szparagi - 5593 przepisów (strona:73/373)

Roladki z kurczaka ze szparagami. Elegancki obiad prościej niż myślisz. PRZEPIS 156

Wyglądają obłędnie i tak samo smakują. Przepis na roladki z kurczaka faszerowane szparagami świetnie sprawdzi się na bardziej elegancji obiad, ale też oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by w sezonie cieszyć się nimi na co dzień. Przepis na roladki z kurczaka ze szparagami Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 12 zielonych szparagów, 8 plastrów boczku, gładka musztarda (najlepiej dijon(...)sól, pieprz. Opcjonalnie na sos – 1 cebula, ćwierć kostki masła, łyżka mąki, 2 szklanki mleka. Zrób tak: Każdą pierś przekrój wzdłuż, rozbij lekko tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Szparagi umyj i odłam twarde końcówki. Na każdy kawałek mięsa połóż po trzy szparagi, zwiń, następnie obwiń dwoma plasterkami boczku. Roladki przesmaż na patelni. Teraz możesz po prostu przełożyć

Kulinarna Polska
Makaron ze szparagami i cukinią 155

Składniki /2 porcje: –  150 g makaronu penne –  6 szparag –  ½ małej cukinii – 4 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy – 4 łyżki startego parmezanu – 1 mała cebula – 1 łyżka masła – sól i pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Warzywa myjemy. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odrywamy twarde końcówki szparag  same pod wpływem zgięcia pękną(...)odpowiednim miejscu). Obieramy cebulę i drobno siekamy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i dodajemy umyte szparagi z oderwaną końcówką (jeśli szparagi są dosyć długie można je dodatkowo przekroić na pół). Smażymy kilka minut posypując je lekko solą. Następnie dodajemy przygotowaną cebulę i cukinię. Mieszamy ok. 3 minuty i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ściągamy z ognia

I LOVE LIFE
Roladki z indyka i szparagami 170

Składniki /4 porcje: – 1 pierś z indyka  (ok. 320 dag) – 8 cienkich plastrów szynki długo dojrzewającej (ok. 10 dag) – 1 pęczek szparagów (ok. 16 sztuk) – 1 łyżka oleju – sól – świeżo mielony czarny pieprz Sos musztardowy – 1 łyżka musztardy np. gruboziarnistej lub zwykłej stołowej – 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 1 łyżka(...)miodu Do podania:młode ziemniaczki lub kasza burgul. Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ze szparagów odłam twarde końcówki (zegnij szparaga w około 1/3 długości od grubszego końca i wtedy sama złamie się w odpowiednim miejscu). Indyka przekrój na 8 równych plastrów (tak jak na kotlety) połóż na desce  i rozbij płaskim tłuczkiem na cienkie kotlety.Każdy kotlet dopraw

I LOVE LIFE
Focaccia ze szparagami 143

Festiwal szparagów trwa na blogu w najlepsze! Mam nadzieję, że jeszcze się Wam nie znudziły te pyszne i zdrowe warzywa. Natomiast powodem dzisiejszego wpisu, to nie tylko sama pyszna i chrupiąca focaccia ze szparagami i przepis na nią, ale nowy domownik, który zamieszkał w mojej kuchni. Otóż chodzi o nowy piekarnik! Każda pani cz też pan domu doskonale wiedzą, jaka(...)radocha, jak w ich kuchni pojawia się nowy sprzęt. Od dziś w mojej rządzi piekarnik parowy SteamBake Electrolux. O szczegółach poczytacie pod przepisem, serdecznie zapraszam! Focaccia ze szparagami Czas przygotowania: 180 minut Składniki Ciasto: 350 g mąki typ 00 do pizzy 1 łyżeczka suszonych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy + 2 dodatkowo 2 łyżki do smarowania

Kulinarne przygody Gatity
Piątek: Zdrowe gnocchi z batatów ze szparagami 161

Śliczne, pomarańczowe kluseczki, które można jeść bez wyrzutów sumienia, gdyż nie zawierają zbędnych węglowodanów. Zamiast zwykłych ziemniaków gnocchi zostały zrobione z ziemniaków słodkich. Dodatek szparagów dodaje im urody i smaku. Czas: 30 minut pieczenia batata plus 20 minut na przygotowanie Poziom trudności: Dość łatwe Liczba porcji : 4 Gniocchi pięknie komponują się kolorystycznie że szparagami i pomidorkami koktajlowymi Kiedy zobaczyliśmy przepis(...)słodkich ziemniaków na Tasty.co było oczywiste, że musimy go wypróbować. Kluseczki były takie piękne, pomarańczowe, że aż prosiło się, żeby je zjeść. No i zrobiliśmy je: batatowe gniocchi że szparagami. W przepisie piękne jest to, że ciasto robi się w dość łatwy sposób. Klasyczne, ziemniaczane gnocchi to danie wymagające, gdyż trzeba tak dobrać proporcje mąki i ziemniaków, żeby kluski

Niedzielny kucharz
Wtorek: Makaron primavera 126

zimno, jak sałatkę, albo na ciepło jak zwykły makaron. Czas : 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 duże Wiosenny makaron primavera Podstawowym składnikiem makaronu primavera są szparagi. Inne składniki można dodawać dowolnie Primavera po łacinie oznacza wiosna. W 1975 r. w nowojorskiej restauracji Le Cirque powstało słynne dzisiaj danie o tej właśnie nazwie – spaghetti primavera. Działo się(...)klienci nie mogli doczekać się wiosny i jego smaków. Szef kuchni skomponował wtedy danie składające z się z nowalijek i składników jesiennych. Fundamentem potrawy z pogranicza pór oku były szparagi – świeże, soczyste, zielone. Do tego groszek, fasolka, cukinia. O zimie/ jesieni przypominały pieczarki. Makaron podawany jest w śmietanowym sosie na bazie bulionu. Dzisiaj wariacji na temat kultowej pasty jest nieograniczona

Niedzielny kucharz
Szparagowo rzodkiewkowy krem 131

Pyszna lekka zupa wegańska do zrobienia w 20 minut. Zupa jest ze szparagów i rzodkiewek. Wykorzystałam jadalne liście rzodkiewki które często są wyrzucane a można je jeść i są naprawdę dobre. Zupę możemy zabrać ze sobą do pracy, na lunch. 1 pęczek zielonych szparagów 1 pęczek rzodkiewek 1 por biała część sól, pieprz natka pietruszki 125 ml mleczka kokosowego(...)bulionu warzywnego olej rzepakowy Szparagi myję, odcinam końcówki jak są twarde i kroje na kawałki. Główki szparagów odkładam. Por i liście rzodkiewki myję dokładnie i kroję. W garnku rozgrzewam olej, dodaje por i przesmażam chwilę, dodaję szparagi, liście rzodkiewki, wlewa bulion i gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Dwie minuty przed końcem gotowania wkładam główki szparag i gotuję je krótko

wesoła kuchnia
Magnifica – restauracja ukryta wśród drzew – Kraków 139

wołowego z suszonym pomidorem, w towarzystwie pikli i majonezu lubczykowego wraz z chrupką jaglaną. Naprawdę był przepyszny, odpowiednio doprawiony, porcja akuratna.   Chwilę później dostalimy Kozi ser zapiekany ze szparagami w towarzystwie chałki, z majonezem miodowo -cytrynowym. Porządny kawałek koziej rolady, rozpływający się w ustach. Mniam ! Zaraz potem wjechały pierogi z soczewicą i młodą kapustą, szparagi, krem z pasternaku(...)zupa .. zupa tajska z krewetkami, makaronem ryżowym, kiełkami bambusa i kolendrą. Rany, to był jedna z lepszych zup tajskich jakie jadłam w dwoim życiu. Obłęd.   Krem z zielonych szparagów, jajko, orzechy, groszek i mięta – dobra klasyczna zupa. Sałatki Potem chwila oddechu ;) i sałaty jedna z tofu, guacamole i orzechami, a druga ze szparagami, jajkiem .. obydwie bardzo dobre. Dania

Kuchnia na wzgórzu
Risotto ze szparagami. Pyszny początek sezonu! [PRZEPIS] 142

Kwiecień to czas, gdy w sklepach pojawiają się pierwsze szparagi. Nie zdołaliśmy się powstrzymać i gdy tylko wróciliśmy do naszej kuchni z dorodnym pęczkiem, zrobiliśmy pyszne risotto. Ten sezon nie mógł rozpocząć się lepiej! Przepis na risotto ze szparagami Składniki: 200 gramów ryżu do risotto ( arborio ), cebula, łyżka masła, szklanka białego wina, bulion, około 10 zielonych szparagów, 100 ml śmietanki(...)tłuszczem, wlej wino i poczekaj aż prawie całe zniknie. Następnie podlewaj bulionem (użyliśmy warzywnego, ale oczywiście może być też na mięsie) do czasu aż ryż będzie półtwardy. Często mieszaj. Szparagi umyj i odetnij twarde końcówki, następnie pokrój je w większe kawałki i dorzuć do ryżu. Kontynuuj gotowanie, podlewając bulionem. Gdy ryż będzie al dente (ziarenka są miękkie, ale nadal czuć

Kulinarna Polska
Wtorek: Sałatka z pieczonego łososia, soczewicy i szparagów 134

Łosoś pieczony w słodkiej glazurze, orzechowa soczewica, kwaskowe pomidorki i jędrne szparagi – wszystko skropione delikatnym winegretem. Naprawdę nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Czas : 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2-3 Jak ugotować soczewicę Przy gotowaniu soczewicy obowiązuje jedna generalna zasada: ilość wody musi być trzy razy większa niż soczewicy. Ziarenka w trakcie gotowania pęcznieją, trzykrotnie powiększając(...)Ugotowana w posolonym wrzątku może być twarda. Przepis na glazurę do łososia pochodzi ze strony Marthy Stewart . Składniki: 0,5 kg świeżego łososia Szklanka czerwonej soczewicy 6-8 łodyg szparagów Duża garść pomidorków koktajlowych Szczypta cukru Sól i pieprz Glazura do łososia 4 łyżki brązowego cukru 4 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny

Niedzielny kucharz
KURCZAK W SOSIE Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 128

Delikatny i kremowy sos z białych szparagów. Sos jest bardzo łagodny w smaku i nadaje się do podania nawet najmłodszym członkom rodziny. Fantastycznie smakuje podany z kurczakiem oraz ziemniakami lub makaronem. Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca i warto z niego korzystać, bo warzywa te to cenne źródło witamin oraz składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, magnez(...)paznokci, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera. A ponadto są uznawane za afrodyzjak 😉 Składniki: 3-4 filety z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g białych szparagów 1 szklanka bulionu 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytyny sól, pieprz 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy

Kuchnia MagdaLeny
Omlet francuski ze szparagami i kozim serem 140

Omlet francuski ze szparagami i kozim serem 2018-06-20 16:49:52 Porcje 1 Pyszne, proste, zdrowe i sycące śniadanie? Omlet to zawsze dobre rozwiązanie! Przygotujesz go zaledwie w kilka minut. Dodatkową jego zaletą jest to, że codziennie możemy przygotować inną wersję tego śniadania. Dziś stawiam na wersję wegetariańską: wspaniałe szparagi w połączeniu z delikatnym serem kozim - jednym(...)Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 10 min Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 10 min Ingredients 2 jajka 6-8 sztuk zielonych szparagów 20 g sera koziego * 1 łyżka zimnej wody 1 łyżka masła klarowanego świeżo mielony kolorowy pieprz sól do smaku Instructions Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga

Wędrówki po kuchni
KURCZAK W SOSIE Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 144

Delikatny i kremowy sos z białych szparagów. Sos jest bardzo łagodny w smaku i nadaje się do podania nawet najmłodszym członkom rodziny. Fantastycznie smakuje podany z kurczakiem oraz ziemniakami lub makaronem. Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca i warto z niego korzystać, bo warzywa te to cenne źródło witamin oraz składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, magnez(...)paznokci, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera. A ponadto są uznawane za afrodyzjak 😉 Składniki: 3-4 filety z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g białych szparagów 1 szklanka bulionu 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytyny sól, pieprz 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy

Kuchnia MagdaLeny
Tarta ze szparagami i łososiem 198

Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – ok. 300 g świeżego filetu z łososia – 200 g szparagów – 1 szklanka gęstej śmietany 18% – 1 mozzarella – 4 duże jaja – sól i pieprz     Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę(...)włożyć na chwilę do lodówki. Szparagi myjemy, odrywamy starą końcówkę i kroimy na mniejsze kawałki.Kilka zostawiamy do dekoracji. Łososia kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy w misce ze szparagami. W misce wymieszaj jajka i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną

I LOVE LIFE
Szparagi w szynce szwarcwaldzkiej z jajkiem 188

jest miesiącem obfitującym w warzywa i owoce, na które czekamy przez cały rok. Świeże szparagi w połączeniu z jajkiem i szynka to je dno z moich ulubionych śnia dań.  To z decy dowanie śnia danie mistrzów. Wy także lubicie szparagi? :)   Skła dniki: pęczek zielonych szparagów 8-10 plastrów szynki szwarcwal dzkiej 3 jajka łyżka masła świeżo zmielony pieprz(...)Przygotowanie: Szparagi myjemy i wrzucamy do gotującej się wo dy na 4 -5 minut.   O dce dzamy szparagi i zawijamy je w plastry szynki. Na patelni rozpuszczamy masło i ukła damy szparagi, obwinięte w szynce. Smażymy z każ dej strony do lekkiego zarumienienia. Wbijamy jajka i po d przykryciem dusimy około dwóch minut. Prze d po daniem posypujemy świeżo

ChilliJemy