczona
Niedzielny kucharzPyszna lekka zupa wegańska do zrobienia w 20 minut. Zupa jest ze szparagów i rzodkiewek. Wykorzystałam jadalne liście rzodkiewki które często są wyrzucane a można je jeść i są naprawdę dobre. Zupę możemy zabrać ze sobą do pracy, na lunch. 1 pęczek zielonych szparagów 1 pęczek rzodkiewek 1 por biała część sól, pieprz natka pietruszki 125 ml mleczka kokosowego(...)bulionu warzywnego olej rzepakowy Szparagi myję, odcinam końcówki jak są twarde i kroje na kawałki. Główki szparagów odkładam. Por i liście rzodkiewki myję dokładnie i kroję. W garnku rozgrzewam olej, dodaje por i przesmażam chwilę, dodaję szparagi, liście rzodkiewki, wlewa bulion i gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Dwie minuty przed końcem gotowania wkładam główki szparag i gotuję je krótko
wesoła kuchniawołowego z suszonym pomidorem, w towarzystwie pikli i majonezu lubczykowego wraz z chrupką jaglaną. Naprawdę był przepyszny, odpowiednio doprawiony, porcja akuratna. Chwilę później dostalimy Kozi ser zapiekany ze szparagami w towarzystwie chałki, z majonezem miodowo -cytrynowym. Porządny kawałek koziej rolady, rozpływający się w ustach. Mniam ! Zaraz potem wjechały pierogi z soczewicą i młodą kapustą, szparagi, krem z pasternaku(...)zupa .. zupa tajska z krewetkami, makaronem ryżowym, kiełkami bambusa i kolendrą. Rany, to był jedna z lepszych zup tajskich jakie jadłam w dwoim życiu. Obłęd. Krem z zielonych szparagów, jajko, orzechy, groszek i mięta – dobra klasyczna zupa. Sałatki Potem chwila oddechu ;) i sałaty jedna z tofu, guacamole i orzechami, a druga ze szparagami, jajkiem .. obydwie bardzo dobre. Dania
Kuchnia na wzgórzuKwiecień to czas, gdy w sklepach pojawiają się pierwsze szparagi. Nie zdołaliśmy się powstrzymać i gdy tylko wróciliśmy do naszej kuchni z dorodnym pęczkiem, zrobiliśmy pyszne risotto. Ten sezon nie mógł rozpocząć się lepiej! Przepis na risotto ze szparagami Składniki: 200 gramów ryżu do risotto ( arborio ), cebula, łyżka masła, szklanka białego wina, bulion, około 10 zielonych szparagów, 100 ml śmietanki(...)tłuszczem, wlej wino i poczekaj aż prawie całe zniknie. Następnie podlewaj bulionem (użyliśmy warzywnego, ale oczywiście może być też na mięsie) do czasu aż ryż będzie półtwardy. Często mieszaj. Szparagi umyj i odetnij twarde końcówki, następnie pokrój je w większe kawałki i dorzuć do ryżu. Kontynuuj gotowanie, podlewając bulionem. Gdy ryż będzie al dente (ziarenka są miękkie, ale nadal czuć
Kulinarna PolskaŁosoś pieczony w słodkiej glazurze, orzechowa soczewica, kwaskowe pomidorki i jędrne szparagi – wszystko skropione delikatnym winegretem. Naprawdę nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Czas : 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2-3 Jak ugotować soczewicę Przy gotowaniu soczewicy obowiązuje jedna generalna zasada: ilość wody musi być trzy razy większa niż soczewicy. Ziarenka w trakcie gotowania pęcznieją, trzykrotnie powiększając(...)Ugotowana w posolonym wrzątku może być twarda. Przepis na glazurę do łososia pochodzi ze strony Marthy Stewart . Składniki: 0,5 kg świeżego łososia Szklanka czerwonej soczewicy 6-8 łodyg szparagów Duża garść pomidorków koktajlowych Szczypta cukru Sól i pieprz Glazura do łososia 4 łyżki brązowego cukru 4 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny
Niedzielny kucharzDelikatny i kremowy sos z białych szparagów. Sos jest bardzo łagodny w smaku i nadaje się do podania nawet najmłodszym członkom rodziny. Fantastycznie smakuje podany z kurczakiem oraz ziemniakami lub makaronem. Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca i warto z niego korzystać, bo warzywa te to cenne źródło witamin oraz składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, magnez(...)paznokci, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera. A ponadto są uznawane za afrodyzjak 😉 Składniki: 3-4 filety z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g białych szparagów 1 szklanka bulionu 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytyny sól, pieprz 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy
Kuchnia MagdaLenyOmlet francuski ze szparagami i kozim serem 2018-06-20 16:49:52 Porcje 1 Pyszne, proste, zdrowe i sycące śniadanie? Omlet to zawsze dobre rozwiązanie! Przygotujesz go zaledwie w kilka minut. Dodatkową jego zaletą jest to, że codziennie możemy przygotować inną wersję tego śniadania. Dziś stawiam na wersję wegetariańską: wspaniałe szparagi w połączeniu z delikatnym serem kozim - jednym(...)Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 10 min Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 10 min Ingredients 2 jajka 6-8 sztuk zielonych szparagów 20 g sera koziego * 1 łyżka zimnej wody 1 łyżka masła klarowanego świeżo mielony kolorowy pieprz sól do smaku Instructions Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga
Wędrówki po kuchniDelikatny i kremowy sos z białych szparagów. Sos jest bardzo łagodny w smaku i nadaje się do podania nawet najmłodszym członkom rodziny. Fantastycznie smakuje podany z kurczakiem oraz ziemniakami lub makaronem. Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca i warto z niego korzystać, bo warzywa te to cenne źródło witamin oraz składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, magnez(...)paznokci, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera. A ponadto są uznawane za afrodyzjak 😉 Składniki: 3-4 filety z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g białych szparagów 1 szklanka bulionu 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytyny sól, pieprz 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy
Kuchnia MagdaLenySkładniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – ok. 300 g świeżego filetu z łososia – 200 g szparagów – 1 szklanka gęstej śmietany 18% – 1 mozzarella – 4 duże jaja – sól i pieprz Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę(...)włożyć na chwilę do lodówki. Szparagi myjemy, odrywamy starą końcówkę i kroimy na mniejsze kawałki.Kilka zostawiamy do dekoracji. Łososia kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy w misce ze szparagami. W misce wymieszaj jajka i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną
I LOVE LIFEjest miesiącem obfitującym w warzywa i owoce, na które czekamy przez cały rok. Świeże szparagi w połączeniu z jajkiem i szynka to je dno z moich ulubionych śnia dań. To z decy dowanie śnia danie mistrzów. Wy także lubicie szparagi? :) Skła dniki: pęczek zielonych szparagów 8-10 plastrów szynki szwarcwal dzkiej 3 jajka łyżka masła świeżo zmielony pieprz(...)Przygotowanie: Szparagi myjemy i wrzucamy do gotującej się wo dy na 4 -5 minut. O dce dzamy szparagi i zawijamy je w plastry szynki. Na patelni rozpuszczamy masło i ukła damy szparagi, obwinięte w szynce. Smażymy z każ dej strony do lekkiego zarumienienia. Wbijamy jajka i po d przykryciem dusimy około dwóch minut. Prze d po daniem posypujemy świeżo
ChilliJemy